Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
15 ritkán hallható régi magyar szólás és közmondás
  2015-06-25 10:47:41, csütörtök
 
   
  Mennyi, de mennyi magyar szólás és közmondás akad, amelyet ma már egyáltalán nem használunk, vagy csak nagyon ritkán. És ezek között mennyi lehet, amelynek a jelentését sem ismerjük... A régi, szinte sosem hallott szólásokból és közmondásokból választunk ki most tizenötöt.

1. Aba nem posztó

Ahhoz, hogy megértsük a szólást, több dologgal is tisztában kell lennünk. Abán itt nem a 4400 lelkes Fejér megyei települést értik, hanem azt durva, festetlen, és emiatt olcsóbb szőrszövet, amelyből egykor a cselédek, szerzetesek, illetve a "közrendűek" ruhái készültek. Erdélyi János ezt így magyarázza az 1851-ben kiadott Magyar közmondások könyvében: "Aba faj, posztó nem. Mikor a faj és nem (species et genus) a tagadó nem (non) szóval köttetnek öszve, az mindig roszat, kevés becsüt jelent a magyar közmondásokban, p. "kása nem étel; egres nem szőlő" stb., mintha mondatnék: a kása rosz étel, az egres rosz szőlő."

2. Annyi köze van hozzá, mint kálomista embernek a szűz Máriához.

Vagyis semennyi. A kálomista, azaz kálvinista (református) egyház tanításai között nem szerepel a szentek vallásos tisztelete, Mária vallásos kultusza, a templomokat sem díszítik szentek szobraival. A kálvinista felekezetűek tehát nem imádkoznak a szentekhez és Szűz Máriához, Jézus anyját ugyanis nem tekintik közbenjárónak, csupán a Megváltó édesanyjának.

A református templomok puritán belső kialakítása nem vonja el a figyelmet a lényegről: az igehirdetésről - Fotó forrása:Gyomaendrőd.com

3. Bugyli bicska fanyelű, ha elvész is, megkerül.

Világos, mint a nap: rossz pénz nem vész el. Na, de mi az a bugylibicska? Olcsó kis zsebkések, fából készült nyéllel és rendszerint nem a legjobb minőségű fémből kovácsolt pengével. Összecsukva hordták, és a zsebben tárolták, nem a csizmaszárban, mint a komolyabb késeket. Egy alma csutkájának kivágására alkalmas a bugylibicska, de például a hús szeletelésére már nem.

4. Dorongot vetettek eleibe.

Ez azt jelenti, hogy valakit megakadályoznak a céljai elérésében. Mi a dorong? Vastagabb farúd, faág.

5. Disznó orrára arany perec.

Mondhattuk volna azt is, hogy disznók elé hánynak gyöngyöt, azaz arra érdemtelen, értéket nem becsülő ember jut előnyökhöz. Sok disznóval kapcsolatos szólásunk és közmondásunk van.

A történelmi Magyarország területén a sertés a XVI. századig nem volt annyira meghatározó haszonállat, mint például az utóbbi 100 évben. A sertéshús és a zsír dominanciája a török időkben alakult ki, amikor a mindent feldúló oszmán-török csapatok a háziállatok közül csak a sertést hagyták a háznál, mivel a Korán tiltja a fogyasztását.


Hirdetés


6. Hajó nyomát keresi a tengeren.

Különösebb magyarázat nem kell hozzá, mindenki tisztában van a víz tulajdonságaival... Ennek a szólásnak a párjai: homokból fon ostort, Dunába hord vizet....

7. Jámbor is napjában hétszer vétkezik.

Jelentése: nincsen teljesen feddhetetlen ember, mindenki követ el hibákat, mindenkinek megvan a maga bűne. A közmondás - a napi hét vétekkel - talán egy bibliai idézet nyomán keletkezhetett. Lukács evangéliumának 17. fejezetében ugyanis ez olvasható: "Ha napjában hétszer vétkezik ellened, de hétszer jön hozzád és azt mondja: Sajnálom, - bocsáss meg neki."


8. Kutya baja, mint a kiséri halottnak.

Mi a szólás alapja? Egy legenda, amely szerint a Kiséren a halottnak hitt ember megmozdult. Kutyás szólásokban is bővelkedik a néphagyomány: "kutyául vagyok", "eben guba", "a kutyafáját", "eb ura fakó". Ennek oka az, hogy a kutyák már a honfoglalás előtt kísérték az állattartással foglalkozó magyar törzseket.

9. Mindegy, ha csákány förgeteg hull is.

A néprajzi források szerint Hódmezővásárhelyről ered ez a szólás, jelentése pedig az, hogy valamit bármi áron, "tűzön, vizen át" is véghezviszünk, nem tántoríthatnak el bennünket a szándékunktól. A förgetegen itt erős vihart értsetek.

10. Ordít, mint a pap kutyája.

Már megint a kutyával példálózunk... Azokra mondják ezt, akik eléggé önhittek, elbizakodottak. Miért ordíthat a pap kutyája? Megteheti. A papoknak, különösen a falubeli papnak, szinte az egyetlen írástudónak mai mértékkel mérve elég nagy hatalma volt, beleszólása a közügyekbe, és mély tisztelet övezte őket.


11. Polcot ígér másnak, holott a kenyérbe alig vágja fogát.

Vagyis: nehezen teljesíthető ígéreteket tesz.

12. Róka farkát billegeti, násznagy akar lenni.

Vagyis valaki hízelgéssel, ravasz csellel kíván elérni valamit. A róka a kultúránkban, illetve meséinkben gyakran tűnik fel úgy, mint ravasz, a többi állatot rendszeresen átverő figura.

Néhányszor persze a mesehősök segítőiként tűnnek fel a rókák, mint például a szegény legényről és a gazdag legényről szóló történetben: a szegény legény megeteti az éhes, ételért könyörgő rókát, az pedig 3 szőrszálat ad a bundájából, azzal, hogy ha bajba kerül, csak dobja a tűzbe, ő ott terem, és segít a szegény legénynek.

13. Szénáról szalmára

Akkor mondták, ha egy helyzet rosszabbra fordult. A szólás eredete a széna és a szalma közti minőségi különbségből ered. Előbbi az állatok etetésére szolgáló levágott és megszárított fűfélék összefoglaló neve, utóbbi pedig a learatott gabona szára, amelyet még állatok élelmezésére sem használtak, csak alomnak.

Szalma

14. Úgy szánts, hogy boronálni lehessen.

Ma úgy mondanánk: dolgozz igényesen, hiba nélkül. Dolgozz úgy, hogy a munkádra lehessen alapozni a következő munkafázist. A földművelésben a szántást (a talaj mélyebb átforgatását) követte a boronálás, amely során csak a talaj legfelső rétegeit egyengetik el, teszik porhanyósabbá.

15. Zegernyés időben, zákányos úton, lerifrancolt lóval bajos utazni.

Imádjuk! Pontosan azért, mert szinte magyar-magyar szótár kel a megfejtéséhez. Nézzük csak végig, szóról szóra, mit jelent! A zegernyés idő: hideg, cudar, jellemzően esős vagy havas idő. A zákányos jelentése nyálkás, piszkos lében úszó. A lerifrancolt szó helyett ma azt mondanánk: hullafáradt, lestrapált.
forrás:facebook
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Címkék: tulajdonságaival, megakadályoznak, közmondásokban, tántoríthatnak, állattartással, evangéliumának, közmondásokból, igehirdetésről, földművelésben, elbizakodottak, keletkezhetett, véghezviszünk, közbenjárónak, porhanyósabbá, szándékunktól, megfejtéséhez, szeletelésére, csizmaszárban, lerifrancolt, élelmezésére, néphagyomány, felekezetűek, megszárított, átforgatását, magyarország, különbségből, dominanciája, közmondásunk, bugylibicska, fogyasztását, rendszeresen, teljesíthető, kultúránkban, összefoglaló, édesanyjának, feddhetetlen, 4400 lelkes, 1851-ben kiadott, mindig roszat, magyar közmondásokban, kása rosz, egres rosz, szűz Máriához, szentek vallásos, kálvinista felekezetűek, református templomok, legjobb minőségű, zsebben tárolták, komolyabb késeket, alma csutkájának, céljai elérésében, történelmi Magyarország, Erdélyi János, Szűz Máriához,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Adakozás  Sose bánj semmit  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Akik bántanak téged  Kaffka_Margit  Jónás Tamás – Végtelen b...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Soha ne kedvezz...  Png virág  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Adakozás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png virág  Png kutya  képre írva  Sose bánj semmit  Egy bizonyos határt  Akarat  Bounty krémes  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Fehér virág  Fekete István - Akác  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png csokor  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Őrizkednünk kell...  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Irgalom és ítélet  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Reggel van  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png fotel  Garai Gábor - Takarítás  Png lepke  Kerüld el az evangélium örömén...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kövesd a cowboyt!  Png telefon  Esti kép  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png cica  Mai harmónia kártyám  Png virág  Png férfi  Irgalom és ítélet  Egy bizonyos határt  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png virág  Akarat  Nagyon különös  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... 
Bejegyzés Címkék
4400 lelkes, 1851-ben kiadott, mindig roszat, magyar közmondásokban, kása rosz, egres rosz, szűz Máriához, szentek vallásos, kálvinista felekezetűek, református templomok, legjobb minőségű, zsebben tárolták, komolyabb késeket, alma csutkájának, céljai elérésében, történelmi Magyarország, zsír dominanciája, török időkben, mindent feldúló, háziállatok közül, sertést hagyták, maga bűne, bibliai idézet, kiséri halottnak, szólás alapja, halottnak hitt, honfoglalás előtt, állattartással foglalkozó, néprajzi források, kutyával példálózunk, falubeli papnak, egyetlen írástudónak, kenyérbe alig, többi állatot, mesehősök segítőiként, szegény legényről, gazdag legényről, szegény legény, szegény legénynek, helyzet rosszabbra, szólás eredete, szalma közti, állatok etetésére, learatott gabona, munkádra lehessen, következő munkafázist, talaj mélyebb, talaj legfelső, zákányos jelentése, tulajdonságaival, megakadályoznak, közmondásokban, tántoríthatnak, állattartással, evangéliumának, közmondásokból, igehirdetésről, földművelésben, elbizakodottak, keletkezhetett, véghezviszünk, közbenjárónak, porhanyósabbá, szándékunktól, megfejtéséhez, szeletelésére, csizmaszárban, lerifrancolt, élelmezésére, néphagyomány, felekezetűek, megszárított, átforgatását, magyarország, különbségből, dominanciája, közmondásunk, bugylibicska, fogyasztását, rendszeresen, teljesíthető, kultúránkban, összefoglaló, édesanyjának, feddhetetlen, szólásokban, írástudónak, templomokat, hízelgéssel, munkafázist, beleszólása, történetben, közmondások, kialakítása, haszonállat, szerzetesek, szólásokból, fejezetében, rendszerint, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 40 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 218
  • e Hét: 656
  • e Hónap: 7028
  • e Év: 57819
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.