Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
33 éve omlott le a berlini fal
  2022-11-09 21:57:33, szerda
 
 




33 ÉVE OMLOTT LE A BERLINI FAL


1989 november 9.

Aznap, amikor a szüleink, nagyszüleink ünnepeltek, pezsgőt bontottak, nyugati csodákban reménykedtek, senki sem szólt nekik előre, hogy majd Brüsszel akar lenni az új Moszkva, és, hogy a bankok lesznek az új tankok, ahogy azt sem mondta senki, hogy a Soros Gyuri bácsik nem jó szándékból, hanem anyagi érdekből segítenek rendszert váltani itthon.

Hiszek azonban ebben a történelmi pillanatban, hiszek abban, hogy soha sem érdemel többé teret semmilyen bolsevik hajlamú szándék, hiszek egy sok tekintetben egységes, de mégis független államok alkotta, erős és békés Európában. Hiszek a valódi szabadságban!



A berlini fal a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén. 1961 és 1989 között létezett. A hidegháború alatt a kettéosztott Berlin Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált.

1961. augusztus 13-án szögesdróttal választották el Berlin keleti és nyugati felét. Ezt a szögesdrótot váltotta fel később a betonból épült és védelmi zónákkal határolt fal. Létezésének szűk három évtizede alatt a fal egyre kifinomultabb, a szökést szinte teljesen lehetetlenné tevő határzárrá alakult át. Számos szökési kísérlet végződött a menekülők halálával. A fal 1989-es leomlása a hidegháború befejeződésének emblematikus dátumává változott. 1989. november 9-én a berlini fal leomlása után, Helmut Kohl előterjesztett egy tízpontos programot a két Németország egyesítésére. A létesítmény legnagyobb részét a két német állam egyesülése után lebontották, napjainkban már csak egyes szakaszai láthatóak.


1 A berlini fal története


1945 májusában Franciaország, Nagy-Britannia, a Szovjetunió és az Egyesült Államok szövetsége győzelmet aratott a nemzetiszocialista Németország felett. A Berlint elfoglaló szovjet hadsereg a város nyugati területének megszállási feladatait átadta a nyugati szövetségeseinek. Berlin területének 53,9%-a, míg népességének 62,9%-a került a nyugati államok ellenőrzése alá.

A Szovjetunió és az Egyesült Államok 1945 után fokozatosan szembefordult egymással. A kezdődő hidegháború része volt az a földrajzi pozícióharc is, melynek keretében a Szovjetunió megkísérelte elérni, hogy a nyugati szövetségesek adják fel berlini megszállási zónáikat. A szovjet megszállási övezet nyugati határán 1947-re fokozatosan kiépült a műszaki határzár, a korabeli politikai szóhasználatban a "vasfüggöny". 1948 nyarán az NSZK-ban végrehajtott valutareform miatt a Szovjetunió lezárta a berlini belnémet határt. A berlini blokád idején a nyugati szövetségesek légi úton gondoskodtak a város ellátásáról. A blokád csak 10 hónapig akadályozta az áruforgalmat a két városrész között, 1949 májusában újból szabaddá vált az átkelés. Hamarosan azonban újabb szigorítás lépett életbe. 1952-től nyugat-berlini lakosok nem léphettek be az NDK-ba.

Az NDK kikiáltása után Németország keleti felében a mind rosszabbá váló életkörülmények mellett a hatalom egyre keményebben lépett fel a sztálinista mintájú társadalom kiépítése érdekében. Ezzel egy időben az NSZK-ban növekedni kezdett az életszínvonal, kiépült a liberális demokrácia intézményrendszere. A romló kilátások elől a keletnémetek évről évre jelentős számban távoztak a nyitott berlini határokon keresztül nyugatra. A legmagasabbra a Sztálin halála után kirobbanó tüntetések erőszakos elfojtása után szökött a kivándorlók száma, akkor néhány hónap leforgása alatt 200 000 német hagyta el Kelet-Németországot. 1949 és 1960 között az NDK 17 millió lakosa közül összesen 2,6 millió települt át az NSZK-ba, míg az ország összlakossága több mint 1 millió fővel csökkent. A határ lezárása előtti napokban már napi 1500-1900 menekültet regisztráltak a nyugat-berlini menekülttáborokban.

Az 1950-es évek közepén az NDK gazdasága is fejlődésnek indult. Az újjáéledő ipar számára súlyos csapás volt a fiatal és szakképzett munkaerő tömeges kivándorlása. Az NDK gazdaságára furcsa módon pozitív hatással is volt a nyitott berlini határ. 50 000 kelet-berlini dolgozott Nyugat-Berlinben, az ő fizetésük volt az NDK egyik legfőbb valutaforrása. A politikai vezetés azonban bizalmatlansággal tekintett az ingázókra. Egyre több intézkedéssel büntették a nyugati munkavállalást.

1961 nyarán az NDK népességvesztése már havi 30 000 fő fölé ugrott. Az NDK kormányán növekedett a nyomás, hogy az állam demográfiai összeomlását a berlini belnémet határ lezárásával akadályozza meg. A keletnémet pártvezetők értekezletén Ulbricht közölte, hogy az egyre nagyobb méreteket öltő menekültáradat miatt szükségessé vált - egy nem pontosan meghatározott napon, de 14 napon belül - a berlini belnémet határ lezárása.

Augusztus 12-éről 13-ra virradó éjjel az NDK különböző fegyveres egységei, együttesen 15 000 főnyi csapaterővel lezárták a nyugati szektoroknak a szovjet szektorral, illetve az NDK területével érintkező határait. Az utcákon a szektorhatárok közvetlen közelében, azokkal párhuzamosan, de még NDK-területen először szögesdróttekercseket húztak ki, amelyekkel a gyalogos- és járműforgalom nagy része számára elvágták az átjárás lehetőségét. A drótakadályok előtt pár méterrel árkot ástak keresztbe az utcákon, hogy a kordon autókkal való áttörését megakadályozzák. Ezt követően elsősorban az NDK vidéki területei és a nyugati szektorok között húzódó határszakaszon (a korábbi zónahatáron), de helyenként a város belterületén is könnyű betonoszlopokra feszített, kb. 2 méter magas fonatos drótkerítést is telepítettek, a vidékiesebb szakaszokon kettős kiépítésben. .

A nyugati szektorok felől az átjárást elsősorban a szögesdróttekercsek és a közvetlenül mögéjük felállított őrség akadályozta meg. Az eredetileg 80 átkelőhely közül csak 12-t hagytak nyitva. Elvágták a városi gyorsvasút és a metró összeköttetéseit is. Csak a friedrichstrassei állomás maradt meg, ahol egy határállomást alakítottak ki. Augusztus 15-én éjjel Szászországból érkező építőipari munkások fegyveres felügyelet mellett elkezdték az addig felállított drótakadályok bontását és a betonelemekből álló fal felépítését. A fal a szovjet és a nyugati (francia, brit és amerikai) szektorok határa mentén, de NDK-területen épült.

A váratlan határzárás Berlin lakosságát mindkét oldalon sokkolta. Családok tagjai kerültek a kordon ellenkező oldalaira, százak nem tudtak eljutni a munkahelyükre vagy rokonaikhoz.

A Szovjetunió a nyugati államok felforgató- és kémtevékenysége miatt jogosnak nevezte a határ lezárását. Az NDK-propaganda a berlini falat a fasizmus ellen emelt védőbástyaként jellemezte.
A kettéosztott város

A Berlin közepén húzódó műszaki zár bénítólag hatott mindkét városrészre. Megszakadtak a város egységét addig biztosító közlekedési kapcsolatok. Az addig városközponti területek hirtelen rossz megközelíthetőségű perifériákká váltak. Nyugat-Berlinben ideiglenes munkaerőhiány lépett fel, az NDK pedig fontos valutabevételi forrástól esett el. A városban romlott a közszolgáltatások minősége, a kommunális hulladék elhelyezésének megoldatlansága pedig egyre súlyosabb környezetvédelmi válságot idézett elő. A fal építésével egy időben elvágták az elektromos hálózat összeköttetéseit is, így a nyugati szektorokban egy időre labilissá vált az áramszolgáltatás. Nyugat-Berlint elszigeteltsége miatt számos lakója hagyta el az évek folyamán, így lélekszáma az 1961-es 2 197 408-ról 1984-re 1 848 585 főre csökkent. A leginkább hátrányos helyzetbe a Nyugat-Berlin körüli falvak kerültek. E települések elveszítették kapcsolatukat a nagyvárossal, a közszolgáltatások minősége romlott, az államigazgatási központok 30-40 kilométeres távolságba kerültek. Az itt élők életét igen megnehezítette a határőrség állandó jelenléte is. A folyamatos ellenőrzések és a romló életkörülmények miatt e falvak lélekszáma csökkenni kezdett, lakóik Potsdamba és Kelet-Berlinbe vándoroltak.

A '70-es évek elejétől kezdve Willy Brandt NSZK-kancellár lépéseket tett a két német állam viszonyának javítása érdekében. Az új keleti politika keretében Brandt elérte, hogy az NDK enyhítsen a Nyugat-Berlint elszigetelő utazási korlátozásokon. A keletnémet állam nem aktív (főként nyugdíjas) polgárai számára lehetővé tette, hogy Nyugat-Berlinbe utazzanak. Enyhítettek a nyugat-berlinieket 1952 óta korlátozó szabályozásokon is: ettől kezdve látogatásokat tehettek Kelet-Berlinben és a város körül lakó rokonaiknál.

A berlini falat az NDK felől egy állandóan megfigyelt zóna határolta. A műszaki zár iránt túlzott érdeklődést tanúsítókat igazoltatták vagy a közeli határőrposztra kísérték. A falhoz közeli házak lakói külön igazolványt kaptak, csak ezen engedély birtokában mozoghattak a határzóna közvetlen közelében. A határőrök kötelessége volt a menekülőket megállítani, ennek érdekében szigorú tűzparancsot léptettek életbe a falnál. A külföldi államfők látogatása idején - a sajtó negatív reakciójától tartva - a tűzparancsot felfüggesztették.

A berlini fal a valaha létezett határok közül az egyik legszigorúbban őrzött volt. Az NDK-ban az emigrálásnak még a kísérletét is szigorúan büntették. A hidegháború idején egyes becslések szerint 75 000 polgárt vontak felelősségre kivándorlás kísérletének vádjával, akiket zömmel a Stasi hohenschönhauseni börtönében hallgattak ki. Az NDK államvezetése az emigrálni szándékozók elriasztására a falnál tűzparancsot adott ki a határőrök számára.

Az NDK-t a hatvanas években a konszolidáció, a hetvenes években a stabilitás jellemezte. Az 1980-as években azonban az állam helyzete az egyre mélyülő pénzügyi-gazdasági válság miatt kritikusra fordult. A konzervatív kommunista államvezetés elszigetelődött a reformok irányába mozduló szocialista országoktól és az ország lakosságától is. A szabadság hiánya és a romló életkörülmények a nyolcvanas évek második felében országos tömegdemonstrációkhoz vezettek, amelyeket a hatalom erőszakkal sem tudott elfojtani. Újból nőni kezdett az államot elhagyók száma, a külföldre kijutók közül egyre többen tagadták meg az NDK-ba való hazatérést.

1989 nyarától mindennapossá váltak a rendszer reformját követelő tömegtüntetések, melyeknek legfőbb követelése a belnémet határ megnyitása és a berlini fal lebontása volt. 1989 nyarán megugrott a szocialista államot elhagyó polgárok száma. Magyarország 1989. szeptember 11-én 0 órától megnyitotta határait az NDK polgárai előtt, a döntést Horn Gyula külügyminiszter jelentette be a Hét előző esti adásában. Ezzel rés nyílt az NDK-s menekülők számára. Az NSZK prágai követségének keletnémet menekülők általi megszállása után az NDK már arra kényszerült, hogy saját területéről engedélyezze egyes polgárai kiutazását. Október folyamán Csehszlovákia többször jelezte a kelet-berlini vezetésnek, hogy tűrhetetlennek tartja a Prága belvárosában előállt helyzetet és ha az NDK nem változtat a keletnémet polgárok nyugatra utazásának szabályain, akkor Magyarországhoz hasonlóan megnyitja nyugati határát.

1989. október 6-án Gorbacsov kétnapos látogatást tett az NDK-ban. Viselkedése egyértelművé tette a keletnémet vezetés számára, hogy nem zárkózhat el a változtatások elől.

November 9-én az utazási törvény ügyében ülést tartott az NSZEP felső vezetése. Az ott hozott döntést este, élőben közvetített sajtótájékoztatón Günter Schabowski ismertette. A sajtótájékoztató lezárása után Riccardo Ehrmann, olasz újságíró azt kérdezte, hogy milyen könnyítések várhatók az NDK-állampolgárok utazása ügyében. Schabowski zavartan keresgélt a papírjai között, mivel emlékezett arra, hogy kapott erre utasítást. Kollégája segített neki megkeresni, majd felolvasta. A teremben mindenki döbbenten hallgatta, és próbálta értelmezni a hallottakat. Erre a hamburgi Bild riportere Peter Brinkmann az intézkedések életbe lépésének idejéről érdeklődött, Schabowski ekkorra már eltette a szemüvegét, így pár másodpercig tanácstalanul forgatta papírjait, majd a következő választ adta:

Ismereteim szerint ez érvénybe lép... igen, azonnal.

A tévék előtt ülő NDK-polgárok ezrei indultak meg a berlini határátkelőhelyek felé, ahol egy órán belül hatalmasra nőtt a tömeg. A határőrséget ekkor még nem tájékoztatták, mivel a határozat csak másnap 4 órától lépett volna életbe. Az átkelőknél a feszültség egyre nőtt, a tömeg ,,visszajövünk, visszajövünk" skandálással követelte a határ megnyitását. A határparancsnokokat utasították, hogy a leghangosabban követelőzőket engedjék ki az NDK-ból, de igazolványukba tegyenek a visszatérést megtiltó pecsétet. A tömegnyomás azonban odáig fokozódott, hogy 23 órakor a Bornholmer strassei átkelőnél megszüntették az útlevelek ellenőrzését, felnyittatták a sorompókat és átengedték a tömeget Nyugat-Berlinbe. Pár nap elteltével a mindkét oldalról érkező németek vésővel, csákánnyal és puszta kézzel kezdtek hozzá a fal lerombolásához.

A fal leomlása utáni hétvégén 10 új határátkelő helyet nyitottak. A határátkelőknél nagy tömeg gyülekezett és hangosan ünnepelték a fal minden egyes elemének eltávolítását. A határzár magánszorgalmú bontása különösen az NDK Népi Kamarájának 1990. március 18-án lezajlott választása után gyorsult fel.

1990. július 1-jén, a német valutaunió életbe lépésének napján a határőrség hivatalosan is beszüntette tevékenységét a belnémet határ berlini szakaszán. Július 13-án a Bernauer Strassénál hivatalosan is megkezdődött a fal bontása. A munkálatokat az NDK-határőrség 300 fős műszaki alakulata végezte, és a belvárosi falszakasz bontásával november 30-án végeztek is. Mindössze 6 szakasz maradt meg, ezek emlékműként ma is állnak. A Berlin és Brandenburg határán fekvő műszaki zárat 1991 novemberére számolták fel véglegesen.








 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: felfüggesztették, összeköttetéseit, környezetvédelmi, sajtótájékoztató, áramszolgáltatás, népességvesztése, szövetségeseinek, életkörülmények, elszigetelődött, betonoszlopokra, megakadályozzák, külügyminiszter, államigazgatási, szóhasználatban, elszigeteltsége, megoldatlansága, befejeződésének, magyarországhoz, tömegtüntetések, kémtevékenysége, szabályozásokon, határátkelőknél, menekültáradat, betonelemekből, megnehezítette, valutabevételi, elhelyezésének, korlátozásokon, védőbástyaként, legszigorúbban, szászországból, határőrposztra, határszakaszon, szektorhatárok, lerombolásához, munkavállalást, bankok lesznek, történelmi pillanatban, valódi szabadságban, hidegháború alatt, kettéosztott Berlin, elnyomásnak egyik, szögesdrótot váltotta, betonból épült, szökést szinte, menekülők halálával, hidegháború befejeződésének, tízpontos programot, létesítmény legnagyobb, város nyugati, nyugati szövetségeseinek, nyugati államok, OMLOTT LE BERLINI FAL, Soros Gyuri, Berlin Európa, Helmut Kohl, Egyesült Államok, Willy Brandt NSZK-kancellár, Horn Gyula, Günter Schabowski, Riccardo Ehrmann, Peter Brinkmann, Népi Kamarájának, Bernauer Strassénál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Márai Sándor tollából  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  képre írva  Szép estét  Minden tavaszból őrizz..  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Alvó kislány  Horváth Szilvia tollából  Segíts neki dicsérni Téged  Jó éjszakát  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Otthon  Jánosházy György: Fogd a kezem  képre írva  Facebookon kaptam  Bársony székben  40 felett  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Facebookon kaptam Krisztinától  Sorsunk miatt...  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  különleges  Facebookon kaptam  jó reggelt  Vito Giaquinto gondolata  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Szabó T. Anna - Pitypang  jó reggelt  Segíts neki dicsérni Téged  Pitypang szökőkút  Alvó kislány  Egy gondolat  Latinovits Zoltán tollából  Különleges  Egy párkányon  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  IGEN így  képre írva  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  József Attila - Kopogtatás nél...  Robert Merle tollából  Otthon  Erdei gyöngyvirág  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Gebhardt Nóra versei II.  Egy párkányon  Andrássy Réka - A bolond Böske  IGEN így  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Reményik Sándor: Pierrot &...  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Egy gondolat  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Reményik Sándor: Pierrot &...  39 ígéret  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából 
Bejegyzés Címkék
bankok lesznek, történelmi pillanatban, valódi szabadságban, hidegháború alatt, kettéosztott Berlin, elnyomásnak egyik, szögesdrótot váltotta, betonból épült, szökést szinte, menekülők halálával, hidegháború befejeződésének, tízpontos programot, létesítmény legnagyobb, város nyugati, nyugati szövetségeseinek, nyugati államok, kezdődő hidegháború, nyugati szövetségesek, szovjet megszállási, műszaki határzár, korabeli politikai, berlini belnémet, berlini blokád, város ellátásáról, blokád csak, mind rosszabbá, hatalom egyre, sztálinista mintájú, liberális demokrácia, romló kilátások, keletnémetek évről, nyitott berlini, kivándorlók száma, ország összlakossága, határ lezárása, 1950-es évek, újjáéledő ipar, politikai vezetés, nyugati munkavállalást, állam demográfiai, keletnémet pártvezetők, egyre nagyobb, nyugati szektoroknak, szovjet szektorral, szektorhatárok közvetlen, átjárás lehetőségét, drótakadályok előtt, kordon autókkal, nyugati szektorok, korábbi zónahatáron, város belterületén, vidékiesebb szakaszokon, átjárást elsősorban, közvetlenül mögéjük, városi gyorsvasút, metró összeköttetéseit, friedrichstrassei állomás, határállomást alakítottak, addig felállított, betonelemekből álló, váratlan határzárás, kordon ellenkező, munkahelyükre vagy, határ lezárását, berlini falat, fasizmus ellen, kettéosztott város, város egységét, addig városközponti, városban romlott, közszolgáltatások minősége, kommunális hulladék, időben elvágták, elektromos hálózat, nyugati szektorokban, időre labilissá, évek folyamán, leginkább hátrányos, államigazgatási központok, határőrség állandó, folyamatos ellenőrzések, romló életkörülmények, keletnémet állam, város körül, állandóan megfigyelt, közeli határőrposztra, falhoz közeli, határzóna közvetlen, határőrök kötelessége, menekülőket megállítani, külföldi államfők, sajtó negatív, tűzparancsot felfüggesztették, valaha létezett, egyik legszigorúbban, hidegháború idején, emigrálni szándékozók, falnál tűzparancsot, határőrök számára, hatvanas években, hetvenes években, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 77 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1144
  • e Hét: 9066
  • e Hónap: 31554
  • e Év: 209429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.