Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
De jó lenne ha az emberek legalább ennyit tudnának a magyaro
  2023-02-07 15:00:30, kedd
 
 





DE JÓ LENNE, HA AZ EMBEREK LEGALÁBB ENNYIT TUDNÁNAK A MAGYAROKRÓL!


Amikor Enrico Fermi Nobel-díjas atomfizikust megkérdezték, hisz-e a földönkívüliek létezésében, így válaszolt:


,,Már itt vannak közöttünk... magyaroknak hívják őket."







Legendás tudásuk, zseniális fantáziájuk, egymás közt beszélt különös nyelvük, furcsa angol kiejtésük miatt amerikai tudós-körökben tréfásan marslakóknak nevezték azt a mintegy 50 magyar tudóst akiknek a XX. század legnagyobb felfedezéseit köszönheti a világ.

Egy amerikai tanulmány szerint a XX. századot Budapesten készítették elő, hiszen magyar anyanyelvű volt, és valamelyik híres budapesti iskolában tanult szinte minden tudós, aki a XX. századot meghatározó számítástechnikát, az atom- és űrkutatást elindította, továbbfejlesztette.

,,Neumann, Szilárd, Wigner, mars ki a Városligetbe!"

- Ezt nem három vásott kölyöknek mondta a számtantanár, hanem három matekzseninek: Neumann Jánosnak, Szilárd Leónak és Wigner Jenőnek, akik osztálytársak voltak Budapesten a Fasori Gimnáziumban, s oly döbbenetes volt a matematikai tudásuk, hogy dolgozatírás helyett inkább levegőzni küldte őket a tanáruk, hiszen pillanatok alatt megoldották a legnehezebb feladatot is.

Később mindhárman világhírűvé váltak. Wigner Jenő az atomreaktor, Szilárd Leó az atombomba, Teller Ede a hidrogénbomba feltalálója.

Tudásukkal hatalmas erőt szabadítottak ki a palackból, de mindhárman tiltakoztak az ellen, hogy háborús célra, emberek ellen használják az atomenergiát.

A maghasadásban nem a pusztító bombát, hanem az energiaforrást keresték. Szilárd Leó Einsteinnel együtt levélben kérte az amerikai elnököt a maghasadás békés felhasználására.

Nem rajta múlott, hogy nagyszerű találmányát tömegpusztító fegyverként vetették be.

Neumann János a számítógép atyja, korának egyik legnagyobb lángelméje. Az általa 1943- ban megépített computer akkora volt, mint egy szoba, de kétségtelenül ez az őse a mára már táskányira zsugorodott számítógépeknek. Neumann János Eisenhower amerikai elnök tanácsadója volt, ő beszélte le Kína megtámadásáról. Halálos ágyánál a hadsereg magas rangú tisztjei váltották egymást, nehogy lázálmában katonai titkokat beszéljen ki. Fölösleges volt. Neumann János haláltusájában magyarul beszélt...

Nemcsak a számítógép megalkotása, hanem fejlesztésének fontos lépései is magyar nevekhez kötődnek.

Kemény János a legelterjedtebb programozási nyelv, a Basic nyelv és a világot meghódító e-mail rendszer megalkotója.

Simonyi Károly fejlesztette ki az Excel táblázatkezelő programot, ő a híres Microsoft cég második embere, Bill Gates neki köszönheti, hogy a világ leggazdagabb emberévé válhatott.

Lovász Lászlót és Bélády Lászlót a szoftverfejlesztés, Gróf Andrást (Andy Grow) a mikroprocesszorok illetve a személyi számítógépek megalkotása miatt tartják az informatikai forradalom legnagyobb alakjainak.

Lánczos Kornél kiváló elméleti fizikus és matematikus Einstein munkatársa volt, akinek azt írta a relativitáselmélet megteremtője:

,,Ön az egyetlen általam ismert ember, aki ugyanúgy közelít a fizikához, mint én."

A magyar tudósok különösen vonzódtak a repülés tudományához. A levegőt meghódító felfedezéseik évtizedekkel megelőzték korukat.

Asbóth Oszkár az Arad megyei Pankotán született, Aradon tanult.

Kármán Tódor munkatársaként a helikopterek történetének kimagasló alakja.

A Kennedy elnök által kitüntetett, harminc egyetem díszdoktorává avatott Kármán Tódorról a Holdon és a Marson krátert neveztek el. Õ az első helikopter és a sugárhajtású repülőgépek kifejlesztője. Kármán kutatásai alapján valósulhatott meg a hangsebességet túllépő repülőgép és a rakétatechnika.

Fonó Albert a sugárhajtás elvének atyja.

A Hoff Miklós által kifejlesztett vékony falú szerkezeteket alkalmazzák ma is világszerte a repülőgépek, űrrakéták, tengeralattjárók építésénél.

Szebehelyi Győzőnek döntő szerepe volt abban, hogy az amerikaiak eljutottak a Holdra: ő tervezte meg az Apolló űrhajók pályáját.

Bay Zoltán az űrkutatás úttörője. 1946-ban amerikai kutatókkal egyidőben sikerül Budapesten felállított radarjával a Holdra jeleket irányítania, és visszhangot érzékelnie.

Csonka János és Bánki Donát nevét mindenkinek ismernie kellene, aki autóba ül: a világon burrogó sok száz millió benzinmotor mind az általuk feltalált porlasztóval működik. A benzint levegővel keverő karburátor ötletét egy virágáruslánytól ,,kapták", aki vékony csőbe levegőt fújva permetezett vizet a rózsákra.

,,Ma stresszes napom volt" - meséled édesanyádnak, de vajon tudod-e, hogy a stressz fogalmát magyar tudós, Selye János ismerte fel, és határozta meg pár évtizeddel ezelőtt.

Mihály Dénes a televíziós közvetítés, a hangosfilm,
Goldmark Péter a színes televízió,
Csicsátka Antal a sztereó technika feltalálója.

Rubik Ernő zseniális találmánya, a világot meghódító bűvös kocka nem gyerekjáték - bár lehet, hogy nektek is sikerült már kiraknotok mind a hat oldalát. Valójában igen bonyolult matematikai tudást igényel mind az alkotó, mind a játékos részéről.

A XX. század legfontosabb felfedezései magyar nevekhez fűződnek, hat amerikai elnöknek magyar tudós volt a tanácsadója.

Ámul a világ: honnan fakad ez a világot alakító szellemi erő?

Teller Ede anyanyelvünkben találta meg a titkot:

"Bámulatos és hatalmas a szép magyar nyelv kifejező ereje és hatása a magyar fiatalokra. Életem legnagyobb tudományos felfedezése, hogy csak egy nyelv van, és az a magyar."


Link
Link
















 
 
0 komment , kategória:  Tudomány - technika  
Címkék: tengeralattjárók, virágáruslánytól, legelterjedtebb, anyanyelvünkben, számítógépeknek, felhasználására, energiaforrást, fejlesztésének, táblázatkezelő, munkatársaként, földönkívüliek, megtámadásáról, haláltusájában, hangsebességet, felfedezéseit, hidrogénbomba, szerkezeteket, szabadítottak, osztálytársak, matekzseninek, maghasadásban, kifejlesztett, tömegpusztító, felfedezéseik, valósulhatott, díszdoktorává, kétségtelenül, kifejlesztője, sugárhajtású, porlasztóval, városligetbe, marslakóknak, atomenergiát, számtantanár, édesanyádnak, dolgozatírás, földönkívüliek létezésében, amerikai tanulmány, matematikai tudásuk, legnehezebb feladatot, hidrogénbomba feltalálója, pusztító bombát, energiaforrást keresték, amerikai elnököt, maghasadás békés, számítógép atyja, általa 1943-, hadsereg magas, számítógép megalkotása, legelterjedtebb programozási, világot meghódító, híres Microsoft, EMBEREK LEGALÁBB ENNYIT TUDNÁNAK MAGYAROKRÓL, Amikor Enrico Fermi Nobel-díjas, Neumann Jánosnak, Szilárd Leónak, Wigner Jenőnek, Fasori Gimnáziumban, Wigner Jenő, Szilárd Leó, Teller Ede, Szilárd Leó Einsteinnel, Neumann János, Neumann János Eisenhower, Kemény János, Simonyi Károly, Bill Gates, Lovász Lászlót, Bélády Lászlót, Gróf Andrást, Andy Grow, Lánczos Kornél, Asbóth Oszkár, Kármán Tódor, Kármán Tódorról, Fonó Albert, Hoff Miklós, Szebehelyi Győzőnek, Csonka János, Bánki Donát, Selye János, Mihály Dénes, Goldmark Péter, Csicsátka Antal, Rubik Ernő,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Reménység és erő Krisztustól e...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Reggel van  A másik dolog,  Szép estét  Minden harmadik...  Julian Brass gondolata  Albert Einsteinről  Nagyi telefonál  Németh László tollából  Png lepke  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Idő  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Png ház  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Éretlen vers  Mi lenne ha  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogy lehet megtartani  Ami embereknek lehetetlen, az...  Még csak most kezdődik a nap  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy maradéktalanul uralt világ  Hiányzik  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Leonardo da Vinci gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Lóhere  Sose bánj semmit  Hiányzik  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nevem  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akik bántanak téged  Szép estét  Png nő  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Tavaszi kép  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Akarat 
Bejegyzés Címkék
földönkívüliek létezésében, amerikai tanulmány, matematikai tudásuk, legnehezebb feladatot, hidrogénbomba feltalálója, pusztító bombát, energiaforrást keresték, amerikai elnököt, maghasadás békés, számítógép atyja, általa 1943-, hadsereg magas, számítógép megalkotása, legelterjedtebb programozási, világot meghódító, híres Microsoft, világ leggazdagabb, személyi számítógépek, informatikai forradalom, egyetlen általam, magyar tudósok, repülés tudományához, levegőt meghódító, helikopterek történetének, amerikaiak eljutottak, űrkutatás úttörője, világon burrogó, általuk feltalált, benzint levegővel, virágáruslánytól &#8222, játékos részéről, világot alakító, szép magyar, magyar fiatalokra, tengeralattjárók, virágáruslánytól, legelterjedtebb, anyanyelvünkben, számítógépeknek, felhasználására, energiaforrást, fejlesztésének, táblázatkezelő, munkatársaként, földönkívüliek, megtámadásáról, haláltusájában, hangsebességet, felfedezéseit, hidrogénbomba, szerkezeteket, szabadítottak, osztálytársak, matekzseninek, maghasadásban, kifejlesztett, tömegpusztító, felfedezéseik, valósulhatott, díszdoktorává, kétségtelenül, kifejlesztője, sugárhajtású, porlasztóval, városligetbe, marslakóknak, atomenergiát, számtantanár, édesanyádnak, dolgozatírás, évtizedekkel, történetének, gimnáziumban, helikopterek, tudományához, informatikai, megteremtője, felfedezései, legfontosabb, programozási, megkérdezték, atomfizikust, leggazdagabb, fejlesztette, számítógépek, megoldották, visszhangot, megalkotója, legnehezebb, repülőgépek, megalkotása, készítették, felfedezése, létezésében, világhírűvé, einsteinnel, feltalálója, meghatározó, elindította, magyarokról, mindenkinek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 82 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1845
  • e Hét: 7067
  • e Hónap: 46888
  • e Év: 224763
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.