Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
grafén
  2014-06-22 21:34:41, vasárnap
 
  Egy anyag, ami megváltoztat mindent

Érdemes már ma megismerkedni az anyagok szupermenjével, mert az elkövetkező 20-30 évben gyakran fogunk találkozni vele. Egy szót mondok: grafén

De mi is az a grafén?

Próbáltad gyerekkorodban a nápolyinak óvatosan leapplikálni egy-egy rétegét? Ha ugyanezt a grafittal teszed meg, újabb és újabb rétegeket szedsz le róla, míg végül csak egyetlen atomnyi vastag réteg marad, már el is jutottál a grafénhez.

Az egy atomnyi vastagságú grafit annyira vékony, hogy a gyakorlatban nem is látható, ezért kétdimenziós anyagnak is nevezhetjük. Hogy el tudjuk képzelni, mennyire vékony: ha hárommillió ív ilyen grafénréteget teszünk egymásra, még mindig csak 1 milliméter vastag lesz.

De miért akkora felfedezés ez, hogy két tudós (Andre Geim és Konsztantyin Novoszjolov) 2010-ben emiatt kapott fizikai Nobel-díjat?

Hát azért, mert a grafénnek egyedülálló tulajdonságai vannak. Lássuk:

200-szor erősebb az acélnál, ezzel a legerősebb ismert anyag. Hogy ezt is egy példával illusztráljam, ha egy folpack vékonyságú grafén fóliára ráállítunk hegyével lefelé egy ceruzát, arra pedig ráállítunk egy elefántot, nem fogja tudni átszúrni.
A keménysége ellenére olyan rugalmas, mint a gumi, jól hajlítható
Az elektronok gyorsabban mozognak benne, mint más anyagban. 10-szer jobb vezető, mint a réz.
Átlátszó
Öntisztító, ellenáll a víznek, olajnak, zsírnak
Jól keverhető. Csupán egy százaléknyi grafént keverve a műanyaghoz, kiváló elektromos vezetőt kapunk.
De sokkal érdekesebb, hogy mit lehet csinálni belőle. Néhány példa a felhasználási lehetőségeiről:

Karkötővé hajtogatható tablet
Olyan átlátszó, hajlítható, érintőképernyős eszközt lehet vele készíteni, ami teljes szélességében tabletként, összehajtva mobiltelefonként, a csuklón meghajlítva okosóraként/okoskarkötőként is használható. Tud átlátszó is lenni, de át tud változni bármilyen színűvé, vagy mintájúvá. Ráadásul a grafénnel kevert műanyag erősebb és könnyebb lesz. A zsírtaszító tulajdonsága miatt pedig nem lesz tele ujjlenyomattal.

Sőt, grafén réteggel bevonva az asztalokat, falakat, mindenből kijelzőt varázsolhatunk. Nem kellenek többet fizikai kapcsolók és szabályozók a tűzhelyekre, a házfalakon távolról irányítva változtathatják a reklámokat, a buszmegállók tábláin az érkezési időpontokat, de kiválthatja a hagyományos televíziót, vetítőt is.




Ablaküvegből napelemek
A jelenleginél 20-szor hatékonyabb napelemek építhetőek belőle, a felhasználásával a napenergia megtérülési mutatói jóval meggyőzőbbé válhatnak. A lakás ablakai akár teljes méretükben bevonhatók grafénnel, így napelemként és képernyőként is használhatók. Mivel bármilyen színt meg tud jeleníteni, megszűnhet a függöny fényszűrő feladata. Vagy képzeljünk el egy kirakatüveget, amelyen reklámok futnak. És ha a járókelők már megőrülnek a sok reklámtól, semmi baj, mert a grafén törhetetlenné is teszi a kirakatüveget.

Útban a kvantumszámítógép felé
Az utóbbi években egyre inkább vért izzadnak a chipfejlesztők, hogy megfeleljenek Moore törvényének, és 18-24 havonta duplázni tudják a processzorok teljesítményét. Ez a megfelelés azonban egyre komplexebb és drágább gyártási technológiákat követel. Sokan gondolják, hogy a fejlődés eddigi üteme nem tartható a jövőben. Az ultragyors, de nem melegedő graféntartalmú csipek fejlesztése ugyan még viszonylag korai stádiumban van, de várhatóan nagyságrendekkel jobb teljesítményt produkál majd, mint a szilícium. Az IBM kutatóinak eredményei alapján úgy tűnik, a grafén megmentheti Moore törvényét.

A torrentezés jövője
Wifi-n vagy 3G-n nagy fájlokat feltölteni máig idegőrlő tevékenység. Mivel az elektronok szinte ellenállás nélkül hasítanak végig a kétdimenziós felületen, ezért grafén antennával lehetséges akár másodpercenként egy terabites sebesség elérése is. Ez kb. 50-80 darab közepes minőségű mozifilmnek felel meg.

Telefontöltés 5 másodperc alatt
Ha voltál már olyan helyzetben, hogy egy kávézó pincérének kellett könyörögnöd 5 perc telefontöltésért, mert egy fontos hívást vársz, akkor örülsz majd annak az információnak, hogy a grafén alapú elemek 5 másodperc alatt 100 százalékra tölthetők.

Ráadásul több energiát, hosszabb ideig lesznek képesek tárolni. Épp ideje lenne, hiszen az elektronika hihetetlen fejlődéséből az elemek eddig teljesen kimaradtak. Az első iPhone is kb. egy napig bírta, és a mai készülékek is. Lítium-ion elemek kapacitását a tízszeresére tudták növelni grafén hozzáadásával.

A mobil eszközökön kívül ez forradalmi hatású lehet az elektromos autóiparra is, amelynek legnagyobb problémája, hogy hatalmas súlyú elemeket cipelnek az autók (egy Teslában 450 kiló elem van), mégis 80-100 kilométerenként lemerülnek. És ha egyszer lemerültek, órákig tart a töltésük. Nos, a grafénnal dúsított elemek ezen problémák mindegyikét megoldják, mert súlyra könnyebbek, sokkal nagyobb kapacitásúak, és nagyságrendekkel gyorsabban töltődnek. Sőt, grafén tartalmú kaszni esetén maga az autó is tudja tölteni energiával.





Törhetetlen járművek
A grafén könnyűsége, hajlékonysága és törhetetlensége az autó, és repülőgyártásban is óriási fejlődést jelent. Egy koreai egyetemen réz, illetve nikkel rétegeket grafén rétegekkel keverve olyan kompozit anyagot állítottak elő, amely a rezet 500-szor, a nikkelt 180-szor erősebbé tette, ugyanakkor ellenállóvá az erózióval szemben. Járműveknél is előnyös lehet az ablakoknál a vízlepergető hatás. A grafénnal vége lesz az ablaktörlő-iparnak.
 
 
0 komment , kategória:  technika  
Címkék: nagyságrendekkel, felhasználásával, telefontöltésért, repülőgyártásban, mobiltelefonként, törhetetlensége, másodpercenként, változtathatják, érintőképernyős, okoskarkötőként, kilométerenként, gyerekkorodban, chipfejlesztők, ujjlenyomattal, varázsolhatunk, lehetőségeiről, technológiákat, graféntartalmú, teljesítményét, szupermenjével, telefontöltés, törhetetlenné, hozzáadásával, kirakatüveget, teljesítményt, hajlékonysága, megismerkedni, grafénréteget, felhasználási, illusztráljam, megfeleljenek, információnak, tulajdonságai, szélességében, jelenleginél, ablaküvegből, anyagok szupermenjével, elkövetkező 20-30, szót mondok, nápolyinak óvatosan, grafittal teszed, grafénnek egyedülálló, legerősebb ismert, példával illusztráljam, folpack vékonyságú, keménysége ellenére, elektronok gyorsabban, százaléknyi grafént, felhasználási lehetőségeiről, csuklón meghajlítva, grafénnel kevert, zsírtaszító tulajdonsága, Andre Geim, Konsztantyin Novoszjolov,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Esterházy Péterre emlékezünk  Azért kaptad  képre írva  Otthon  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam Krisztina b...  Martin Buber, A haszidim meséi  Az ember emlékekből áll  Szép estét kedves látogatóimn...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Otthon  Robert Merle tollából  IGEN így  Csend  Töröld le  Szívek  Szép estét  Robin Wight pitypang szobra  Egy gondolat  Mindig lesz olyan  képre írva  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  A sorsod  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Pitypang szökőkút  Mindig lesz olyan  Magamnak  Mindig lesz olyan  Alvó cicák  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Különleges  Pitypang szökőkút  Töröld le  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  József Attila - Kopogtatás nél...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Tanmese  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Ott van  Nem kell hozzá fürdőruhás  Jó éjszakát  Isten hűségének mértéke  képre írva  Egy párkányon  Erdei gyöngyvirág  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A felvilágosodás...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Sorsunk miatt...  Jázmin  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Ott van  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  különleges  Vidámság  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Vidámság  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
anyagok szupermenjével, elkövetkező 20-30, szót mondok, nápolyinak óvatosan, grafittal teszed, grafénnek egyedülálló, legerősebb ismert, példával illusztráljam, folpack vékonyságú, keménysége ellenére, elektronok gyorsabban, százaléknyi grafént, felhasználási lehetőségeiről, csuklón meghajlítva, grafénnel kevert, zsírtaszító tulajdonsága, házfalakon távolról, buszmegállók tábláin, érkezési időpontokat, hagyományos televíziót, jelenleginél 20-szor, napenergia megtérülési, lakás ablakai, függöny fényszűrő, grafén törhetetlenné, kvantumszámítógép felé, utóbbi években, processzorok teljesítményét, megfelelés azonban, fejlődés eddigi, grafén megmentheti, torrentezés jövője, elektronok szinte, kétdimenziós felületen, terabites sebesség, kávézó pincérének, fontos hívást, grafén alapú, elektronika hihetetlen, elemek eddig, első iPhone, napig bírta, tízszeresére tudták, mobil eszközökön, elektromos autóiparra, grafénnal dúsított, grafén könnyűsége, koreai egyetemen, rezet 500-szor, nikkelt 180-szor, erózióval szemben, vízlepergető hatás, grafénnal vége, nagyságrendekkel, felhasználásával, telefontöltésért, repülőgyártásban, mobiltelefonként, törhetetlensége, másodpercenként, változtathatják, érintőképernyős, okoskarkötőként, kilométerenként, gyerekkorodban, chipfejlesztők, ujjlenyomattal, varázsolhatunk, lehetőségeiről, technológiákat, graféntartalmú, teljesítményét, szupermenjével, telefontöltés, törhetetlenné, hozzáadásával, kirakatüveget, teljesítményt, hajlékonysága, megismerkedni, grafénréteget, felhasználási, illusztráljam, megfeleljenek, információnak, tulajdonságai, szélességében, jelenleginél, ablaküvegből, kétdimenziós, kapacitásúak, gyakorlatban, processzorok, használhatók, képernyőként, buszmegállók, tulajdonsága, leapplikálni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 882
  • e Hét: 2557
  • e Hónap: 3549
  • e Év: 35278
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.