Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az erdélyi magyarok tízparancsolata
  2023-01-26 22:15:09, csütörtök
 
 




AZ ERDÉLYI MAGYAROK TÍZPARANCSOLATA






I.

Ne vándorolj ki Erdélyből, sőt ha a mostoha viszonyok arra is kényszerítettek volna, hogy ideiglenesen eltávozzál onnan, mihelyt lehet, azonnal térj vissza, mert Erdély csak úgy veszhet el, ha megfogyatkozik benne a magyarság. A hazát nem a hegyek, a völgyek, a folyók és a mezők alkotják, hanem azok kik benne laknak, a nemzet tagjai, az emberek. Ne feledd azt az igazságot, hogy Erdélyt tőlünk senki sem veheti el, hanem csak magunk veszíthetjük el bűneink és és tévedéseink következtében.





II.

Légy hű vallásodhoz és egyházadhoz. Őseid hite és Istene szent legyen és tisztelet tárgya előtted, mert erős várunk lesz nekünk erdélyi magyaroknak az Isten és az ő háza, a templom.





III.

Rendületlenül ragaszkodjál magyar anyanyelvedhez. Ne feledd el, hogy nyelvében él a nemzet. A nemzet nyelvének megőrizői és kincsesházai azok a könyvek, melyeket a nemzet nagy költői és tudósai írtak, temploma pedig az iskola. Magad és gyermekeid magyarságának érdekében a könyvért és az iskoláért ne sajnálj soha, semmiféle anyagi áldozatot. Légy hű ősapáid nemes szokásaihoz, hagyományaihoz, meséihez, mondáihoz, zenéjéhez, dalaihoz és művészetéhez, mert azokban él magyarságod legnemesebb alkotóereje, magyar fajodnak lelke.





IV.

Szeresd kivétel nélkül magyar véreidet, mert azok igazi édestestvéreid. Élj velők egyetértésben és szeretetben. Vezetőidet azoknak legderekabbjai és legbecsületesebbjei közül válaszd, de aztán bízzál bennök, kövesd őket és engedelmeskedjél nekik. Bizalom és fegyelem nélkül nem maradhat fenn semmiféle emberi társadalom. Ne civakodj, ne pártoskodj, mert egyetértés nélkül, mint oldott kéve hull szét szegény, sokat szenvedett magyar nemzeted. Lásd, a búzaszál is egymagában gyenge és törékeny, de kévébe kötve nehezebben szakítható el, mint a kőoszlop.





V.

Ne gyűlöld a veled együtt lakó idegen nemzeteket még akkor sem, ha ellenségeid. Igyekezzél velök, ha csak lehet, békességben élni. Magyar véreid ellen, azonban azoknak szolgálatába a világ semmi kincséért se állj. Nemzetiséged megtartásának legerősebb védőeszköze nem a gyűlölet, amelyet ellenségeid ellen táplálsz kebledben, hanem a nemzetedhez és önmagadhoz való rendíthetetlen hűséged.





VI.

Szeresd családodat. Légy jó férj, jó apa, jó feleség, jó anya és jó gyermek. Ne feledd, hogy a nemzet nem más, mint az egyszármazású vagy az egymáshoz simult családok összesége. Ha a család egészséges, erős, becsületes, akkor a nemzet is egészséges, erős és becsületes lesz. A tiszta erkölcsű család alkotja azt az alapját az államnak, amelynek megromlása után még a hajdan annyira híres és hatalmas Róma is ledőlt és rabigába görnyedt.





VII.

Makacsul ragaszkodjál a birtokodban levő házhoz és földhöz, bármilyen kicsi is legyen az. Idegen nemzetből valónak el ne add semmi áron és semmi körülmények között sem házadat, sem földedet, mert ne feledd, hogy kié a föld, azé az ország.





VIII.

Tanulj és folytass hasznos mesterséget, ipart és kereskedést, mert ezek nélkül a nemzet nem lehet vagyonos és nem tehet jólétre szert. Ha az ipar és kereskedelem idegenek kezébe kerül, akkor még saját házadban és saját földeden is idegenek szolgája leszel. Szorgalom és kitartó munka nélkül nincs sem egyéni, sem nemzeti önállóság és szabadság.





IX.

Légy becsületes nemcsak magánéletedben, hanem a közdolgokat illető minden cselekedetedben is. Közéleti dolgodban,legyen az akár községed, akár egyházad, vármegyéd, vagy hazád ügyeivel kapcsolatos. Amerika nagy államférfiának, a mondását kövesd, amely azt tanítja, hogy a legjobb politika a becsületes politika!





X.

Légy lelkedben, szavaidban és tetteidben igaz, önzetlen, őszinte és egyenes, mert ez az igaz magyar jellem. Ne csak a másét ne kívánd, hanem a közvagyont is olyan érintetlen szentségnek tekintsd, amelyet nemcsak nem szabad csorbítanod, hanem munkás hozzájárulásoddal éppen úgy tartozol növelni, mint saját magánvagyonodat, mert a közvagyon egyszersmind a tied is. Ne feledd egy pillanatra sem, hogy hazád, Erdély, csak úgy maradhat magyar, bárkié is legyen benne a hatalom, ha most nemcsak a benne lakó egyes magyarok, hanem magyar községei, városai is virágzók és gazdagok lesznek.









 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Címkék: engedelmeskedjél, cselekedetedben, kényszerítettek, magánvagyonodat, tízparancsolata, anyanyelvedhez, legderekabbjai, megfogyatkozik, államférfiának, édestestvéreid, magánéletedben, rendíthetetlen, hagyományaihoz, rendületlenül, következtében, egyetértésben, magyarságának, megtartásának, egyszármazású, kereskedelem, nemzetiséged, szolgálatába, ragaszkodjál, kincsesházai, művészetéhez, ideiglenesen, veszíthetjük, egyszersmind, magyarságod, békességben, szokásaihoz, legnemesebb, védőeszköze, egyházadhoz, mesterséget, nemzetedhez, mostoha viszonyok, mezők alkotják, nemzet tagjai, nemzet nyelvének, nemzet nagy, veled együtt, világ semmi, egyszármazású vagy, egymáshoz simult, család egészséges, tiszta erkölcsű, hajdan annyira, birtokodban levő, közdolgokat illető, akár községed, mondását kövesd, ERDÉLYI MAGYAROK TÍZPARANCSOLATA,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
" A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Keresd azt a valakit,...  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Meghitt estéken . . .  Az agyat és a csontokat is erő...  A kávé  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Könnyáztatta asszonysorsok  Fújjad márciusi szél . . .  Március 15-re emlékve  Nyíljatok meg  Kokárda  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Kezdet  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Szép estét kedves látogatóimna...  Por  Paul David Tripp Március 16  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Kokárda  Mindig tud adni ,  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  képre írva Március 15 -re emlé...  Paul David Tripp Március 16  Esti kép  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  A kávé  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Amikor még rangja volt...  Fújjad márciusi szél . . .  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A kávé  Kezdet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Könnyáztatta asszonysorsok  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Szeretettel  Szeretettel  Amikor még rangja volt...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  mindent a népért...  Alvó cica  Március  A magukat nyílt és őszinte emb...  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Törött csészék  A gyász  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Ez a miénk!  Jóga férfiaknak  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Alvó cica  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  A Mindenható Istenben bízva  Éljen a magyar szabadság!  Paul David Tripp Március 17 
Bejegyzés Címkék
mostoha viszonyok, mezők alkotják, nemzet tagjai, nemzet nyelvének, nemzet nagy, veled együtt, világ semmi, egyszármazású vagy, egymáshoz simult, család egészséges, tiszta erkölcsű, hajdan annyira, birtokodban levő, közdolgokat illető, akár községed, mondását kövesd, legjobb politika, becsületes politika, igaz magyar, közvagyon egyszersmind, benne lakó, engedelmeskedjél, cselekedetedben, kényszerítettek, magánvagyonodat, tízparancsolata, anyanyelvedhez, legderekabbjai, megfogyatkozik, államférfiának, édestestvéreid, magánéletedben, rendíthetetlen, hagyományaihoz, rendületlenül, következtében, egyetértésben, magyarságának, megtartásának, egyszármazású, kereskedelem, nemzetiséged, szolgálatába, ragaszkodjál, kincsesházai, művészetéhez, ideiglenesen, veszíthetjük, egyszersmind, magyarságod, békességben, szokásaihoz, legnemesebb, védőeszköze, egyházadhoz, mesterséget, nemzetedhez, ellenségeid, közdolgokat, vallásodhoz, szeretetben, kapcsolatos, szentségnek, tévedéseink, kereskedést, alkotóereje, birtokodban, körülmények, csorbítanod, magyaroknak, egészséges, családodat, egymagában, pártoskodj, egyetértés, társadalom, vezetőidet, gyermekeid, szenvedett, becsületes, igyekezzél, legerősebb, nemzeteket, szakítható, nehezebben, önmagadhoz, érintetlen, eltávozzál, szavaidban, közvagyont, pillanatra, megromlása, tetteidben, dolgodban, szabadság, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 63 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 455
  • e Hét: 1951
  • e Hónap: 19095
  • e Év: 156467
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.