Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
10 érdekesség a Machu Picchuról
  2022-07-14 20:45:26, csütörtök
 
 




10 ÉRDEKESSÉG A MACHU PICCHURÓL


A Machu Picchu a leglátogatottabb turisztikai célpont Peruban, melyet az UNESCO 1983-ban a Világörökség részévé nyilvánított, 2007-ben pedig a világ hét új csodájának egyikévé választottak.


Machu Picchu - egy csodálatos körpanorámás videó

Link








10 érdekesség a Machu Picchuról


1.

Az Inka Birodalom a Kolumbusz előtti Amerika legnagyobb birodalma volt. Az inkák birodalma nem vette át a kerekek vagy állatok használatát a nehéz sziklák hegyre szállítására, ennek ellenére képesek voltak a történelem egyik legimpozánsabb királyságát felépíteni. Több mint 150 épület alkotja a Machu Picchut. Használatuk a templomoktól, szentélyektől, fürdőkig és lakóházakig terjedt. A Machu Picchuban több mint 100 lépcső van, melyek legtöbbjét egyetlen kőlapból vágták ki.

2.

A Machu Picchu volt az egyetlen inka város, amely az inka civilizáció alatt épült és túlélte a spanyol hódítást. Machu Picchu Dél-Amerika leghíresebb erődítménye és Peru leglátogatottabb látványossága.

3.

A Yale-n dolgozó Hiram Bingham amerikai felfedező az 1900-as évek elején több expedíciót indított Peruba az inkák legendás, utolsó városa, Vilcabamba keresésére. Amikor megérkezett a Cuzco közeli vidékre, helyi őslakos parasztok kalauzolták fel a hegyhátra. Amikor Bingham a romok feltárását követően hatért Peruba, több ezer értékes műtárgyat vitt magával Machu Picchuból. Ezek között voltak kerámiák, szobrok, ékszerek és emberi maradványok is. Expedícióját a Yale Egyetem támogatta. Az egyetem nyilvános kiállítást tervezett a leletekből. A peruiak Alan Garcia elnökük vezetésével tiltakoztak ez ellen, és pert indítottak a Yale ellen. A két fél 2010-ben megegyezett, és az első darabokat 2011-ben visszaszolgáltatták Perunak. Az utolsó darabokat 2012-ben adták vissza, és később Peru és a Yale létrehozta az UNSAAC-Yale Nemzetközi Központot a Machu Picchu és az inka kultúra tanulmányozására Cuscóban.






4.

Machu Picchut bár az inkák elveszett városaként emlegetik, ez így nem teljesen fedi a valóságot. A város XVI. századi hirtelen elnéptelenedésére több teória is van. Mivel erőszaknak nem találták nyomát, valószínűsíthető, hogy nem a spanyol hódítók végeztek az itt lakókkal. Elképzelhető, hogy az európaiak által behozott betegségek pusztították el a lakosságot.

5.

A Machu Picchu építésének pontos oka a mai napig nem ismert. Számos találgatás létezik arra vonatkozóan, hogy mire szolgált a hely. Egyesek szerint titkos női menedékhely, vagy talán egy uralkodó inka királyi birtoka volt. Mások úgy vélték, hogy vallási szertartások helyszíne volt. A közelben talált sírok felfedezése a helyszínen megerősítette azt a feltételezést, hogy a Machu Picchu a Nap szüzeinek, a falvakból kiválasztott lányok egy csoportjának kolostora volt, akik templomokban szolgáltak, és akiket emberáldozatként ajánlhattak fel az isteneknek.

6.

A XII-XV. század közötti Inka Birodalom Dél-Amerika hatalmas részét uralta, és a XIII. században Amerika legnagyobb királysága volt. A dinasztiát egy Sapa Inka néven is ismert uralkodó irányította, akiről úgy vélték, hogy a Napistentől származik. Az Inkák számos regionális törzsből álltak, akik egy 300 000 négyzetkilométeres területen éltek. A birodalom lakossága a feltételezések szerint 3 és 12 millió ember között lehetett. A Tahuantinsuyu nevű királyságnak 32 187 kilométer úthálózata, tartományi kormányzói, raktárai, magas szintű gazdálkodása és a Mita nevű gazdasági rendszere volt. A Mita révén a birodalom polgárai élelemért és védelemért cserébe munkát, árut vagy katonai szolgálatot ajánlottak fel az államnak.







7.

A Machu Picchu szent hely volt. Az inka vallás a Intit, a napistent imádta sok más természeti elemmel, például a holddal, a folyókkal és a hegyekkel együtt. A hegyeket azért tartották fontosabbnak, mert közel voltak számos inka városhoz és településhez. A Machu Picchu, a Huayna Picchu és a Salcantay-hegy csúcsainak mindegyike a szent Intihuatana-kőhöz, egy kétméteres gránitkőhöz kapcsolódott. A város főterének közelében állították fel, amelyről úgy tartják, hogy napóraként vagy naptárként működött. A helyszínen más nagyszabású építmények is voltak, amelyeket vallási vagy szertartási céllal emeltek. Ezek közé tartozik a Három ablak temploma és a Nap temploma, melynek egy olyan ablaka van, amely tökéletesen a nyári napfordulóhoz igazodik.

8.

A Machu Picchu eddig nem szenvedett károkat a Peruban gyakran előforduló földrengésektől. Mivel két törésvonal tetején fekszik a komplexum, a kőművesek feltételezhetően úgy tervezték meg a kövek összeépítését, hogy azok kibírják a nagyobb földmozgásokat is, vélhetőleg ezért nem használtak habarcsot sem az építéshez, mert akkor nem tudtak volna mozogni a kövek és sokkal nagyobb kár keletkezik.







9.

A Machu Picchu építéséhez szükséges nehéz gránittömböket emberi erővel juttatták fel a hegyre. Az építéshez felhasznált kövek több mint 23 kilogramm súlyúak voltak, melyeket a kőművesek szerszámok nélkül, kézi erővel toltak fel a hegyoldalon.

10.

A köveket úgy vágták ki, hogy tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz, összeillesztésükhöz nem használtak habarcsot. A fellegvár építéséhez használt technikát ashlarnak nevezik, még egy kés pengéje sem fér el a kövek között.


Link








Peru, te csoda!

Link



A Titicaca-tó úszó szigetei

Link



Az inka Szent völgy legszebb falvai

Link



A Machu Picchu felfedezése

 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: emberáldozatként, tanulmányozására, feltételezhetően, leglátogatottabb, valószínűsíthető, földrengésektől, földmozgásokat, legimpozánsabb, illeszkedjenek, gránittömböket, feltételezések, szentélyektől, napfordulóhoz, tahuantinsuyu, megerősítette, látványossága, feltételezést, összeépítését, szállítására, körpanorámás, templomoktól, expedícióját, fontosabbnak, kapcsolódott, nyilvánított, pusztították, gazdálkodása, királyságnak, kiválasztott, világörökség, elképzelhető, templomokban, szertartások, választottak, csoportjának, településhez, leglátogatottabb turisztikai, csodálatos körpanorámás, inkák birodalma, kerekek vagy, nehéz sziklák, történelem egyik, egyetlen inka, inka civilizáció, spanyol hódítást, 1900-as évek, inkák legendás, romok feltárását, egyetem nyilvános, peruiak Alan, első darabokat, utolsó darabokat, Machu Picchuról, ÉRDEKESSÉG MACHU PICCHURÓL, Machu Picchu, Inka Birodalom, Machu Picchut, Machu Picchuban, Machu Picchu Dél-Amerika, Hiram Bingham, Amikor Bingham, Machu Picchuból, Yale Egyetem, Alan Garcia, UNSAAC-Yale Nemzetközi Központot, Inka Birodalom Dél-Amerika, Sapa Inka, Huayna Picchu,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Adakozás  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Paul David Tripp Április 21  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png ház  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mai harmónia kártyám  Nagyi telefonál  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Nagyi telefonál  Nem méltó hozzád  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Akarat  Mai harmónia kártyám  Mindig jusson idő nevetni  Elköszönt  Facebookon kaptam Krisztinától  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png kislány  Reménység és erő Krisztustól e...  Png virág  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Tanuld meg ezt a versemet  Png nő  Soha ne kedvezz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Hiányzik  Minden harmadik...  Akarat  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Albert Einsteinről  210 éve született a SZÓZAT meg...  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Png virág  A Megváltó szolgálatában  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Tanuld meg ezt a versemet  Minden harmadik...  képre írva  Egy lelki imádság  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Próbálj meg ...  Akarat  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában 
Bejegyzés Címkék
leglátogatottabb turisztikai, csodálatos körpanorámás, inkák birodalma, kerekek vagy, nehéz sziklák, történelem egyik, egyetlen inka, inka civilizáció, spanyol hódítást, 1900-as évek, inkák legendás, romok feltárását, egyetem nyilvános, peruiak Alan, első darabokat, utolsó darabokat, inka kultúra, inkák elveszett, spanyol hódítók, európaiak által, uralkodó inka, közelben talált, helyszínen megerősítette, falvakból kiválasztott, csoportjának kolostora, birodalom lakossága, feltételezések szerint, birodalom polgárai, inka vallás, napistent imádta, hegyekkel együtt, hegyeket azért, szent Intihuatana-kőhöz, kétméteres gránitkőhöz, város főterének, olyan ablaka, nyári napfordulóhoz, kőművesek feltételezhetően, kövek összeépítését, nagyobb földmozgásokat, építéshez felhasznált, kőművesek szerszámok, fellegvár építéséhez, kövek között, inka Szent, emberáldozatként, tanulmányozására, feltételezhetően, leglátogatottabb, valószínűsíthető, földrengésektől, földmozgásokat, legimpozánsabb, illeszkedjenek, gránittömböket, feltételezések, szentélyektől, napfordulóhoz, tahuantinsuyu, megerősítette, látványossága, feltételezést, összeépítését, szállítására, körpanorámás, templomoktól, expedícióját, fontosabbnak, kapcsolódott, nyilvánított, pusztították, gazdálkodása, királyságnak, kiválasztott, világörökség, elképzelhető, templomokban, szertartások, választottak, csoportjának, településhez, gránitkőhöz, megegyezett, nagyszabású, maradványok, kalauzolták, lakóházakig, megérkezett, erődítménye, leghíresebb, használatát, tökéletesen, tiltakoztak, szertartási, vezetésével, felhasznált, használatuk, királyságát, hegyoldalon, ajánlhattak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1817
  • e Hét: 10272
  • e Hónap: 50093
  • e Év: 227968
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.