Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Karácsonyi ajándék
  2015-12-18 10:02:24, péntek
 
   
  Máté László: Karácsonyi ajándék
A férfi lassan megmozdult, átfagyott tagjait dörzsölgette. Gondolataiban, a régmúlt karácsonyok emlékei kavarogtak.
A meghitt gyerekkori karácsonyok, amikor a nagy barna mackót, vagy a villanyvonatot kapta. A későbbi éveken, amikor már felnőttként saját családjával ünnepelt.
A kislánya földöntúli boldogsága a játék baba, vagy a bababútor láttán.
Istenem, hogy tudott örülni, és mennyire szeretett hozzábújni - gondolta a férfi. Mennyire apás volt.
Már régóta nem várta a karácsonyokat, sőt egy idő óta egyenesen gyűlölte.
A válása utáni magányos karácsonyokra sem szívesen gondolt. Amióta pedig az utcán tengette életét, gyűlölt minden ünnepet.
Ez a hatodik karácsony, amit hajléktalanként az utcán élt meg, és számára csak az emlékek maradtak.
Megszokta a számkivetettek és megvetettek életét. Először még zavarta egy-egy szánakozó adomány elfogadása, mára azonban a teljes közönyösség és beletörődés vált az életszemléletévé.
A telet nem szerette a hideg miatt, a többi évszakok elfogadhatóvá váltak. A lényeg, hogy legyen egy kis ennivaló és néha-néha valami innivaló.
Az ital, az jó. Elbódít és segít elfeledtetni a kilátástalan helyzetet.
Ismét érezte a csontokig hatoló hideget. Felnézett az égre és úgy gondolta, 10-11 között lehet az idő.
Elhatározta, hogy minden ellenérzését félretéve, elmegy a menhelyre ebédelni.
Nem szerette a menhelyet. Nem tudta meghatározni az okát, de nem szerette. A menhelyen jó meleg, néhány ismerős sorstárs barátságos köszöntése, és ünnepinek éppen nem nevezhető ebéd fogadta.
Az ebédosztó, mikor rákerült a sor megkérdezte, tegnap este miért nem jött, hiszen sült hús volt és még egy szelet sütemény is.
A férfi csak megrántotta a vállát, de nem válaszolt. Az ebédosztó - mintegy kárpótlásul - két kemény tojást adott a főzelék mellé.
A leves meleg és sós volt. Más jót nem igen lehetett elmondani az ételről.
A főzelék íztelen volt, ráadásul nem is szerette. De meg kell enni, mert szüksége van az energiára. A férfi lassan evett és minden falatot jól megrágott.
Nem volt miért sietni. Régóta nem volt miért sietni.
A két tojást a végére hagyta, majd gondolva a holnapra is, csak az egyiket ette meg. A másik kemény tojást egy kétes tisztaságú zsebkendőbe csavarta és a szatyorba rejtette.
Amikor kifelé indult, meglátta a menhely vezetőjét. Nem akart vele találkozni, mert tudta, hogy megint rákezdi, hogy miért az utcán tölti az éjszakát. Szerencséje volt, mert megállították a menhely vezetőjét. A férfi kihasználva a helyzetet, gyorsan távozott.
Az utcán csoszogva megindult a körút felé. Azt gondolta, karácsony lévén az emberek talán adakozóbbak. A szokott helyére ment. Igaz, nem a legjobb hely volt a körúton, de néha egészen jó kis pénz összejött.
A forgalom hullámzó, de inkább gyér volt. Ennek megfelelően a kocsiból kinyújtott forintok is igen kevés összeget adtak ki. Már sötétedni kezdett, és alig több mint négyszáz forint gyűlt össze. Megvárom, amíg teljesen besötétedik gondolta a férfi, azután elmegyek. Sok jó már úgysem lesz.
Ahogy csoszogott a kocsik között látta, hogy a következő autó ablaka leereszkedik és egy kéz az alamizsnát nyújtja. Óda csoszogott, hogy elvegye a pénzt.
A férfi és a sofőrülésen ülő nő tekintete egyszerre találkoztak. Mindketten megkövülve nézték a másikat.
- Apa? - csúszott ki önkéntelenül a nő száján a kérdés.
- Kislányom - dadogta a férfi zavartan.
A lámpa zöldre váltott, de a nő nem indult el. A két ember zavartan megmerevedve nézte egymást.
- Anya miért nem indulsz már? - csivitelte a hátsó ülésen ülő aranyszőke hajú kisfiú.
- Drágám, valami baj van? - kérgezte a nő mellett ülő férfi is.
A hátsó kocsik előbb bősz dudálásba kezdtek, majd szép sorban kikerülték a zöld lámpánál veszteglő kocsit.
A nő visszarakta a fémpénzt a tárcájába, hosszasan kotorászott benne, majd a férfi kezébe nyomott két papírbankót. Az ismét zöldre váltó lámpánál, visító kerekekkel indítva, vadul elszáguldott az autó. A férfi a kezében lévő két darab ötezrest nézte, és szeme megtelt könnyel.
Először könnyezett amióta az utcán él, és először érezte, hogy megalázták.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Címkék: életszemléletévé, hajléktalanként, villanyvonatot, számkivetettek, megállították, gondolataiban, karácsonyokra, elfogadhatóvá, karácsonyokat, leereszkedik, ellenérzését, megmerevedve, meghatározni, önkéntelenül, dörzsölgette, kilátástalan, elszáguldott, elfeledtetni, felnőttként, adakozóbbak, megrántotta, családjával, papírbankót, megvetettek, megfelelően, közönyösség, visszarakta, kotorászott, elhatározta, zsebkendőbe, besötétedik, beletörődés, kárpótlásul, kihasználva, karácsonyok, megkérdezte, férfi lassan, régmúlt karácsonyok, meghitt gyerekkori, nagy barna, villanyvonatot kapta, későbbi éveken, kislánya földöntúli, játék baba, bababútor láttán, válása utáni, utcán tengette, hatodik karácsony, emlékek maradtak, teljes közönyösség, hideg miatt, többi évszakok, Máté László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért nem menti meg Jézus a jó...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alázat  Erdőn  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nevem  Bertolt Brecht -től idézet  Adakozás  Facebookon kaptam  Nevem  Reménység és erő Krisztustól e...  Julian Brass gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Erdőn  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A jó emberek mindig szépek mar...  A kételkedés kezelése  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Kaffka_Margit  Png kutya  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Neked tudnod kell  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Őrizkednünk kell...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az igazi szeretetért rendszeri...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 21  Png ház  Garai Gábor - Takarítás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Egy hatékony szolga  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Garai Gábor - Takarítás  A sors  Gonosz démon-álarc  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Png kislány  Őrizkednünk kell...  Makszim Gorkij gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Albert Einsteinről  Nevem  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Albert Einsteinről  Nevem  Facebookon kaptam  Szívem  Akarat  Esti kép  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Zilahy Lajos gondolata  Egy hatékony szolga 
Bejegyzés Címkék
férfi lassan, régmúlt karácsonyok, meghitt gyerekkori, nagy barna, villanyvonatot kapta, későbbi éveken, kislánya földöntúli, játék baba, bababútor láttán, válása utáni, utcán tengette, hatodik karácsony, emlékek maradtak, teljes közönyösség, hideg miatt, többi évszakok, kilátástalan helyzetet, csontokig hatoló, menhelyre ebédelni, szelet sütemény, férfi csak, főzelék mellé, leves meleg, főzelék íztelen, végére hagyta, egyiket ette, másik kemény, kétes tisztaságú, szatyorba rejtette, menhely vezetőjét, utcán tölti, férfi kihasználva, utcán csoszogva, körút felé, emberek talán, szokott helyére, legjobb hely, forgalom hullámzó, kocsiból kinyújtott, kocsik között, következő autó, alamizsnát nyújtja, férfi zavartan, lámpa zöldre, hátsó ülésen, hátsó kocsik, zöld lámpánál, férfi kezébe, ismét zöldre, kezében lévő, életszemléletévé, hajléktalanként, villanyvonatot, számkivetettek, megállították, gondolataiban, karácsonyokra, elfogadhatóvá, karácsonyokat, leereszkedik, ellenérzését, megmerevedve, meghatározni, önkéntelenül, dörzsölgette, kilátástalan, elszáguldott, elfeledtetni, felnőttként, adakozóbbak, megrántotta, családjával, papírbankót, megvetettek, megfelelően, közönyösség, visszarakta, kotorászott, elhatározta, zsebkendőbe, besötétedik, beletörődés, kárpótlásul, kihasználva, karácsonyok, megkérdezte, sofőrülésen, találkoztak, szerencséje, kerekekkel, tisztaságú, gyerekkori, csivitelte, csoszogott, megmozdult, elfogadása, kinyújtott, karácsonyi, kikerülték, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 723
  • e Hét: 2207
  • e Hónap: 8579
  • e Év: 59370
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.