Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: Unalom
  2015-12-04 23:33:54, péntek
 
   
 

Naponta örömöt szerzek magamnak valamivel. Ma egy emblémás bögrét és tollat kaptam ajándékba, mások leptek meg. Tegnap LED-es, elemes olvasólámpát vártam. Este meglepetten csippentettem a most olvasott könyvre, de két oldal után rám tör az unalom. Most ismét közeleg a lefekvés ideje, amikor a párnámra emelem a régen várt zsákmányt, melyet a magyar irodalom XX. századi, legjelentősebb művének tartanak. Untat a a mondanivaló, nekem nem mondanak semmit a szövegek, a párbeszédek, egyedül a természet leírása. Nem tartom magam nagy romantikusnak, mert mikor a Jókai regényeket olvastam, hajlamos voltam átsiklani a tájleírások fölött a kritikus mondanivalókra, vagy a jövő jóslataira. Nem szeretem magam elé képzelni a szereplők külsejét sem, inkább a benső érdekel, de ha ilyen részekkel találkozom, nem tudom a figyelmem levenni az olvasottakról, egyes jelentőségteljesnek tartott mondatát többször elolvasom, sőt kigépelem magamnak, elteszem emlékbe. Kritikai realista lettem volna, ha nem énekesnek, hanem írónak készültem volna, de az előre berendezett országban ez teljességgel lehetetlen vállalkozás lett volna. Úgy végeztem volna, mint Márai Sándor, kiábrándulva a világból egyedül a halálba vezető úton. Nincs könyörület, hacsak ki nem egyeztem volna a mindenkori hatalmakkal. De alám senki sem rakott volna ingyen pozíciót, mert egyik sem voltam azok közül, akiket ,,kiválasztottak" valamilyen előre tervezett indok alapján. Őszinte, együtt érző és kedves, természetes viselkedésem szálkaként hatott mindenkire. Ez is már a múlt, melyet mindig mások formáltak a saját fertelmes és észvesztő módjukon a fejtetőre állított világgá.

Tudom már, miért unalmas a könyv! Fiúkról szól. Érdekes, hogy annyiszor kívántam megismerni a férfiak lelkivilágát, s amikor itt van előttem a példa, az életüket olvasnám, nem érdekel. Pedig nagy dolog ám, hogy régen a fiúk katonának mentek, ahol szinte naponta megalázták őket. Mi szükség volt az alázásra, melynek tüskéit talán egész életükben cipelték? Lehet, hogy a katonaság pszichológiája arról szólt, hogy az alázás erősíti a jellemet? Igen, a bűnözőknél. Így megkérdőjelezem a mindenkori politikai rendszer működését. Igaz, két egyforma fiú nem lehet, de a fegyelem a mostaniakra igencsak ráférne! Egyetlen lenézést egy fiú egy életnyi érzelmi viharral sem tud lezárni, annyira belérögzül. Meg lehet-e szokni mások leértékelését? Joga van-e bárkinek lenézni arra, aki nálánál különb? Ez a primitívek fegyvertárába tartozik, hogy valamiképpen ártsanak azoknak, akiket irigyelnek. Megpróbálok magamon erőt venni és átrágni magam a hét fiú történetén. Hiszen kíváncsi vagyok rájuk, vagy talán nem? Nálam a férfinem nagybetűvel íródott születésemkor, egyenrangúnak gondoltam őket magammal. Talán sohasem vettem volna észre a különbségeket, ha nem jött volna az erőszakos férjhez adásom. Tartásomat sokáig megőriztem. Sok időnek kellett eltelnie, míg a mimóza létrejött a rengeteg tüskétől és értelmetlen szenvedéstől, mely szintén a gonoszoké lett volna azért, hogy tisztuljanak. Megcserélt szerepek világa volt már ez. Már megfogalmazódott bennem a nagybetűs férfi jelleme, mely apa-ideálomra vetítődött ki, valamint az is, hogy valamiképpen védelmet kell nyújtania számomra. Ezt az elvárásomat már kivetítem a férfiakra, fiúkra, mert már nem vagyok képes a saját védelmemre régóta. Nem egy mimózának kell kibírnia a világ összes kínját... Nincsenek férfiak, oda az emberség a példamutatásával együtt. Közönyösen végig nézik a mások alázásait, némák és sütögetik saját pecsenyéiket. Joguk van hozzá, de kérem, ne beszéljünk jóságról, figyelmességről és emberségről!

A városban voltam, két jeggyel, ahogy dukál. Ritkán tudok venni bérletet, nekem nem jár semmiféle támogatás sokak által tönkretett életem könnyebbé tételéhez. Hallgatni arany, így végtelen a hosszabbítás, házasodás, szaporodás, gazdagság. Valóságossá tették a közmondás jelentését is, vagy pedig mindig és minden időben így volt. Igen, akik régebbi időben megfogalmazták, ugyanígy szembesülhettek az értelmetlennel és felfoghatatlannal, a sötétség dőzsölésével.
Kaptam ajándékba pénzt, költsem magamra, azt vegyek, amit gondolok. Én, a régi Csipkerózsika, akinek a hozománya annak idején több bőrönd fehérnemű volt, egyből a divatházba mentem. De nem örömmel próbálgattam, hanem hatalmas fájdalommal eltorzult külsőm miatt. Ugyanígy jártam a cipőosztályon. Hiába szerzek magamnak meglepetést, mindenre rácáfol az állapotom.

Naponta órákig zenét hallgatok. Életem nagy részét úgy töltöttem, hogy nagyon sokáig a kádban feküdtem és énekeltem az összes slágert, dalt, operettet, népdalt, filmslágert, ami csak az eszembe jutott. Nem tudtam magamról, mennyire boldog vagyok, de nem is boldogság volt ez, hanem szív-öröm. Csak a szívből szóló dalokat, vagy a nagyon tiszta énekhangokat tudom elviselni. Hasonló hasonlót vonz, az ember nem erőltethet magára mást, mint amilyen bensővel rendelkezik. Néha rám telepedett a fájdalom még ismeretlen, de valós fájdalmaim miatt. Ilyenkor elővettem a gitáromat és búsan kezdtem el dalaimat. Miután az összes általam ismert szomorú dalt elénekeltem, jöttek a vidámabbak, végül már lelkesítőket zengtem nagy hangon. Mennyire furcsa a hang! A szomorú egy árnyalattal mélyebb, nagyon halk. A boldog sugárzó életöröm. Igen, így kell az embernek megvidámítania önmagát. Nem tudok a hangom és a szívem nélkül létezni, mindkettő az életerőmet jelentette. Hiába a zene hallgatás, olyan, mintha azt figyelném, mások hogyan öltik magukra a szép, csipkés ruhákat, vagy hogyan mennek előttem az utcán szerelmesen andalogva, kéz a kézben. Nem romantika ez, hanem érzelem. Furcsa kettősség ez, a realizmus érzelmi túlérzékenységgel. A finomsággal ugyanígy vagyok, amióta történtek velem dolgok, melyeken nem lehet az embernek túl tennie magát. Fel kell lebbenteni a fátylat arról is, ami nem szép, ami durva és megalázó. Nem kettősség ez, az igazság az előkelőség időnkénti szándékos levetkőztetésével. Az igazság néha csúnya és mezítelen. Nem szabad cicomázni, mázolni semmivel, sem álcázni mással a valódit. Az igazi mindig sokkal értékesebb annál, hogy eltakarjuk, vagy eltapossák mások. Sőt, az igazi az egyedüli, eszmei értéke sincsen, mert felbecsülhetetlen. Kincse a világnak, drágasága az emberségnek. Más nem érdemel védelmet.

Unatkozom azért, mert annyi minden adatott egykor, s hatalmasak a veszteségeim. Nem vagyok képes magam felvidítani, bár naponta örömöt szerzek magamnak valamivel.

2015. december 4.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: megfogalmazódott, példamutatásával, figyelmességről, megkérdőjelezem, szembesülhettek, megfogalmazták, pszichológiája, megvidámítania, mondanivalókra, kiválasztottak, értelmetlennel, legjelentősebb, leértékelését, csippentettem, különbségeket, csipkerózsika, olvasottakról, romantikusnak, cipőosztályon, születésemkor, egyenrangúnak, fegyvertárába, teljességgel, szenvedéstől, lelkesítőket, hosszabbítás, énekhangokat, valamiképpen, kiábrándulva, tisztuljanak, pecsenyéiket, olvasólámpát, lelkivilágát, viselkedésem, dőzsölésével, próbálgattam, emblémás bögrét, most olvasott, lefekvés ideje, párnámra emelem, régen várt, magyar irodalom, természet leírása, tájleírások fölött, kritikus mondanivalókra, jövő jóslataira, szereplők külsejét, benső érdekel, figyelmem levenni, előre berendezett, világból egyedül, halálba vezető, Kohut Katalin, Tegnap LED-es, Márai Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Egy barátság története  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  képre írva  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Zilahy Lajos mondta  Müller Péter tollából  képre írva  Megígért békesség  Van néhány kérdés, amin gondol...  Tanmese  Vito Giaquinto gondolata  IGEN így  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Tanmese  Magyar költészet napja  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Magamnak  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Egy tavasz  Tanmese  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Csend  Facebookon kaptam  képre írva  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  James Allen  képre írva  Hamvas Béla  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Jázmin  képre írva  Zilahy Lajos gondolata  James Allen  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Reményik Sándor: Pierrot &...  Kertem  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Vidámság  Pitypang szökőkút  Csend  Mindent de mindent visszakap  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Szép estét  Walter Chrysler mondta  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Ismeretlen: Ikarusz monda  Somlyó Zoltán - Orgonával  Paul David Tripp Április 12  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Az egyik legalapvetőbb tézis a... 
Bejegyzés Címkék
emblémás bögrét, most olvasott, lefekvés ideje, párnámra emelem, régen várt, magyar irodalom, természet leírása, tájleírások fölött, kritikus mondanivalókra, jövő jóslataira, szereplők külsejét, benső érdekel, figyelmem levenni, előre berendezett, világból egyedül, halálba vezető, mindenkori hatalmakkal, saját fertelmes, fejtetőre állított, férfiak lelkivilágát, életüket olvasnám, fiúk katonának, katonaság pszichológiája, alázás erősíti, mindenkori politikai, mostaniakra igencsak, életnyi érzelmi, primitívek fegyvertárába, férfinem nagybetűvel, erőszakos férjhez, mimóza létrejött, rengeteg tüskétől, gonoszoké lett, nagybetűs férfi, saját védelmemre, mimózának kell, világ összes, példamutatásával együtt, mások alázásait, városban voltam, közmondás jelentését, sötétség dőzsölésével, régi Csipkerózsika, hozománya annak, divatházba mentem, kádban feküdtem, összes slágert, eszembe jutott, szívből szóló, nagyon tiszta, összes általam, árnyalattal mélyebb, boldog sugárzó, embernek megvidámítania, szívem nélkül, életerőmet jelentette, zene hallgatás, utcán szerelmesen, realizmus érzelmi, finomsággal ugyanígy, fátylat arról, előkelőség időnkénti, igazság néha, igazi mindig, megfogalmazódott, példamutatásával, figyelmességről, megkérdőjelezem, szembesülhettek, megfogalmazták, pszichológiája, megvidámítania, mondanivalókra, kiválasztottak, értelmetlennel, legjelentősebb, leértékelését, csippentettem, különbségeket, csipkerózsika, olvasottakról, romantikusnak, cipőosztályon, születésemkor, egyenrangúnak, fegyvertárába, teljességgel, szenvedéstől, lelkesítőket, hosszabbítás, énekhangokat, valamiképpen, kiábrándulva, tisztuljanak, pecsenyéiket, olvasólámpát, lelkivilágát, viselkedésem, dőzsölésével, próbálgattam, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 48 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 198
  • e Hét: 356
  • e Hónap: 2715
  • e Év: 54981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.