Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A város,ahol tilos meghalni, szülni,az éjszaka pedig 4 hónap
  2022-08-03 20:45:45, szerda
 
 







A VÁROS, AHOL TILOS MEGHALNI, SZÜLNI, AZ ÉJSZAKA PEDIG 4 HÓNAPIG TART

Longyearbyen: A város, ahol tilos meghalni


Longyearbyen a norvégiai Spitzbergák legnagyobb és legészakibb települése, ahol a legfrissebb adatok szerint mindössze 2100 ember él. Ez nem sok, ám annak fényében, hogy a településen elképesztően szigorú szabályok vannak érvényben, ráadásul az időjárási viszonyok sem épp olyanok, mint Saint-Tropez-ban, teljesen érthető.







Bányászok lakta város, a sarkkörön túl

Az északi-sarkkörön túl található várost 1906-ban alapította egy szénbányász társaság tulajdonosa, John Munroe Longyear. 1943-ban, fennállásának 37. évében a németek lerombolták a várost, azonban a helyiek a második világháború után újraépítették.

Az 1990-es évek elejéig a szénbányászat adta a legtöbb munkahelyet Longyearbyenben, és a hétköznapi életben is minden a bányászatban rejlő üzlet köré csoportosult. Később a városban építették meg a világ legnagyobb magbunkerét, ahol jelenleg is körülbelül 800 ezer vetőmagot tárolnak, optimális körülmények között, 120 méterrel a föld alatt. Ezeket a magokat katasztrófa esetén bármely nemzet felhasználhatja az újrakezdéshez.

Manapság már számos szabadidős tevékenység közül választhatnak a közösség lakói: többek között úszócsarnok, mászófal, nagy sportcsarnok, élelmiszerbolt, három pubszerű klub, hotelek, kemping, templom, mozi (vasárnaponként) és egy éjszakai diszkó is a van a településen. Nem beszélve a turistákat megcélzó számos ajándékboltról, ugyanis a település lenyűgöző természeti adottságai miatt sok turista bakancslistáján szerepel.







Nyáron is télikabátban kell járni

Mivel a város a sarkkörön túl található, október végétől februárig teljes sötétség, április közepétől augusztusig pedig világosság uralkodik a településen, mely alaposan megnehezíti az itt élők mindennapjait. Olyannyira, hogy az itt élők - hacsak nem utaznak délre - nem tudják, milyen érzés egy szál fürdőruhában kimenni a tengerpartra, ugyanis nyáron is csak körülbelül 5-10 fokig kúszik fel maximum a hőmérséklet, télen pedig a -40 fok sem ritka.

A helyiek élete 2015 decemberében pedig még nehezebbé vált, ugyanis az egyébként sem túl lakályos városban egy lezúduló lavina 11 otthont megsemmisített és további 12-ben komoly károkat okozott. Alig egy évvel később, 2017 februárjában egy újabb lavina 6 másik otthont tett lakhatatlanná.

A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váló lavinák miatt mostanra nagyon nehézzé vált biztonságos helyet találni itt az építkezésre.







Furcsa törvények

Longyearbyenben viszont nem is az éghajlat és a szokatlan földrajzi viszonyok a legfurcsábbak, hanem azok a szabályok és törvények, amelyeket a helyi adottság miatt a városvezetés meghozott:

A város lakói nem tarthatnak macskát: így védik a környéken élő, amúgy is szegényes madárpopulációt.
A kismamáknak nincs lehetőségük a szigeten szülni: a gyermek világrajövetele előtt 3 héttel át kell utazniuk egy szárazföldi kórházba, majd a csecsemővel együtt hazatérhetnek a városba, mivel Longyearbyenben egyáltalán nincs szülészet.
A városban korlátozzák az alkoholfogyasztást, emellett pedig az embereknek magukkal kell vinniük a puskájukat, ha elmennek otthonról, hogy megvédjék magukat a jegesmedvéktől.

A furcsa törvények közül a legérdekesebb azonban nem is az életre, hanem az elhalálozásra vonatkozik.

Noha a városnak van temetője, 70 éve használaton kívül van, ugyanis a hatóságok 1950-ben betiltották “a halált".

A magyarázat egyszerűbb, mint gondolnánk: általában olyan hideg van a településen, hogy egyrészt a föld is fagyott, másrészt a holttesteket szinte konzerválja a hőmérséklet, így nem indulnak bomlásnak a földben, ezért vonzzák a vadállatokat.

A tudósok attól is tartanak, hogy a permafrosztban (azaz az állandóan fagyott állapotban levő talaj) eltemetett testek még tartalmazhatnak élő vírustörzseket is. Félelmük ráadásul nem is alaptalan, ugyanis egy nemrégiben készült tanulmány szerint a helyi temetőben 1950 előtt elhelyezett emberek testekből még mindig kimutatható az 1918-as influenza járvány.

Ezért az a megoldás született, hogy a halálosan beteg vagy súlyosan sérült embereket a szárazföldre szállítják, hogy ne a szigeten haljanak meg. Természetesen előfordul, hogy valaki váratlanul meghal a városban, ilyenkor a holttestet a szárazföldre küldik eltemetni.

Ez is érdekelheti:
Elegük lett a férfiakból: Kisvárost alapítottak, amit csak nők laknak





Oké, de miért maradnak itt a lakosok?

A fentieket figyelembe véve jogosan merülhet fel az emberben kérdés, hogy ilyen körülmények között mégis kinek és miért van kedve Longyearbyenben maradni. Minden bizonnyal szerepet játszik benne a lenyűgöző természeti környezet: a túrázásra csábító hegyek, a hihetetlen vadvilág, az északi fény és a tenger látványa.

De ami igazán ide köti a helyieket, az az évtizedek során, a nehéz körülmények által összekovácsolt közösség. És bár a környezet sokszor zord és veszélyes is lehet, a helyiek ragaszkodnak egymáshoz és segítenek egymásnak. Erre jó példa, hogy azokat, akiknek a házát elsodorta a lavina, szomszédok, ismerősök fogadták be, és megosztották velük az otthonaikat, amíg az új, biztonságos házaik felépültek.







Link



Ajánljuk még:

-50 fok, örök sötétség, fekete hó: ez Norilszk, a világ legélhetetlenebb városa


Link












 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: legélhetetlenebb, világrajövetele, madárpopulációt, longyearbyenben, bakancslistáján, felhasználhatja, tartalmazhatnak, vírustörzseket, összekovácsolt, vasárnaponként, élelmiszerbolt, ajándékboltról, megsemmisített, jegesmedvéktől, permafrosztban, mindennapjait, legérdekesebb, elhalálozásra, újrakezdéshez, választhatnak, lakhatatlanná, szénbányászat, klímaváltozás, fennállásának, újraépítették, hazatérhetnek, természetesen, következtében, legfurcsábbak, csoportosult, sportcsarnok, megosztották, bányászatban, ragaszkodnak, fürdőruhában, decemberében, norvégiai Spitzbergák, legfrissebb adatok, településen elképesztően, időjárási viszonyok, szénbányász társaság, németek lerombolták, második világháború, 1990-es évek, szénbányászat adta, legtöbb munkahelyet, hétköznapi életben, bányászatban rejlő, városban építették, világ legnagyobb, föld alatt, magokat katasztrófa, AHOL TILOS MEGHALNI, ÉJSZAKA PEDIG, HÓNAPIG TART, John Munroe Longyear,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Esti kép  Nagy László - Szerelem emléke  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Alvó kislány  Mi a különbség  Szép estét kedves látogatóimna...  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Alvó baby  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Intelem  Esti kép  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Alvó cica  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Kezdet  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sajnos ezt elBalogozták  Rochefoucauld - a bölcs  Boldog ünnepeket kívánok minde...  A csonk és a facsemete  William Shakespeare-től idéze...  Cicus virággal  Imádkozás Krisztus értelméért  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam  Nemzeti  Sajnos ezt elBalogozták  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Kezdet  Sötétség és világosság  Szeüleidtől tanultad  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Cicus virággal  Az ünnepről  Üdvözöllek az oldalamon  Jó éjszakát  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Házi botox  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egyet értesz?  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Evan Esar tollából  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Mi a különbség  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar... 
Bejegyzés Címkék
norvégiai Spitzbergák, legfrissebb adatok, településen elképesztően, időjárási viszonyok, szénbányász társaság, németek lerombolták, második világháború, 1990-es évek, szénbányászat adta, legtöbb munkahelyet, hétköznapi életben, bányászatban rejlő, városban építették, világ legnagyobb, föld alatt, magokat katasztrófa, közösség lakói, éjszakai diszkó, turistákat megcélzó, település lenyűgöző, szál fürdőruhában, helyiek élete, lezúduló lavina, évvel később, újabb lavina, klímaváltozás következtében, szokatlan földrajzi, helyi adottság, városvezetés meghozott, város lakói, kismamáknak nincs, szigeten szülni, gyermek világrajövetele, szárazföldi kórházba, csecsemővel együtt, városban korlátozzák, embereknek magukkal, furcsa törvények, legérdekesebb azonban, elhalálozásra vonatkozik, hatóságok 1950-ben, magyarázat egyszerűbb, holttesteket szinte, tudósok attól, állandóan fagyott, nemrégiben készült, helyi temetőben, 1918-as influenza, halálosan beteg, szárazföldre szállítják, szigeten haljanak, szárazföldre küldik, fentieket figyelembe, emberben kérdés, lenyűgöző természeti, túrázásra csábító, hihetetlen vadvilág, északi fény, tenger látványa, nehéz körülmények, környezet sokszor, helyiek ragaszkodnak, házát elsodorta, világ legélhetetlenebb, legélhetetlenebb, világrajövetele, madárpopulációt, longyearbyenben, bakancslistáján, felhasználhatja, tartalmazhatnak, vírustörzseket, összekovácsolt, vasárnaponként, élelmiszerbolt, ajándékboltról, megsemmisített, jegesmedvéktől, permafrosztban, mindennapjait, legérdekesebb, elhalálozásra, újrakezdéshez, választhatnak, lakhatatlanná, szénbányászat, klímaváltozás, fennállásának, újraépítették, hazatérhetnek, természetesen, következtében, legfurcsábbak, csoportosult, sportcsarnok, megosztották, bányászatban, ragaszkodnak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 733
  • e Hét: 7077
  • e Hónap: 33700
  • e Év: 171072
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.