|
2015-11-19 19:01:39, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Japánban és Ázsia más vizes élőhelyein vadon nő a Wasabia japonica, többbnyire patakok, folyók medrének szélén. Az egyre nagyobb kereslet miatt ma már több helyen termesztik is, amihez hegyi patakok tiszta vizét használják. A wasabigyökér a torma, a mustár és a káposztafélék rokona.
Hívják japán tormának is, mert csípőssége ennek is inkább az orrjáratban, semmint a nyelven érződik. A friss wasabigyökér egyébként lágyabb aromájú a tormánál és az üzletekben kapható wasabipornál és pasztánál is, mely utóbbiak egy része egyébként nem is wasabiból készül, hanem a jóval olcsóbb tormából, amit mustárporral kevernek, ételfestékkel zöldítenek. (A japánok ezt ,,nyugati wasabinak" nevezik.) Igazi wasabigyökeret Japánon kívül nehéz beszerezni, ha sikerül, rendkívül drága.
A wasabigyökérnek (hivatalosan nem is gyökér, hanem ,,rizóma", vagyis földalatti szárrész) a tormához hasonlóan igen kedvezőek az élettani hatásai: jól hat az emésztésre, fertőtlenítő, illatosító. Az antibakteriális tulajdonság nyilván szerepet játszott abban, hogy a japánok hagyományosan majd' minden nyershalas ételhez feltálalják - mely nyers halak régebbi korokban nem mindig feleltek meg maximálisan a mai egészségügyi elvárásoknak. (Japánban egyébként létezik wasabis fogpaszta is.)
A reszelt wasabiból vagy porból készült paszta a szusi-, szasimitálak elengedhetetlen tartozéka. Egyesek a hagyományos dipként szolgáló szójaszószba keverik, mások közvetlenül a halra kenik, azt mártják a szójába. A szusiban persze már eleve van kevés wasabikrém a hal és a rizs között is, hogy illatosítsa a halat, s kis pikantériát adjon neki.
A jó szusi egyszerűnek tűnik, pedig sok apró részletnek kell stimmelnie. Ilyen a halvágás tisztasága, a hal-rizsarány és a hőmérséklet - a jó szusiban a rizs langyosba hajló, a hal pedig hűvös, de nem jégszekrényhideg. A két réteg közt, a halra kenve, hajszálvékony wasabikrém.
A wasabi kellemesen frissíti a salátaöntet is, ilyen formán különösen jól illik tenger gyümölcseiből való salátákhoz. Hagyományosan adják sobatésztához is - dashival és nyers tojással tálalva.
Kiválóan illik - a tormához hasonlóan - a céklához is. Íme egy példa a csúcsgasztronómiából - Heiko Antoniewicz rövid idő alatt klasszikussá vált Fingerfood című könyvéből.
Igen jó csemege a friss wasabilevél is. Enyhébben ugyan, de ,,wasabisan" csíp, s jó garnírung készíthető belőle. Szokták éjszakára ecetes-sós marinádban állni hagyni, vagy röviden szójaszószos vízben blanísírozni. De a levelet tempuratésztába mártva ki is lehet sütni, bő olajban. Hasonlóképpen - adott esetben főzeléknek is - jól felhasználható a retek és a fiatal cékla levele is, melyeket napjainkban méltatlanul borít a feledés homálya.
forrás:fűszerkalaúz |
|
|
0 komment
, kategória: Fűszerkalauz |
|
Címkék: jégszekrényhideg, elengedhetetlen, tempuratésztába, wasabigyökérnek, antibakteriális, felhasználható, wasabigyökeret, gyümölcseiből, káposztafélék, ételfestékkel, hasonlóképpen, sobatésztához, hagyományosan, hajszálvékony, fertőtlenítő, szasimitálak, wasabigyökér, klasszikussá, mustárporral, szójaszószba, szójaszószos, egészségügyi, fűszerkalaúz, wasabipornál, blanísírozni, elvárásoknak, pikantériát, tulajdonság, egyszerűnek, illatosítsa, antoniewicz, napjainkban, maximálisan, orrjáratban, feltálalják, salátaöntet, egyre nagyobb, káposztafélék rokona, nyelven érződik, friss wasabigyökér, üzletekben kapható, része egyébként, jóval olcsóbb, tormához hasonlóan, élettani hatásai, antibakteriális tulajdonság, japánok hagyományosan, reszelt wasabiból, hagyományos dipként, halra kenik, szusiban persze, rizs között, Heiko Antoniewicz,
|
|
|
|
Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Szabolcska Mihály – Ákác... Facebookon kaptam Egy hatékony szolga Facebookon kaptam Szép estét kedves látogatóimna... Weöres Sándor - A hársfa mind ... Albert Einstein gondolata Makszim Gorkij gondolata Szabolcska Mihály – Ákác... Akarat Kellemes délutánt kívánok Facebookon kaptam Png csokor Garai Gábor - Takarítás A tömeg, a Mester, a módszer, ... Facebookon kaptam Miért kiabálunk amikor dühösek... Az a nap, amelyik nevetés nélk... Illyés Gyula - Milyen hamar. Albert Einstein gondolata Facebookon kaptam Annuska bar... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Aki nem dolgozik, ne is egyék Facebookon kaptam Akarat Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Facebookon kaptam Cs Ildikótól Az a nap, amelyik nevetés nélk... Amikor Jézus rátapos a lábadra Az engedelmesség miért nem vál... Png nő A boldog családok mind hasonló... A másik dolog, Alázat Tavaszi kép s immár én is felragyogva, ért... Kövesd a cowboyt! Szép álmokat! Alvó cicák Facebookon kaptam Mit beszél, nem értem, hogy m... Hazára minden embernek szükség... Idő Zsolnay Vilmos világhírű kera... A sors Rátalálsz Sokan azt tartják Segítsük barátainkat, hogy meg... A nemzeti hovatartozás kulturá... Facebookon kaptam Fehér virág Bounty krémes Facebookon kaptam Cs Ildikótól Png cica Akarat Radikális szeretet Png férfi Idő Nagyi telefonál Facebookon kaptam Krisztinától Elköszönt Radikális szeretet Png cica Facebookon kaptam A jó emberek mindig szépek mar... Makszim Gorkij gondolata Mi lenne ha Idő Ami embereknek lehetetlen, az... Akarat Tavaszi kép Csak a fogyatkozás látható Facebookon kaptam Mit beszél, nem értem, hogy m... Png telefon Facebookon kaptam Facebookon kaptam Varga János Veniam - Fontos sz... Facebookon kaptam Szép estét kedves látogatóimna... Szabolcska Mihály – Ákác... A televizió nem a kultúrát kép... Egy hatékony szolga Szép estét kedves látogatóimna... Png fotel Esti kép Facebookon kaptam Cs Ildikótól Hiányzik Hogy lehet megtartani Tóth Ágnes - Szervusz pad Tavaszi kép Nagyi telefonál Facebookon kaptam Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Png csokor Jó éjszakát Facebookon kaptam
|
|
|
|
egyre nagyobb, káposztafélék rokona, nyelven érződik, friss wasabigyökér, üzletekben kapható, része egyébként, jóval olcsóbb, tormához hasonlóan, élettani hatásai, antibakteriális tulajdonság, japánok hagyományosan, reszelt wasabiból, hagyományos dipként, halra kenik, szusiban persze, rizs között, halvágás tisztasága, hőmérséklet –, rizs langyosba, halra kenve, wasabi kellemesen, friss wasabilevél, levelet tempuratésztába, fiatal cékla, feledés homálya, jégszekrényhideg, elengedhetetlen, tempuratésztába, wasabigyökérnek, antibakteriális, felhasználható, wasabigyökeret, gyümölcseiből, káposztafélék, ételfestékkel, hasonlóképpen, sobatésztához, hagyományosan, hajszálvékony, fertőtlenítő, szasimitálak, wasabigyökér, klasszikussá, mustárporral, szójaszószba, szójaszószos, egészségügyi, fűszerkalaúz, wasabipornál, blanísírozni, elvárásoknak, pikantériát, tulajdonság, egyszerűnek, illatosítsa, antoniewicz, napjainkban, maximálisan, orrjáratban, feltálalják, salátaöntet, méltatlanul, hivatalosan, hagyományos, közvetlenül, hőmérséklet, wasabilevél, wasabikrém, zöldítenek, földalatti, nyershalas, emésztésre, illatosító, beszerezni, kellemesen, stimmelnie, részletnek, tisztasága, üzletekben, készíthető, használják, marinádban, termesztik, fingerfood, többbnyire, élőhelyein, salátákhoz, főzeléknek, csípőssége, tartozéka, garnírung, könyvéből, enyhébben, wasabisan, fogpaszta, hasonlóan, kedvezőek, egyébként, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
4 db bejegyzés |
e év: |
41 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 147
- e Hét: 5837
- e Hónap: 12209
- e Év: 63000
|
|
|