Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lackfi János: Milyenek MÉG a magyarok? - Ínyenceknek
  2022-11-12 22:15:59, szombat
 
 






Lackfi János: MILYENEK MÉG A MAGYAROK? - Ínyenceknek




Lackfi János (születési neve: Oláh János; Budapest, 1971. május 18. -) József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár, Nyugat-kutató, fotós. Publikálása kezdetekor vette fel a Lackfi nevet, hogy apjával össze ne tévesszék. A Magyar Írószövetség és a JAK tagja, 1997-ben a Magyar PEN Club titkára volt. Hat gyermek édesapja

A szerzőről

1971-ben született Budapesten. Író, költő, műfordító, szerkesztő.
Harmincnál több könyvet írt, felét felnőtteknek, felét gyerekeknek, harmincegynéhányat pedig lefordított franciából. Megzenésített verseiből négy CD-nyi került kiadásra, Lovasi András, Malek Andrea, Herczku Ágnes és mások előadásában. Tizenhét évig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 1999-től a Nagyvilág világirodalmi folyóirat szerkesztőjeként tevékenykedik. 2003-tól 2011-ig a Műfordítók Egyesülete elnökségi tagja volt. Humoros identitásesszé-kötete, a 2012-es Milyenek a magyarok? huszonötezer példányban fogyott el, folytatása, a 2013-ban publikált Milyenek MÉG a magyarok? tízezer példánynál tart. 2014-ben látott napvilágot a novellákat tartalmazó Három a magyar igazság. Elnyerte többek közt a József Attila- és a Prima Primissima-díjat. Zsámbékon él feleségével és hat gyermekével.



Művei

Link








Bővebb ismertető


MILYENEK IS A MAGYAROK?

Kevés beszédű, magányos cowboyok és kocsmai hencegők. Lepedőakrobaták és sámlin reszkető Gedeon bácsik. Hátrafelé nyilazók és cekkerben bontott csirkét cipelők. Alkoholisták. Dehogy alkoholisták, csak megisszák a magukét. Folyton panaszkodók és forrófejűek. Pacalevők és pizzafalók. Asztalsarkon búsongók, akik párszor az asztalra csaptak, és beleremegett a történelem. Valamikor nagyon tudtak focizni, most nagyon tudnak rá emlékezni. Ha meg akartak halni, mindig lerántottak magukkal egy törököt is.Ez az útikönyv elkalauzol a földönkívüliek ismerős birodalmába, kiderül belőle, hol húzódik a belga-magyar határ, kitalálták-e a magyarok az ideális társadalmat, igaz-e, hogy minden magyar tud atombombát gyártani és lóháton állva hatos fogatot hajtani. Ha valaki a könyv olvastán nem tudja, sírjon vagy nevessen, nyugodtan tegye egyszerre mind a kettőt.







Lackfi János - MILYENEK MÉG A MAGYAROK?


A magyar ember eltöprengett, vajon miből tudható, hogy ő éppen magyar. A nagy sikerű első kötet és hangoskönyv után ezúttal, többek között azt is megtudhatjuk, hogy a magyarok miért mindig csak a vesztett csatákat ünneplik, miért vannak kiélezve az anyósukra és hogy miért kedvenc történelmi játékuk a ,,mi lett volna, ha"? A szerző úgy látja, a humor segít felröhögni a letapadt, évszázados lelki nyákokat. Aki nevetni tud magán, talán ritkábban jön indulatba és javul a kedélye. ,,Van bennem egy csengő, amely manapság gyakorta jelez szellemi szmogriadót. Olykor fuldoklunk a politikai kipufogógázoktól. A nevetés viszont ózonbuborék."

A nagy sikerű (16 000 példányban elkelt) első kötet után most kiderül, hogyan mondják meg a magyarok a tutit, akkor is, ha senki sem kíváncsi rá, hogyan utaznak a villamos ütközőjén halált megvető bátorsággal, hogyan beszélnek tündibündi nyelven, élnek-e köztük aranyemberek, miért énekelnek megcsonkított boci-bocikról gyermekeiknek, miért szerények, mint az ibolya, és valóban illatoznak-e sötétben. Megtudhatjuk, tudnak-e úszni a betonban, miért mindig csak a vesztes csatákat ünneplik, miért vannak kiélezve az anyósukra, miért nem vandálkodnak (csak titokban), miért nem babonásak (csak titokban), miért nézi itt kilenc ember, míg egy a gödröt ássa, s hogy miért kedvenc történelmi társasjátékuk a "mi lett volna, ha"?


MILYENEK MÉG A MAGYAROK?

FÜLED BOKÁIG (részlet)


A magyar ember eltöprengett, vajon miből tudható, hogy ő éppen magyar.

Abból, hogy vallja, borban az igazság, ezért pár pohár után az asztalt kezdi csapdosni, és kijelenti, hogy mindig neki van igaza. Vallja azt is, hogy sörben a békesség, ezért pár korsó után jóságosan kijelenti, hogy mindenkit szeret, és mindenkinek igaza van. A pálinkában ilyen elvont fogalmak nincsenek, azt inni kell, a többi majd kiderül.

Abból, hogy minden külföldinek kész elmagyarázni, nyelve agglutináló, mint a japán, vagyis kicsi darabkákból van összebütykölve az összes szó. A japánokkal egyébként abban is egyetért, hogy minden tisztességes ember először a vezetéknevét adja meg, s csak aztán a keresztnevét. Ez így logikus, nem tudni, miért nem értik a többiek!

Abból, hogy titkon büszke szitkozódási kultúrájára, és megszámolta már, hogy nevezetes "b" betűs szavunk különböző igekötőkkel felszerelve legalább kilencféle értelemmel bír.

Abból, hogy végtelen mennyiségben képes disznó vicceket, anyósvicceket, rendőrvicceket és zsidóvicceket mesélni.

Abból, hogy a tésztát édességnek tekinti, mákkal, dióval, lekvárral eszi, és ezzel idegrohamba kerget minden becsületes olaszt.

Abból, hogy hisz a szent Levesben, melyet az étkezés elején szolgálnak fel, a szent Savanyúságban, melyet a húsételhez szervíroznak, és a sajtról legfeljebb melegszendvics jut eszébe, semmiképp sem egy sajttál.

Abból, hogy míg az angol búcsúzás nélkül távozik, a magyar távozás nélkül búcsúzik.

Abból, hogy ajtóhoz érve előreengedi a hölgyeket, de bevág eléjük, ha kocsmába lép, hogy vadnyugati lovagiasságból saját testével fogja fel a repülő késeket.

Abból, hogy le és felsegíti a hölgyek kabátját akkor is, ha azok nem akarják.

Abból, hogy kötelességszerűen megjegyzi, magyar ember evés közben nem beszél. Mondja mindezt teli szájjal.

Abból, hogy mások egészségére kívánja a tüsszentést, pedig egy dán inkább bocsánatot kér miatta.

Abból, hogy nem tűri a böfögést, pedig a mongoloknál ez a háziak főztjének kötelező dicsérete.

Abból, hogy nyilvánosan orrot fúj, pedig ez Japánban súlyos illetlenség.

Abból, hogy rászól arra, aki szívja az orrát, vagy szemrehányóan zsebkendőt nyújt neki, és nem tűri az étellel való szörcsögést sem, pedig ezek Japánban vagy Kínában természetes dolgok.

Abból, hogy hegynek hívja a dombokat és tengernek legnagyobb tavát.

Abból, hogy kedvenc tejtermékei nevét sehogy sem tudja lefordítani nyugati nyelvekre. Nem, nem fromage blanc, nem is mascarpone, nem is cottage cheese, hanem tejföl. Értik? Meg tejszín meg túró meg Rudi.

Abból, hogy az összes nép fiaival ellentétben a jobb kezén hordja jegygyűrűjét, gyémántot pedig a világért nem tetetne bele, mert az flancolás.

Abból, hogy ha valami nem sikerül, ötszáz éve ugyanúgy rálegyint, hogy több is veszett Mohácsnál, ha meg valami végzetesen rosszul sikerül, akkor vérben forgó szemmel kiáltja: nekünk Mohács kell!

Abból, hogy gyerekként ki kell állnia az esőre, mert attól nagyra nő, répát kell ennie, mert attól fog tudni fütyülni, és spenótot, mert attól lesz erős. Ha csak a vastartalom számít, afelől akár egy lapátot is szopogathatna.

Abból, hogy születésnapján meghúzgálják a fülét, és azt kívánják, bárcsak érne bokáig, pedig ez nem lenne se praktikus, sem esztétikus.

Abból, hogy tudja, ennek a listának még nem ért a végére, és lehet, hogy soha nem is fog.






 
 
0 komment , kategória:  Lackfi János   
Címkék: szerkesztőjeként, kipufogógázoktól, lepedőakrobaták, identitásesszé, lovagiasságból, rendőrvicceket, melegszendvics, földönkívüliek, születésnapján, összebütykölve, társasjátékuk, megzenésített, megcsonkított, világirodalmi, anyósvicceket, tevékenykedik, szopogathatna, zsidóvicceket, gyermekeiknek, savanyúságban, szemrehányóan, beleremegett, asztalsarkon, szitkozódási, eltöprengett, tisztességes, vezetéknevét, keresztnevét, alkoholisták, felnőtteknek, megtudhatjuk, szervíroznak, huszonötezer, vandálkodnak, aranyemberek, mennyiségben, 2012-es Milyenek, 2013-ban publikált, novellákat tartalmazó, magyar igazság, asztalra csaptak, útikönyv elkalauzol, földönkívüliek ismerős, belga-magyar határ, ideális társadalmat, könyv olvastán, magyar ember, nagy sikerű, magyarok miért, vesztett csatákat, humor segít, politikai kipufogógázoktól, Lackfi János, Milyenek MÉG, MILYENEK MÉG MAGYAROK, Oláh János, József Attila-díjas, Magyar Írószövetség, Magyar PEN Club, Lovasi András, Malek Andrea, Herczku Ágnes, Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, Műfordítók Egyesülete, József Attila-, Prima Primissima-díjat, MILYENEK IS MAGYAROK, FÜLED BOKÁIG,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Garai Gábor - Takarítás  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Nevem  Albert Einsteinről  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Szép estét kedves látogatóimna...  Próbálj meg ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Erdőn  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  képre írva  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png csokor  Fehér virág  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Németh László tollából  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Fehér virág  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Akik bántanak téged  Hogy lehet megtartani  Szép álmokat!  Hiányzik  Paul David Tripp Április 21  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Egy maradéktalanul uralt világ  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Alázat  Facebookon kaptam  Akarat  Elköszönt  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png férfi  Adakozás  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Nem számIt  Png kislány  Kerüld el az evangélium örömén...  A televizió nem a kultúrát kép...  Elköszönt  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Annuska bar...  Fekete-erdő desszert  Png cica  s immár én is felragyogva, ért...  A másik dolog,  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Szép estét kedves látogatóimna...  Png virág  Gonosz démon-álarc  Png ház 
Bejegyzés Címkék
2012-es Milyenek, 2013-ban publikált, novellákat tartalmazó, magyar igazság, asztalra csaptak, útikönyv elkalauzol, földönkívüliek ismerős, belga-magyar határ, ideális társadalmat, könyv olvastán, magyar ember, nagy sikerű, magyarok miért, vesztett csatákat, humor segít, politikai kipufogógázoktól, nevetés viszont, villamos ütközőjén, vesztes csatákat, asztalt kezdi, pálinkában ilyen, többi majd, japánokkal egyébként, vezetéknevét adja, tésztát édességnek, szent Levesben, étkezés elején, szent Savanyúságban, húsételhez szervíroznak, sajtról legfeljebb, angol búcsúzás, magyar távozás, repülő késeket, hölgyek kabátját, háziak főztjének, étellel való, jobb kezén, vastartalom számít, szerkesztőjeként, kipufogógázoktól, lepedőakrobaták, identitásesszé, lovagiasságból, rendőrvicceket, melegszendvics, földönkívüliek, születésnapján, összebütykölve, társasjátékuk, megzenésített, megcsonkított, világirodalmi, anyósvicceket, tevékenykedik, szopogathatna, zsidóvicceket, gyermekeiknek, savanyúságban, szemrehányóan, beleremegett, asztalsarkon, szitkozódási, eltöprengett, tisztességes, vezetéknevét, keresztnevét, alkoholisták, felnőtteknek, megtudhatjuk, szervíroznak, huszonötezer, vandálkodnak, aranyemberek, mennyiségben, meghúzgálják, írószövetség, jegygyűrűjét, elmagyarázni, ínyenceknek, publikálása, tejtermékei, nyilvánosan, agglutináló, felszerelve, panaszkodók, darabkákból, gyerekeknek, gyermekével, külföldinek, illetlenség, mindenkinek, természetes, előadásában, előreengedi, feleségével, idegrohamba, szörcsögést, forrófejűek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4837
  • e Hét: 13292
  • e Hónap: 53113
  • e Év: 230988
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.