Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekes tények Gárdonyi Géza életéből
  2023-01-13 11:00:48, péntek
 
 







ÉRDEKES TÉNYEK GÁRDONYI GÉZA ÉLETÉBŐL


Minden jól megélt élet telis-tele van izgalmas pillanatokkal, és bár azt gondolnánk, hogy az “egri remete" útja nem lehetett épp mozgalmas, az alábbi lista nem erről árulkodik, rengeteg olyan érdekes tények vannak Gárdonyi életéből, amik minden rajongó és leendő rajongó fantáziáját megmozgathatják.

Magyarország kedvenc írója megbukott magyarból és felfedezett egy új pókfajt. És ez még csak a kezdet. Az Egri csillagok népszerű írójából nem lett sem lakatos, sem néptanító, de majdnem író sem. Imádott szülei pedig hiába mutattak jó példát a tökéletes kapcsolatukkal, Gárdonyi házassága majdnem teljes tragédiába torkollott. Kevés írónknak volt ilyen szappanoperába illő élete, mint Gárdonyi Gézának.








GYERMEKKORI PAJKOSSÁGOK


Gyerekként rajongott Miguel de Cervantes: Don Quijote című regényéért, ezért magát Don Vigolé de la Sibérie nemes spanyol lovaggá keresztelte. Ehhez a névhez kezdeti, szárnypróbálgatós időszakában is hűséges marad, ezen az álnéven jelennek meg írásai. Nem is gondolnánk, gyerekként milyen virgonc kópé volt, a mindig pipájával ábrázolt, "égre néző lélek". Történt, hogy a pesti iskolájában lovagi párbajt rendezett. A gyerekek erősebb társaik nyakába ülve, iskolai seprűket kopjatörésre készen maguk elé tartva rontottak egymásnak. Addig nem is volt gond a heroikus összecsapásokkal, míg az iskolaigazgató be nem toppant. El tudom képzelni, ahogy magasra szaladt szemöldökkel, majd elborult arccal tiltotta be örökre a lovagi tornák rendezését.

Szerencsére Gárdonyi kalandvágyó természete folytán Cervantes és a lovagi élet után beleszeretett az indián regényekbe, majd társai lelkesedését is felszította ezek iránt a történetek iránt. Néhányan olyannyira beleélték magukat az "indiánosdiba“, hogy úgy döntöttek, útnak indulnak Amerikába. Ám a Bőrharisnya és Vadölő szerepében tetszelgő növendékeinket Monoron lekapcsolta a rendőrség. El sem tudom képzelni, mit kaphattak ezért otthon. Ráadásként a földrajztanár mindannyiuknak bevésett egy egyest, mert rossz irányba indultak: nyugat helyett, keletnek vették az irányt.







GÁRDONYI, A BOTCSINÁLTA NÉPTANÍTÓ


A későbbi nagy író túl gyengécskének bizonyult apja lakatos mesterségéhez, de az iskolában is borzasztó tanuló volt. Egyszer az év közepén sikerült kimaradnia a suliból, de később a tanítóképző főiskolán sem szerepelt túl fényesen. Még szerencse, hogy ettől függetlenül azért rengeteget olvasott.

A főiskolán sikerült egyszer pont magyarból megbuknia. A tanára, Répássy János nem is hagyta szó nélkül: ,,Fiam, tebelőled sohse lesz nagy ember, de a kenyeredet azért meg tudod keresni." Hát, nagy pedagógus tényleg nem lett Gárdonyiból, de Répássy még megérte az Egri csillagok hatalmas sikerét...

Gárdonyi a Somogy-megyei Karádon teljesítette a gyakorlótanítását, ahol az összes jövedelmét egy helyi irodalmi lap indítására költötte. Úgy néz ki azonban, hogy a somogyi faluban nem sok irodalomkedvelő élhetett, a Köpönyeg újság ugyanis rövid úton csődbe ment. Gárdonyi viszont közben kiérdemelte az ,,elégségesen képesített" tanári oklevelét.

Nem tudni, Gárdonyi Géza végül miért ment pedagógusnak, ugyanis sok kedve nem volt a tanításhoz sem. Gárdonyi Géza relatíve hamar rájött, hogy nem tanítói létre született.

,,Kedv, hajlam... majd megjön az is, csak diploma legyen"

gondolta, de a kedv és a hajlam sehogy sem akart megérkezni.

A diploma elégséges minősítéssel meglett, után azonban viszonylag hamar ki is bújt a szög a zsákból: ugyan érdekes módszerekkel tanított és diákjai valószínűleg szerették is, nem tanítónak született. Legalább is nem az akkori néptanítói iskolarendszerben. Bár ha jobban belegondolok, a nyakamat tenném arra, hogy a mostaniban is kinéznék, mint ahogy történt az egykori gimnáziumi, nagyon diákbarát irodalomtanárommal is.

Valószínűleg ez volt az oka annak is, hogy képtelen volt megmaradni egy helyen egy évnél tovább. Sorra jöttek a tanítási helyszínek: Karád, Devecser, Sárvár, Dabrony. Végül az anekdota szerint egy kéregető miatt mondott le végleg a tanítóskodásról. Egy koldus kopogott be az ajtajukon, Gárdonyi pedig szeretett volna adni legalább egy kis kenyérre valót a szerencsétlennek. Ám hiába túrta fel érte az egész házat, még annyit sem sikerült összeszednie. Egy ilyen élmény után, nem is megy annyira nagy meglepetés, hogy valami jövedelmezőbb, természetének megfelelőbb munka után nézett.

Az író örökölte apja nyughatatlan természetét, tanító éveiben ugyanis minden új tanév egy új településen találta. Sárvárt például azért kellett elhagynia, mert az iskolai ünnepségen a Himnusz után a diákok előadtak egy általa betanított nótát, ami így kezdődött:

,,Jaj, de huncut a német, hogy a fene enné meg..."

A botcsinálta tanító egyedül Dabronyban érezte jól magát, itt ugyanis szabad kezet kapott és végre a saját módszereivel, játékosan taníthatta a majd 50 fős osztályát. Sajnos azonban nem sejtette, hogy a plébános sötét tervet szövögetett ellene.

Gárdonyi Géza annyira nem állhatta a tanítást, hogy alternatív tervei között szerepelt, hogy könyvkereskedő lesz, esetleg kivándorol Amerikába, vagy szabadalmaztat egy saját vízi bicikli modellt, ami majd gazdaggá teszi. Egyszer még szerzetesnek is jelentkezett, de szerencsére elutasították.







MAGÁNÉLETE


22 évesen veszi feleségül a dabronyi római katolikus plébános törvénytelen leányát, Csányi Máriát. Bizonyos források zsíros hozományt emlegetnek, de legalább is elég nagyot ahhoz, hogy Gárdonyi végre felhagyhasson a tanítóskodással. Nem nagy csoda, hogy a frigy katasztrófa volt, nászútjukról már az első nap hazatértek. Az ifjú ara nagyjából egy hónapig bírta, más férfi ölelésében kereste a szerelmet. Aztán visszatért őt visszafogadó férjéhez és így ment ez hosszú időn keresztül. Három gyermekük született: József, Gizella és Sándor. Valamint egy negyedik fiú, Géza is képbe került, de őt Gárdonyi - bár nevére vette - nem ismerte el törvényes gyermekeként. Házasságuk olyannyira rossz volt, hogy az író az alábbi sort írta naplójába:


"Ennek a házasságnak vagy válás vagy gyilkosság lesz a vége."


Szerencsére nem gyilkosság lett a vége; irodalmunk bizonyára szegényebb lenne, ha vérontásra kerül a sor. A válást végül 1907-ben mondták ki.


KATASZTROFÁLIS HÁZAS ÉLET


A dabronyi plébános, bizonyos Muraközy minden követ megmozgatott, hogy a nem túl tehetséges Gárdonyi Gézát nevezzék ki néptanítónak a helyi katolikus iskolába. Még nagyobb összegeket is kölcsönadott az írónak, így aztán nem volt nehéz elérnie, hogy Gárdonyi végül feleségül vegye a plébános állítólagos unokahúgát.

Csak az 1960-as években derült ki, hogy Csányi Molnár Mária tulajdonképpen a plébános és a házvezetőnője eltitkolt lánya volt. Muraközy nem csak a lány születési anyakönyvi kivonatát, de Gárdonyi házasságkötési papírjait is meghamisította, hogy minél nehezebb legyen kinyomozni Mária valódi személyazonosságát.

Gárdonyi Géza és Csányi Mária házassága nem meglepő módon katasztrofálisan sikerült. Az író tele volt idealizált elképzelésekkel szülei tökéletesnek gondolt kapcsolatáról, a mindössze 16 éves feleség pedig leginkább szórakozásra vágyott.


GÁRDONYI CSALÁDJA



A 172 cm magas Gárdonyi (álló alak), apósa, és a 132 cm magas felesége.





Az ifjú pár már a bécsi nászútjukról is inkább hazatért az első nap után, és később sem mentek jobban a dolgok. Mária gyakran megcsalta a férjét, Gárdonyi pedig rendre visszafogadta a kikapós menyecskét. Részlet Gárdonyi naplójából:

,,Ennek a házasságnak vagy válás vagy gyilkosság lesz a vége."

Válás lett.

A düledező házasság azért csak kitartott addig, hogy végül négy közös gyerekük is született. A legfiatalabb, Géza már a válás után 10 hónappal látta meg a napvilágot és bár Gárdonyi a nevére vette, de a többi poronttyal ellentétben őt nem igen támogatta. Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a később vándorszínészként dolgozó legkisebb Gárdonyi valójában nem az író vér szerinti fia volt.

Gárdonyi a válás után is rendszeresen látogatta és támogatta a családját, három idősebb gyerekét az egri években magához is vette.

Gárdonyinak a válása után több kapcsolata is volt. Végül Egerben Tóth Ilona mellett találta meg a boldogságot, aki közben nehezen érthető módon még házasságot kötött Mátékovics Józseffel, miközben végig Gárdonyival lakott. Mindenesetre nagyon boldogok voltak együtt. Hát jó.


GÁRDONYI ÍRÓI ÁLNEVEI

Gárdonyi Géza rengeteg írói álnevet használt, de az irodalomtudósok kinyomozták mindet.







GÁRDONYI TITKOSÍRÁS - TIBETAN GRAMMAR


Egymást érik az érdekes tények Gárdonyi életében, az egyik kedvenc a remek humorérzékről, a rejtvények és a hűvös logika (nagy sakkjátékos hírében állt) iránti tiszteletéről tanúbizonyságot adó titkosírása, mely hosszú évtizedekig feküdt megfejtetlenül. A megfejhetetlennek tűnő, zsúfolt írásjegyeket tartalmazó füzet borítóján ez állt: Tibetan grammar.

Laikusoknak és szakembereknek tört bele a bicskája, volt aki egészen odáig jutott, hogy Gárdonyi őrült volt, írása pedig csupa okkultizmus, ami a tudománnyal összeegyeztethetetlen.

Egy ízben biztosra vették, hogy a második világháború zivataros éveiben örökre nyoma veszett. Végül az Gárdonyi Sándor hagyatékából került újra napvilágra, majd egri múzeum felhívására jelentkezők közül ketten voltak, akik más-más módon, de sikerrel jártak a különleges, tibeti írásnak tűnő szöveg megfejtésében: Gilicze Gábor (egyetemista) és Gyürk Ottó (honvéd alezredes).

Gárdonyi pedig a naplóban lévő sorok alapján számított arra, hogy valaki egyszer rájön írásának nyitjára:

"Gratulálok, ha megfejtened sikerül. A magyar nyelvnek magas, elzárt Tibetjébe találtál kaput. Ha addig eljutsz, ameddig én, megtalálod azt az aranyalmafát is, amelynek neve: analógia."

Titkosnapló néven jelentek meg a cseles jegyzetek Gilicze Gábor “fordításában" 1974-ben. Mint Gárdonyi legtöbb művéből, ebből is található egy szabadon olvasható példány a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán, ahol többet is megtudhatunk arról, hogy került sor a megfejtésre, és hogy pontosan mit rejtegetett ilyen bőszen Gárdonyi Géza.







AZ ÍRÓLEGENDA


Illik vagy sem erről beszélni, de Gárdonyi Géza fiatal korában kifejezetten pocsék írónak számított. Első színműve például teljes bukás volt, de a kortársai is így vallottak róla: "a kezdő újság­író cikkeit olvastuk, őszintén sajnáltuk: mily kár volt e fiatal kollegának a tanítóságot elhagyni. Cikkei, élcei felette laposak, vizenyősek voltak." És hogy: "Az egész darab oly üres, szellemtelen és ízléstelen volt, hogy a szerző legjobb barátai sem mertek tapsolni."
(Idézetek Dr. Payr Sándortól)

Ebből is látszik, hogy nem szabad feladni az álmainkat az első nehézségek miatt.

Az Egri csillagok szerzője nem csak regényeket és novellákat írt, hanem dalokat is. Ő szerezte például a ,,Fel nagy örömre, ma született..." kezdetű karácsonyi egyházi éneket.

Gárdonyi a szegedi Hungária kávézóban ismerkedett meg a kor legnagyobb sztárprímásával, Dankó Pistával. Remek párost alkottak, nagyjából 60 magyar nótát írtak együtt. Állítólag olyan jól tudtak együtt dolgozni, hogy Dankó Pista a végén már csak a nóta énekléséhez szükséges magánhangzókat küldte el Gárdonyinak, aki ez alapján írta meg a dalszöveget.

Amikor elege lett a sok költözésből, Gárdonyi Egerben telepedett le, közvetlenül a vár mellett. A telken két háza volt, az egyikben a gyermekei és az édesanyja, a másikban ő maga lakott. Ez volt élete legtermékenyebb időszaka.



Gárdonyi dolgozószobája





Gárdonyit nem hiába hívták az egri remetének. Dolgozószobája ablakait betáblázta, a helyiség egy tetőablakon keresztül kapott fényt.

Gárdonyi Géza nagy hipochonder volt. Gyakran kínozta erős fejfájás, ami miatt két évre még az írást is abbahagyta. Orvosról orvosra vándorolt és meg volt róla győződve, hogy halálos beteg. Végül az egyik barátja írt fel neki olvasószemüveget, amitől egy csapásra megszűnt a fejfájása és újra tudott írni.

Gárdonyi imádott utazni. Az Egri csillagok megírásakor Isztambulban is járt, hogy a török történelmet és kultúrát kutathassa. De feljegyezték róla azt is, hogy a Bor című színművét teljes egészében vonaton utazva írta. Egyszerűen felszállt a vonatra és csak akkor szállt le róla, amikor két hét múlva elkészült a darab.

Az író a biológiáért is lelkesen rajongott. 1898-ban felfedezett egy addig ismeretlen, az egri pincékben honos hatszemű bikapókfajt.

Gárdonyi nem volt túl következetes a politikai nézeteiben. A monarchia bukását lelkesen üdvözölte, de ugyanilyen lelkesedést mutatott a tanácsköztársaság megalakulása, annak bukása, majd Horthy Miklós hatalomra kerülésekor is.


GÁRDONYI TEMETÉSE


1922-ben az író általános egészségi állapota sokat romlott, de az orvosok mégsem találtak nála semmilyen betegséget. Fia beszámolója szerint Gárdonyi már egyszerűen meg akart halni. Október elején befeküdt az ágyába és többet nem volt hajlandó fölkelni onnan. Két hét múlva elhunyt. Hát így halt meg az ország kedvenc írója.

Gárdonyi azt szerette volna, ha a saját kertjében temetik el az éj leple alatt. De a város ragaszkodott a látogatható sírhoz és a fényes temetéshez. Ez itt az.






A GÁRDONYI LELKÉBEN REZGŐ DALOK


Gárdonyiról talán kevesen tudják, hogy 19 éves fejjel ő írta meg az egyik legismertebb karácsonyi dalunk, a Fel nagy örömre... kezdetű ének szövegét és dallamát is. A szegedi évek során megismerkedik Dankó Pistával, kora egyik legtehetségesebb és legismertebb remek prímásával. Ismeretségük rendkívül gyümölcsöző, sokat dolgoznak együtt, körülbelül hatvan olyan mű van, amelyben látszik, vagyis inkább hangzik mindkettejük zsenije. A Titkosnaplójában is találhatunk arra utaló szösszeneteket, mennyire fontosnak tartotta a szavak mögött bújó dallamosságot:

"Az író a fantázia orgonistája. Az ő orgonája azonban az olvasó szívében muzsikál, s az író akkor művésze ennek a hangszernek, ha csak egy-egy billentyűt érint meg. Az ő orgonáján akkordok s melódiák ezen egy-egy billentyű megnyomásából keletkeznek. Mentül nagyobb művész, antul kevesebb billentyű megnyomásával kelti elő a dallamokat, zenezsongásokat, rezgéseket."

A néptanítóból lett írónk játszott zongorán és orgonán, illetve cimbalmozott és hegedült is. Állítólag maga Dankó is kedvelte a játékát. Hangszerei közül néhány ma is látható az egri lakóházában berendezett múzeumban.


ÉLETMŰVE


A legidősebb fiú, Gárdonyi József gondozta később apja életművét. Az ő közbenjárásával jelentek meg a Dante kiadások, illetve a be nem fejezett Bibi regény végét is ő írta meg, apja jegyzetei alapján. Élő Gárdonyi címen kétkötetes életrajzi gyűjtést adott ki, ami természetesen részrehajló, hiszen József érezhetően rajongott édesapjáért, de még így is rengeteg hasznos információt tudhatunk meg belőle.

Mivel Gárdonyi sohasem járt bölcsész egyetemre és sosem tanulta az írás mesterségét, ezért a stílusa is különbözik mindenki másétól. Ahogy Juhász Gyula megfogalmazta:

,,Ő nem utóda senkinek, és őt nem is igen utánozza senki." Lehet, hogy ezért is lett végül ennyire jó.


Ezek voltak azok az érdekes tények Gárdonyi életútjáról, amiket talán sokan nem ismernek. Viszont úgy érzem, hogy még sok-sok izgalmas dolog maradt ki abból a hatalmas kupacból, ami talán sokunkat még érdekelhetne, így a jövőben talán ezek is megmozgathatják még sokak fantáziáját.
















 
 
0 komment , kategória:  Gárdonyi Géza  
Címkék: titkosnaplójában, összecsapásokkal, szerencsétlennek, katasztrofálisan, legtehetségesebb, olvasószemüveget, irodalomtudósok, legtermékenyebb, sztárprímásával, megmozgathatják, tanítóskodással, tanúbizonyságot, elképzelésekkel, irodalomkedvelő, közbenjárásával, zenezsongásokat, tanítóskodásról, katasztrofális, iskolaigazgató, szösszeneteket, szakembereknek, növendékeinket, házasságkötési, dolgozószobája, magánhangzókat, meghamisította, megfejtetlenül, tulajdonképpen, kapcsolatukkal, szabadalmaztat, szappanoperába, mindannyiuknak, könyvkereskedő, természetesen, felhagyhasson, jövedelmezőbb, alábbi lista, tökéletes kapcsolatukkal, névhez kezdeti, álnéven jelennek, mindig pipájával, pesti iskolájában, gyerekek erősebb, heroikus összecsapásokkal, lovagi tornák, lovagi élet, indián regényekbe, történetek iránt, földrajztanár mindannyiuknak, későbbi nagy, tanítóképző főiskolán, főiskolán sikerült, Gárdonyi Géza, ÉRDEKES TÉNYEK GÁRDONYI GÉZA ÉLETÉBŐL, Gárdonyi Gézának, GYERMEKKORI PAJKOSSÁGOK, Szerencsére Gárdonyi, BOTCSINÁLTA NÉPTANÍTÓ, Répássy János, Somogy-megyei Karádon, Csányi Máriát, KATASZTROFÁLIS HÁZAS ÉLET, Gárdonyi Gézát, Csányi Molnár Mária, Csányi Mária, GÁRDONYI CSALÁDJA, Részlet Gárdonyi, Végül Egerben Tóth Ilona, Mátékovics Józseffel, GÁRDONYI ÍRÓI ÁLNEVEI, GÁRDONYI TITKOSÍRÁS, TIBETAN GRAMMAR, Gárdonyi Sándor, Gilicze Gábor, Gyürk Ottó, Mint Gárdonyi, Magyar Elektronikus Könyvtár, Idézetek Dr, Payr Sándortól, Dankó Pistával, Dankó Pista, Gárdonyi Egerben, Horthy Miklós, GÁRDONYI TEMETÉSE, GÁRDONYI LELKÉBEN REZGŐ DALOK, Gárdonyi József, Mivel Gárdonyi, Ahogy Juhász Gyula,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Alvó kutyák  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Esti kép  Paul David Tripp Március 25  A máj egészségének javítása te...  Idővel az ember megérti, hogy ...  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Esti kép  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hibáztam már  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Amikor még kicsi voltál...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Alvó baby  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az út  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Esti Ima !  Szép estét  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam  Sárkány  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Inkább ad  Odaadja  Nagyhétfő:  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  J. Donald Walters  Színház az egész világ,  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam Krisztinától  Graffiti bölcsesség  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Paul David Tripp Március 26  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
alábbi lista, tökéletes kapcsolatukkal, névhez kezdeti, álnéven jelennek, mindig pipájával, pesti iskolájában, gyerekek erősebb, heroikus összecsapásokkal, lovagi tornák, lovagi élet, indián regényekbe, történetek iránt, földrajztanár mindannyiuknak, későbbi nagy, tanítóképző főiskolán, főiskolán sikerült, kenyeredet azért, összes jövedelmét, helyi irodalmi, somogyi faluban, hajlam sehogy, diploma elégséges, akkori néptanítói, nyakamat tenném, egykori gimnáziumi, évnél tovább, tanítási helyszínek, anekdota szerint, kéregető miatt, koldus kopogott, egész házat, ilyen élmény, iskolai ünnepségen, diákok előadtak, általa betanított, fene enné, botcsinálta tanító, saját módszereivel, plébános sötét, saját vízi, dabronyi római, frigy katasztrófa, hónapig bírta, alábbi sort, házasságnak vagy, válást végül, dabronyi plébános, helyi katolikus, plébános állítólagos, 1960-as években, házvezetőnője eltitkolt, lány születési, bécsi nászútjukról, kikapós menyecskét, düledező házasság, válás után, nevére vette, többi poronttyal, később vándorszínészként, egri években, válása után, irodalomtudósok kinyomozták, érdekes tények, egyik kedvenc, remek humorérzékről, hűvös logika, megfejhetetlennek tűnő, ízben biztosra, második világháború, naplóban lévő, magyar nyelvnek, cseles jegyzetek, szabadon olvasható, kezdő újság­író, tanítóságot elhagyni, egész darab, szerző legjobb, első nehézségek, szegedi Hungária, nóta énekléséhez, egri remetének, tetőablakon keresztül, egyik barátja, csapásra megszűnt, török történelmet, addig ismeretlen, egri pincékben, politikai nézeteiben, monarchia bukását, tanácsköztársaság megalakulása, orvosok mégsem, ország kedvenc, saját kertjében, város ragaszkodott, látogatható sírhoz, fényes temetéshez, egyik legismertebb, szegedi évek, szavak mögött, fantázia orgonistája, olvasó szívében, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1557
  • e Hét: 9794
  • e Hónap: 36417
  • e Év: 173789
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.