Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
11 tipp a fűnyíráshoz
  2022-06-22 21:00:48, szerda
 
 







11 TIPP A FŰNYÍRÁSHOZ


A gyep helyes ápolása


Milyen gyepre vágyik a kertjében? Hagyományos angol gyepre, vagyis sűrű, zöld fűszőnyegre gyomok nélkül? Vagy inkább egy strapabíróbb játszórétet gyermekláncfűvel és százszorszéppel? Ez a két kedvelt gyeptípus kinézetében ugyan különbözik egymástól, de a gyepápolás és a fűnyírás tekintetében igen hasonló szabályok vonatkoznak rájuk. 11 igazán hasznos fűnyírási tippet gyűjtöttünk össze Önnek.








Hetente egyszer nyírjon füvet

A sűrű fűhöz rendszeresen nyírja azt. Heti egy fűnyírás ajánlott.

Ha rendszeresen nyírja a füvet, az különösen sűrű lesz. Heti egy vágás ajánlott.

A szép sűrű gyep érdekében rendszeresen nyírja a füvet. A nyírás következtében a tövek közelében ágaznak majd el a fűszálak. A rendszeres fűnyírás révén igen sűrű lesz a pázsitja.

Általában elég hetente egyszer nyírni. Májusban és júniusban igen gyorsan nő a fű, ezért ilyenkor adott esetben egy kicsit gyakrabban is nyírhatja.

A fűnyírás gyakorisága a fűmag fajtájától is függ. Egy kiváló minőségű fűmagból sarjadt gyep átlagosan kb. 2,5 cm-t nő hetente. Egy kedvező árú fűmagkeverék esetében ez az érték akár 3,6 cm, vagyis jóval több lehet. Minőségi fűmag vetése esetén tehát kevesebbet kell majd nyírnia a füvet.


Megfelelő késsel nyírja a füve

Angliában általában orsós fűnyíróval végzik a gyepápolást. A magyarországi kertészkedők azonban főként késes fűnyírót használnak. Az ilyen fűnyíróknál egy vízszintesen forgó kés végzi a munkát: A kés élei úgy vágják el a fűszálakat, mint egy sarló. Ezért a kés éleinek mindig nagyon élesnek kell lennie, hogy ne károsítsák a fűszálakat. A fűnyíró kését legalább évente egyszer éleztesse meg.

A kés éleinek állapotát fűnyírás közben ellenőrizheti: Ha a fűszálak vágási felületei rojtosak, akkor már elkoptak az élek, és meg kell élezni a kést.

Tipp: A megfelelő nyírás szempontjából a fűnyíró motor megfelelően nagy fordulatszáma is fontos: Minél gyorsabban forog a kés, annál szebb lesz a vágáskép.


A fűnyíráshoz ideális vágásmagasság

A normál gyepfelületeket 4 cm-es vágásmagasságra kell nyírni. Ez az érték egy irányérték, tehát ha 5 mm-rel magasabbra vagy alacsonyabbra nyírja a füvet, még nem károsítja a pázsitot.

Egyes fűnyíróknál fokozatokban van megadva a vágásmagasság, például 1-5. fokozat. Olvassa el a használati utasításban, hogy melyik fokozathoz mekkora vágásmagasság tartozik.

Tipp: Ha nincs kéznél a használati utasítást, akkor egy kisebb felület nyírása után közvetlenül is megmérheti a vágásmagasságot egy mérőszalag segítségével.


Az egyharmad-szabály szerinti fűnyírás

Ha túl sokat vág le a fűből, elcsúfítja a gyepét. Az általános szabály úgy szól, hogy mindig csak a fűszál harmadát nyírja le. Ha kb. a felét nyírja le, akkor levágja a vegetációs pontot is, és tovább fog tartani, mire újból kihajt a fűszál. Ennek következtében kikophat a pázsit, vagy szárazság idején könnyebben kiszáradhat. 4 cm-es vágásmagasság esetén tehát 6 cm-re szabad megnöveszteni a gyepet.


A helyes nyírás rézsűkön

Lejtős telkeken mindig a lejtőre merőlegesen nyírjon. Sokkal biztonságosabb ugyanis, ha a fűnyíróval egy magasságban van. Ha elesne, nem gurulhat Önre a fűnyíró, és nem is gurulhat el Öntől. Ezenkívül így elkerülheti a gyep sérüléseit a talaj esetleges egyenetlenségei miatt.


Ne nyírjon füvet esőben

Egy robotfűnyíró átveheti Öntől a fűnyírás feladatát, de adott esetben néhány helyen utómunkára lesz szükség.

Ne nyírjon füvet, ha nedves a fű. A fűnyíró ilyenkor nem tudja megfelelően levágni a fűszálakat. A levágott fű is összetapad, a fűnyíró kerekei pedig belesüllyednek a talajba.


Árnyék és kánikula esetén ritkábban nyírja a füvet

Bizonyos időjárás, évszakok és területek esetében célszerű vagy ritkábban nyírni a gyepet, vagy kissé magasabbra beállítani a vágásmagasságot. Ilyenek például az árnyékos területek. Ősszel, amikor már nem süt olyan erősen a nap, szintén nagyobb vágásmagassággal nyírja a füvet. Hagyja egy centiméterrel magasabbra nőni a füvet, hogy több az fényhez jusson.

Hőhullámok esetén is ajánlatos kicsit kevesebbet vágni a fűből, így a fűszálak több árnyékot adnak, és jobban megvédik a talajt a kiszáradástól.


Nyírás előtt ne lépjen a gyepre

Ügyeljen arra, hogy fűnyírás előtt ne tapossa le a füvet, mivel az csak sokára egyenesedik ki ismét. Ha letaposott füvet nyír, eltérő lehet a vágásmagasság . Ezért csak akkor lépjen a fűre, ha lenyírta.


Rég volt az utolsó nyírás?

A meglehetősen magasra nőtt gyepet hengeres fűnyíróval nyírnak.

Ha hosszabb ideig nem nyírt füvet, akkor fokozatosan vágja vissza a kívánt magasságra.

Nyaralás alatt vagy sok eső esetén előfordulhat, hogy magasabbra nő a fű az ideálisnál. Ilyenkor a legjobb, ha több részletben nyírja le a gyepet, hogy a vegetációs pont lejjebb kerüljön. Vagyis először nagy vágásmagassággal nyírjon, majd fokozatosan térjen vissza az egyharmad-szabályhoz.


Teljes vágásszélességgel nyírjon

Az egységes vágáskép érdekében mindig egy kerékszélességnyi átfedéssel nyírjon. Így kihasználhatja a fűnyíró teljes vágásszélességét, és gyorsabban fog végezni a munkával.


Óvatosan a gyepszegélynél

A gyepszegély sokszor az ágyások elválasztására szolgál. Ügyeljen arra, hogy a fűnyíró kerekei ne csússzanak bele az ágyásokba. Ilyen esetben a kés ugyanis belevághat a gyepszőnyegbe. A legjobb, ha kihagy egy vékony sávot, amit később egy szegélynyíróval nyír le.


Link


Gyep gondozása

Link



Frissítse fel pázsitját

Link



Tippek tavaszi gyephez

Link












 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Címkék: vágásszélességét, gyermekláncfűvel, vágásmagassággal, vágásmagasságra, egyenetlenségei, vágásmagasságot, százszorszéppel, gyepfelületeket, szegélynyíróval, kihasználhatja, gyepszegélynél, belesüllyednek, biztonságosabb, elválasztására, vágásmagasság, ellenőrizheti, megnöveszteni, fordulatszáma, magyarországi, következtében, szempontjából, kiszáradástól, alacsonyabbra, gyepszőnyegbe, centiméterrel, meglehetősen, kertészkedők, strapabíróbb, rendszeresen, tekintetében, robotfűnyíró, fokozatokban, vízszintesen, fűmagkeverék, előfordulhat, segítségével, gyep helyes, strapabíróbb játszórétet, fűnyírás tekintetében, sűrű fűhöz, fűnyírás ajánlott, különösen sűrű, vágás ajánlott, szép sűrű, nyírás következtében, tövek közelében, rendszeres fűnyírás, kicsit gyakrabban, fűnyírás gyakorisága, fűmag fajtájától, kiváló minőségű, érték akár, TIPP,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mit beszél, nem értem, hogy m...  s immár én is felragyogva, ért...  Png csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Miért nem menti meg Jézus a jó...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Lóhere  Bounty krémes  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Ne kapaszkodj magasabbra,  Sose bánj semmit  Leonardo da Vinci gondolata  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Akarat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Ami embereknek lehetetlen, az...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png telefon  Mi lenne ha  Nagyi telefonál  Mai harmónia kártyám  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Fehér virág  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Őrizkednünk kell...  Alázat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Még csak most kezdődik a nap  Bounty krémes  Png kislány  Szívem tiéd  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png nő  Örülök, hogy látlak!  Fekete István - Akác  Gonosz démon-álarc  Jónás Tamás – Végtelen b...  Egy lelki imádság  Albert Einstein gondolata  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Fekete-erdő desszert  Png kislány  Örülök, hogy látlak!  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  s immár én is felragyogva, ért...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Egy bizonyos határt  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png kutya  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Fehér virág  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Egy hatékony szolga  Neked tudnod kell  Alázat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Éretlen vers  Gonosz démon-álarc  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  A kételkedés kezelése  Png férfi 
Bejegyzés Címkék
gyep helyes, strapabíróbb játszórétet, fűnyírás tekintetében, sűrű fűhöz, fűnyírás ajánlott, különösen sűrű, vágás ajánlott, szép sűrű, nyírás következtében, tövek közelében, rendszeres fűnyírás, kicsit gyakrabban, fűnyírás gyakorisága, fűmag fajtájától, kiváló minőségű, érték akár, magyarországi kertészkedők, ilyen fűnyíróknál, vízszintesen forgó, fűnyíró kését, fűszálak vágási, megfelelő nyírás, fűnyíró motor, fűnyíráshoz ideális, normál gyepfelületeket, használati utasításban, használati utasítást, kisebb felület, mérőszalag segítségével, egyharmad-szabály szerinti, általános szabály, fűszál harmadát, felét nyírja, vegetációs pontot, helyes nyírás, lejtőre merőlegesen, gyep sérüléseit, talaj esetleges, robotfűnyíró átveheti, fűnyírás feladatát, fűnyíró ilyenkor, fűnyíró kerekei, árnyékos területek, centiméterrel magasabbra, fényhez jusson, fűszálak több, csak sokára, utolsó nyírás, meglehetősen magasra, kívánt magasságra, vegetációs pont, egységes vágáskép, kerékszélességnyi átfedéssel, fűnyíró teljes, gyepszegély sokszor, ágyások elválasztására, vékony sávot, szegélynyíróval nyír, vágásszélességét, gyermekláncfűvel, vágásmagassággal, vágásmagasságra, egyenetlenségei, vágásmagasságot, százszorszéppel, gyepfelületeket, szegélynyíróval, kihasználhatja, gyepszegélynél, belesüllyednek, biztonságosabb, elválasztására, vágásmagasság, ellenőrizheti, megnöveszteni, fordulatszáma, magyarországi, következtében, szempontjából, kiszáradástól, alacsonyabbra, gyepszőnyegbe, centiméterrel, meglehetősen, kertészkedők, strapabíróbb, rendszeresen, tekintetében, robotfűnyíró, fokozatokban, vízszintesen, fűmagkeverék, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 235
  • e Hét: 14330
  • e Hónap: 54151
  • e Év: 232026
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.