Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Stressz és betegség
  2015-05-08 14:32:41, péntek
 
  "Eustressz-distressz"
Vajon ártalmas a stressz? Biztos, hogy megbetegít? Ha így lenne, minden bizonnyal kihalt volna már az emberiség. Hiszen stresszmentes élet nincs. A stressz hiánya - maga a halál.
Kétségtelen, hogy a stressznek manapság rossz sajtója, rossz "PR"-ja van. Ami nemcsak igazságtalan, hanem félrevezető is. Az utóbbi években szinte közhellyé vált a stressz káros, megbetegítő hatása. Egyre több betegség hátterében fedezik fel a károsító lelki tényezőket, ezért egyre gyakrabban hangzik fel orvosunk szájából: "éljen nyugodt, stresszmentes életet".

Pedig már dr. Selye János, a stresszelmélet megalkotója, a modern stresszkutatás atyja az ötvenes évek közepén "jó" és "rossz" stresszt különböztetett meg. A jót, a hasznosat eustressznek, a károsítót pedig distressznek nevezte.

A stressz mindennapi életünk része, alkotó energiáink forrása, mely cselekvésre sarkall, segíti küzdelmeinket. A "jótékony stressz - kihívás, késztetés. Segít, hogy reggelente frissen, elevenen ébredjünk, hogy napközben lelkesek, pozitívak, kreatívak legyünk. Segít versenyt futni, előadást tartani, még szerelmeskedni is. A stressz sarkall, hogy meneküljünk a tűz vagy az árvíz elől, vagy elkészüljünk munkánkkal a kitűzött határidőre. A stresszkeltő ingerekre adott élettani válasz fontos szerepet játszik az állatvilágban, és alapvető jelentősége volt az emberi faj fennmaradásában is.A túlzott, mindent elborító, kontrollálhatatlan "negatív" stressz azonban felmorzsolja energiáinkat, kiégést okoz, tönkreteszi kapcsolatainkat, karrierünket, aláássa önbizalmunkat, végül - de nem utolsó sorban - súlyosan romboló hatással van egészségünkre.Olyan ez, mint a tűz: hasznunkra fordíthatjuk, ha korlátozzuk, és ellenőrzésünk alatt tartjuk. Hiszen a tűz süti meg ételünket, fűti lakásunkat. De ha mindent elborít, elszabadul ellenőrzésünk alól akkor pusztító tűzvész válhat belőle.

A túl kevés stressz, az ingerszegény, kihívásoktól mentes környezet is önmaga ellentétébe csaphat át. Az az ember, aki unalmas, egyhangú életet él, akinek mindennapjaiból hiányzik a változatosság, a pezsgés, gyakran elégedetlenséget, dühöt, szorongást érez emiatt, s ezáltal válik hajlamossá a stresszel összefüggő betegségekre.


Hogyan befolyásolja a stressz a szervezet működését?
Az állatvilágban, de még a primitív emberi társadalmakban is az életben maradás feltétele az, hogy az egyén azonnal felismerje a veszélyt és eldöntse: küzd vagy menekül. Veszélyhelyzetekben az ideg- és hormonrendszer azonnal adrenalint és mellékvese-kéreg hormonokat (kortizolt) mozgósít, s minden szerv működését a küzdés vagy menekülés szolgálatába állítja.

Lássuk tehát pontosabban, mi is játszódik le szervezetünkben. Belső szerveink működését vegetatív idegrendszerünk irányítja. A vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus oldalból tevődik össze. A szimpatikus idegrendszer "szakosodott" a vészhelyzetek elhárítására, míg a paraszimpatikus elsősorban a táplálkozás, a regenerálódás szolgálatában áll.

A "vészhelyzet" hatására, (pontosabban - mint később látni fogjuk - annak hatására, amit vészhelyzetnek tartunk) a szimpatikus oldal, aktiválódik, gyorsul a légzés, a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, fokozódik az izomfeszülés. A szimpatikus idegrendszer "kihelyezett tagozata", a mellékvesevelő nagy mennyiségű stresszhormont, adrenalint termel, ami fokozza az izmok vérellátását, és biztosítja a megfelelő "üzemanyag-ellátásukat" is: a májban található raktárakból cukrot szabadít fel, növelve ezzel a vércukorszintet. Mindehhez a mellékvese-kéreg megfelelő hátteret biztosít. Az agyalapi mirigy közbenjárására a mellékvese kéreg kortizolt termel, ami segíti és stabilizálja a szimpatikus hatásokat. Mindezen hatások összességeként szervezetünk készen áll a veszély elhárítására. Érzékszerveink kiélesednek, gondolkodásunk tisztul, reakcióink gyorsulnak, izmaink erőtől duzzadnak, s elegendő cukor és oxigén áll rendelkezésükre a hatékony, gyors, erőteljes működéshez. Minden az izomműködés - a menekülés vagy küzdelem - szolgálatában áll.

Mindez roppant hasznos, sőt elengedhetetlen a nyúl számára, ha farkas elől menekül, a macskának, ha kutyával kerül szembe, két vetélkedő szarvasbika küzdelme esetén. A történelem kezdetén az ősembernek ha mamuttal találkozott, nem volt más választása, mint elfutni, vagy harcba szállni vele. A mai stressz természete azonban nagymértékben változott. Ritkán kerülünk szembe olyan szituációval, ahol a fizikai harc vagy menekülés megoldást jelentene. Bár valószínűleg gyakran szívesen orrba vágnánk a közlekedési dugóban pofátlanul előző sofőrt, vagy szeretnénk világgá szaladni az állandóan csengő telefon elől - a társadalmi játékszabályok rákényszerítenek, hogy uralkodjunk magunkon.

Ha a stresszhelyzetet testi reakció - küzdés vagy menekülés - követi, akkor a szervezet egyáltalán nem vagy alig károsodik. Akkor sincs veszély, ha a harag, bosszúság, indulat csak átmeneti könnyen lereagáljuk, vagy gyorsan túltesszük magunkat rajta. Ha azonban az élettani válasznak - a társadalmi következmények miatt - nincs szabad tere, tartós, vagy túl gyakran ismétlődik, akkor a testet halmozódó negatív hatás éri. Ezt nevezik krónikus stressznek, (Selye féle distressz) mely felborítja a hormonális egyensúlyt, s végül egy egész sor betegség kialakulását segíti elő.

Felborul a vegetatív idegrendszer egyensúlya, fejfájás, magas vérnyomás, szívbetegség, fekélybetegség alakulhat ki, a tartós izomfeszülés mozgásszervi betegségekhez vezethet. A hosszú ideig, túlzottan nagy mennyiségben kiválasztott mellékvesekéreg-hormonok hatására gyengül az immunrendszer védekező képessége, s az ember esendőbbé válik, könnyebben kap fertőző betegséget, s még a rák kialakulásának valószínűsége is nő.


Valóban a stressz az, ami megbetegít? (Megbirkózási stratégiák)
Vannak olyan stresszhelyzetek, amelyek valamennyiünket többé-kevésbé azonos módon érintenek. Természeti- vagy tömegkatasztrófák egyszerre több száz, több ezer ember életét befolyásolják. Ilyenek a földrengések, árvizek, háborúk, repülőgép- és vonatbalesetek. Kisebb csoportokat sújt pl. egy vállalat csődje, felszámolása, mely az ott dolgozók munkahelyét veszélyezteti, de a legtöbb nehézséget, megterhelést - mint pl. egy közeli hozzátartozó elvesztése, válás, nyugdíjazás - egyedül viseljük.

A hatvanas években két amerikai pszichológus Thomas Holmes és Richard Rahe összeállítottak egy stresszskálát. A pontértékek éves összegzésével - vizsgálataik szerint - megbecsülhető a megbetegedés kockázata: 150 pont alatt enyhe, 150 és 300 között közepes, 300 feletti pontszám jelentős kockázati tényezőt jelent.

Holmes-Rahe skála

Életesemény Érték
Házastárs halála 100
Válás 73
Különélés 65
Közeli családtag halála 63
Baleset, sérülés 53
Házasság 50
Állás, munkahely elvesztése 47
Nyugdíjazás 45
Családtag betegsége 44
Terhesség 40
Szexuális problémák 39
Új családtag befogadása 39
Üzleti problémák 39
Anyagi helyzet változása 38
Házassági konfliktusok 35
Nagyobb adóságok 32
Új munkakör 29
Gyermekek elköltözése otthonról 29
Problémák anyóssal, apóssal 29
Konfliktus a főnökkel 23
A munkaidő és a munkakörülmények megváltozása 20
Költözés, lakóhelyváltozás 20
Üdülés 13
Karácsony 12


Látható, hogy a sort magasan a házastárs halála vezeti, de - meglepő módon számos örömteli esemény, mint a házasság, terhesség, vagy akár az üdülés vagy a karácsonyi ünnepek is stresszforrások lehetnek. Fontos tudnunk azonban, hogy a skála pontértékei nem abszolútak, csak átlagértékek. Hiszen nemcsak az a fontos, hogy mi történik velünk, hanem az is, hogy a történteket hogyan éljük át. Az, hogy miként hatnak ránk egyes helyzetek, elsősorban attól függ, hogyan gondolkodunk róluk, milyen jelentést tulajdonítunk neki, és - nem utolsó sorban - az, hogy képesek vagyunk-e befolyásolni az eseményeket.

A stressz csak előkészíti a talajt a betegség számára, de nem maga a stressz okozza a betegséget. Nincsenek - vagy alig vannak - önmagukban betegség-okozó helyzetek, hanem csak olyan magatartások, szokások, amelyekkel az ember a helyzetre reagál. A helyzet rendezését, megoldását pedig nagymértékben befolyásolja annak egyéni jelentése. Vagyis nem magára a helyzetre reagálunk, hanem arra, amit az számunkra jelent. Mást jelent az állásvesztés 20 illetve 50 éves korban, mást a kistelepülésen élő szakképzetlen bedolgozónak és mást a magasan képzett menedzsernek, aki után fejvadászcégek kapkodnak. Mást jelent a nyugdíjazás annak, akinek élete értelme volt a munka, mint annak, aki kínos kötelezettségek tömegétől szabadul meg, és alig várja, hogy végre horgászszenvedélyének élhessen. Mást jelent egy meghiúsult üzletkötés, füstbe ment szerződés virágzó üzletmenet idején, s megint mást akkor, ha a csőd fenyeget. A teljesítmény-kihívásokat is igen eltérően ítélik meg az emberek attól függően, hogy mekkora az önbizalmuk, becsvágyuk, s mennyi örömöt találnak tevékenységükben.

A döntő tehát nem maga a stressz, hanem az, hogy valaki hogyan birkózik meg a stresszel. Betegség rendszerint akkor alakul ki, ha az egyén "megbirkózási technikája" hibás, túlzott, vagy nem felel meg a megoldandó problémának. Könnyű belátni, hogy azt a bánatot, sérelmet, amit panasszal, sírással sikerül kifejeznünk, gyorsan elfelejtjük, miközben az elfojtott, néma szenvedés, magunkba zárt feszültség ellenünk fordul, és betegséghez vezethet.

Hogyan haladja meg a sztressz tűrőképességünket?
Az élet sok apró bosszúsága, a hétköznapi stressz, mely a Holmes-Rahe skálán nem szerepel, mert pontértéke valószínűleg egyenként minimális, összeadódva mégis jelentőssé válik. S ez az, amit beállítódásunkkal, megbirkózási stratégiáinkkal leginkább befolyásolhatunk.A természeti, társadalmi katasztrófák, családi tragédiák valamennyiünket megterhelnek, bár ebben a vonatkozásban is jelentős különbségek észlelhetők. Néha egy ijesztő élmény, pl. egy közúti baleset, nagymértékben megemelheti stressz-szintünket még akkor is, ha nem résztvevői, csak tanúi vagyunk az eseményeknek. A leggyakoribb a stressz szint lassú, folyamatos emelkedése. Képzeljünk el egy félig telt poharat, melyben bőségesen van még hely folyadék számára. Most tegyük a poharat egy folyamatosan csöpögő csap alá. A vízszint lassan, de biztosan emelkedik. Végül egyetlen apró csepp - mely semmiben sem különbözik az előzőktől - és kicsordul a pohár.

Miért éppen az a betegség?
A stressz, illetve - most már tudjuk - a stresszel való hibás megbirkózás igen sokféle betegséghez vezethet. Olyan, egymástól látszólag igen távol álló betegségek tartoznak ide, mint a magas vérnyomás, szívinfarktus, fekélybetegség, krónikus vastagbélhurut, asztma, de jelentős pszichés összetevői vannak az allergiának, elhízásnak, cukorbetegségnek, többféle bőrgyógyászati, reumatológiai, elváltozásnak, sőt a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenésének, de még a ráknak is.

Mitől függ, hogy az ember melyik betegséget "választja", vagyis a bőséges "választékból" melyikben betegszik meg? A válasz több oldalról is megközelíthető. Ez az a pont, ahol komolyan számításba jön a genetikai hajlam kérdése. Ez gyakorlati szempontból azt jelenti, hogy melyik szerv, szervrendszer a "leggyengébb láncszem", ami a külső megterheléseknek legkevésbé tud ellenállni. Ez lesz az, ami leghamarabb "eltörik", vagyis amelyen a betegség megjelenik. Más megközelítés szerint összefüggésbe hozhatunk bizonyos betegségeket meghatározott személyiségjegyekkel illetve konfliktus-szituációkkal. Az állandó versenyhelyzet, az elfojtott indulatok, rohanás, időzavar például a szimpatikus idegrendszer aktiválódásához, s ezen keresztül magas vérnyomáshoz, infarktushoz vezethetnek. Ezzel szemben az az ember, aki túlzottan befelé fordul, vagyis minden problémáját "lenyeli", de nem tudja azokat "megemészteni", tehát szükségképpen "megfekszik a gyomrát", fekélybetegségre veszélyeztetett. A túlzott aggodalmaskodás, elbizonytalanodás a paraszimpatikus idegrendszer általvezérelt emésztőszervekben okoz károsodást.

De lehet a betegség valamilyen elfojtott érzelem, konfliktus szimbolikus kifejeződése is. A betegségnek ugyanis nemcsak oka, hanem jelentése, üzenete is lehet. Ha valaki tartósan túlhajszolja, kimeríti magát, s elkapja az influenzát - amelyet természetesen az influenza vírus okoz - annak az lehet az üzenete: "állj meg, pihenésre, nyugalomra van szükséged!"

Forrás: http://valloagnes.hu/content/view/page:Stressz-betegseg_01/p:76-77

 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Címkék: munkakörülmények, tevékenységükben, megterheléseknek, cukorbetegségnek, stresszhelyzetek, befolyásolhatunk, stresszhelyzetet, rákényszerítenek, lakóhelyváltozás, elégedetlenséget, fekélybetegségre, aggodalmaskodás, veszélyeztetett, stratégiáinkkal, elengedhetetlen, paraszimpatikus, valamennyiünket, mellékvesekéreg, kapcsolatainkat, rendelkezésükre, idegrendszerünk, fennmaradásában, aktiválódásához, szervezetünkben, vércukorszintet, kötelezettségek, mindennapjaiból, összeállítottak, stresszforrások, stresszkutatás, vonatbalesetek, érzékszerveink, mellékvesevelő, stresszhormont, vészhelyzetnek, szerelmeskedni, stressz hiánya, stressznek manapság, utóbbi években, stressz káros, károsító lelki, stresszelmélet megalkotója, modern stresszkutatás, ötvenes évek, hasznosat eustressznek, károsítót pedig, stressz mindennapi, stressz sarkall, árvíz elől, kitűzött határidőre, stresszkeltő ingerekre, stresszel összefüggő, Selye János, Thomas Holmes, Richard Rahe,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  A sorsod  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  IGEN így  képre írva  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Szép estét  Szeretem ujjad karcsuságait,  Hegedüs Géza: Magyar költészet  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Ismeretlen: Ikarusz monda  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szép álmokat!  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Esterházy Péterre emlékezünk  Martin Buber, A haszidim meséi  Otthon  jó reggelt  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Emlékezz  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy párkányon  39 ígéret  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Csend  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Jó éjszakát  Szívek  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
stressz hiánya, stressznek manapság, utóbbi években, stressz káros, károsító lelki, stresszelmélet megalkotója, modern stresszkutatás, ötvenes évek, hasznosat eustressznek, károsítót pedig, stressz mindennapi, stressz sarkall, árvíz elől, kitűzött határidőre, stresszkeltő ingerekre, stresszel összefüggő, szervezet működését, primitív emberi, életben maradás, egyén azonnal, küzdés vagy, vegetatív idegrendszer, szimpatikus idegrendszer, vészhelyzetek elhárítására, paraszimpatikus elsősorban, regenerálódás szolgálatában, szimpatikus oldal, mellékvesevelő nagy, izmok vérellátását, májban található, mellékvese-kéreg megfelelő, agyalapi mirigy, mellékvese kéreg, szimpatikus hatásokat, veszély elhárítására, menekülés vagy, nyúl számára, történelem kezdetén, fizikai harc, közlekedési dugóban, állandóan csengő, társadalmi játékszabályok, stresszhelyzetet testi, szervezet egyáltalán, élettani válasznak, társadalmi következmények, testet halmozódó, hormonális egyensúlyt, tartós izomfeszülés, hosszú ideig, immunrendszer védekező, ember esendőbbé, vállalat csődje, legtöbb nehézséget, közeli hozzátartozó, hatvanas években, pontértékek éves, megbetegedés kockázata, munkakörülmények megváltozása 20, sort magasan, házastárs halála, üdülés vagy, karácsonyi ünnepek, skála pontértékei, történteket hogyan, stressz csak, betegség számára, stressz okozza, helyzetre reagál, helyzet rendezését, helyzetre reagálunk, számunkra jelent, magasan képzett, nyugdíjazás annak, meghiúsult üzletkötés, csőd fenyeget, emberek attól, döntő tehát, megoldandó problémának, sztressz tűrőképességünket, hétköznapi stressz, ijesztő élmény, közúti baleset, stressz szint, félig telt, folyamatosan csöpögő, vízszint lassan, stresszel való, magas vérnyomás, fertőző betegségekkel, ember melyik, válasz több, genetikai hajlam, külső megterheléseknek, betegség megjelenik, állandó versenyhelyzet, elfojtott indulatok, túlzott aggodalmaskodás, paraszimpatikus idegrendszer, betegség valamilyen, betegségnek ugyanis, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1294
  • e Hét: 3510
  • e Hónap: 5405
  • e Év: 56196
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.