Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
XXIX. SUMMERFEST Nemzetközi Folklórfesztivál
  2022-08-22 22:00:21, hétfő
 
 










XXIX. SUMMERFEST NEMZETKÖZI FOLKLÓRFESZTIVÁL - MAGYAR KINCSESTÁR
SZÁZHALOMBATTA 2022. AUGUSZTUS 12-22.


,,Aki fiatal, szigorúan és kérlelhetetlenül mondja ki az ítéletet az öregek fölött, és többnyire igaza van. De ítéletet mond egyúttal önmagára is. Arra az időre, amikor már ő is öreg lesz. Az élet olyan, mint a mellény: ha rosszul gombolta az ember, vagy leesett egy gomb, az ember hiába keresi rajta a hibát. Ki kell gombolni végig az egészet, és újra kell kezdeni előröl."
(Márai Sándor)

Immár harmadik éve nem érkeznek külföldiek a fesztiválra, ezért a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál tartalmában kicsit másként, de mégis megrendezésre került. Igaz, ez még mindig nem gyógyította be a külföldiek hiányát, mégis örömmel töltötte el a szervezőket, hogy idén legalább ennyi megadatott.

Márai sorai tökéletesen megértetik a helyzetet, de nem csak a Summerfest esetében, hanem az élet minden területén: újra kell gombolni, mindent.

Most örülünk a jelennek, örülünk, hogy megszervezhettük a fesztivált, és boldogok vagyunk, hogy nem is akármilyen tartalom várta az érdeklődőket. A Magyar Kincsestár a legnemesebb, a legmeggyőzőbb eseménysorozat volt. Ebben az évben - látva, megtapasztalva a közösségeket érintő akár drámainak is nevezhető nehézségeket, amelyek következtében a családi, település és egyéb közösségek meggyengültek- elérkezett a társadalmi ,,én idő" szükségessége, amikor saját magunkkal kell foglalkozni, a saját hagyományainkat kell megélni, hogy identitásunk megerősítése által közösségeink új erőre kapjanak. Ezért nyitottuk fel a magyar kincsestárat, hogy előszedjünk mindent, ami szívünket, lelkünket erősíti, és felkészülünk 2023-re, amikor újból készek leszünk a külföldiekkel történő nagy találkozásra. A külföldiekkel idén még mindig online tartjuk a kapcsolatot, de mégis itt is voltak velünk. Megtaláltuk a közös hangot, és lehetőséget az együttműködésre, hiszen az elmúlt hónapokban a Jerusalema táncot mintegy 20 ország fiataljaival a Summerfest jegyében eltáncoltuk: együtt voltunk. Torokszorító élmény volt látni a nyers felvételeket: láthattuk melyik ország hol tart a covid helyzet után: van ahol maszkban, anélkül, folyó parton, sokan, vagy csak ketten, de mindenki megértette, hogy a táncba történő bekapcsolódással egymásért, a Summerfestért teszünk tanúbizonyságot.

Az idei Summerfest mottóját Márai Sándortól kölcsönöztük:

"Csak azt fogjuk megőrizni, amit szeretünk. Azt fogjuk szeretni, amit megértünk. Azt fogjuk érteni, amit megértetnek velünk!" (Márai)

A Summerfest Magyar Kincsestár nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy megértesse a közvéleménnyel, miért szükséges ez az összefogás, miért kell az újrakezdésért, az élet folytatásához lélekben megerősödünk, találkoznunk, és megmártóznunk mindabban, ami miénk.

A helyi Forrás Néptáncegyüttes Független Színház - mint szervező és a legkiválóbb hazai előadók, énekesek, táncosok az ország minden szegletéből, és minden generációjából azon voltak, hogy gyönyörű perceket, és felejthetetlen élményeket szerezzenek a nézőknek.

A fesztivál központi gondolata az ünnep, az emberi lét egyik legszebb eseményéhez a találkozáshoz és az ígérettételhez, vagyis a menyegzőhöz, az esküvőhöz, a családi élet kezdetéhez kötődik. A MENYEGZŐ Ásó, kapa, nagyharang - menyegző a Kárpát-medencében című táncszínházi előadás nem csak a Summerfest esetében, hanem országosan is egyedülálló produkció volt. Az ötlet Százhalombattán született: Szigetvári József a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház együttes és művészeti igazgatója ötlete alapján indult el a megvalósítás.

Magyarország legjobb együttesei kaptak megszólítást, A Csokonai díjas Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Százhalombatta, a többszörös Ki-Mit-Tud? győztes Nyírség Táncegyüttes Nyíregyháza, a Príma Primissima díjas Jászság Népi Együttes Jászberény, Debreceni Népi Együttes, Bartina Néptáncegyüttes Szekszárd, az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes Budapest, mintegy 200 felnőtt táncosa, és közel 100 gyermek táncos lépett fel ebben a páratlan műben.

Ugyancsak kiemelkedő jelentőségű a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Mestermunka című táncszínházi előadása, amely a Déryné Program támogatásában valósult meg.

A fesztivál programjaiban a Cimbaliband, a Kalyi Jag, a Rézeleje zenekar, mint sztárvendégek léptek fel.

Érdekes színfolt volt az új utakat kereső Urban Verbunk Táncegyüttes néptáncra épülő látványszínháza.

Felléptek a hazai hivatásos társulatok legjobbjai: a Magyar Állami Népi Együttes, A Fitos Dezső Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett is.

A fesztivál kiemelt díszvendége: Kárpátalja volt. 2018-ban a huszonötödik Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválon, Százhalombattán új program indult útjára: a legveszélyeztetettebb helyzetben élő magyarokra irányítani a figyelmet, és élő kapcsolat alakítása a kárpátaljai és anyaországi magyarok között. Az idei évben is népzenészek, néptáncosok érkeztek a fesztiválra. A Petőfi évhez kapcsolódva vendégünk volt a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháza, a Helység kalapácsa előadással.

A családi és gyermek programok idén a hungarikumokra épültek: a gyermekek találkozhattak a busókkal, a komondorral, a sólyommal, és a kalocsai pingáló asszonyokkal. A mindig furfangos, győztes Vitéz László és az Bahorka Társulat várta a kicsiket. A kiállítások az ünnephez kapcsolódtak: Bajkó Bence fiatal népi iparművész maszatos selyemből készült viseletkiállítása, és az Iharos Népművészeti Egyesület tárgyi kiállítása kápráztatta el a látogatókat.

Az eseményeket a Barátság Kulturális Központban, és annak külső helyszínein kerültek megrendezésre. (Százhalombatta, Szent István tér)

Részletes programok az alábbiak voltak:

2022. augusztus 12. péntek: Helló Summerfest! - Gólyalábas Langaléták Százhalombatta közterein

2022. augusztus 13. szombat: A találkozás napja
Ünnepélyes zászlófelvonás a Szent István téren, Kiállítás megnyitó, Élő - Nyitóceremónia a Barátság Kulturális Központ színházteremben

2022. augusztus 14. vasárnap: Az öröm napja
Miénk itt a tér! Két év szünet után visszatérés a Szent István térre a Szabadtéri Színpadra
Nyitóceremónia: Magyar Állami Népi Együttes: Naplegenda - előadás két részben

2022. augusztus 15. hétfő: A családok napja
Folk udvar: Gyerekek Summerfest a BKK belső udvarában, kölyökszínház, népmese, kézműves foglalkozás, találkozás a hungarikumokkal, villámkoncert, esti Táncpanoráma I.

2022. augusztus 16. kedd: A házasság napja
Folk udvar: Gyerekek Summerfest a BKK belső udvarában, kölyökszínház, népmese, kézműves foglalkozás. Lakodalmas felvonulás a városban, utána Nyitóceremónia:
MENYEGZŐ ÁSÓ, KAPA, NAGYHARANG / magyar menyegző a Kárpát-medencében
Forrás Néptáncegyüttes Független Színház, Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, Nyírség Táncegyüttes Nyíregyháza, Debreceni Népi Együttes, Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, Bartina Néptáncegyüttes Szekszárd, Jászság Népi Együttes közös eladásában..

2022. augusztus 17. szerda: A határon túli magyarok napja
Folk udvar: Gyerekek Summerfest a BKK belső udvarában, kölyökszínház, népmese, kézműves foglalkozás, találkozás a hungarikumokkal, villámkoncert, esti Táncpanoráma II.

2022. augusztus 18. csütörtök: Az együttérzés napja: Díszvendégünk Kárpátalja
Folk udvar: Gyerekek Summerfest a BKK belső udvarában, kölyökszínház, népmese, kézműves foglalkozás, találkozás a hungarikumokkal, villámkoncert, esti Táncpanoráma III. Tüzijáték.

2022. augusztus 19. péntek: Az ének napja
Folk udvar: Gyerekek Summerfest a BKK belső udvarában, kölyökszínház, népmese, kézműves foglalkozás, találkozás a hungarikumokkal, villámkoncert, esti Táncpanoráma IV.

2022. augusztus 20. A magyar kincsestár napja
A Barátság Kulturális Központ és a Magyarok Öröksége Alapítvány közös rendezésében Magyar Kincsestár a Szent István téren: a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház gálaműsora, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes műsora, Vasi kis céhlegények előadása.
Díszvendégünk Kárpátalja: Kárpátaljai magyar néptáncosok és ukrajnai néptáncosok előadása

2022. augusztus 21. A határon túli magyarokkal találkozás napja
Vendégszeplés Szlovákiában a Felvdéken Zselizen az Országos Népművészeti Fesztiválon a MENYEGZŐ ÁSÓ, KAPA, NAGYHARANG / magyar menyegző a Kárpát-medencében/ c- táncszínházi előadással: Forrás Néptáncegyüttes Független Színház, Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, Nyírség Táncegyüttes Nyíregyháza, Debreceni Népi Együttes, Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, Bartina Néptáncegyüttes Szekszárd, Jászság Népi Együttes. Közreműködött: Zsikó Zsuzsanna, Zagyva Banda

2022. augusztus 22. ZÁRÓCEREMÓNIA A búcsú napja
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa fergeteges komédiája a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadásában.


29. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Összművészeti Fesztivál - Magyar Kincsestár 2022 - augusztus 12-21.

Link








Római hajó Százhalombattán


A rendezvénnyel egyidejűleg huszonnégy fős legénységgel,
korhű római folyami hajó kötött ki a Duna-parton augusztus 15-én.
Látványos élményt volt a kikötés, a táborozás, illetve az egyéb programjaik.


Római hajó Százhalombattán

Link



Mesebeli római hajó kötött ki Százhalombattán

Link














































 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Címkék: folklórfesztivál, bekapcsolódással, megszervezhettük, kérlelhetetlenül, hungarikumokkal, néptáncegyüttes, színházteremben, százhalombattán, együttműködésre, tanúbizonyságot, látványszínháza, hagyományainkat, találkozhattak, nyitóceremónia, közvéleménnyel, százhalombatta, ígérettételhez, eseménysorozat, felejthetetlen, művészegyüttes, zászlófelvonás, hungarikumokra, megtapasztalva, generációjából, megrendezésre, szükségessége, summerfestért, találkozáshoz, meggyengültek, következtében, rendezvénnyel, összművészeti, megmártóznunk, legmeggyőzőbb, támogatásában, programjaiban, öregek fölött, élet olyan, ember hiába, külföldiek hiányát, élet minden, legmeggyőzőbb eseménysorozat, közösségeket érintő, társadalmi „, saját hagyományainkat, magyar kincsestárat, külföldiekkel történő, külföldiekkel idén, közös hangot, elmúlt hónapokban, nyers felvételeket, covid helyzet, SUMMERFEST Nemzetközi, SUMMERFEST NEMZETKÖZI FOLKLÓRFESZTIVÁL, MAGYAR KINCSESTÁR, Márai Sándor, Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál, Magyar Kincsestár, Márai Sándortól, Summerfest Magyar Kincsestár, Forrás Néptáncegyüttes Független Színház, MENYEGZŐ Ásó, Szigetvári József, Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Százhalombatta, Nyírség Táncegyüttes Nyíregyháza, Príma Primissima, Jászság Népi Együttes Jászberény, Debreceni Népi Együttes, Bartina Néptáncegyüttes Szekszárd, Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes Budapest, Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Mestermunka, Déryné Program, Kalyi Jag, Urban Verbunk Táncegyüttes, Magyar Állami Népi Együttes, Fitos Dezső Társulat, Duna Művészegyüttes, Szegedi Kortárs Balett, Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválon, Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháza, Vitéz László, Bahorka Társulat, Bajkó Bence, Iharos Népművészeti Egyesület, Barátság Kulturális Központban, Szent István, Helló Summerfest, Gólyalábas Langaléták Százhalombatta, Barátság Kulturális Központ, Szabadtéri Színpadra, Gyerekek Summerfest, Táncpanoráma, MENYEGZŐ ÁSÓ, Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, Jászság Népi Együttes, Táncpanoráma II, Díszvendégünk Kárpátalja, Táncpanoráma III, Táncpanoráma IV, Magyarok Öröksége Alapítvány, Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, Vendégszeplés Szlovákiában, Felvdéken Zselizen, Országos Népművészeti Fesztiválon, Zsikó Zsuzsanna, Zagyva Banda, ZÁRÓCEREMÓNIA, Petőfi Sándor, Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház, Összművészeti Fesztivál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fehér virág  George Gordon Lord Byron: Inez...  Irgalom és ítélet  Png virág  Png rózsa csokor  Png kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy maradéktalanul uralt világ  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Elköszönt  Idő  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Szívem tiéd  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Erdőn  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Adakozás  Png nő  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szívem  Minden harmadik...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  A sors  Kellemes délutánt kívánok  Nagyon különös  Gonosz démon-álarc  Akarat  Neked tudnod kell  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Png telefon  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Png cica  Paul David Tripp Április 20  Bounty krémes  Mindig jusson idő nevetni  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Soha ne kedvezz...  Tanuld meg ezt a versemet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A sors  Németh László tollából  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fekete István - Akác  Kövesd a cowboyt!  s immár én is felragyogva, ért...  Csak a fogyatkozás látható  Erdőn 
Bejegyzés Címkék
öregek fölött, élet olyan, ember hiába, külföldiek hiányát, élet minden, legmeggyőzőbb eseménysorozat, közösségeket érintő, társadalmi &#8222, saját hagyományainkat, magyar kincsestárat, külföldiekkel történő, külföldiekkel idén, közös hangot, elmúlt hónapokban, nyers felvételeket, covid helyzet, táncba történő, idei Summerfest, élet folytatásához, helyi Forrás, legkiválóbb hazai, ország minden, fesztivál központi, családi élet, ötlet Százhalombattán, többszörös Ki-Mit-Tud, páratlan műben, fesztivál programjaiban, hazai hivatásos, fesztivál kiemelt, huszonötödik Summerfest, idei évben, beregszászi Illyés, hungarikumokra épültek, gyermekek találkozhattak, kalocsai pingáló, mindig furfangos, ünnephez kapcsolódtak, alábbiak voltak, találkozás napja, öröm napja, családok napja, házasság napja, határon túli, együttérzés napja, ének napja, magyar kincsestár, búcsú napja, helység kalapácsa, rendezvénnyel egyidejűleg, egyéb programjaik, folklórfesztivál, bekapcsolódással, megszervezhettük, kérlelhetetlenül, hungarikumokkal, néptáncegyüttes, színházteremben, százhalombattán, együttműködésre, tanúbizonyságot, látványszínháza, hagyományainkat, találkozhattak, nyitóceremónia, közvéleménnyel, százhalombatta, ígérettételhez, eseménysorozat, felejthetetlen, művészegyüttes, zászlófelvonás, hungarikumokra, megtapasztalva, generációjából, megrendezésre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 82 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1845
  • e Hét: 7067
  • e Hónap: 46888
  • e Év: 224763
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.