Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Habsburgok valóban átírták a magyar őstörténetet?
  2022-11-15 20:00:45, kedd
 
 






A HABSBURGOK VALÓBAN ÁTÍRTÁK A MAGYAR ŐSTÖRTÉNETET?
Tóth Gábor / 2021. 07. 28.



Középkori dinasztiák, reformkori asszimilációs programok és ügynökakták. Csak pár azok közül, amelyek segítenek megvilágítani őstörténet kutatásunk kevésé ismert részleteit. B. Szabó Jánossal, a Budapesti Történeti Múzeum történészével beszélgettünk.


- Sokan úgy vélik, hogy a Habsburgok a 18-19. században beavatkoztak a magyar őstörténet-kutatásba, és megfosztották a magyarokat a szkíta-hun őseiktől. Valóban így történt?

- Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után nem sok ,,szeretnivaló" akadt a dinasztián, így szokássá vált visszamenőleg is megvetni az osztrák uralkodókat. Ezek a nézetek a vesztes első világháborút követően még tovább erősödtek.

Én azonban nem tudok róla, hogy lenne valódi bizonyíték is arra, hogy a Habsburgok el akarták volna tagadni a magyarok dicső múltját: ez nem is igazán lett volna érdekük.

A Habsburg uralkodók hosszú időn keresztül betartották a középkori magyar királyság alkotmányos játékszabályait, amíg ezek fontosak és hasznosak voltak a számukra. Ebből a szempontból nézve: ha a magyar királyok őse Attila, akkor az ő ősük is az.


Than Mór alkotása: Attila lakomája, 1870 (Forrás: Wikipedia.hu)





Tudom, hogy még ma is nagyon sokan úgy gondolják, hogy a Habsburgok idegen megszállók voltak Magyarországon, de 1527 után a helyzet - majd 400 évig - sokkal bonyolultabb volt ennél. Rövid időszakok kivételével például nem is volt hozzá még ,,megszálló" hadsereg sem. Viszont a Habsburg-ház uralkodóit a Szent Koronával a törvényes formák szerint koronázták meg, ami annyit tesz, hogy uralmuk a magyar alattvalóik egyetértésén alapult.

Azaz a magyarországi uralkodásuk alapját a középkori magyar királyokhoz fűződő folytonosság jelentette.

- Akkor a Habsburg uralkodók, törvénytisztelő módon jártak el, mint magyar királyok?

- Többnyire igen, legalábbis formálisan be kellett tartaniuk az elődeik törvényeit. Az akkori tradícióknak még igen nagy ereje volt. Gondoljunk csak bele, a 18. század elején maga II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc megindításakor az 1222-ben kiadott Aranybullára hivatkozott.

Egy ötszáz évvel korábbi dokumentumra!


II. Rákóczi Ferenc alakja Than Mór Az ónodi országgyűlés című festményén, 1864. A később készült, Attila királyt ábrázoló festményével szemmel látható a ,,rokonság" (Forrás: Wikipedia.hu)





Az Aranybulla alapján meg is lett volna a lehetősége arra, hogy a mozgalmát a Habsburgok is törvényesnek ismerjék el, és ennek értelmében kössenek valamiféle megállapodást, amivel a sérült jogokat lehet majd helyreállítani.

Nem véletlen, hogy a trónfosztásra csak évekkel Rákóczi mozgalmának kezdete után került sor.

Mai rohanó, gyorsan változó világunkban ez a szemlélet már felfoghatatlannak tűnik. Gondoljunk bele, hogy csak az elmúlt száz évben hányszor kapott Magyarország teljesen új törvénykezési gyakorlatot, alkotmányt, alaptörvényt - és kellett mindent elölről kezdeni.


- Ezért nem értjük az Habsburg uralkodók magyarországi stratégiáját?

- A hazai kurucos-nemzeti történelemszemléletből sosem fogjuk megérteni mindezt. Az adott kor csak a saját nézőpontján keresztül lenne valójában értelmezhető. Hogy hogyan is működtek és mi motiválta igazán a Habsburg-házat.

Amíg ezek a középkori keretek léteztek, addig azok voltak számukra a legitimitást biztosító jogforrások.

Sokáig csak a Szent Istvánra visszavezethető uralkodói méltóság volt fontos, a középkori Regnum, nem az abban élő számtalan féle nép, vagy azok múltja. Nem igazán volt miért okuk ,,megfosztani" a magyarokat ,,elődeiktől". Nem beszélve arról, hogy ez esetben is csupán az összlakosság igen kis hányadát kitevő, de a politikai jogokat birtokló nemesi nemzet elődei lehettek volna érdekesek, a lakosság több mint 90 százalékát kitevő közrendűek ősei - akiket eleve jórészt más eredetűnek is tartottak - valójában senkit nem érdekeltek a modern polgári nemzeteszme megszületése előtt.

Ma ők a lakosság többségének az ősei, nem az egykori nemesek...


Mária Terézia magyar királlyá választása, 1741 (részlet) (Forrás: Wikipedia.com)





- Hunfalvy Pálról - aki a finnugor rokonság híve volt - már életében is azt terjesztették, hogy osztrák ügynök volt, aki a magyar őstörténet tekintélyét igyekezett aláásni.

- Ezek jelenlegi tudásunk szerint bizonyítatlan spekulációk. Annyi valóban igaz, Hunfalvy saját visszaemlékezéséből is tudjuk, hogy az ügynökvád már az 1850-es években megfogalmazódott vele szemben.

Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen a Bach korszakban az egész ország ,,ügynökfrászban" volt.

Viszont ma már számos levéltári forrást ismerünk a 19. századi osztrák ügynökökről, de épp Hunfalvy Pálról semmilyen bizonyíték nem került elő.


Hunfalvy Pál nyelvész, etnológus, történetíró (Forrás: Wikipedia.hu)





- Nem akarta a nemzeti múltat aláásni?

- Meglepő módon éppen ellenkezőleg: Hunfalvy ténykedése sok területen a modern magyar nemzet létrejöttének érdekeit szolgálta. Ha ma is pusztán régi, a nemesi történelemszemlélet mentén gondolkodnánk, akkor a népünk tömegei nemigen férnének bele a magyar nemzet fogalmába.

Az, hogy ma származásra való tekintet nélkül mindannyian egy nemzet tagjainak érezhetjük magunkat, azt éppen Hunfalvyék generációjának az eredménye.

- Hogyhogy?

- Úgy, hogy ők nem a származási, hanem kultúrnemzetben gondolkodtak, azaz - a középkori felfogástól ellentétben - nem csak azt tartották a nemzet tagjának, aki nemesi származású. Ezzel tudták a nemzet fogalmát kitágítani, melyre a 19. században valóban igen nagy szükség is volt.

Hitték és vallották, hogy a magyar nemzet tagja lehet bárki, aki elsajátítja a magyar nyelvet és kultúrát.

Ekkoriban vált erős jelmondattá ,,Nyelvében él a nemzet!" - amit mindenki ismer, a jelentésébe viszont kevesen szoktak belegondolni.


Reformkori magyar viseletek (Forrás: Wikipedia.hu)





Maga Hunfalvy is - szepességi szászként - tizenhét éves korában tanult meg magyarul. Tehát maga is az akkori asszimilációs program sikerét mutatja. Gondoljunk csak bele, Petőfit is eredetileg Petrovicsnak hívták, a tizenhárom aradi vértanú között bizony a magyar születésűek voltak kisebbségben. Sőt, Hunfalvy fő vitapartnere, a ,,török-ugor nyelvháború" másik vezéralakja, Vámbéry Ármin pedig zsidó származású volt.

- Akkor ez sikeres asszimilációnak tekinthető.

- Meglehetősen, hiszen mire bekövetkezett a Monarchia felbomlása, addigra a magyarság számarányát sikerült feltornázni 50 százalék fölé a 19. század első felében mért körülbelül 40 százalékról. Nyilván nem azért, mert a magyar anyák több gyereket szültek volna, mint a szlovákok, meg a románok.

Mindez csak úgy történhetett, hogy a magyarság vonzó asszimilációs célpontot kínált az országban élő más nemzetiségek számára.

Ha így tekintünk a 19. századra és a korban meglévő őstörténeti kérdésekre, akkor egészen másképpen látjuk Hunfalvy Pál szerepét is.


III. Béla névtelen krónikása, Anonymus szobra a Városligetben. Ligeti Miklós alkotása, 1903 (Forrás: Flickr.com)





- Ekkor vált az új nemzettudat központi részévé a régi nemesi múlt?

- Jórészt igen, hiszen nálunk nem lehetett olyan egyszerűen váltani, mint a mintaadó Franciaországban, ahol a nemesség tradicionálisan a hódító frankoktól eredeztette magát. Ott ezt a képet a forradalom után az új, polgári nemzet számára egyszerűen lecserélték az ,,őseink a gallok" formulára.

Hunfalvy pontosan látta a történeti legitimáció szerepét az új nemzetépítésben.

A Román Királyság megalakulásával pedig az elsők között ismerte fel azokat a veszélyeket, melyek a magyar államegységet fenyegették Erdélyben. Tisztában volt azzal is, hogy Anonymus Gesta Hungaroruma az egyetlen - a magyarok által is elismert - történeti forrás, ami románokat emleget Erdélyben a honfoglalás előtt!

Ezért ő Béla király névtelen jegyzőjének szerepét - s vele együtt óhatatlanul az egész középkori krónikás hagyomány hitelét - igyekezett csökkenteni, hogy az, a románok jelenkori követelésének ne legyen táptalaja.

Mégsem így emlékeznek meg róla, hanem úgy, mint osztrák ,,ügynök", aki megfosztotta a magyarokat a dicső őseitől.


Attila a hunok királya, Isten ostora, Aquileia elpusztítója... 17. századi metszet (Forrás: Wikipedia.hu)





- A rendszerváltozás után Hunfalvy ,,ügynökségét" éppen a szocialista rendszer valódi és egyik legnagyobb ügynöke, Kiszely István hangoztatta előszeretettel.

- Hogy miért foglalkozott ezzel az ,,elterelő" témával, az már a pszichológia területe. Nem ő volt az egyetlen, aki az ,,új idők" dalait meghallva sajátos ,,profilváltást" hajtott végre, és az akkor divatos ,,magyar őstörténet"-kutatásba menekült, hogy ott nem túl megalapozott, de szenzációsan hangzó dolgokat hangoztasson. A meglepő inkább az, hogy mennyien vevők voltak rá.

Nekünk, szakembereknek az az egyik legfájóbb pont mindebben, hogy a mai online kultúrának szinte nincs szüksége hitelesítésre.

Számos jelentős történelmi kérdésben ma inkább az érzelmi töltetek a döntőek. A szóbeszédek, hitek és tévhitek pedig gyakorta egy olyan össznépi társasjátékot hoztak létre, mely egyre távolabb sodorja a társadalmat a megismerhető történelmi valóságtól. Pedig okulni egyedül abból lehetne...

Tóth Gábor


Link







TÁRIH-I ÜNGÜRÜSZ azaz Magyarország krónikája (török kézirat alapján)
A kéziratra Vámbéry Ármin figyelt fel és adományozta azt a Magyar Tudományos Akadémiának 1860-ban. Így a keleti gyűjteményt egyik legértékesebb kézirata lett az adomány. A kézirat a Magyarország története címet viseli.

Link


Áttörés várható a hun-magyar őstörténet kutatásában- 2021. 08. 04.

Link


Julianus barát igazából ezért kereste meg a keleten maradt magyarokat

Link


A hun rokonság tagadásának végre bealkonyult

Link


A magyarság eredetének kérdésköre nemzetközileg is jelentős tudományos probléma

Link










 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: megfogalmazódott, franciaországban, rendszerváltozás, tradicionálisan, megalakulásával, nemzetépítésben, játékszabályait, törvénytisztelő, visszavezethető, asszimilációnak, kultúrnemzetben, megindításakor, helyreállítani, generációjának, magyarországon, ügynökfrászban, előszeretettel, szakembereknek, terjesztették, bizonyítatlan, gondolkodnánk, asszimilációs, megfosztották, hitelesítésre, létrejöttének, trónfosztásra, magyarországi, visszamenőleg, nemzetközileg, szabadságharc, törvénykezési, legértékesebb, megállapodást, társasjátékot, profilváltást, követelésének, szkíta-hun őseiktől, osztrák uralkodókat, vesztes első, magyarok dicső, középkori magyar, szempontból nézve, magyar királyok, helyzet –, törvényes formák, magyar alattvalóik, magyarországi uralkodásuk, elődeik törvényeit, akkori tradícióknak, szabadságharc megindításakor, 1222-ben kiadott, ötszáz évvel, HABSBURGOK VALÓBAN ÁTÍRTÁK MAGYAR ŐSTÖRTÉNETET, Tóth Gábor, Szabó Jánossal, Budapesti Történeti Múzeum, Than Mór, Szent Koronával, Rákóczi Ferenc, Than Mór Az, Szent Istvánra, Mária Terézia, Hunfalvy Pálról, Hunfalvy Pál, Maga Hunfalvy, Vámbéry Ármin, Ligeti Miklós, Román Királyság, Anonymus Gesta Hungaroruma, Kiszely István, TÁRIH-I ÜNGÜRÜSZ, Magyar Tudományos Akadémiának,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Van néhány kérdés, amin gondol...  Tanmese  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Dóró Sándor: Embernek maradni  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Egy tavasz  A pitypang legendája  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Jó nap volt  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szabó T. Anna - Pitypang  Egyszerű  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Vito Giaquinto gondolata  Magamnak  Jó éjszakát  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Bornyi Veronika haiku verse  Tanmese  Isten hűségének mértéke  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 14  Anyámról való emlékek  James Allen  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Egy gondolat  Mindig lesz olyan  Jó nap volt  A sorsod  Egy tavasz  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Csend  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Mindig lesz olyan  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam Krisztinától  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Márai Sándor tollából  Spenót fasírttal  Tanácsok egy pszichológustól  A pitypang legendája  Otthon  "Ez egy csoda"  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  képre írva  Bornyi Veronika haiku verse  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Jó nap volt  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szkíta-hun őseiktől, osztrák uralkodókat, vesztes első, magyarok dicső, középkori magyar, szempontból nézve, magyar királyok, helyzet &#8211, törvényes formák, magyar alattvalóik, magyarországi uralkodásuk, elődeik törvényeit, akkori tradícióknak, szabadságharc megindításakor, 1222-ben kiadott, ötszáz évvel, ónodi országgyűlés, később készült, lehetősége arra, sérült jogokat, trónfosztásra csak, elmúlt száz, hazai kurucos-nemzeti, saját nézőpontján, középkori keretek, legitimitást biztosító, középkori Regnum, magyarokat &#8222, összlakosság igen, politikai jogokat, lakosság több, modern polgári, lakosság többségének, egykori nemesek&#8230, finnugor rokonság, magyar őstörténet, 1850-es években, egész ország, nemzeti múltat, modern magyar, népünk tömegei, magyar nemzet, nemzet tagjainak, középkori felfogástól, nemzet tagjának, nemzet fogalmát, magyar nyelvet, jelentésébe viszont, akkori asszimilációs, tizenhárom aradi, magyar születésűek, magyarság számarányát, magyar anyák, magyarság vonzó, korban meglévő, régi nemesi, mintaadó Franciaországban, nemesség tradicionálisan, hódító frankoktól, forradalom után, történeti legitimáció, elsők között, magyar államegységet, egyetlen &#8211, magyarok által, honfoglalás előtt, egész középkori, románok jelenkori, dicső őseitől, hunok királya, rendszerváltozás után, szocialista rendszer, pszichológia területe, akkor divatos, meglepő inkább, érzelmi töltetek, olyan össznépi, megismerhető történelmi, keleti gyűjteményt, hun-magyar őstörténet, keleten maradt, magyarság eredetének, megfogalmazódott, franciaországban, rendszerváltozás, tradicionálisan, megalakulásával, nemzetépítésben, játékszabályait, törvénytisztelő, visszavezethető, asszimilációnak, kultúrnemzetben, megindításakor, helyreállítani, generációjának, magyarországon, ügynökfrászban, előszeretettel, szakembereknek, terjesztették, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 77 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2340
  • e Hét: 5507
  • e Hónap: 27995
  • e Év: 205870
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.