Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az emberi természet
  2022-11-05 20:30:14, szombat
 
 





AZ EMBERI TERMÉSZET


A modern társadalomban élő ember egyre jobban érdeklődik az emberi természet és a társadalom kialakulásának, működésének tudományos vizsgálata iránt, mert ilyen módon szeretne választ kapni a saját problémáira és szűkebb-tágabb közösségének megoldatlan kérdéseire. Ma már sok tudományág foglalkozik az emberi viselkedéssel- sokféleképpen. Valamiféle szintézisre van szükség, amelyhez az egyes részterületek információi hozzákapcsolhatók.







Robert Greene AZ EMBERI TERMÉSZET ÖRVÉNYEI

Robert Greene sokat tanulmányozta és mesterévé vált az emberi viselkedésnek, amit több millió olvasóval oszt meg a könyveiben is. Ebben a könyvében az egyik legfontosabb tényezőről ír: megérteni az emberek motivációját, hogy mi hajtja őket még akkor is, ha éppen nincsenek is tudatában.

Az életünk múlik a kapcsolatainkon. Ha tudjuk, hogy az emberek mit miért tesznek, az az egyik legfontosabb erőforrás, aminek birtokában lehetünk. Greene történelmi példákon keresztül mutatja meg, hogyan gyakorolhatunk önkontrollt és kapcsolhatjuk át az érzelmeinket, hogyan lehetünk empatikusak és hogyan láthatunk be az emberek maszkjai mögé.

Link



Az emberi természet - SlidePlayer

Link



Edward Bach: Az emberi természet nem változik, 2020-ban ugyanolyan mint az elmúlt század elején...

Link








Minden emberi ismeret közül a leghasznosabb és a legkevésbé teljes az emberről szóló ismeret.

( J. J. Rousseau )







Az emberi természetet illetően két fontosabb elmélet körvonalazódott: - a politikai elméletek az ember társas mivoltát, egy kormányzati rendszerhez való tartozását tekintik legfontosabb jellemzőjének. - a metafizikai elméletek szerint az emberi természet megkülönböztető jegye a gondolkodás, a világra irányuló reflektálás képessége.







Az ember társas mivolta, világra irányuló gondolkodása, az isteni felé való törekvése, az azonosságról (önmagáról) és másságról (más emberről) való elmélkedése együtt alkotják az emberi lény megkülönböztető vonását: az emberi egziztenciát.







Arisztotelész teleológikus (cél-irányos) magyarázatot ad: az emberi természet társadalmi természet, mivel valamennyi-ünkben fellelhető a közösség-alkotás ösztöne, s csakis államban teljesedhet ki az emberi létezés.

,,... Az állam egy természetes intézmény, és az ember természete szerint társas lény, míg az,aki nem képes társas egyesülésre, nem része az államnak, akárcsak Isten vagy egy állat,ahogy Homérosz kigúnyolta..."

( Arisztotelész - Kr.e )







Jean-Jacques Rousseau francia filozófus szerint az emberi természet igazi állapota az ősemberi, primitív természet volt, amikor a társadalmi lét még nem ferdítette el: egyetlen célja a túlélés volt.

,,Kérdezem , melyik élet válik hamarább elviselhetetlenné, a civilizált vagy a természetes? Alig látunk embert magunk körül, aki ne panaszkodna sorsára, sőt többen el is dobják maguktól az életet, ha mód- jukban áll, az isteni és emberi törvények együttesen is alig bírnak lenni ezen a felforduláson."

( Jean-Jacques Rousseau )







Szent Ágoston szerint az Isten képmásaként megvalósuló emberi természetnek két legfontosabb jellemzője az önismeret és az (ön)szeretet. ,,Olyan lény vagyok, amely ismer és akar, én tudom, hogy vagyok és akarok, én akarok lenni megismerni. Ebben a háromban az élet elválaszthatatlan egységes élet, egységes lélek, egységes lényeg, s noha e három dolog elválaszthatatlan, mégis nagyon különböznek."

( Szent Ágoston )







Blaise Pascal francia gondolkodó szerint az ember képes felfogni gondolkodásának határait, és a külső világgal való viszonyában határozza meg önmagát. ,,Mert végre mi is az ember a természetben? Semmi a végtelenséghez, minden a semmihez viszonyítva, közép a semmi és a minden között."

( Blaise Pascal )







 
 
0 komment , kategória:  Tudomány - technika  
Címkék: megkülönböztető, kapcsolatainkon, körvonalazódott, gondolkodásának, végtelenséghez, kialakulásának, gyakorolhatunk, tanulmányozta, viselkedéssel, arisztotelész, leghasznosabb, jellemzőjének, felforduláson, társadalomban, sokféleképpen, részterületek, viselkedésnek, kapcsolhatjuk, közösségének, legfontosabb, érzelmeinket, motivációját, azonosságról, magyarázatot, természetnek, egziztenciát, teleológikus, gondolkodása, természetben, panaszkodna, képmásaként, önkontrollt, megvalósuló, különböznek, viszonyítva, viszonyában, modern társadalomban, emberi természet, társadalom kialakulásának, saját problémáira, emberi viselkedéssel-, egyes részterületek, emberi viselkedésnek, egyik legfontosabb, emberek motivációját, életünk múlik, emberek maszkjai, elmúlt század, legkevésbé teljes, emberről szóló, emberi természetet, politikai elméletek, EMBERI TERMÉSZET, Robert Greene, EMBERI TERMÉSZET ÖRVÉNYEI, Edward Bach, Jean-Jacques Rousseau, Szent Ágoston, Blaise Pascal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A nagy természet  Nárcisz  Esti képek  Esti kép  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Alvó baby  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Nárcisz  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Válaszok a halál után  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Haja van  Ne hagyd  Sonka vásár  Levél lány  Boldog virágvasárnapot minden...  Nem látom őket  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Szép estét  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Devecsery László - Húsvét  Apu  Inkább ad  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Ratkós beszületései a szereplő...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A jó kedv a világon  Karinthy Frigyes: Almafa  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A tavasz nem csak önmagában sz...  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  képre írva  Minden kedves látogatómnak sze...  üdvözöllek!  képre írva  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Boldog virágvasárnapot minden...  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam Krisztinától  Ha nyitott vagy  A máj egészségének javítása te...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Kőrösi Csoma Sándor gondolata 
Bejegyzés Címkék
modern társadalomban, emberi természet, társadalom kialakulásának, saját problémáira, emberi viselkedéssel-, egyes részterületek, emberi viselkedésnek, egyik legfontosabb, emberek motivációját, életünk múlik, emberek maszkjai, elmúlt század, legkevésbé teljes, emberről szóló, emberi természetet, politikai elméletek, ember társas, kormányzati rendszerhez, metafizikai elméletek, világra irányuló, isteni felé, emberi lény, emberi egziztenciát, közösség-alkotás ösztöne, emberi létezés, természetes intézmény, ember természete, túlélés volt, civilizált vagy, élet elválaszthatatlan, ember képes, külső világgal, semmihez viszonyítva, minden között, megkülönböztető, kapcsolatainkon, körvonalazódott, gondolkodásának, végtelenséghez, kialakulásának, gyakorolhatunk, tanulmányozta, viselkedéssel, arisztotelész, leghasznosabb, jellemzőjének, felforduláson, társadalomban, sokféleképpen, részterületek, viselkedésnek, kapcsolhatjuk, közösségének, legfontosabb, érzelmeinket, motivációját, azonosságról, magyarázatot, természetnek, egziztenciát, teleológikus, gondolkodása, természetben, panaszkodna, képmásaként, önkontrollt, megvalósuló, különböznek, viszonyítva, viszonyában, természetes, empatikusak, kormányzati, rendszerhez, metafizikai, reflektálás, természetet, teljesedhet, gondolkodás, slideplayer, egyesülésre, elmélkedése, megoldatlan, információi, működésének, problémáira, szintézisre, foglalkozik, jellemzője, kigúnyolta, megismerni, társadalmi, érdeklődik, tényezőről, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1418
  • e Hét: 9655
  • e Hónap: 36278
  • e Év: 173650
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.