Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: A könny (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-02-29 16:02:32, hétfő
 
   
  Kohut Katalin: A könny

- Béééla! Képzeld, Magdika a férje temetésén nem könnyezett egyáltalán. Az emberek súgtak-búgtak egymás között, azt beszélték, hogy nem is szerette...
- Itt kezdődik a butaság, drága Vilma! Az igazi gyász a lélekben játszódik. Gondolom, merev volt az arca és mozdulatlan...
- Igen, olyan volt, mintha senkit nem látna a férjén kívül. Nem messze álltam tőle, már néha azt hittem, nem bírja magát tartani olyan hatalmas erővel.
- Ilyen az igazi szeretet. Nem szeretem azokat a lényeket, akik őrjöngenek a koporsó körül, mert olyan érzése van az embernek, hogy a gyászuk a külvilágnak szól. Az igazi fájdalom a pillantásban látszik egyedül, a lélek könnyei ráfagynak a szemekre. Ezek a gyász-könnyek különböznek az összes könnytől, mert ahány érzelem, annyiféle könny létezik.
- Például, Bélám?
- Például a boldogság könnye mindig édes. Nagyon ritka pillanat az, amikor olyan nagy öröm ér minket, hogy nem bírjuk ki külső megnyilvánulások nélkül, ilyenkor buggyannak ki szemünkből a drága könnyek.
- Akkor éreztem ilyet, amikor megkérted a kezemet. Szárnyaltam és legszívesebben átöleltem volna az egész világot. Könnyűvé váltam és legszívesebben magasba ugrottam volna azt kiabálva, hogy szerelmes vagyok, miközben potyogtak a könnyek a szemeimből.
- Én ugyanezt éreztem, drága Vilma, de mi nem éljük ki annyira az érzelmeinket, mint az asszonyok. Apámat is csak egyszer láttam sírni életében, amikor az édesanyja meghalt aggódó szíve miatt. Akkor is elbújt az orgonabokrok közé, hogy ne lássa senki, amint morzsolja a könnyeket.
- Pedig sírni kell, ha a lélek a fájdalmat már nem bírja elviselni. A gyászt másképpen nem lehet feldolgozni, nem jó, ha megfagynak az érzések.
- Emlékszel, amikor fiúnk megszületett? A fájdalom igazi könnyeivel öntöztem a szülőágyat...
- Igen, szenvedéseid után sóhajtottál egy nagyot, mert megkönnyebbültél, mikor a világra jött Peti. Sírtál és mosolyogtál egyszerre.
- Ilyen az élet is, naponta jut valamicske a jóból és a rosszból is, egyszer mulatságos, komikus, máskor bosszantó. Olyan, mint egy körforgás. Talán annak jó, aki burokban születik, neki megakadt valahol fenn a kerék, s egyfolytában élvezi a nyugalmat. De legtöbben találkozunk másokkal, s mindig annak köszönhető a szomorúság, s a szív dönti el, melyik mennyire visel meg minket.
- Okozhatnak mások nagy fájdalmat is Bélám?
- Igen, megalázhatnak, leértékelhetnek, becsületedbe gázolhatnak, tönkre is tehetnek. Ilyenkor is segít a sírás, bár a fájdalom könnyei keserűek, akár a panaszkodásé. Megszokták mások, hogy megkérdik, hogy vagy, de ha nem azt feleled, hogy köszönöm, jól, hanem elsorolod a gondjaidat, akkor már egyből elkönyvelnek panaszkodónak.
- Igen, kevesen érdeklődnek komolyan a másik sorsa felől, leperegnek róluk a problémák. Mindenki csak a saját gondját látja súlyosnak, meg a saját betegségét, nem képesek mérlegelni.
- Pedig jól tudják, hogy olyankor, amikor valaki maga alatt van, elég egy jó szó, egy levél, egy üzenet, egy telefonhívás, egy beszélgetés. Kevés a nemes lelkű ember, a legtöbben csak beszélnek a barátságról. De aki komolyabb kapcsolatra vágyik, annak számolnia kell azzal, hogy lehet, egész életében hiába a vágy, nincsenek lélek-emberek, vagy nem ott van az a pár, ahol élnek.
- Bélám, a félelem milyen érzéseket áraszt?
- A rettegés és félelem hasonló a gyászhoz, de aki átélt ilyeneket, legtöbbször mélyen magába temeti. Ők az állandóan szorongóak, akiknek szégyen volt beszélni az átéltekről. Egyrészt nem értették volna meg, min mentek keresztül, másrészt nem volt kinek elmesélniük.
- A félelem könnye sós. Mikor riadtan ül az áldozat, szemei ijedtté tágulnak, mert valami, vagy valaki rettegésben tartja, s potyognak a könnyei, nyeli befelé magába, néha kezeivel megtörli arcát. Ilyenkor észleli nyelvével, hogy ezek igazi nátrium-kloridok.
- Honnan tudod, drága Vilma?
- Onnan, hogy mikor egyszer szüleim elmentek dolgozni, s én otthon maradtam, mert nőtt a lábam, nem tudtam ráállni, felébredtem, kiszaladtam a konyhába és hatalmas félelem vett erőt rajtam. Ott maradtam egyedül a bezárt családi házban. Nyitogattam az ajtót, de kulcsra volt zárva. Sötét volt még, az árnyékok óriásiak voltak mindenütt. Visítottam, kiabáltam nagymamának, közben potyogtak a könnyeim, sós ízűek.
- Érdekes, hogy minden érzelemnek másféle könnyei vannak, drága Vilma! Tehát más a fagyos könnye a gyásznak, az édes könnye a boldogságnak, a keserű könnye a szomorúságnak, a fájdalom zavaros víz-szerű könnye, más a félelem sós könnye. Lehet még számtalan ízfajtája, ahány érzelemhez járulnak a könnyek.
- Egy bizonyos, Bélám, hogy valamennyi könny a léleké, onnan buzog fel, mint egy mindig újjászülető kútból.
- Értékes minden könnycsepp, az emberek nem is tudják igazán, mennyire hálásnak kellene lenniük azért, mert képesek sírni. A sírás feloldoz és megvigasztal, a sírás megkönnyíti az érzelmek elviselését.

2016. február 29.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: megnyilvánulások, megkönnyebbültél, leértékelhetnek, legszívesebben, megalázhatnak, szomorúságnak, panaszkodónak, panaszkodásé, megszületett, boldogságnak, elkönyvelnek, egyfolytában, érzelmeinket, telefonhívás, megvigasztal, szenvedéseid, pillantásban, becsületedbe, orgonabokrok, nyitogattam, feldolgozni, kiszaladtam, mozdulatlan, elmesélniük, sóhajtottál, gázolhatnak, rettegésben, külvilágnak, felébredtem, találkozunk, barátságról, kapcsolatra, legtöbbször, érdeklődnek, újjászülető, beszélgetés, férje temetésén, emberek súgtak-búgtak, igazi gyász, lélekben játszódik, férjén kívül, igazi szeretet, koporsó körül, külvilágnak szól, igazi fájdalom, pillantásban látszik, lélek könnyei, gyász-könnyek különböznek, összes könnytől, boldogság könnye, drága könnyek, egész világot, Kohut Katalin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Öröknek hinni . . .  Az idegen országok éghajlata  Esti kép  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam Mírjam barát...  képre írva  Odaadja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Amikor még kicsi voltál...  Karinthy Frigyes: Almafa  Nem látom őket  Aki belekortyol  Alvó kutyák  Alvó baby  Maci az északi fény alatt  Manna OWell tollából  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Várnai Zseni - Éveim  Egy hét kihagyás  Boldog virágvasárnapot minden...  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Nem jár  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem jár  képre írva  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Sok ember olyan,  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  A szeretetről  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Levél lány  Esti kép  Sok ember olyan,  Szép estét  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Odaadja  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
férje temetésén, emberek súgtak-búgtak, igazi gyász, lélekben játszódik, férjén kívül, igazi szeretet, koporsó körül, külvilágnak szól, igazi fájdalom, pillantásban látszik, lélek könnyei, gyász-könnyek különböznek, összes könnytől, boldogság könnye, drága könnyek, egész világot, édesanyja meghalt, orgonabokrok közé, gyászt másképpen, fájdalom igazi, világra jött, szív dönti, fájdalom könnyei, másik sorsa, saját gondját, saját betegségét, nemes lelkű, legtöbben csak, félelem milyen, állandóan szorongóak, félelem könnye, bezárt családi, árnyékok óriásiak, fagyos könnye, édes könnye, keserű könnye, fájdalom zavaros, mindig újjászülető, sírás feloldoz, sírás megkönnyíti, érzelmek elviselését, megnyilvánulások, megkönnyebbültél, leértékelhetnek, legszívesebben, megalázhatnak, szomorúságnak, panaszkodónak, panaszkodásé, megszületett, boldogságnak, elkönyvelnek, egyfolytában, érzelmeinket, telefonhívás, megvigasztal, szenvedéseid, pillantásban, becsületedbe, orgonabokrok, nyitogattam, feldolgozni, kiszaladtam, mozdulatlan, elmesélniük, sóhajtottál, gázolhatnak, rettegésben, külvilágnak, felébredtem, találkozunk, barátságról, kapcsolatra, legtöbbször, érdeklődnek, újjászülető, beszélgetés, mosolyogtál, különböznek, elviselését, megkönnyíti, nagymamának, szárnyaltam, betegségét, őrjöngenek, mérlegelni, leperegnek, szülőágyat, megszokták, szorongóak, megfagynak, átéltekről, gondjaidat, könnyeivel, buggyannak, valamennyi, valamicske, egyáltalán, könnyezett, mulatságos, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 30
  • e Hét: 792
  • e Hónap: 12497
  • e Év: 51498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.