Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan kellett volna váltani1.
  2011-09-27 12:30:27, kedd
 
   
  Síklaky István: LÉTBIZTONSÁG ÉS HARMÓNIA című könyvéből idézek egy rövid részletet:


A természetjog alapú gazdaságra való áttérés

,,...az emberiség jövője érdekében - a tudományos-technikai haladás eredményeinek megőrzésével - természetes gazdasági rendet kell megvalósítani, amelynek egyik alapvető eleme a gazdaság lokális szerveződéséhez való visszatérés. A lokális gazdasági szerveződés alapelve: a gazdasági szubszidiaritás, közelítő magyar megfeleltetéssel: a helyi közösségek alap-önfenntartása.
Részletesebben: minden kistáj (pl. falucsoport, kisváros és környéke) közössége alapvető életfeltételeit saját emberi, művi és természeti erőforrásaira támaszkodva maga elégítse ki, olyan mértékben, amennyire a természeti feltételek, valamint a tudomány és technika adott szintje lehetővé teszi. (Például: a szabolcsi emberek Szabolcsban termett krumplit egyenek, akkor is, ha a - mondjuk - Argentínából odaszállított krumpli olcsóbb lenne.) Más oldalról megfogalmazva ez a szülőföldön boldogulás elve. Az ilyen alap-önfenntartó kistáj-szerveződés a természetes társadalom egyik pillére." (Síklaky István: Létbiztonság és harmónia társadalma)


Gazdaság és munkamegosztás

,,...Gazdaságnak egy embercsoport (család, falu, ország, emberiség) azon tevékenységeinek és intézményeinek összességét nevezzük, amelyek az emberek (a csoport tagjai) szükségleteinek kielégítését szolgálják.
Egy gazdasági rendszer igen fontos eleme, hogy milyen módon szerveződik a fejlett munkamegosztás. Az eddig tapasztalt két alapvető típus: /a/ tervutasításos, (diktatórikus) és /b/ szabadszerveződésű (piaci jellegű) együttműködés.
Bár mindkét típusra voltak és vannak sikeres és sikertelen példák, a társadalmi élet egyik legfontosabb természetjogi alaptételével: A MÁSOK ALAPJOGAIT NEM SÉRTŐ LEGNAGYOBB SZABADSÁG elvével csak a szabadszerveződésű gazdaságirányítás egyeztethető össze. (A tervutasításos rendszer sikeres példái a múltban: a papkirályok vezette öntöző társadalmak; a dél-amerikai, jezsuiták szervezte indián "regressziók"; sikeres példák a jelenben: Kína, és a mamutcégek, amelyek több ezer ember együttműködését szervezik diktatórikusan. Példák a sikertelenségre: a Szovjet-birodalom és Észak-Korea gazdasága.)


A természetjog és a gazdasági hatékonyság néhány - első közelítésben egymással szembenálló - szempont összeegyeztetését kívánja meg:

- Ne hasson ösztönzés az egyéni tehetség, alkotóerő, szorgalom kibontakozása
ellen. A sikeres vállalkozó, míg él, önállóan, bürokratikus beleszólások nélkül
dönthessen az általa létrehozott termelő-szolgáltató egység működéséről.

- Érvényesüljön mindegyik induló generáció számára a vállalkozási
esélyegyenlőség.

- A munkahelyeken is, ahol életünk nagyobbik részét töltjük, érvényesüljön a
demokrácia, az önigazgatás, a - csak mások alapjogai által korlátozott -
szabadság tendenciája.

A szabadszerveződésű gazdaságban e szempontok jó hatásfokkal összeegyeztet-hetők.

A szabadszerveződésű gazdaság nem más, mint klasszikus piacgazdaság, azaz - mint az előzőekben láttuk - egyenrangú, és nagyjából egyenlő erős szereplők versenyén alapuló munkamegosztásos csererendszer.

A mindennapi szóhasználat a mai főáramú világgazdaságot is piacgazdaságnak nevezi, ez azonban egyre kevésbé tekinthető piacgazdaságnak, mivel évről-évre egyre inkább kevés, túlerejével visszaélő gazdasági szereplő diktatúrájává válik.
Összefoglalóan piacnak nevezzük azt az együttest, amelyet a rendszeres csere szereplői, egymáshoz való viszonyuk, a csere helye és módja alkotnak." (Síklaky István: Létbiztonság és harmónia társadalma)


A természetes gazdasági rend alapelve és a Szent Korona-tan

,,...a kialakítandó gazdaságpolitikának igazodnia kell azokhoz a társadalomszervezési alapelvekhez és emberi alapjogokhoz, amelyek a természetjogból ... következnek. Ezeket a következőkben fogalmazzuk meg:

Értékrend
a.) Az emberek közötti viszonyt szabályozó, a tételes jogot megelőző erkölcsi elvek közül a legmagasabb rendű a szeretet evangéliumi parancsolata, aminek az érvényesülését szükségesnek és elengedhetetlennek tartjuk a lét minden területén, tehát a politikában és a gazdaságban is.

b.) A legnagyobb érték az élet, ami alatt nemcsak az egyéni emberi életet értjük, hanem a földi élet minden egyéb formáját is: az emberi fajnak és a társadalomnak, valamint a földi teljes élővilágnak az életét és annak megőrzését. Tisztában lévén azokkal a veszélyekkel, amelyek a globalizálódó világban az emberiség és az élővilág létét fenyegetik, különösen fontosnak tartjuk azokat a tevékenységeket, és azokat a szempontoknak az érvényesítését, amelyek célja a földi élet fenntartása és az azt fenyegető veszélyek kiküszöbölése.

c.) Jó minden, ami az életet segíti, védi gyógyítja és gazdagítja és rossz minden, ami értelmetlenül pusztítja, károsítja.

d.) A társadalom alapegysége a család, ezért a társadalomnak minden rendelkezésére álló eszközzel segíteni kell a családok stabilitását, kiemelten kell méltányolnia a jövő nemzedék felnevelése érdekében végzett munkáját, és annak értékét a társadalom minden tagjában tudatosítani kell. A társadalom legnagyobb kincse, a jövő záloga az ifjúság, ezért annak a nemzet erkölcsös, kiművelt, szakmailag képzett, a társadalom többi tagjai és jövője iránti felelősséget érző és vállaló, öntudatos polgárává nevelése a társadalom legfontosabb feladata.

e.) Egyéb kiemelt értékek: az evangéliumi felebaráti szeretet parancsából ugyan egyértelműen következik, de a jelenlegi történelmi viszonyokra tekintettel szükségesnek tartjuk kijelenteni, hogy elutasítunk minden etnikum, vallás, nem, vagyoni helyzet, pártállás szerinti hátrányos megkülönböztetést, mindenfajta kizsákmányolást és gyarmatosítást. Személyeket és közösségeket nem meghirdetett elveik, hanem a tetteik alapján minősítünk az itt rögzített elveink tükrében.

(Síklaky István)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: munkamegosztásos, megfeleltetéssel, tevékenységeinek, piacgazdaságnak, kizsákmányolást, természetjogból, szubszidiaritás, együttműködését, világgazdaságot, szerveződéséhez, esélyegyenlőség, életfeltételeit, sikertelenségre, tevékenységeket, szükségleteinek, tervutasításos, részletesebben, érvényesítését, érvényesülését, rendelkezésére, összefoglalóan, intézményeinek, munkamegosztás, gyarmatosítást, diktatórikusan, természetjogi, erőforrásaira, alaptételével, munkahelyeken, érvényesüljön, kiküszöbölése, értelmetlenül, társadalomnak, diktatúrájává, együttműködés, megfogalmazva, rövid részletet, természetjog alapú, emberiség jövője, gazdaság lokális, lokális gazdasági, gazdasági szubszidiaritás, helyi közösségek, természeti feltételek, szabolcsi emberek, szülőföldön boldogulás, ilyen alap-önfenntartó, természetes társadalom, csoport tagjai, gazdasági rendszer, fejlett munkamegosztás, eddig tapasztalt, Síklaky István, LÉTBIZTONSÁG ÉS HARMÓNIA, MÁSOK ALAPJOGAIT NEM SÉRTŐ LEGNAGYOBB SZABADSÁG, Szent Korona-tan,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Png cica  Facebookon kaptam  Reggel van  George Byron - Ahogy itt jár -...  Reménység és erő Krisztustól e...  Varga János Veniam - Fontos sz...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hiányzik  Jó éjszakát  A sors  Sokan azt tartják  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Paul David Tripp Április 19  Szép estét kedves látogatóimna...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Reggel van  Alvó cicák  Facebookon kaptam Krisztinától  Nevem  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 20  A boldog családok mind hasonló...  Kövesd a cowboyt!  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem méltó hozzád  Egy maradéktalanul uralt világ  Próbálj meg ...  Png cica  Alvó cicák  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Png csokor  Kaffka_Margit  Png virág  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Leonardo da Vinci gondolata  Éretlen vers  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nevem  Jó éjszakát  210 éve született a SZÓZAT meg...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy hatékony szolga  Nagyi telefonál  képre írva  Neked tudnod kell  Png fotel  Egy bizonyos határt  Albert Einstein gondolata  Akarat  Szívem  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Hazára minden embernek szükség...  A Megváltó szolgálatában  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png lepke  Varga János Veniam - Fontos sz...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 19  Hazára minden embernek szükség...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szívem tiéd  Nem számIt  Idő  Julian Brass gondolata  Adakozás  Alvó cicák  A sors  Fekete István - Akác  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
rövid részletet, természetjog alapú, emberiség jövője, gazdaság lokális, lokális gazdasági, gazdasági szubszidiaritás, helyi közösségek, természeti feltételek, szabolcsi emberek, szülőföldön boldogulás, ilyen alap-önfenntartó, természetes társadalom, csoport tagjai, gazdasági rendszer, fejlett munkamegosztás, eddig tapasztalt, társadalmi élet, tervutasításos rendszer, papkirályok vezette, gazdasági hatékonyság, egyéni tehetség, sikeres vállalkozó, általa létrehozott, előzőekben láttuk, mindennapi szóhasználat, rendszeres csere, csere helye, természetes gazdasági, természetjogból &#8230, következőkben fogalmazzuk, tételes jogot, legmagasabb rendű, szeretet evangéliumi, érvényesülését szükségesnek, egyéni emberi, földi élet, emberi fajnak, földi teljes, globalizálódó világban, élővilág létét, életet segíti, társadalomnak minden, családok stabilitását, jövő nemzedék, társadalom minden, társadalom legnagyobb, jövő záloga, nemzet erkölcsös, társadalom többi, társadalom legfontosabb, evangéliumi felebaráti, jelenlegi történelmi, tetteik alapján, munkamegosztásos, megfeleltetéssel, tevékenységeinek, piacgazdaságnak, kizsákmányolást, természetjogból, szubszidiaritás, együttműködését, világgazdaságot, szerveződéséhez, esélyegyenlőség, életfeltételeit, sikertelenségre, tevékenységeket, szükségleteinek, tervutasításos, részletesebben, érvényesítését, érvényesülését, rendelkezésére, összefoglalóan, intézményeinek, munkamegosztás, gyarmatosítást, diktatórikusan, természetjogi, erőforrásaira, alaptételével, munkahelyeken, érvényesüljön, kiküszöbölése, értelmetlenül, társadalomnak, diktatúrájává, együttműködés, megfogalmazva, önfenntartása, szempontoknak, odaszállított, globalizálódó, kibontakozása, összeegyeztet, megvalósítani, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 307
  • e Hét: 584
  • e Hónap: 9188
  • e Év: 45129
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.