Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A karácsonyi fűszerek gyógyulást hoznak
  2015-11-15 10:35:21, vasárnap
 
   
 

Sok, a karácsonyi hangulathoz szervesen hozzátartozó illatot árasztó fűszernövényt használunk. Ezek a gyógyulásunkat is elősegíthetik.



Ánizsánizs kep

Két típusa létezik. A dekoratív csillagánizs és az ánizsmagok. Mindegyiküknek friss, kesernyésen édes aromája van. Hatóanyagaik javítják az étvágyat, fertőtlenítenek, oldják a váladékot, jó görcsoldók és szélhajtók. A szárított fűszer egészben vagy őrölve kapható. Az ánizst elsősorban sütéshez használják: ánizsos aprósüteményt, mézeskalácsot és ánizskenyeret ízesítenek vele. De a vöröskáposzta, a körtekompót, a céklasaláta vagy a puncs is finom fűszeres ízt kap tőle.



Koriander

A népi gyógyászatban már régóta használják e barna magokat gyomorproblémák esetén. Korianderkészítményeket ma elsősorban gyomorrontás és felfúvódás esetén ajánlanak. A koriander illóolaja a köményhez hasonlóan szélhajtó és görcsoldó, emellett akadályozza a baktériumok és a gombák szaporodását. A koriandernek erőteljes, édes az aromája. Íze a narancsra, a fahéjra és a szerecsendióra emlékeztet. A fűszer egészben és őrölve is kapható. A koriander tipikus kenyérfűszer, és hagyományos ízesítője a mézeskalácsnak.



Gyömbér

Ennek az egzotikus gyökérnek erős, enyhén édes aromája van. Hatóanyagairól azt tartják, hogy erősíti a gyomrot, javítja az étvágyat és szélhajtó. A gyömbér állítólag az utazáskor fellépő betegségeket is enyhíti. A szárított gyömbér egészben, hámozva és hámozatlanul, szeletekben és por alakban is kapható. Létezik azonban kandírozott és szirupban tartósított gyömbér is. A sütéshez használható egész gyömbér, amelyet előtte finomra kell reszelni, kandírozott vagy finomra őrölt gyömbér is. Intenzív aromája miatt óvatosan használja! A gyömbér finom ízt ad az aprósüteményeknek, a kompótoknak és az ázsiai ételeknek.



Kardamóm

A kardamóm a gyömbérféleségekhez tartozik. A fűszert a termésház sCardamon in a wooden spoon . Selective focuszárított magjaiból nyerik. A gyógyászatban a kardamómot gyomorerősítő és emésztést elősegítő szerként tartják számon. Hatóanyagai javítják az étvágyat és megakadályozzák a felfúvódást. Dezodoráló hatása miatt elfedi a rossz leheletet is. A kardamómnak édeskés, csípősen fűszeres aromája van. Mézeskalácshoz, puncsokhoz és kompótokhoz illik. Ám csak mértékkel használjuk!



Szerecsendió

A trópusokon élő fa mindjárt két fűszerrel is megajándékoz bennünket: a szerecsendióval és a szerecsendió-virággal. Mindkettő a sárgabarackhoz hasonló termés része. A virágnak finombab, enyhébb aromája van, mint a diónak. Olyan illóolajat vonnak ki belőle, melynek alkotóeleme sok gyomorpanaszokra való szer összetevője. A virágot egészben, őrölve, de darabokban is lehet kapni. Aromája kiválóan ízesíti a mézeskalácsot, az aprósüteményeket, a puncsot és a halételeket is. A szerecsendiónak frissen őrölve a legfinomabb az íze. Ezért legjobb, ha csak annyit reszel le belőle, amennyire éppen szüksége van. Burgonyás ételekhez, karfiolhoz, világos szószokhoz és aprósüteményhez is jól illik.



Szegfűszeg

A kis “szegecskék" az örökzöld szegfűfa soha ki nem nyílott, szárított bimbói. A szegfűszegnek intenzív, csípősen fűszeres, könnyű, édes aromája van. Fő aromahordozója az eugenol, amit a fogászat is használ. A szegfűszegolaj helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és fertőtlenítő szer. Ezenkívül elősegíti a légcsőhurut esetén felgyülemlett váladék eltávolítását, és szélhajtó hatásáról is ismert. Az a jó, ha a szegfűszeg jó formájú, sima, nem pedig ráncos és poros. Ha teheti, vásárolja egészben őket, és csak szükség esetén darabolja fel. A fűszer jó ízt ad a mézeskalácsnak, a vöröskáposztának, a puncsnak, a forralt bornak és a kompótnak. Óvatosan adagolja: egy ételbe gyakran elég egy szegfűszeg!



Szegfűbors

A sötétbarna bogyók egészben vagy őrölve kaphatók. Aromájuk csípősen fűszeres, és a szerecsendióra, a fahéjra és a borsra emlékeztet. Ezért szívesen használják mézeskalácsba. A szegfűbors azonban finom ízesítője leveseknek, húsételeknek, önteteknek és pástétomoknak is. Fő aromahordozója - mint a szegfűszeg esetében is - az eugenol. A szegfűbors serkenti a nyálelválasztást, és szélhajtó is.



Fahéj

Ezen illatos fűszert a fahéjbokor belső kérgéből vonják ki. A szárított és feltekert kéregdaraboknak az enyhén édestől egészen a csípősig terjed az aromája. A fahéjnak nagyon sok gyógyhatását tartják számon: alkotóeleme sok gyomorjavítónak része, a népi gyógyászat felfúvódás és hasmenés ellen használja. A fahéj kiválóan ízesíti az édességeket és a kompótot. Nagyon finom a sült almán, a karácsonyi aprósüteményekben, a puncsban és a forralt borban.





Forrás: Házipatika
 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Címkék: aprósüteményeket, gyomorpanaszokra, nyálelválasztást, vöröskáposztának, aprósüteményhez, szerecsendiónak, gyomorjavítónak, gyomorproblémák, kéregdaraboknak, megakadályozzák, fertőtlenítenek, szerecsendióval, mézeskalácsnak, mindegyiküknek, sárgabarackhoz, gyógyulásunkat, szerecsendióra, hatóanyagairól, mézeskalácshoz, aromahordozója, szegfűszegolaj, gyógyászatban, fűszernövényt, focuszárított, ánizskenyeret, vöröskáposzta, pástétomoknak, mézeskalácsot, aprósüteményt, mézeskalácsba, gyomorerősítő, eltávolítását, elősegíthetik, felgyülemlett, érzéstelenítő, szegfűszegnek, karácsonyi hangulathoz, dekoratív csillagánizs, szárított fűszer, ánizst elsősorban, céklasaláta vagy, népi gyógyászatban, koriander illóolaja, köményhez hasonlóan, gombák szaporodását, koriandernek erőteljes, szerecsendióra emlékeztet, fűszer egészben, koriander tipikus, egzotikus gyökérnek, gyömbér állítólag, utazáskor fellépő,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az engedelmesség miért nem vál...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Bounty krémes  Nem méltó hozzád  Akarat  Mai harmónia kártyám  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Alázat  Png csokor  Facebookon kaptam  Png nő  Julian Brass gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Bounty krémes  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Png kutya  Zilahy Lajos gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png virág  Szívem  Png csokor  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Nevem  Albert Einsteinről  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Németh László tollából  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Akik bántanak téged  Egy maradéktalanul uralt világ  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyi telefonál  Jó éjszakát  Neked tudnod kell  Adakozás  Albert Einstein gondolata  Reggel van  Png ház  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Png ház  Őrizkednünk kell...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogy lehet megtartani  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép álmokat!  Sose bánj semmit  Nem méltó hozzád  Esti kép  Nem méltó hozzád 
Bejegyzés Címkék
karácsonyi hangulathoz, dekoratív csillagánizs, szárított fűszer, ánizst elsősorban, céklasaláta vagy, népi gyógyászatban, koriander illóolaja, köményhez hasonlóan, gombák szaporodását, koriandernek erőteljes, szerecsendióra emlékeztet, fűszer egészben, koriander tipikus, egzotikus gyökérnek, gyömbér állítólag, utazáskor fellépő, szárított gyömbér, sütéshez használható, gyömbér finom, ázsiai ételeknek, termésház sCardamon, wooden spoon, kardamómot gyomorerősítő, rossz leheletet, kardamómnak édeskés, sárgabarackhoz hasonló, virágnak finombab, virágot egészben, szerecsendiónak frissen, örökzöld szegfűfa, szegfűszegnek intenzív, szegfűszegolaj helyi, légcsőhurut esetén, forralt bornak, ételbe gyakran, sötétbarna bogyók, borsra emlékeztet, szegfűbors azonban, szegfűszeg esetében, szegfűbors serkenti, fahéjbokor belső, enyhén édestől, csípősig terjed, fahéjnak nagyon, népi gyógyászat, fahéj kiválóan, sült almán, karácsonyi aprósüteményekben, forralt borban, aprósüteményeket, gyomorpanaszokra, nyálelválasztást, vöröskáposztának, aprósüteményhez, szerecsendiónak, gyomorjavítónak, gyomorproblémák, kéregdaraboknak, megakadályozzák, fertőtlenítenek, szerecsendióval, mézeskalácsnak, mindegyiküknek, sárgabarackhoz, gyógyulásunkat, szerecsendióra, hatóanyagairól, mézeskalácshoz, aromahordozója, szegfűszegolaj, gyógyászatban, fűszernövényt, focuszárított, ánizskenyeret, vöröskáposzta, pástétomoknak, mézeskalácsot, aprósüteményt, mézeskalácsba, gyomorerősítő, eltávolítását, elősegíthetik, felgyülemlett, érzéstelenítő, szegfűszegnek, húsételeknek, csillagánizs, betegségeket, kenyérfűszer, hozzátartozó, megajándékoz, hámozatlanul, szaporodását, koriandernek, szerecsendió, gyomorrontás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1043
  • e Hét: 2527
  • e Hónap: 8899
  • e Év: 59690
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.