Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Neurológusok mondják, hogyan legyünk boldogok
  2015-11-14 13:03:46, szombat
 
   
  Neurológusok mondják, hogyan legyünk boldogok.
2015.11.14.
Hogyan legyünk boldogabbak? - A neurológusok megmondják. Számtalan tanácsot kaphatunk a boldogsággal kapcsolatban, könyvekben, internetes blogokban, újságcikkekben, ám ezek sokszor megfoghatatlanok, sőt zavarosak. Az idegrendszerrel foglalkozó tudósok azonban sokkal pontosabbak: következzen néhány egyszerű, de annál hatékonyabb szokás.
Az agyunkban nagyon hasonló idegrendszeri pályák aktiválódnak akkor, ha büszkék vagyunk, mint ha szégyent vagy bűntudatot érzünk. Éppen ezért szeretünk "tocsogni" az önsajnálatban és az önvádban, hiszen az az agyunk jutalomközpontját is aktiválja.

Az aggodalmaskodás is kellemes érzésekkel tölthet el, ráadásul ez idegrendszert is megnyugtatja. Ellentmondásosnak tűnik, de az aggodalmaskodás valahol jó érzés, hiszen legalább teszünk valamit a problémánkkal kapcsolatban. Hosszú távon azonban rendkívül káros lehet, ám egy egyszerű kérdéssel visszájára fordíthatjuk a negatív érzelmeket. Egyszerűen kérdezzük meg magunktól, hogy miért vagyunk hálásak. A hála az agynak azon részét aktiválja, ahol a dopamin nevű hormon is termelődik, de a hála érzése a szerotoninra is jó hatással van. A hála arra készteti az agyat, hogy a pozitív dolgokra koncentráljon, ez pedig a boldogság (biokémiailag is alátámasztható) növekedésével jár együtt. A boldogság sötét oldalaMindenki boldog (vagy legalábbis boldogabb) szeretne lenni, sokan ezt tartják az élet céljának és értelmének. Azonban a boldogságra nem szabad tökéletesen jó dologként gondolni, lehetnek ugyanis árnyoldalai is - állítják amerikai pszichológusok. Kiderül az is, miért.

Időnként mindenkinek lehet rossz kedve, ám ezen is könnyen segíthetünk: próbáljuk meg minél pontosabban megnevezni ezt a negatív érzést. Egy kísérletben MRI-készülékkel vizsgálták önkéntesek agyát, akik különböző érzelmeket mutató arcokat figyeltek. Az érzelmek látványának hatására az amigdala aktiválódott, ám amikor arra kérték őket, hogy nevezzék is meg az érzelmeket, más agyterületek is aktivitást mutattak, ugyanakkor az amigdala aktivitása csökkent. Vagyis az érzelmek tudatos megnevezése enyhítette azok hatását. Ez a módszer ráadásul a lehető legegyszerűbb szavakkal is működik, és akkor is hatásos, ha nem magunknál, hanem másoknál alkalmazzuk (tehát igyekszünk megfogalmazni, hogy mások hogyan érezhetik magukat).

Szintén jótékonyan hat az agyunkra, így a boldogságunkra az is, ha döntést hozunk egy problémával kapcsolatban - ez ráadásul a problémamegoldást is segíti. A döntéshozatal ugyanis önmagában képest csökkenteni a szorongást és az aggodalmaskodást, mert aktivizálja a prefrontális kortexnek nevezett agyterületet, emellett pedig a striatumnak nevezett rész aktivitását csökkenti (ezt a területet a negatív impulzusokkal és rossz szokásokkal is összefüggésbe hozták már).

A döntéseknek ráadásul nem kell tökéletesnek lenniük, a szakemberek szerint az is megfelelő, ha az "elég jó" megoldást választjuk. Az "elég jó" választások az úgynevezett dorsolaterális prefrontális részeket aktivizálják, ez pedig az erő és az ellenőrzés érzését adja. Vagyis, ha képesek vagyunk dönteni, akkor az agyunk úgy érzékeli, hogy uraljuk a helyzetet, ez pedig csökkenti a stresszt, sőt kellemes érzésekkel is eltölt minket. A döntés, választás ugyanis a dopamintermelődést is serkenti. A szakemberek szerint ez tulajdonképpen azt is jelenti, hogy sokkal boldogabbak leszünk, ha eldöntünk valamit, kitűzünk egy célt, és azt végig is visszük, mint ha a jó dolgok csak úgy véletlenül megtörténnek velünk.

Végül, az utolsó tipp a neurológusoktól: az emberi érintésnek, egy simogatásnak, ölelésnek rendkívül nagy hatása van a hangulatunkra és a boldogságra, hiszen a szeretettség és elfogadás megnyugtató érzését adja. Szintén MRI-felvételek alapján kiderítették, hogy a kirekesztettség és a visszautasítás ugyanazokat az idegpályákat aktivizálja, mint a fizikai fájdalom. Az érintés növeli az oxitocin hormon termelődését - ez a felelős a szerelmesek felhőtlenül boldog lelkiállapotáért, vagy azért a mindent elsöprő szeretetért, amelyet az anyák éreznek a gyermekük iránt. Ha tehát szeretnénk kellemesebben érezni magunkat, érintsük meg valakit, még egy egyszerű kézfogás vagy vállveregetés is jótékony hatású lehet!

Összefoglalva: ha boldogabbak és elégedettebbek szeretnénk lenni, a következő egyszerű szokásokat érdemes gyakorolni: kérdezzük meg magunktól, miért vagyunk hálásak, nevezzük meg pontosan a negatív érzelmeinket, döntsünk többször, és öleljük, érintsünk meg minél többször a hozzánk közel állókat.

Forrás: Optimista klub
 
 
0 komment , kategória:  Egészség, betegség  
Címkék: aggodalmaskodást, lelkiállapotáért, megfoghatatlanok, idegrendszerrel, aggodalmaskodás, kirekesztettség, neurológusoktól, alátámasztható, újságcikkekben, dorsolaterális, boldogságunkra, tulajdonképpen, visszautasítás, oldalamindenki, pszichológusok, elégedettebbek, összefüggésbe, idegrendszert, koncentráljon, idegrendszeri, önsajnálatban, megfogalmazni, vállveregetés, összefoglalva, legegyszerűbb, problémánkkal, impulzusokkal, kellemesebben, növekedésével, hangulatunkra, döntéshozatal, simogatásnak, neurológusok, fordíthatjuk, prefrontális, kapcsolatban, neurológusok megmondják, boldogsággal kapcsolatban, idegrendszerrel foglalkozó, agyunkban nagyon, aggodalmaskodás valahol, problémánkkal kapcsolatban, egyszerű kérdéssel, negatív érzelmeket, agynak azon, dopamin nevű, hála érzése, hála arra, pozitív dolgokra, boldogság sötét, élet céljának, negatív érzést, Szintén MRI-felvételek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyon különös  Adakozás  Bertolt Brecht -től idézet  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Csak a fogyatkozás látható  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Fehér virág  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Az igazi szeretetért rendszeri...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Reggel van  Png csokor  Albert Einstein gondolata  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Radikális szeretet  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hiányzik  Nagyi telefonál  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Próbálj meg ...  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Az engedelmesség miért nem vál...  Png telefon  Akarat  Tanuld meg ezt a versemet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nagyi telefonál  Rátalálsz  A sors  210 éve született a SZÓZAT meg...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kellemes délutánt kívánok  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Png csokor  Kellemes délutánt kívánok  Reménység és erő Krisztustól e...  Png lepke  A kételkedés kezelése  Png virág  Akarat 
Bejegyzés Címkék
neurológusok megmondják, boldogsággal kapcsolatban, idegrendszerrel foglalkozó, agyunkban nagyon, aggodalmaskodás valahol, problémánkkal kapcsolatban, egyszerű kérdéssel, negatív érzelmeket, agynak azon, dopamin nevű, hála érzése, hála arra, pozitív dolgokra, boldogság sötét, élet céljának, negatív érzést, kísérletben MRI-készülékkel, érzelmek látványának, amigdala aktiválódott, amigdala aktivitása, érzelmek tudatos, módszer ráadásul, lehető legegyszerűbb, problémával kapcsolatban, döntéshozatal ugyanis, prefrontális kortexnek, striatumnak nevezett, negatív impulzusokkal, döntéseknek ráadásul, szakemberek szerint, úgynevezett dorsolaterális, ellenőrzés érzését, utolsó tipp, emberi érintésnek, visszautasítás ugyanazokat, idegpályákat aktivizálja, fizikai fájdalom, érintés növeli, oxitocin hormon, szerelmesek felhőtlenül, mindent elsöprő, anyák éreznek, gyermekük iránt, egyszerű kézfogás, következő egyszerű, negatív érzelmeinket, hozzánk közel, aggodalmaskodást, lelkiállapotáért, megfoghatatlanok, idegrendszerrel, aggodalmaskodás, kirekesztettség, neurológusoktól, alátámasztható, újságcikkekben, dorsolaterális, boldogságunkra, tulajdonképpen, visszautasítás, oldalamindenki, pszichológusok, elégedettebbek, összefüggésbe, idegrendszert, koncentráljon, idegrendszeri, önsajnálatban, megfogalmazni, vállveregetés, összefoglalva, legegyszerűbb, problémánkkal, impulzusokkal, kellemesebben, növekedésével, hangulatunkra, döntéshozatal, simogatásnak, neurológusok, fordíthatjuk, prefrontális, kapcsolatban, aktivizálják, tökéletesnek, megnyugtatja, agyterületet, agyterületek, aktiválódott, megtörténnek, boldogsággal, idegpályákat, szerotoninra, termelődését, kiderítették, szeretettség, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2186
  • e Hét: 4508
  • e Hónap: 10749
  • e Év: 63015
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.