Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
200 éve született Madách Imre
  2023-01-19 14:45:37, csütörtök
 
 







200 ÉVE SZÜLETETT MADÁCH IMRE (1823 - 1864)


"Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál."
/Az ember tragédiája 15. szín/


MADÁCH IMRE (Alsósztregova, 1823. január 20. - Alsósztregova, 1864. október 5.) magyar költő, író, ügyvéd, politikus, a Kisfaludy Társaság rendes és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja.


Petőfivel egy évben, egy hónapban született, de míg annak alkotópályája és élete hamar lezárult, addig Madách, a "sztregovai remete" folytathatja írói pályáját még a szabadságharc bukása után is. Bár sok művet írt, mégis egykönyvű, egy műfajú szerzőnek nevezzük. 1859-ben kezdi el írni intellektuális problémákkal küzdő, különös művét, Az ember tragédiáját. Ezzel a drámai költeménnyel irodalmunkat az európai színvonalhoz emelte, Byron, Goethe, Ibsen neve és jelentősége mellé. Olyan világdrámát alkotott, amely minden korra érvényes mondanivalót hordoz.

Magyar középnemesi családba született, felmenői között több neves személy is volt. Az 1600-as években élt Madách Gáspár tisztelt tudós-poéta, valamint a költő nagybátyja, Rimay János a korszak egyik legjelesebb magyar költője. Élete nagy részét Alsósztregován töltötte, és még ifjú volt, amikor apja meghalt, de a családi birtok jövedelme biztosítani tudta taníttatását. Húszévesen már királyi táblabíró volt Nógrád vármegyében. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt a közigazgatást szervezte. Tevékenyen részt vett a nemzetőrség felállításában, bár egészségi állapota miatt katonai szolgálatot nem tudott vállalni. A szabadságharc leverése után egy évre börtönbe zárták Kossuth Lajos titkárának rejtegetéséért.

Magyarul, latinul, németül és franciául is olvasott, korának irodalmát és költészetét jól ismerő, művelt ember volt. 1840-ben jelent meg első verseskötete Pesten. A kötetet - anyja anyagi támogatásával - Lantvirágok címmel jelentették meg. A lírai darabokat Lónyay Etelka iránti szerelme ihlette. Verseket egész élete folyamán írt, de életében nem jelent meg több verseskötete.

A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja lett, aki első drámai művét még 16 éves korában írta meg. A novellaírásba is belefogott, de novellái kevésbé jelentősek. Fő műve, Az ember tragédiája előtt hat tragédiát és egy szatirikus vígjátékot is magáénak tudhatott, de ezek egyike sem volt jelentős irodalmi alkotás. 1852-ben Pozsonyban, majd később Pesten raboskodott, a fogság után egy ideig magányosan élt Sztregován, és ekkoriban főleg gondolati költeményekkel foglalkozott. Írói kedve azonban lassan visszatért, és 1859-ben írt egy komédiát, A civilizátort. Mózes című drámáját pedig 1860-61-ben írta.

Íróként fő műve AZ EMBER TRAGÉDIÁJA, mindmáig a legnagyobb magyar dráma, amelyet 1859-60-ban írt. Az 1862-ben megjelent mű sokakat felzaklató kérdései azóta is életben tartják a költeményt, a darabnak számos feldolgozása létezik. A születésétől eltelt mintegy százötven évben a Tragédia egyfajta szimbólumává vált a magyar drámaírásnak, talán a legtöbbször színpadra állított költemény Magyarországon.







Küzdés az élet, nyugvás a halál;
Ha nyári égen fergeteg is áll,
Mit féltek ! Igy virul fel a vidék,
S ha itt-ott fujt is, nem nagy veszteség.

(Madách Imre: Csak béke béke)


"A célt, tudom, még százszor el nem érem.
Mit sem tesz. A cél voltakép mi is?
A cél, megszünte a dicső csatának,
A cél halál, az élet küzdelem,
S az ember célja e küzdés maga."

(Madách Imre: Az ember tragédiája)







A Tragédia, e halhatatlan remeklés szinte ,,ránő" az életműre. A nagy mű az emberiség és a történelem, az ember és a világmindenség viszonyát járja körül.

A Tragédiát egyébként a világ számos nyelvére lefordították, igazi világdrámaként tarthatjuk számon. A drámát Arany Jánosnak küldte el Madách. Arany egy-két verselési és nyelvi problémán javasolt javítást; majd a Kisfaludy Társaság figyelmébe ajánlotta, így lett Madách is tagja e nemes egyletnek.

Az írónak így még életében elhozta a régóta áhított Kisfaludy Társaság, majd a Magyar Tudományos Akadémia tagságát, ám a színpadi ősbemutatót már nem érte meg. Az ember tragédiájának ősbemutatója ugyanis 1883. szeptember 21-én volt. A mű azóta egymástól gyökeresen eltérő színpadi feldolgozásokat ért meg, a legutóbbi változatot 2002. március 12-én, a Nemzeti Színház nyitó előadásán mutatták be.

Az ember tragédiája örökké a magyarság legnagyobb drámai költeménye lesz, mindaddig, amíg az iskolában tanítják; mindaddig, amíg olvassák; mindaddig, amíg színpadra viszik, és mindaddig, amíg megtanuljuk belőle, és örökre eszünkbe és ,,áldozni tudó" szívünkbe véssük végső intelmét, tanítását:

,,Ha elbukunk, ha százszor elbukunk; akkor százegyedszer is kell erőnknek lennie, hogy ismét talpra álljunk és újrakezdjük!"

Javaslom, mindenki olvassa el újra és ismét e művet, és adja tovább a gyermekeinek, unokáinak mindazt, amit belőle leszűrt magának.







Madách lírai költeményeket is írt, első ilyen kötete Lant-virágok címmel jelent meg... Bennük Madách szerelmeinek többsége megjelenik.


KERTBEN ETELKÉHEZ


Rózsakertben testvérek közt
Ültél, lányka, nyári reggel.
Szent imát rebegtek ajkid
Buzgalommal, hű reménnyel.

Jöttem, édes ajkaidnak
Szent imáját csókolám le,
Mint virágidnak harmatját
Forró napnak lángszerelme.

Így folyjon bár végig élted:
Testvérek közt játszi csendben,
S ajkadon olvadjon össze
Hit, reménység és szerelem!











 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: feldolgozásokat, drámaköltészet, rejtegetéséért, felállításában, alsósztregován, intellektuális, világdrámaként, világmindenség, költeményekkel, magyarországon, alkotópályája, tragédiájának, szabadságharc, közigazgatást, költeményeket, támogatásával, lefordították, százegyedszer, novellaírásba, alsósztregova, színvonalhoz, rózsakertben, költeménnyel, lángszerelme, irodalmunkat, ősbemutatója, problémákkal, folytathatja, taníttatását, mondanivalót, szerelmeinek, gyermekeinek, drámaírásnak, szimbólumává, verseskötete, civilizátort, ember tragédiája, magyar irodalom, hónapban született, szabadságharc bukása, műfajú szerzőnek, ember tragédiáját, drámai költeménnyel, európai színvonalhoz, 1600-as években, költő nagybátyja, korszak egyik, családi birtok, közigazgatást szervezte, nemzetőrség felállításában, szabadságharc leverése, évre börtönbe, Madách Imre, SZÜLETETT MADÁCH IMRE, MADÁCH IMRE, Kisfaludy Társaság, Magyar Tudományos Akadémia, Madách Gáspár, Rimay János, Kossuth Lajos, Lónyay Etelka, EMBER TRAGÉDIÁJA, Arany Jánosnak, Nemzeti Színház, Bennük Madách, KERTBEN ETELKÉHEZ,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png lepke  Akarat  Akarat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Png kislány  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Png cica  Próbálj meg ...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nagyi telefonál  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Elköszönt  Hogy lehet megtartani  Egy bizonyos határt  Png nő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nem méltó hozzád  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png virág  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nevem  Nem számIt  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Adakozás  Leonardo da Vinci gondolata  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Ágai Ágnes – Csendélet  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Makszim Gorkij gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Tanuld meg ezt a versemet  Albert Einstein gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Neked tudnod kell  Bertolt Brecht -től idézet  Mai harmónia kártyám  Neked tudnod kell  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 21  Varga János Veniam - Fontos sz...  Adakozás  Alázat 
Bejegyzés Címkék
ember tragédiája, magyar irodalom, hónapban született, szabadságharc bukása, műfajú szerzőnek, ember tragédiáját, drámai költeménnyel, európai színvonalhoz, 1600-as években, költő nagybátyja, korszak egyik, családi birtok, közigazgatást szervezte, nemzetőrség felállításában, szabadságharc leverése, évre börtönbe, kötetet &#8211, lírai darabokat, szatirikus vígjátékot, fogság után, ideig magányosan, legnagyobb magyar, 1862-ben megjelent, darabnak számos, születésétől eltelt, magyar drámaírásnak, legtöbbször színpadra, dicső csatának, élet küzdelem, ember célja, világmindenség viszonyát, világ számos, drámát Arany, régóta áhított, színpadi ősbemutatót, ember tragédiájának, legutóbbi változatot, magyarság legnagyobb, iskolában tanítják, feldolgozásokat, drámaköltészet, rejtegetéséért, felállításában, alsósztregován, intellektuális, világdrámaként, világmindenség, költeményekkel, magyarországon, alkotópályája, tragédiájának, szabadságharc, közigazgatást, költeményeket, támogatásával, lefordították, százegyedszer, novellaírásba, alsósztregova, színvonalhoz, rózsakertben, költeménnyel, lángszerelme, irodalmunkat, ősbemutatója, problémákkal, folytathatja, taníttatását, mondanivalót, szerelmeinek, gyermekeinek, drámaírásnak, szimbólumává, verseskötete, civilizátort, foglalkozott, születésétől, feldolgozása, újrakezdjük, ősbemutatót, legtöbbször, középnemesi, jelentősége, tragédiáját, világdrámát, raboskodott, legjelesebb, vármegyében, halhatatlan, biztosítani, lantvirágok, szolgálatot, nemzetőrség, buzgalommal, megtanuljuk, költészetét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5369
  • e Hét: 13824
  • e Hónap: 53645
  • e Év: 231520
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.