Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Trianon – Miért írta alá Magyarország a békeszerződést
  2022-06-03 22:00:26, péntek
 
 








TRIANON - MIÉRT ÍRTA ALÁ MAGYARORSZÁG A BÉKESZERZŐDÉST?

Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság


Az utóbbi évtizedekben a magyar közvélemény egy részében nem egyszer merült fel a kérdés, hogy ha Magyarország számára már a korszakban jól láthatóan katasztrofális következményekkel járt a világháborúban győztes nagyhatalmak trianoni döntése, hazánk vezetése mi okból adta kézjegyét az új határokat meghúzó békeszerződéshez. Nem lett volna-e erkölcsileg vállalhatóbb, illetve a remélt revízió szempontjából praktikusabb is, ha Magyarország nem ismeri el területeinek elcsatolását?



Trianon - aláírás előtt
1920. június 4. Magyarország képviselői a trianoni békeszerződés aláírása előtti pillanatokban.





A kortársak számára ez a kérdés nem volt ennyire egyszerű. Létezett ugyanis kedvezőtlenebb alternatíva a béke 1920. június 4-ei aláírásánál és a Trianonban meghúzott határok valósággá válásánál. Emellett fontos tisztában lenni azzal, hogy az elcsatolt területek nem az aláírást követően kerültek ki a magyar állam tényleges fennhatósága alól, hanem már jóval korábban. A szerződés jelentős részben a már fennálló állapotokat szentesítette.

1918. november 13-án Magyarország és az antant fegyverszüneti megállapodást írt alá Belgrádban, amely rendezte a háború balkáni és román frontjának helyzetét.[1] Magyarországnak a Beszterce-Marosvásárhely-Arad-Szabadka-Pécs-Dráva vonalon belülre kellett visszavonnia fegyveres erőit. Ez azt jelentette, hogy a szűken vett történelmi Erdély, a Bánság keleti fele, valamint a későbbi Vajdaság már 1918-ban román, illetve szerb megszállás alá került.

A fegyverszüneti tárgyalások alatt, november 8-án a csehszlovák kormány parancsot adott a Felvidék megszállására. A harcok váltakozó sikerrel folytak, míg végül csehszlovák nyomásra december 21-én Stephen Pichon francia külügyminiszter kijelölte a feleket elválasztó demarkációs vonalat. A magyar kormány kénytelen volt kiüríteni a Dunától, az Ipolytól, valamint a Rimaszombat-Ungvár vonaltól északra eső területeket. Így 1919 elejére a Magyarországot és Csehszlovákiát elválasztó nem hivatalos határ jelentős mértékben megegyezett az 1920-ban meghúzottal. (Ugyan 1919 május-júniusában a Tanácsköztársaság vissza tudta foglalni a Felvidék jelentős részét, Georges Clemenceau francia miniszterelnök - az engedményért nemzetközi elismerést kilátásba helyező - felszólítására ismét kiürítette azt.)



1918 tele. A megszállt Kassa





A szomszédos államok arra törekedtek, hogy a párizsi békekonferencia kész helyzet elé kerüljön, amikor területi követeléseik jogosságáról dönt. Ezért hadseregeik átlépték a demarkációs vonalakat és megkezdték a később nekik ítélt területek elfoglalását.

1918. december 12-én Henri Berthelot tábornok, a romániai francia katonai misszió vezetője feljebbvalói tudta nélkül engedélyezte a román hadseregnek a fegyverszüneti vonal átlépését. A románok a Máramarossziget-Nagybánya-Zilah-Zám vonalig nyomultak előre, mire az antant visszaszerezte az irányítást az események felett. (Ezzel egy időben a csehszlovák haderő Losoncot és Balassagyarmatot foglalta el.) 1919. februári döntésükkel a szövetségesek végül engedélyezték Romániának az előrenyomulást a Szatmárnémeti-Nagyvárad-Arad vonalig. A Tanácsköztársaság által kifejtett katonai ellenállás miatt azonban a románok csak áprilisban tudták ezt a területet, a történelmi Partiumot elfoglalni. Ugyanakkor stratégiai okokból, az antant akaratával szembemenve, hadseregük egészen a Tiszáig nyomult előre. 1919 áprilisának végén tehát a később Romániának ítélt terület egésze román uralom alatt állt.



A román hadsereg a Tiszánál
1919 tavasza. I. Ferdinánd román király a Tiszát elérő román katonákkal.





A fentiekből látható, hogy az aláírás megtagadásának nem lett volna gyakorlati jelentősége: Magyarország az elcsatolt területeket már jóval a békekötés előtt elveszítette. A következőkben az elvi és politikai megfontolásokat vesszük sorra.

A magyar küldöttségben a békeszerződés aláírásának megtagadása már a végleges szöveg megszületése előtt felmerült. 1920 februárjában gróf Apponyi Albert, a delegáció elnöke azon véleményének adott hangot, hogy ha Magyarország nem kap jelentős területi engedményeket, ne írja alá a szerződést. Amikor márciusban világossá vált, hogy a győztes nagyhatalmak már nem nyúlnak hozzá az általuk megalkotott békerendszerhez, a magyar békeküldöttség megvitatta az alá nem írás kérdését. Arra jutottak, hogy a békefeltételek visszautasítása Magyarországgal szembeni gazdasági szankciók bevezetéséhez vezetne, ami a háború utáni nehéz helyzetben a magyar kereskedelmi és pénzügyi élet összeomlását hozná el. Gróf Teleki Pál, a delegáció egyik főmegbízottja, későbbi miniszterelnök egyenesen a főváros élelmiszer-ellátásának összeomlásától tartott. Mindennek pedig súlyos következményei lehettek volna az ország társadalmi rendjére és politikai berendezkedésére nézve. Popovics Sándor főmegbízott, a Magyar Nemzeti Bank későbbi elnöke így fogalmazott ezzel kapcsolatban: ,,Olyan nyomor következhet, hogy a kormányzás azok kezébe kerülhet, akik hajlandóak bármi áron aláírni a békét, akár még súlyosabb feltételek mellett is". A tömeges elégedetlenség akár oda is vezethetett volna, hogy a Tanácsköztársaság hónapjai után éppen berendezkedő konzervatív-liberális rendszer helyébe valamely politikai szélsőség lép. Tehát a kortársak, akik végül a trianoni békeszerződés aláírása mellett döntöttek, úgy ítélték meg, hogy a győztesek előbb vagy utóbb képesek lesznek Magyarországot rákényszeríteni az aláírásra, és egy ilyen küzdelemben legyengült ország alkupozíciói csak tovább romlanak. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szomszédos államok mindegyikének további, a trianoni békén túlmenő területi igényei voltak hazánkkal szemben, így Magyarországnak nem állt érdekében kivívni az antant még erőteljesebb ellenszenvét, és a területi kérdést ilyen körülmények között nyitva tartani. Összességében az aláírással szembeni ellenszegülés csak az ország nehezen helyreállított belső stabilitását sodorta volna veszélybe.

Összefoglalva tehát, a trianoni békeszerződés alá nem írása nem változtatta volna meg a tényt, hogy az elveszített területek 1920 júniusában már más országok uralma alatt álltak, ugyanakkor jelentősen csökkentette volna a későbbi bethleni konszolidáció sikerének esélyét.


Link




A belgrádi fegyverszünet megkötése

Link



Magyarország megszállása 1.

Link



A Felvidék cseh megszállása

Link



A történeti Erdély román megszállása 1918-1919-ben

Link



A MEGÉLT TRIANON

Link








Trianon - A legsúlyosabb csapás egy ezer éves államra, és az utána következő 100 év története.

Link



Trianon 100

Link



100 ÉVVEL TRIANON UTÁN I.-II.

Link



Trailer - 100 ÉVVEL TRIANON UTÁN

Link



HU,,... 100 évvel Trianon után - Él Bihar, élteti szent hite!"

Link



A magyar nemzet 100 évvel Trianon után

Link



Trianon-film

Link
















 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: berendezkedésére, balassagyarmatot, békeszerződéshez, magyarországnak, békerendszerhez, magyarországgal, külügyminiszter, békekonferencia, máramarossziget, rákényszeríteni, visszautasítása, megfontolásokat, helyreállított, csehszlovákiát, marosvásárhely, közgyűjteményi, magyarországot, katasztrofális, világháborúban, békeküldöttség, békefeltételek, összeomlásától, miniszterelnök, felszólítására, fegyverszüneti, békeszerződést, visszaszerezte, elégedetlenség, előrenyomulást, megtagadásának, következményei, kedvezőtlenebb, küldöttségben, főmegbízottja, békeszerződés, következőkben, utóbbi évtizedekben, magyar közvélemény, világháborúban győztes, remélt revízió, trianoni békeszerződés, kortársak számára, béke 1920, elcsatolt területek, aláírást követően, magyar állam, szerződés jelentős, antant fegyverszüneti, háború balkáni, szűken vett, későbbi Vajdaság, fegyverszüneti tárgyalások, MIÉRT ÍRTA ALÁ MAGYARORSZÁG BÉKESZERZŐDÉST, Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi, Közművelődési Igazgatóság, Stephen Pichon, Georges Clemenceau, Henri Berthelot, Apponyi Albert, Gróf Teleki Pál, Popovics Sándor, Magyar Nemzeti Bank, MEGÉLT TRIANON, ÉVVEL TRIANON UTÁN,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  Ismeretlen: Ikarusz monda  Erdei gyöngyvirág  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Ma van a magyar költészet napj...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Walter Chrysler mondta  Megígért békesség  Szívek  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Müller Péter tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jázmin  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy párkányon  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  A felvilágosodás...  Egy párkányon  Anyák napjára  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Tavaszi este  Minden tavaszból őrizz..  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Tanmese  Egy párkányon  Egy tavasz  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Müller Péter tollából  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Hamvas Béla  Pitypang szökőkút  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Különleges 
Bejegyzés Címkék
utóbbi évtizedekben, magyar közvélemény, világháborúban győztes, remélt revízió, trianoni békeszerződés, kortársak számára, béke 1920, elcsatolt területek, aláírást követően, magyar állam, szerződés jelentős, antant fegyverszüneti, háború balkáni, szűken vett, későbbi Vajdaság, fegyverszüneti tárgyalások, csehszlovák kormány, harcok váltakozó, feleket elválasztó, magyar kormány, 1920-ban meghúzottal, engedményért nemzetközi, megszállt Kassa, szomszédos államok, párizsi békekonferencia, demarkációs vonalakat, később nekik, romániai francia, román hadseregnek, fegyverszüneti vonal, antant visszaszerezte, események felett, csehszlovák haderő, szövetségesek végül, románok csak, történelmi Partiumot, antant akaratával, később Romániának, román hadsereg, fentiekből látható, aláírás megtagadásának, elcsatolt területeket, békekötés előtt, magyar küldöttségben, békeszerződés aláírásának, végleges szöveg, delegáció elnöke, győztes nagyhatalmak, általuk megalkotott, magyar békeküldöttség, békefeltételek visszautasítása, háború utáni, magyar kereskedelmi, delegáció egyik, ország társadalmi, kormányzás azok, tömeges elégedetlenség, győztesek előbb, ilyen küzdelemben, trianoni békén, területi kérdést, aláírással szembeni, ország nehezen, elveszített területek, későbbi bethleni, belgrádi fegyverszünet, történeti Erdély, legsúlyosabb csapás, ezer éves, utána következő, magyar nemzet, berendezkedésére, balassagyarmatot, békeszerződéshez, magyarországnak, békerendszerhez, magyarországgal, külügyminiszter, békekonferencia, máramarossziget, rákényszeríteni, visszautasítása, megfontolásokat, helyreállított, csehszlovákiát, marosvásárhely, közgyűjteményi, magyarországot, katasztrofális, világháborúban, békeküldöttség, békefeltételek, összeomlásától, miniszterelnök, felszólítására, fegyverszüneti, békeszerződést, visszaszerezte, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2869
  • e Hét: 13947
  • e Hónap: 36435
  • e Év: 214310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.