Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: Hiány (Vilma-Béla párbeszéd)
  2015-11-23 18:35:13, hétfő
 
   
 

- Béééla! Most találtam meg a leveledet, amit akkor írtál, amikor udvaroltál...
- És?
- Azt írtad, egyetlen pillanatig sem tudsz nélkülem élni.
- Ez kölcsönös volt, drága Vilma, s most is igaz, hogy hiányzunk egymásnak, sőt minél tovább élünk együtt, annál erősebb a hiányérzet, amikor egyikünk elmegy valahová.
- Ez az összetartozás hiánya?
- Egy testből és szívből ered.
- Mi történik azokkal, akiknek nem viszonozzák az érzéseit?
- Borzalmasan szenvednek, de nem olyat szeretnek, aki hozzájuk való lenne, ezért egyoldalú.
- Tehát valóban igaz, hogy szív küldi szívnek a vágyakat, az érzéseket, az éterben a szeretet-jelet?
- Igen. Ezért van az, hogy legyenek bármilyen messze egymástól, mindig tudják, hogy összetartoznak és teljesen megbíznak egymásban.
- Nagyon rossz lehet a szeretet-hiány, keveseknek adatik meg az igaz érzelmi szabadság, a tiszta szeretet.
- Igen, drága Vilma, sokan beszélnek a szeretetről, tanítanak másokat, de a szívek vizsgálója tudná egyedül megmondani, hogy mennyien rendelkeznek a szeretet igazságával.
- Miért így mondtad, hogy igazság, Bélám?
- Mert az az igaz, ami valódi, az az értékes és felülmúlhatatlan, ami igazságos. Az igazság a szeretetben is érvényesül, mert igaztalanul nem lehet szeretni és nincs is értelme, mert csak becsapják egymást és magukat.
- A csodálat előbb-utóbb elmúlik...
- Vigyázni kell rá, mert elég egyetlen jellemtelenség, s leomlik a légvár, amit az ember a szív-ideálja hasonmására épített. Szerencsés és ritka esetben megfelelnek éppen egymásnak, de a legtöbb csodálat igazsággal végződik szintén.
- Hogyhogy?
- Úgy, hogy a csodálat átalakul hatalmas szereteté, amikor úgy látjuk szerettünket, amilyen valójában.
- Van másféle hiány is?
- Igen, hiányt okozhatnak nekünk például tárgyak, amiket megszoktunk, hozzánk nőttek. Ezért annyira nehéz elviselni a gondolatát is annak, amikor megfosztanak valamitől. Felfoghatatlan, hogy az, ami a részünkké vált, hozzánk tartozott, minket jelentett kisugárzásával együtt más tulajdonába kerüljön. Sokan nem tudják ezt megérteni és könnyelműen cserélgetnek mindent maguk körül.
- Értelek, drága Béla, én például ezért nem szeretem a használt bútorokat, ruhákat, olyan érzésem van, mintha ellopnám másnak az életét, vagy én folytatnám azt.
- Pontosan így van. Nem véletlen az a mondás, hogy olyanná válik az ember, mint a levetett gönc, melyen bárki tapodhat.
- Hiányozhat a mindennapi kenyér és meleg étel is, vagy a folyadék, vitamin. Aki sokáig nélkülözi a meleg ételt és vitamint, megbetegszik. Aki meg a napi kenyeret sem tudja megvenni magának, csak álmodik róla. Álmodik a nyomor, ahogyan szokták mondani. A legyengült test különféle betegségekben lassan enyészik el.
- Felháborító a nélkülözés. Az is az, hogy míg másutt még a rezsi is ingyen van és a telefon, addig itt a bevétel elmegy a rezsire és az élelemre.
- Vagyis az ember saját maga rabszolgája és a társadalomé. A rabszolga csak a megélhetési költségeit tudja kitermelni.
- Lehet Bélám hiány-vágy is?
- Igen, hiányozhat valami, ami még nincsen, de szeretnéd elérni, vagy megvenni magadnak. Úgy is lehet mondani, hogy a gondolatban már a megszerzése megvalósult, de a gyakorlati kivitelezés még hátra van.
- Ezért hiányzik nekem annyira a régi kék szalonja nagymamának. Minden vágyam az lenne, hogy még egyszer megvehessem magamnak, vagy elkészíttessem valakivel azokat a faragott bútorokat. Használtat nem szívesen vennék.
- Kell hozzá egy nagyobb lakás is, drága Vilma! Mondd csak, tiszta szobának szántad a kék szalont?
- Nem, régi vágyam, hogy olyan összejöveteleket tartsak, ahol énekelnénk, zenélnénk és verseket, novellákat olvasnánk fel, közben teát szürcsölgetnénk.
- Nagyon szép vágy, drága Vilma, remélem, hogy egyszer teljesül és találsz magadhoz illő igaz barátokat is, mert másképp nem érdemes.
- Én is úgy gondoltam, Bélám, hogy aki jellemtelen, pletykás, gátlástalan, vagyis másokra rossz hatással van, legyen bármilyen tehetséges is kizárnánk a társaságból. Viszont lehet szegény, mint a templom egere, csak becsületes és szorgalmas ember legyen.
- Régebben igaz volt, hogy az igaz emberkéket a szegények között kellett keresni. Ők azok, akikre minden időben és mindenben lehet számítani, a szív-törvények ismerői és betartói.
- Mennyire szeretnék gazdag lenni, csupán azért, hogy lerakjam a küszöbére minden rászorulónak a kívánság-csomagját!
- Jó Mikulás lennél akkor, drága Vilma! Miklós püspök valamikor így járta a várost, titkon helyezve el ajándékait. Szép is a gyermekvilág, a jóság titka, s a rosszaság elítélése. Mennyire formálható és alakítható a személyiségük!
- De azt is megfigyeltem, Bélám, hogy a rossz gyerek születése óta az, nekem volt pár ilyen gyerekkori ál-barátom. Ezek szerint vannak reménytelen esetek.
- Igen, vannak vásottan rossz gyerekek, később ezekkel felnőttkorukban nagyon sok gondja lesz a családjuknak, meg mindenkinek. Rájuk nem hat a Mikulás-várás sem, természetes nekik, hogy megkapják az ajándékokat, hiszen pénzzel mindent meg lehet fizetni, még a látszat-szeretetet is.
- Miért jár a Mikulás a Krampusszal?
- Mert a jó gyerekek a Mikulást várják, a rosszak az ördög megtestesítőjét, a Krampuszt. Ezért ma már az ünnepvárás áhítata is átalakult mássá, üzletté.
- Árendába adják lassan az érzelmeket is, melyeket szívesen mellőznek, vagy átlépnek rajtuk céljaik elérése érdekében.
- Ezért szép a mesék világa, mert eszményi hősöket ad, példát mutatva becsületből, jóságból. A gyerekek megtanulják a könyvekből, hogy a felnőttek világában mindig az igazság győz. Aztán pár év múlva szembesülnek a gerinctelenség, jellemtelenség valóságával, főleg, amikor az első igazságtalansággal találkoznak.
- Tehát hiány az igazság?
- Igen! Az igazság fáj, ha kimondják, de valójában formálja a személyiséget.
- Nélküled én sem léteznék, hiányzol, amikor nem vagy velem!
- A szeretet összeköt minket örökké!


2015. november 23.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: felülmúlhatatlan, összejöveteleket, felnőttkorukban, szürcsölgetnénk, megtestesítőjét, jellemtelenség, gerinctelenség, összetartoznak, felfoghatatlan, elkészíttessem, kisugárzásával, betegségekben, személyiségük, személyiséget, összetartozás, szerettünket, cserélgetnek, megfosztanak, megbetegszik, megfigyeltem, rendelkeznek, szembesülnek, gyermekvilág, családjuknak, rászorulónak, szeretetről, tulajdonába, könnyelműen, borzalmasan, megszoktunk, megfelelnek, igaztalanul, szeretetben, hasonmására, igazságával, nagymamának, összetartozás hiánya, igaz érzelmi, tiszta szeretet, szívek vizsgálója, szeretet igazságával, csodálat előbb-utóbb, szív-ideálja hasonmására, legtöbb csodálat, csodálat átalakul, részünkké vált, használt bútorokat, levetett gönc, mindennapi kenyér, meleg ételt, napi kenyeret, legyengült test, Kohut Katalin, Lehet Bélám,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Alvó baby  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az angyali üdvözlet  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Öröknek hinni . . .  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Jó éjszakát  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Esti kép  Apu  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Képes idézet !  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Mi van, ha?  képre írva  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Ne hagyd  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó baby  Nárcisz  Sadhguru idézet  Sárkány  képre írva  A jó kedv a világon  Karinthy Frigyes: Almafa  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Most - segíts meg Mária ,  A nagy természet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  képre írva  J. Donald Walters  A haj állapotának javítása egy...  Esti kép  képre írva  Az út  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Leereszkedés és olvadás  Karinthy Frigyes: Almafa  Aki belekortyol  Inkább ad  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Játékos kis cicák  képre írva  Szívet megérintő . . .  Levél lány  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
összetartozás hiánya, igaz érzelmi, tiszta szeretet, szívek vizsgálója, szeretet igazságával, csodálat előbb-utóbb, szív-ideálja hasonmására, legtöbb csodálat, csodálat átalakul, részünkké vált, használt bútorokat, levetett gönc, mindennapi kenyér, meleg ételt, napi kenyeret, legyengült test, bevétel elmegy, ember saját, rabszolga csak, megélhetési költségeit, megszerzése megvalósult, gyakorlati kivitelezés, faragott bútorokat, nagyobb lakás, templom egere, igaz emberkéket, szív-törvények ismerői, küszöbére minden, jóság titka, rosszaság elítélése, rossz gyerek, ördög megtestesítőjét, ünnepvárás áhítata, mesék világa, gyerekek megtanulják, felnőttek világában, igazság győz, szeretet összeköt, felülmúlhatatlan, összejöveteleket, felnőttkorukban, szürcsölgetnénk, megtestesítőjét, jellemtelenség, gerinctelenség, összetartoznak, felfoghatatlan, elkészíttessem, kisugárzásával, betegségekben, személyiségük, személyiséget, összetartozás, szerettünket, cserélgetnek, megfosztanak, megbetegszik, megfigyeltem, rendelkeznek, szembesülnek, gyermekvilág, családjuknak, rászorulónak, szeretetről, tulajdonába, könnyelműen, borzalmasan, megszoktunk, megfelelnek, igaztalanul, szeretetben, hasonmására, igazságával, nagymamának, ajándékokat, természetes, mindenkinek, reménytelen, krampusszal, becsületből, találkoznak, valóságával, megtanulják, társaságból, gátlástalan, megszerzése, gondolatban, megélhetési, rabszolgája, megvalósult, kivitelezés, jellemtelen, megvehessem, viszonozzák, felháborító, társadalomé, okozhatnak, ajándékait, nélkülözés, gondolatát, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 137
  • e Hét: 899
  • e Hónap: 12604
  • e Év: 51605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.