Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Wasabi
  2015-11-19 19:01:39, csütörtök
 
   
 

Japánban és Ázsia más vizes élőhelyein vadon nő a Wasabia japonica, többbnyire patakok, folyók medrének szélén. Az egyre nagyobb kereslet miatt ma már több helyen termesztik is, amihez hegyi patakok tiszta vizét használják. A wasabigyökér a torma, a mustár és a káposztafélék rokona.

Hívják japán tormának is, mert csípőssége ennek is inkább az orrjáratban, semmint a nyelven érződik. A friss wasabigyökér egyébként lágyabb aromájú a tormánál és az üzletekben kapható wasabipornál és pasztánál is, mely utóbbiak egy része egyébként nem is wasabiból készül, hanem a jóval olcsóbb tormából, amit mustárporral kevernek, ételfestékkel zöldítenek. (A japánok ezt ,,nyugati wasabinak" nevezik.) Igazi wasabigyökeret Japánon kívül nehéz beszerezni, ha sikerül, rendkívül drága.

A wasabigyökérnek (hivatalosan nem is gyökér, hanem ,,rizóma", vagyis földalatti szárrész) a tormához hasonlóan igen kedvezőek az élettani hatásai: jól hat az emésztésre, fertőtlenítő, illatosító. Az antibakteriális tulajdonság nyilván szerepet játszott abban, hogy a japánok hagyományosan majd' minden nyershalas ételhez feltálalják - mely nyers halak régebbi korokban nem mindig feleltek meg maximálisan a mai egészségügyi elvárásoknak. (Japánban egyébként létezik wasabis fogpaszta is.)

A reszelt wasabiból vagy porból készült paszta a szusi-, szasimitálak elengedhetetlen tartozéka. Egyesek a hagyományos dipként szolgáló szójaszószba keverik, mások közvetlenül a halra kenik, azt mártják a szójába. A szusiban persze már eleve van kevés wasabikrém a hal és a rizs között is, hogy illatosítsa a halat, s kis pikantériát adjon neki.

A jó szusi egyszerűnek tűnik, pedig sok apró részletnek kell stimmelnie. Ilyen a halvágás tisztasága, a hal-rizsarány és a hőmérséklet - a jó szusiban a rizs langyosba hajló, a hal pedig hűvös, de nem jégszekrényhideg. A két réteg közt, a halra kenve, hajszálvékony wasabikrém.

A wasabi kellemesen frissíti a salátaöntet is, ilyen formán különösen jól illik tenger gyümölcseiből való salátákhoz. Hagyományosan adják sobatésztához is - dashival és nyers tojással tálalva.

Kiválóan illik - a tormához hasonlóan - a céklához is. Íme egy példa a csúcsgasztronómiából - Heiko Antoniewicz rövid idő alatt klasszikussá vált Fingerfood című könyvéből.

Igen jó csemege a friss wasabilevél is. Enyhébben ugyan, de ,,wasabisan" csíp, s jó garnírung készíthető belőle. Szokták éjszakára ecetes-sós marinádban állni hagyni, vagy röviden szójaszószos vízben blanísírozni. De a levelet tempuratésztába mártva ki is lehet sütni, bő olajban. Hasonlóképpen - adott esetben főzeléknek is - jól felhasználható a retek és a fiatal cékla levele is, melyeket napjainkban méltatlanul borít a feledés homálya.
forrás:fűszerkalaúz
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Címkék: jégszekrényhideg, elengedhetetlen, tempuratésztába, wasabigyökérnek, antibakteriális, felhasználható, wasabigyökeret, gyümölcseiből, káposztafélék, ételfestékkel, hasonlóképpen, sobatésztához, hagyományosan, hajszálvékony, fertőtlenítő, szasimitálak, wasabigyökér, klasszikussá, mustárporral, szójaszószba, szójaszószos, egészségügyi, fűszerkalaúz, wasabipornál, blanísírozni, elvárásoknak, pikantériát, tulajdonság, egyszerűnek, illatosítsa, antoniewicz, napjainkban, maximálisan, orrjáratban, feltálalják, salátaöntet, egyre nagyobb, káposztafélék rokona, nyelven érződik, friss wasabigyökér, üzletekben kapható, része egyébként, jóval olcsóbb, tormához hasonlóan, élettani hatásai, antibakteriális tulajdonság, japánok hagyományosan, reszelt wasabiból, hagyományos dipként, halra kenik, szusiban persze, rizs között, Heiko Antoniewicz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Albert Einstein gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Png csokor  Garai Gábor - Takarítás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Az engedelmesség miért nem vál...  Png nő  A boldog családok mind hasonló...  A másik dolog,  Alázat  Tavaszi kép  s immár én is felragyogva, ért...  Kövesd a cowboyt!  Szép álmokat!  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hazára minden embernek szükség...  Idő  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A sors  Rátalálsz  Sokan azt tartják  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Bounty krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png cica  Akarat  Radikális szeretet  Png férfi  Idő  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Krisztinától  Elköszönt  Radikális szeretet  Png cica  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Makszim Gorkij gondolata  Mi lenne ha  Idő  Ami embereknek lehetetlen, az...  Akarat  Tavaszi kép  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabolcska Mihály – Ákác...  A televizió nem a kultúrát kép...  Egy hatékony szolga  Szép estét kedves látogatóimna...  Png fotel  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hiányzik  Hogy lehet megtartani  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Tavaszi kép  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png csokor  Jó éjszakát  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egyre nagyobb, káposztafélék rokona, nyelven érződik, friss wasabigyökér, üzletekben kapható, része egyébként, jóval olcsóbb, tormához hasonlóan, élettani hatásai, antibakteriális tulajdonság, japánok hagyományosan, reszelt wasabiból, hagyományos dipként, halra kenik, szusiban persze, rizs között, halvágás tisztasága, hőmérséklet &#8211, rizs langyosba, halra kenve, wasabi kellemesen, friss wasabilevél, levelet tempuratésztába, fiatal cékla, feledés homálya, jégszekrényhideg, elengedhetetlen, tempuratésztába, wasabigyökérnek, antibakteriális, felhasználható, wasabigyökeret, gyümölcseiből, káposztafélék, ételfestékkel, hasonlóképpen, sobatésztához, hagyományosan, hajszálvékony, fertőtlenítő, szasimitálak, wasabigyökér, klasszikussá, mustárporral, szójaszószba, szójaszószos, egészségügyi, fűszerkalaúz, wasabipornál, blanísírozni, elvárásoknak, pikantériát, tulajdonság, egyszerűnek, illatosítsa, antoniewicz, napjainkban, maximálisan, orrjáratban, feltálalják, salátaöntet, méltatlanul, hivatalosan, hagyományos, közvetlenül, hőmérséklet, wasabilevél, wasabikrém, zöldítenek, földalatti, nyershalas, emésztésre, illatosító, beszerezni, kellemesen, stimmelnie, részletnek, tisztasága, üzletekben, készíthető, használják, marinádban, termesztik, fingerfood, többbnyire, élőhelyein, salátákhoz, főzeléknek, csípőssége, tartozéka, garnírung, könyvéből, enyhébben, wasabisan, fogpaszta, hasonlóan, kedvezőek, egyébként, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 147
  • e Hét: 5837
  • e Hónap: 12209
  • e Év: 63000
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.