Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: A boldogtalanság
  2016-03-23 23:24:13, szerda
 
   
 

Ahány ember, annyiféle boldogtalanság lehetséges. Egyetlen közös eredő viszont az ország, melyben élni kényszerül. A jóléti társadalmakban sokkal több az örömérzet, sokkal nagyobb a szabadság, bár az is igaz, hogy az alja rétegnek is, akik állandó veszélyforrást jelentenek a boldogságban élőknek.

Magyarországon azelőtt kevesen nevezhették magukat boldognak. Tudjuk, hogy az igazi nemesség a lélekben rejtőzik, s az igazi gazdagság az emberség. Ezt a sokak által megfogalmazott igazságot az ország több ezer éven keresztül semminek tekintette. Mindig olyanok éltek jólétben, akik igazából ezt fel sem foghatták, nem is érezhették, nem jelentett számukra örömérzetet, mert a politika helyezte őket az ország élére. A javak soha nem voltak igazságosan elosztva emberség szerint. Volt kísérlet cselédség megszüntetésére, munkásosztály, parasztság emberré nemesítésére, az aljanép követelt jogainak megadására, a gyilkosok bűnbocsánatára, a nemesség megszüntetésére, a szocialista ember-eszmény megfogalmazására. Kevesen ismerték fel, s követték az egyetlen igaz utat, az emberséget. Az ember szenvedett, minden politika által kirobbantott háborúban, időben tűrve a szegénységet, az embersége megalázását hozzá nem méltó körülményekkel. Nem kell messzire visszamenni időben, csak az 1945-öt követő évekre. Akkor, mintha elölről kezdődött volna minden, csak pár kiváltságos rendelkezett fürdőszobával. Még áram sem volt a kisvárosokban, míg a világ nyugati részén már modern eszközökkel rendelkeztek. Akik tudnak arról, hogy ez már számtalanszor megtörtént a világ történelmében, mélyen hallgatnak arról, hogy ezek a mai felfedezések nem a most vívmányai, ezek adottak voltak azoknál a népeknél, akik űrhajókon jártak az égen. A technikai csodák mindig is léteztek, csak az emberiséget megfosztották minden világ végi jelenet megrendezése után tőle.
Eddig egyetlen izmus elmélete sem volt olyan tökéletes, ami valóban a világot szolgálta volna. Most is történnek folyamatosan régi történelmi korok ismétlései, pártokkal. Régebben a politikai emberré nemesítést nem tudva arról, hogy ez régóta mások áldozásával történik, egyszerűen úgy fogalmaztam meg, hogy míg a primitív népek egyetlen árnyalatnyit képesek változni, addig az igazi értéket képviselő emberkék tönkre mennek. Tehát nem vezet célhoz a kiválasztásos alapon történő jólétbe juttatása annak, aki erre nem érett meg... Dőzsölés, dicsekvés, lopás, tombolás az eredménye. Boldogságuk is féktelenség, mivel nem képesek valódi érzelmekre. Ugyanakkor gátlástalanok és olyan eszméket, törvényeket hirdetnek, mellyel még jobban megalázzák az emberséget.

A jóléthez tartoznak a szórakoztató ipar készülékei, de csak akkor, ha igazán hasznára van az embernek és nem kárára, ha valóban boldogságot jelentenek. Ilyen a televízió célszerű műsorokkal, szép zenékkel, filmekkel, melyeknek fontos mondanivalójuk van. Ugyanez vonatkozik a könyvekre, melyeknek lényege a tanítás irodalmi eszközökkel.

A szegénység már boldogtalanság. Hiába a legszeretőbb anya, ha szorongva keresi meg gyermekeinek a napi élelmiszer árát, mert a fizetése java része elmegy a rezsi fizetésére. Rabszolgája a saját hazájának. A szorongás önmaga a boldogtalanság, még akkor is, ha derűsen végzi családja előtt a dolgát. A szorongás a szegénység miatt fogság. Olyan hatalom foglya az ember, mely őt éppen megalázza embernek nem járó élettel.
A szerelmet is megöli a szegénység. Hiába a csodálat és tisztelet egy életen át akár, de a pénztelenség reménytelensége megalázottá teszi a párt. El lehet képzelni egy olyan szerelmest, akinek nincs telik arra, hogy néha virágot vegyen kedvesének, vagy főzzön valami igazán finomat férjének? Spórolás a semmiből, hiszen minden napnak megvan a maga kiadása, mindig kellene új a régi elromlott dolgok helyett. A szegénység soha nem tud felcsatlakozni a jól élők rétege, vagyis azok közé, akiket egyszerűen odahelyeztek feléjük. Nem képes az ember arra, hogy tisztességtelen úton váljék gazdagabbá.

A munkanélküliség alárendeltté, tehetetlenné teszi az embert, elveszíti méltóságát, hiszen ez is a sértésnek egy módja. Sérelem éri a világot, mert olyan szorgalmas és becsületes réteg veszíti el biztos bázisát, amelyik bármilyen hivatásban példaként állhatna mások előtt. Úgy érzem, hogy a jelen csőcselékének igazi célja a becsület, az emberség, a szív-jóság és lélek-nemesség megszüntetése. Fel kellett ezért számolni a példákat, az eszményeket is, be kellett sározni az életüket, hogy maguk alá rendeljék őket minden eszközt felhasználva. Szükségessé vált tehát a büntetése az emberség ellen vétkezőknek, mert csak ez az egyetlen eszköz vezet ahhoz, hogy megpróbáljanak beilleszkedni egy-egy társadalomba. A föld a tisztességes politikát bírja el egyedül, a becstelenséggel szemben közösen kellene fellépnie. A szándékos nyomorba döntést büntetni kell.
Hiába tehát a jólét, ha olyanok kezébe kerül a hatalom és technikai vívmányok, akik ezt rosszra használják, visszaélnek vele. Azt hiszem, szükségtelen azt vizsgálni, hogy éreznek-e közben valamiféle örömérzetet, mert talán egyfajta létezik számukra, a káröröm. Azt azonban pontosan tudják, hogy a tönkre tett emberektől mennyire és hogyan vegyék el a boldogságot.
A példaképek elvételével minden hivatásból egy közömbös és könyörtelen élet jött létre, ahol a még érző emberek robotmunkát végeznek. A kihasználása az embernek szintén egyfajta boldogtalansághoz vezet, hiszen akadályoztatva van abban, hogy méltóságteljes életet éljen.

A szeretet elvétele jelenti a legnagyobb boldogtalanságot, mert enélkül az ember életereje meggyengül, a szív lassabban végzi munkáját. Nincs szomorúbb annál, amikor valaki tömegben él magányosan.

2016. március 23.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: megfogalmazására, boldogtalanságot, tisztességtelen, reménytelensége, megszüntetésére, munkanélküliség, becstelenséggel, körülményekkel, magyarországon, bűnbocsánatára, boldogtalanság, megpróbáljanak, társadalmakban, akadályoztatva, felcsatlakozni, mondanivalójuk, méltóságteljes, veszélyforrást, megfogalmazott, kisvárosokban, fürdőszobával, számtalanszor, történelmében, kiválasztásos, megszüntetése, gátlástalanok, megfosztották, beilleszkedni, munkásosztály, csőcselékének, tisztességes, nemesítésére, kirobbantott, szegénységet, szükségtelen, szórakoztató, jóléti társadalmakban, alja rétegnek, boldogságban élőknek, igazi nemesség, lélekben rejtőzik, igazi gazdagság, sokak által, ország több, politika helyezte, ország élére, javak soha, aljanép követelt, gyilkosok bűnbocsánatára, nemesség megszüntetésére, szocialista ember-eszmény, egyetlen igaz, Kohut Katalin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png kutya  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Julian Brass gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Nem tudhatod  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Erdőn  210 éve született a SZÓZAT meg...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Krisztinától  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Png telefon  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png fotel  Reggel van  Még csak most kezdődik a nap  Még csak most kezdődik a nap  Egy lelki imádság  Alázat  Png csokor  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 20  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Makszim Gorkij gondolata  Nem számIt  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Fekete-erdő desszert  Garai Gábor - Takarítás  George Gordon Lord Byron: Inez...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Png virág  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép álmokat!  Radikális szeretet  Lóhere  Png ház  Kaffka_Margit  Elköszönt  Alázat  Tanuld meg ezt a versemet  Nagyon különös  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Adakozás  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  s immár én is felragyogva, ért...  képre írva  Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Mi lenne ha  Egy hatékony szolga  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nem számIt  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata 
Bejegyzés Címkék
jóléti társadalmakban, alja rétegnek, boldogságban élőknek, igazi nemesség, lélekben rejtőzik, igazi gazdagság, sokak által, ország több, politika helyezte, ország élére, javak soha, aljanép követelt, gyilkosok bűnbocsánatára, nemesség megszüntetésére, szocialista ember-eszmény, egyetlen igaz, ember szenvedett, embersége megalázását, 1945-öt követő, világ nyugati, világ történelmében, most vívmányai, technikai csodák, emberiséget megfosztották, világot szolgálta, politikai emberré, primitív népek, igazi értéket, kiválasztásos alapon, jóléthez tartoznak, szórakoztató ipar, televízió célszerű, tanítás irodalmi, legszeretőbb anya, napi élelmiszer, fizetése java, rezsi fizetésére, saját hazájának, szorongás önmaga, szegénység miatt, pénztelenség reménytelensége, olyan szerelmest, maga kiadása, régi elromlott, szegénység soha, ember arra, munkanélküliség alárendeltté, jelen csőcselékének, emberség ellen, egyetlen eszköz, tisztességes politikát, becstelenséggel szemben, szándékos nyomorba, tönkre tett, példaképek elvételével, embernek szintén, szeretet elvétele, legnagyobb boldogtalanságot, ember életereje, szív lassabban, megfogalmazására, boldogtalanságot, tisztességtelen, reménytelensége, megszüntetésére, munkanélküliség, becstelenséggel, körülményekkel, magyarországon, bűnbocsánatára, boldogtalanság, megpróbáljanak, társadalmakban, akadályoztatva, felcsatlakozni, mondanivalójuk, méltóságteljes, veszélyforrást, megfogalmazott, kisvárosokban, fürdőszobával, számtalanszor, történelmében, kiválasztásos, megszüntetése, gátlástalanok, megfosztották, beilleszkedni, munkásosztály, csőcselékének, tisztességes, nemesítésére, kirobbantott, szegénységet, szükségtelen, szórakoztató, pénztelenség, kihasználása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 482
  • e Hónap: 6723
  • e Év: 58989
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.