Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
AmitaHi5-rőlÉrdemesTudni!
  2008-09-04 09:16:40, csütörtök
 
   
  Hi5: spamközpont vagy közösségi háló?


/Ezt a cikket az origon találtam./

Szedlák Ádám2008. 09. 03., 12:28Utolsó módosítás: 2008. 09. 03., 20:51
eszközök:
Hármasával-négyesével jönnek az utóbbi hétben a meghívók a Hi5 közösségi oldalról. Megvizsgáltuk, milyen szolgáltatásokat kínál a feltámadni tűnő oldal, van-e félnivalója a Facebooknak és az iWiW-nek.
A 2003-ban alapított oldalnak március végén volt már egy kalandja a magyar netezőkkel. Számtalan figyelmetlen netező teljes e-mailes címlistájára küldtek meghívót a szolgáltatásba. Az akkori felháborodás mostanra elcsitulni látszott, de ismét érkeznek a fordítócsapat által barátkérőnek ferdített levelek.
<a href="http://ad.adverticum.net/click.prm?zona=35748&nah=!ie" target="_blank" title="Hirdetés"><img border="0" width="250" height="250" src="http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=35748&nah=!ie" alt="Kattintson a hirdetésre!" /></a>

Barátgyűjtés spammer-módszerekkel
Rögtön jelszót akar
Nem lett szerényebb március óta a Hi5, az oldal a regisztráció második lépésében elkéri az azonosítóul használt e-mail címhez tartozó jelszót. Ha a leendő felhasználó nem figyel, másodpercekkel később bánkódhat a teljes címlistájának kiküldött Hi5-meghívó felett. A szolgáltatás később is megpróbál bejutni a felhasználó levelesládájába, a barátok keresésénél és a profil oldalon is felajánlja az ismerősök gyors felkutatására alkalmasnak tartott módszert. Egész csinos listából válogathatnak az adataikról lemondani vágyók. A nagy és elterjedt külföldi szolgáltatókon túl a hazai Citromail, Vipmail, Freemail és a Live.hu címlistáját is képes importálni az oldal.
Az eljárás a legjobb indulattal is álságos. Az ismerősimportáló alapbeállítás szerint hozzáadja ismerősként a rendszerbe már regisztrált címeket, a többieknek pedig meghívót küld, azaz féktelen meghívóküldésre használja fel a táborához frissen csatlakozott felhasználót. Akik jobban odafigyelnek, azok kijelölhetik, melyik ismerőseiket próbálják meg becsábítani az új közösségi oldalra, azonban ez már kattintásokat igénylő extra lehetőség, amivel a felhasználók többsége valószínűleg nem fog élni - ha mégis, akkor sem biztos, hogy figyelembe veszi akaratukat a rendszer.

Régi játékok, színes témák
Szolgáltatásaival nem emelkedik ki a versenytársai közül az új pályázó. A Facebookban megszokott és megszeretett millióféle alkalmazás helyett a Hi5-ban csupán egy-kétezer kütyü található, és ezek legalább fele kizárólag a sporttal kapcsolatos. A régi konzolokról ismert kultjátékok Flash-verzióival ugyan el lehet ütni egy délutánt, ám ezek a közösségi oldalra történő regisztráció nélkül is elérhetőek. A minialkalmazások mellett előre gyártott témákat is illeszthet profiloldalára a felhasználó, sőt az igazán kreatívok még saját témát is tervezhetnek anélkül, hogy akár egy sornyi kódot kellene írniuk.
A felület testre szabásával és a barátok bejelölgetésével lényegében túl is vagyunk az oldal főbb funkcióin. Aki eddig semmilyen formában nem vezetett naplót az interneten, az kap alapfunkciókkal rendelkező naplóalkalmazást, illetve az adatlap dísze még az állapotváltozásokat és rövidebb írásokat tartalmazó jegyzetfüzet is. Az írni nem annyira kedvelők fotókat tölthetnek fel különböző galériákba vagy beléphetnek volt iskolájuk, kedvenc együttesük vagy focicsapatuk nevével fémjelzett csoportba.
Nem könnyű szeretni
Nem könnyű szeretni a közösségi oldalak piacára igen későn érkező Hi5-ot. Indokolatlanul nehéz a levelezőfiókhoz tartozó jelszó kiadása nélkül meghívni az ismerősöket az oldalra. Ráadásul a már belépett ismerősök megtalálását biztosító kereső sincs a helyzet magaslatán: rovatunk három tagja egy rövid délután alatt nem tudta egymást megtalálni, pedig próbálkoztunk ékezettel és ékezettelenül, angolos és magyaros sorrendben írt névvel is.
Az sem garancia a kapcsolat megteremtésére, ha a kereső ad értelmezhető találatot. Számos olyan felhasználót találtunk, akinek annak ellenére van jelen a szolgáltatásban a képpel, adatokkal ellátott profiloldala, hogy már törölte magát. Ezeket az oldalakat lehet böngészni, a felhasználó által feltöltött képeket meg lehet nézegetni, ismerősként viszont nem lehet felvenni őket. Meglepően sok a duplikált felhasználó is, némelyiknél még az avatárként használt kép is azonos.

Ilyen hibák mellett eltörpülnek a felület fordításának szerencsétlen megoldásai. Már a fentebb említett barátkérő szó is suta, az "Adj neki egy Five-ot!" felszólítás pedig talán még rosszabb. Az eredetileg a tenyerek összecsapására, örömre, elégedettségre utaló High Five névben is megtalálható szó olyan ikonokat, amellyel barátainkat örvendeztethetjük meg. Jóképű, Sikkes, Csapattárs, Lánytestvér, ilyen kitűzőkkel aggathatják tele a felhasználók egymást, már ha rájönnek, hogy a fenti mondat ezt a lehetőséget rejti.
Kéretlen reklám
Egy napnak kellett eltelnie a regisztráció után, hogy az első spammelő felhasználó megtalálja a profilunkat. A regisztráció utáni nap reggelén előkerülő friss barátunk egy sminktanfolyammal próbált meglepni, ám sikerült leráznunk. A második ismeretlen délután talált ránk, feltehetően véletlenül. Azóta időnként érkeznek ismeretlennek tűnő állítólagos ismerősök, mintha csak az iWiW népszerűvé válásának napjait élnénk újra. A rendszer ráadásul arra is hajlamos, hogy a régebbi meghívókat újraküldje, így a jó szándékkal egyszer megadott e-mail-címekre napokkal később is érkezhetnek megkeresések.
Ilyenkor nem szükséges még egyszer megkérni barátainkat, hogy mellőzzék a meghívók küldözgetését, nem az ő vétkük. Egyszerűbb a Hi5 direkt ilyen célra létrehozott oldalán jelezni, nem kérünk több levelet a szolgáltatástól, majd a bizalom jeléül spamnek jelölni minden tőlük kapott levelet visszamenőleg.
Minden gyengesége ellenére, talán annak köszönhetően, hogy a nagy külföldi vetélytársnak számító Facebook magyarítása korántsem teljes, hazánkban a Hi5 a kilencedik leglátogatottabb külföldi honlap: agresszív, a spammerekéhez hasonló működési elve miatt azonban a nyugalomra vágyóknak érdemes távol tartaniuk magukat a szájttól - már ha egy kedves ismerősük meg nem hívja őket.
[origo]
 
 
1 komment , kategória:  Közérdekű  
Címkék: minialkalmazások, ismerősimportáló, szolgáltatásokat, bejelölgetésével, naplóalkalmazást, leglátogatottabb, alapfunkciókkal, levelesládájába, szolgáltatástól, levelezőfiókhoz, szolgáltatásban, meghívóküldésre, elégedettségre, megteremtésére, szolgáltatásba, profiloldalára, másodpercekkel, összecsapására, szolgáltatókon, indokolatlanul, megvizsgáltuk, szerencsétlen, fordítócsapat, versenytársai, próbálkoztunk, válogathatnak, visszamenőleg, felkutatására, vetélytársnak, címlistájának, spammerekéhez, kattintásokat, küldözgetését, ékezettelenül, ismeretlennek, alapbeállítás, origon találtam, utóbbi hétben, feltámadni tűnő, 2003-ban alapított, magyar netezőkkel, akkori felháborodás, fordítócsapat által, regisztráció második, azonosítóul használt, leendő felhasználó, teljes címlistájának, szolgáltatás később, felhasználó levelesládájába, barátok keresésénél, profil oldalon, ismerősök gyors, Szedlák Ádám2008, High Five,
Gabfe (#1)   2008-09-04 20:21:10
Anikám, ezt elvihetném ,a blogomba? van sok blogbarátom, akik hivtak engem is oda is, de nem mentem, nincs időm rendesen még itt sem...érdekes nagyon... amit irtál a cicás képhez, azt meg nagyon köszönöm, tényleg olyan vagy, minha a lányom lennél... puszi, még egyszer jó éjt..

Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png cica  Esti kép  Egy maradéktalanul uralt világ  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Paul David Tripp Április 20  Png kutya  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Fekete-erdő desszert  Szép estét kedves látogatóimna...  Png ház  Lóhere  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png kutya  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szívem tiéd  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png ház  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  Adakozás  Kerüld el az evangélium örömén...  Tanuld meg ezt a versemet  A kételkedés kezelése  Png ház  Fekete István - Akác  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét kedves látogatóimna...  Adakozás  Png nő  Png virág  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Alázat  Fekete István - Akác  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Az engedelmesség miért nem vál...  Rátalálsz  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Rátalálsz  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Png lepke  Png csokor  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Mi lenne ha  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  George Byron - Ahogy itt jár -...  Albert Einstein gondolata  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Erdőn  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Png ház  Reménység és erő Krisztustól e...  Az engedelmesség miért nem vál...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
origon találtam, utóbbi hétben, feltámadni tűnő, 2003-ban alapított, magyar netezőkkel, akkori felháborodás, fordítócsapat által, regisztráció második, azonosítóul használt, leendő felhasználó, teljes címlistájának, szolgáltatás később, felhasználó levelesládájába, barátok keresésénél, profil oldalon, ismerősök gyors, adataikról lemondani, hazai Citromail, legjobb indulattal, ismerősimportáló alapbeállítás, többieknek pedig, táborához frissen, felhasználók többsége, versenytársai közül, sporttal kapcsolatos, régi konzolokról, közösségi oldalra, minialkalmazások mellett, igazán kreatívok, sornyi kódot, felület testre, barátok bejelölgetésével, oldal főbb, adatlap dísze, közösségi oldalak, levelezőfiókhoz tartozó, helyzet magaslatán, rövid délután, kapcsolat megteremtésére, oldalakat lehet, felhasználó által, duplikált felhasználó, avatárként használt, felület fordításának, tenyerek összecsapására, felhasználók egymást, fenti mondat, lehetőséget rejti, napnak kellett, regisztráció után, első spammelő, regisztráció utáni, sminktanfolyammal próbált, második ismeretlen, iWiW népszerűvé, rendszer ráadásul, régebbi meghívókat, meghívók küldözgetését, bizalom jeléül, nagy külföldi, kilencedik leglátogatottabb, spammerekéhez hasonló, nyugalomra vágyóknak, kedves ismerősük, minialkalmazások, ismerősimportáló, szolgáltatásokat, bejelölgetésével, naplóalkalmazást, leglátogatottabb, alapfunkciókkal, levelesládájába, szolgáltatástól, levelezőfiókhoz, szolgáltatásban, meghívóküldésre, elégedettségre, megteremtésére, szolgáltatásba, profiloldalára, másodpercekkel, összecsapására, szolgáltatókon, indokolatlanul, megvizsgáltuk, szerencsétlen, fordítócsapat, versenytársai, próbálkoztunk, válogathatnak, visszamenőleg, felkutatására, vetélytársnak, címlistájának, spammerekéhez, kattintásokat, küldözgetését, ékezettelenül, ismeretlennek, alapbeállítás, felháborodás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 253
  • e Hét: 2621
  • e Hónap: 6999
  • e Év: 45489
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.