Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szőllősy Sándor: Tarcal
  2023-02-06 22:00:03, hétfő
 
 
Szőllősy Sándor: TARCAL
"Mióta Szőllősy Sándortól megkaptam egy nagyon kedves dedikációval ellátott Tarcal példányt, sokszor felmerült bennem a vágy, hogy ezt a jeles és kedves művet a magyar ifjúság számára hozzáférhetővé tegyem.

Először lemezre akartam mondani, de a költemény oly hosszú, hogy anyaga csak jó pár lemezre férne rá s négy-öt lemezes albumot a magyar emigráció már csak anyagi okok miatt sem tudna megvenni.

Ezért elhatároztam, hogy könyv alakjában adom ki Tarcal-t, hadd épüljön rajta magyar ifjúságunk, hadd lel­kesedjék, hadd élje bele magát a szép, dicsőséges magyar előidőkbe. De a lemezremondás tervét sem vetem el, hiszem, hogy egyszer a jó Isten segítségével erre is sor kerül. Addig pedig íme itt van e kis könyv. Magyar szülők ne sajnáljátok az időt és fáradságot, hogy gyermekeiteknek felolvassátok Tarcal vezér történetét - ha már nem tud­nának. magyarul olvasni -, meglátjátok, mennyire fogják szeretni és élvezni - s általa értékelni a dicső magyar múltat!

Hollywood, 1970 decemberében"

Szeleczky ZitaTarcal honfoglaló vezérről keveset tud a történelem. Krónikájában a Névtelen csak annyit említ róla, "Ond, Ketel és Tarcal, - mintha pályadíjért futottak volna, se­bes vágtában nyargaltak fel egy jó magas hegynek a csúcsára... azon a helyen pogány szokás szerint egy kövér lovat ölve le, nagy áldomást csaptak." (László Gyula: A honfoglaló magyar nép élete, 393 oldal) - Bizonyos tehát, hogy Tarcal is vezér volt.

Az alsó-zemplénvidéki monda - (mint a költemény­ben is szó van róla) - Úgy tartja, hogy a szerencsi Árpád­hegyen való táborozásból indult ki a versenyfutás a vidék megszerzéséért.

Ugyancsak hozzátartozik a mondához, hogy a boncok azt jósolták Árpádnak, hogy "Ma ád az Isten szerencsét e tájon..." Így született meg a három falu neve. Mád, Tallya, Szerencs.

Tarcal község nevéből következtetve valóban a Tarcal vezér birtok-állományába tartozott, ahol valószínűleg maga a vezér is székelt. Lakóssága ma mintegy hatezer s még ma is tisztán őrzi az ugor fajiságot. A községnek hajdan pallos joga is volt.

A község a tokaji "Kopasz hegy" északnyugati oldalán fekszik Bodrogkeresztur, Szerencs és Tokaj között. Talaja lősz, amely az ősi földkunyhó-építést lehetővé tette s ez és a hegy lábáig terjedő Tisza mocsár kedvező települést nyújtott az ősember számára. Így feltehető, hogy már a kőkorszak kezdetén is lakott ott ember. Az első világháború után Bodrogkereszturon rézkorszakbeli sírokat fedtek fel. Véleményem szerint Tarcal még régebben lakott volt. Az ehhez szolgáló bizonyító anyagot egyszer véletlenül fedeztem fel. A község Szerencs-felöli oldalán a Rákóczi vadászkastély kertje mellett egy mély hegyi út vezet fel a hegyre, amely már egészen az anyaszikláig lekopott. Ott a partban mintegy 3-5 m. mélyen a kert szintje alatt egy zsugorított csontvázat találtam. A zsugorított alakban való temetés skytha szokás volt. Így feltehető, hogy azon a vidéken a skytha-szumir néppel rokon, vagy belőle kiszakadt pelazg nép lakhatott. Az eső­zés, hóolvadás évezredeken át lemosta a lösztalajt a hegy­oldalról s a sírfölötti földet mintegy két méterig növelte.

Azért említettem pelazg népet, mert annak hazánk-beli létezéséről kutatóink is megemlékeznek: így Nagy Géza jeles tudósunk is. Tarcaltól Tokajig végigkutattam a hegylejtőt és Tarcaltól mintegy három kilométer hosszan követni tudtam a település nyomát: számtalan fazék­törmeléket találtam, köztük talpcsöves agyagedény da­rabokat is. Talpcsöves agyagedényeket Schliemann né­met kutató talált Troja I alapjában. Itt tehát a rokonság feltételezhető. Tarcal község is őrzött egy pár agyage­dényt, amelyeket a sírokban találtak s épen megőriztek. Sajnos a hegyoldalon egy pár ezer év óta folyik a szőlő-művelés és Isten tudja hányszor forgattak azóta. Igy az­tán alig lehet ép sírt találni. Lehetne ugyan - feltevésem szerint - találni a hegyláb legkülső szélén, de ott igen mélyre kellene ásni.

Tarcalon élt egy Tarcali nevű család évszázadok óta s ma már csaknem bizonyos, hogy a vezértől származott, csupán mikor a névvégi "i" és "y" divatossá vált, változ­tathatta meg a nevet i betűvel.

A szabadságharc után két férfi tagja volt a család­nak. Az idősebbik Amerikába vándorolt a Habsburg ül­dözés elől. A fiatalabbik, Dávid, mint nyugalmazott al­ezredes élt kis birtokán. Ezelőtt mintegy 50 esztendővel történt, hogy Tarcali Dávid nemzetes szőlőjében talaj-forgatás közben egy honfoglaláskori sírra bukkantak. A sírban emberi- és lócsontokat, ezüstmarkolatú (ma­gyar) kardot és más díszítést találtak. A kiszállt magyar tudósok kétségtelenül megállapították, hogy vezéri te­metkezési hely volt. Feltételezték, hogy Tarcal vezér sír­ja lehetett s ezért mérést eszközöltek a talált, és Tarcali Dávid koponyáján. A mérések egyeztek.

Amikor e történetet meghallottam, megfogadtam, hogy emléket állítok történelmünk e kiváló alakjának. Amikor tervemet elmondtam, kinevettek: honnan veszem hozzá a pénzt?!... De akaratom erős volt és tervem sikerült. Először a tulajdonostól kaptam meg a 10-12 négyszögöl földet. Aztán elintéztem a felmérést, telek­könyvezést és hozzáfogtam a pénzgyűjtéshez. Műkedve­lő előadásokat szerveztem, ingyen fuvarokat gyűjtöttem. Kaptam követ egy szünetelő kőbányából. Az ifjúsági szervezetek tagjai ingyen munkát ajánlottak fel. A robbantást, kitermelést ingyen végezték a munkások. Így az egyetemi hallgatók és munkások együttes, lelkes munkája eredményeként, minden állami támogatás nélkül felépült az 5 méter magasnyi 2.5 ször 2.5 cyklops emlék­mű! Hála a lelkes ifjúságnak! Csak - sajnos - még egy bronz Turul hiányzik a tetejéről!...

Hogy pedig művem teljesebb legyen, megénekeltem történetünk e kevésbé ismert, nagy alakját, Tarcalt.

Művemet Geyza unokámnak, a kis bujdosónak ajánlom.

Niederbieber 1955 március 25.

Szőllősy Sándor


(RÖVID RÉSZLET, az eredeti 37 oldalból)


Tavasz csókolta már Etelköz lankáit,
zöldre mázolta be annak füvét, fáit
s tarkázta virággal, mint takács a kelmét,
hogy aki reá néz, benne kedve teljék,
mikor Álmos vezér fiához így szóla:
Szedd össze sereged! Nyergeljetek s lóra...!
Kievben az orosz nem fér a bőrében.
Eredj oda s köszöntsd őt illendőképpen!

Előbb karddal köszöntsd, azután majd szóval,
mert úgy illik bánni az olyan rablóval,
aki akkor fosztja ki a szomszéd házát,
ha nem sejti otthon annak a gazdáját.
A mi szomszédaink bizony mind ilyenek.
Vigyázz fiam, nehogy fejedre nőjjenek!
A közelgő árnak addig emelj gátat,
míg épen áll szérűd, épen áll a házad!

Elindult hát Árpád apja parancsára.
Nem az volt már neki az első csatája,
tán már századik is, pedig még a napja
csak a delelőn jár. Hány lesz esthajnalra...?!
Nagy híre keleten szívet gyujtott lángra.
Nyugatot nevére a félelem rázta.
Itt kobozra vették, dalban énekelték.
Ott meg Istent kérték, vegye el erejét.

Egy kis csete-paté volt csak az egész harc.
Annál kiadósabb a kirótt hadisarc.
Mert Árpád nem ismert tréfát, ha hadban járt,
igaz, nem húzta ki oknélkül a kardját.
Szurtos odujából kiverte a szlávot,
hogy az a máséra sokáig nem vágyott.
Legyen az intőjel, legyen "tilalomfa":
Szomszéd a szomszédra ne törjön orozva!

Dolgát így végezvén, tartott hazafelé,
közben nagy gondjain magát emésztgeté.
Habár most is íme szerencse hordozza,
mégis únos-untig rátér a gondokra:
Mi lesz, hogyha népe sokáig ottmarad
a faltalan síkon? Elseprik vad hadak.
Karám kell a nyájnak, hodály, amely védi,
ahol dúvad, vihar nem űzi, nem tépi.

Az a karám pedig nem más,... a Kárpátok!
Ez a nagy gondolat fűtötte Árpádot.
Hiszen örökünk is. Jogos, hogy ott éljünk.
Ott lesz biztonságban, ha odajut, népünk.
Csaba is meghagyta, fonta gondolatát:
Vegyük örökünkbe a kárpáti hazát.
Mire is várunk itt viharfogó gátak?
Akik itt maradtak, mind semmivé váltak...


 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: gyermekeiteknek, honfoglaláskori, megállapították, bodrogkeresztur, agyagedényeket, pénzgyűjtéshez, megszerzéséért, hozzáférhetővé, feltételezhető, rézkorszakbeli, ezüstmarkolatú, lemezremondás, zemplénvidéki, tulajdonostól, feltételezték, szabadságharc, kétségtelenül, eredményeként, megemlékeznek, illendőképpen, felolvassátok, vadászkastély, hozzátartozik, végigkutattam, következtetve, anyaszikláig, nyugalmazott, elhatároztam, meghallottam, valószínűleg, északnyugati, táborozásból, versenyfutás, niederbieber, decemberében, szomszédaink, nagyon kedves, magyar ifjúság, magyar emigráció, lemezremondás tervét, dicső magyar, helyen pogány, kövér lovat, honfoglaló magyar, szerencsi Árpád­hegyen, vidék megszerzéséért, három falu, ugor fajiságot, községnek hajdan, hegy lábáig, ősember számára, kőkorszak kezdetén, Szőllősy Sándor, Mióta Szőllősy Sándortól, Szeleczky Zita, László Gyula, Nagy Géza, Tarcaltól Tokajig, Troja, Tarcali Dávid, Művemet Geyza, RÖVID RÉSZLET, Mert Árpád,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Máté Rózsika: Ameddig csak éle...  Facebookon kaptam  Tanítónknak  Június és hétfő, teljesn kedve...  A jó orvos A jó orvos mindig a...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Fura dolog ez a hiányérzet  Facebookon kaptam  Nyár!  Nagymamám Nagymamám nevelt fel...  képre írva  A szépet csodálni,  Pécs  Szép estét kedves látogatóimna...  Miként a szívem dobolta az üt...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nyár!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tisztelettel gondolunk vissza  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát kedves látogatóimn...  Szép, ha kedveskedtek egymásna...  Nagymamám Nagymamám nevelt fel...  Facebookon kaptam  A művészetnek  Elvis Matthew Urban  Facebookon kaptam  Sirok, vár, Apáca sziklák, hát...  Ha természetnek  Alan Alda mondta  Németország és a pénzoligarchi...  Facebookon kaptam Krisztinától  Száguldó évek  Vastagbélrák – jó és ros...  képre írva  Szép, ha kedveskedtek egymásna...  Jó reggelt mindenkinek!  Facebookon kaptam  Nyár kezdet  Jó éjszakát  Nem attól vagy stresszes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pécs  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Száguldó évek  Nem azért kell  Kun Magdolna - Virágzó kövek  Fehér rózsa  képre írva  Ellenőrzés  képre írva  Facebookon kaptam  - az, hogy az ember szerethet  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Ölelés  A gyepet nézem  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó reggelt mindenkinek!  Nem azért kell  Facebookon kaptam  Vannak olyan  A szépet csodálni,  Facebookon kaptam  Foghúzás  Facebookon kaptam  A test ritmusa  Pécs  - az, hogy az ember szerethet  MIlyen  MIlyen  Ahol te vagy . . .  Facebookon kaptam  A szeretet egy madár  Vannak olyan  Facebookon kaptam  képre írva  Ki megtanul hallgatni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívünk egészségéért  LucianBlaga tollából  Semmi még a...  Kezedbe teszem  Pofára esés  A gyepet nézem  Június első vasárnapján  Ha természetnek  Facebookon kaptam  Máté Rózsika: Ameddig csak éle...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nagyon kedves, magyar ifjúság, magyar emigráció, lemezremondás tervét, dicső magyar, helyen pogány, kövér lovat, honfoglaló magyar, szerencsi Árpád­hegyen, vidék megszerzéséért, három falu, ugor fajiságot, községnek hajdan, hegy lábáig, ősember számára, kőkorszak kezdetén, első világháború, ehhez szolgáló, község Szerencs-felöli, mély hegyi, anyaszikláig lekopott, partban mintegy, kert szintje, zsugorított csontvázat, zsugorított alakban, skytha-szumir néppel, sírfölötti földet, település nyomát, rokonság feltételezhető, sírokban találtak, hegyláb legkülső, vezértől származott, szabadságharc után, idősebbik Amerikába, honfoglaláskori sírra, sírban emberi-, kiszállt magyar, mérések egyeztek, tulajdonostól kaptam, 10-12 négyszögöl, szünetelő kőbányából, ifjúsági szervezetek, egyetemi hallgatók, lelkes ifjúságnak, bronz Turul, olyan rablóval, szomszéd házát, közelgő árnak, első csatája, félelem rázta, egész harc, kirótt hadisarc, faltalan síkon, nagy gondolat, kárpáti hazát, gyermekeiteknek, honfoglaláskori, megállapították, bodrogkeresztur, agyagedényeket, pénzgyűjtéshez, megszerzéséért, hozzáférhetővé, feltételezhető, rézkorszakbeli, ezüstmarkolatú, lemezremondás, zemplénvidéki, tulajdonostól, feltételezték, szabadságharc, kétségtelenül, eredményeként, megemlékeznek, illendőképpen, felolvassátok, vadászkastély, hozzátartozik, végigkutattam, következtetve, anyaszikláig, nyugalmazott, elhatároztam, meghallottam, valószínűleg, északnyugati, táborozásból, versenyfutás, niederbieber, decemberében, szomszédaink, dedikációval, megénekeltem, nyergeljetek, történelmünk, segítségével, biztonságban, krónikájában, állományába, meglátjátok, történetünk, , ,
2023.05 2023. Június 2023.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 127 db bejegyzés
Összes: 4637 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 676
  • e Hét: 8715
  • e Hónap: 15109
  • e Év: 424940
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2023 TVN.HU Kft.