2011-10-15 14:03:39, szombat
|
|
|
|
|
|
Fokhagymás öntött saláta
Hozzávalók: 4 db fejes saláta, 5 cl ecet, 15 dkg füstölt szalonna,
3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, só.
A salátákat gondosan megmossuk, lecsurgatjuk, és négyfelé vágjuk. Lábasba
1 liter ecetes vizet öntünk, megsózzuk és felforraljuk. Amikor a víz felforrt, beletesszük a salátákat, félrehúzzuk a tűzről és letakarva
2 percig állni, hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát kockákra vágjuk, és szép világosra kisütjük. A salátákat a vízből kiemeljük, tálra tesszük és ráhintjük a lereszelt fokhagymát.
A forró szalonnás zsírba keverjük a tejfölt és ráöntjük a salátákra.
Hagymás csicsókasaláta
Öt-hat csicsókát alapos mosás után reszeljen le, majd vágjon vékony karikákra két-három közepes nagyságú lila hagymát. Keverje Őket össze, majd adjon az egészhez egy kevés tengeri sót, egy citrom levét.
Ezt a salátát is hagyja összeérni.
Hagymás lencsesaláta
40 dkg lencse, 6 dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej lilahagyma, fél csomó metélőhagyma, 2 ek. 5 %-os ecet, 4 ek. olaj, só.
A lencsét sós, babérleveles vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Az olajat, az ecetet, az apróra vágott metélőhagymát és lila hagyma karikákat összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kiolvasztott kolozsvári szalonna csíkokat is. Ezzel az öntettel összekeverjük a lencsét.
Tálaláskor paradicsommal díszítjük.
Hagymás répasaláta
Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál olaj,
2 evőkanál citromlé, só, bors
A sárgarépát, hagymát lereszeljük, összekeverjük, és citromlével meglocsoljuk. Leöntjük a fűszeres keverékkel.
Több napig eláll.
Hagymasaláta 1.
Meghámozunk, és karikákra vágunk egy fél kiló vöröshagymát (legjobb hozzá a lila hagyma), és leöntjük enyhén Ecetes-sós-cukros páclével. Beledarálunk egy mokkáskanálnyi mustármagot, és hideg helyen néhány napig érleljük. Tálalás előtt leöntjük róla a levét, és megöntözzük egy kevés olajjal. Ízesíthetjük csípős mustárral, vagy leönthetjük tejfölös, illetve joghurtos salátamártással is.
Száraz persenyéhez, halhoz vagy héjában sült burgonyához kitűnő.
Hagymasaláta 2.
4-5 fej hagymát megtisztítunk, kettévágjuk, majd egész vékony karikákra szeleteljük. 2-3 alkalommal hideg vízben kimossuk, tálba tesszük és cukorral, sóval ízesített ecettel leöntjük. Ha az ecet erős, kis vízzel hígítjuk.
Póréhagyma-saláta
Hozzávalók: 2-3 szál testesebb póréhagyma, 250 g lila hagyma,
Az öntethez: 2 citrom leve, 2 ek. salátaolaj, só, petrezselyem
A kétféle hagymát megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk, kb.
10 cm hosszúságban a poré zöldjét is, beleszelem, ízlés szerint sózzuk, megöntözzük a citromlével és az olajjal, összekeverjük. Jól záródó üvegbe tesszük, fogyasztás előtt 1 napig érleljük. Tálaláskor meghintjük vágott petrezselyemmel. Egyéb, hagymát kivan salátákhoz is, lehet tenni ebből az alapból 1-2 evőkanállal, de magában is jó.
Póréhagyma-saláta másként
Hozzávalók: 60 dkg póréhagyma, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 citrom,
1/2 dl fehérbor, 1/2 dl olaj, só, őrölt bors, szerecsendió
A megtisztított, megmosott póréhagymát 3-4 cm-es darabokra szeleteljük, olajozott edénybe tesszük. Sózzuk, fehérbort öntünk alá és puhára pároljuk. Őrölt borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, citromlével meglocsoljuk. Jól lehűtve, finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
Póréhagyma-saláta
Hozzávalók: egy nagy szál póréhagyma, só, kávéskanál citromlé, három kávéskanál olaj.
A hagyma külső hártyáját lehúzzuk és zöldjéből 5 cm-t, hagyunk csak rajta. Ezután 1 mm vastag szeletekre vágjuk, megöntözzük citromlével, olajjal és megsózva legalább egy órán átállni hagyjuk.
PÓRÉ SALÁTA
Hozzávalók: 2 nagyobb szál póréhagyma, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 mokkáskanál tökmagolaj,
2 teáskanál mustár,
FŰSZEREK: só, bors, ecet, mustár, cukor.
ELKÉSZÍTÉS:
A póréhagymát alaposan megmossuk, 2 centis darabokra vágjuk, sós vízzel leforrázzuk. Két perc múlva kiszedjük a vízből és leszűrjük. A kétféle olajat kikeverjük a mustárral - ízlés szerint adagolva a fűszereket.
A mártásba beleforgatjuk a lecsöpögtetett hagymát és legalább két óra hosszat, hűtjük. Grill vagy sült húsok, tojásételek mellé adható.
Póré saláta 1.
60 dkg megtisztított póréhagymát vékony karikákra vágunk, összevegyítjük
20-20 dkg reszelt almával és uborkával. Majonézt ízesítünk egy kávéskanál finomra vágott kaporral, és a salátára öntjük.
Póré saláta 2.
A megtisztított póréhagymákat 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Korianderrel, babérlevéllel ízesített olajos salátalevet készítünk.
Elkeverjük a hagymával, és 2-3 órai hűtés után tálaljuk.
Póré saláta 3.
A megtisztított póréhagymát 8-10 cm-es darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Kihűtjük, és üvegtálba helyezzük. Közben joghurtot elkeverünk a póréhagyma finomra vágott zöldjével, zúzott fokhagymával, sóval, törött borssal. Ráöntjük a kihűlt hagymára, és hűtve tálaljuk.
Póré saláta 4.
2 db póréhagymát megtisztítunk, de a zöldjéből csak egy keveset vágjunk le. Sós vízben fedő nélkül 20 dkg feldarabolt zöldbabbal megfőzzük, de nem túl puhára. Leszűrjük, ha kihűlt, salátaöntettel az asztalnál leöntve tálaljuk.
Az öntet elkészítése:
2 dl joghurtot vagy tejfölt 1 ek. ecetes tormával, 2-3 szál, zöldjével együtt finomra vágott zöldhagymával, 1 csomó zöldpetrezselyemmel, 1 gerezd fokhagymával, sóval, cukorral simára keverünk.
Szerb újhagyma-saláta
Hozzávalók: 2 csomag újhagyma zöldje, 1 teáskanál ecet, 3 teáskanál olaj,
Mustár, cukor, só
A hagyma zöldjét - melynek C-vitamin-tartalma ötszöröse a gyökerében lévőnek - alaposan megmossuk, 1 cm-es darabokra vágjuk, és összekeverjük az öntettel.
Néhány órát állni hagyjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - Saláták |
|
Címkék: szerecsendióval, salátamártással, petrezselyemmel, összevegyítjük, napraforgóolaj, salátaöntettel, lecsöpögtetett, csicsókasaláta, mokkáskanálnyi, metélőhagymát, összekeverjük, felkarikázzuk, megtisztított, póréhagymákat, megtisztítunk, paradicsommal, zöldhagymával, megtisztítjuk, beleforgatjuk, babérlevéllel, ízesíthetjük, hagymasaláta, kiolvasztott, fokhagymával, petrezselyem, korianderrel, lecsurgatjuk, meglocsoljuk, hosszúságban, metélőhagyma, szerecsendió, beledarálunk, felforraljuk, babérleveles, vöröshagymát, lencsesaláta, salátákat gondosan, füstölt szalonnát, vízből kiemeljük, lereszelt fokhagymát, forró szalonnás, kevés tengeri, citrom levét, apróra vágott, kiolvasztott kolozsvári, öntettel összekeverjük, fűszeres keverékkel, lila hagyma, mokkáskanálnyi mustármagot, kevés olajjal, ecet erős, kétféle hagymát, Keverje Őket, PÓRÉ SALÁTA,
|
|