Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az iskolai testnevelés – 12 évnyi megaláztatás és szen
  2016-04-25 16:23:53, hétfő
 
   
  Az érettségi időszakban mi másról is írhatnék, mint a gimnáziumi élményeimről, és akkori legnagyobb félelmemről: a tesióráról, amit a mai napig nem tudok értelmezni, megérteni a hazai keretek között. Sportos családból származom, volt nálunk - többek között - válogatott kézilabdás, tesitanár, maratonista, terepfutó, balettos, bírkozó. Aki nem sportolt magas szinten, az a Mátrában élt, így mindig hegymenetben közlekedett. Azt mondhatom, hogy transzgenerációsan nagyon sportos vagyok, a valóságban viszont én voltam a fekete bárány. Nem voltam tunya, elhízott gyerek és tini, viszont egyetlen egy sporthoz sem volt érzékem. A labdajátékokhoz lyukaskezű voltam, a tornához ügyetlen, a futáshoz gyenge.

Az általános iskolai tesiórákat nem vették nálunk túl komolyan, így többnyire átvészeltem azokat. Amikor ötödik osztály környékén kizavartak minket, hogy fussunk egy kört a környező utcákban, én nemes egyszerűséggel lestoppoltam egy arra járó autót. A sofőr egyből felvett, valószínűleg megsajnált, mert elég vézna gyerek voltam, és elfuvarozott a cél közelébe. A remek problémamegoldásomnak köszönhetően elsőnek értem be, és ezzel sikerült jól összezavarnom a tanáromat, aki meglátva bennem a jövő olimpikonját benevezett egy helyi futóversenyre. Nem mertem megmondani, hogy csaltam, így két héttel később ciklámen mackóban vártam a rajtot egy négyszázas pályán. A többiek gyorsan elhúztak, én csúfosan lemaradtam, próbáltam őket utolérni, de nem sikerült. Végül az erőlködéstől sikerült hánynom is egyet a pálya szélén. Ekkor tanultam meg, hogy két dolgot nem szabad: futni és csalni.

Aztán jött a gimnázium, ahol sikerült kifognunk egy szadista tesitanárt, aki mindenkit Katinak szólított. Rövid időn belül rettegni kezdtem az óráktól, mert azok számomra heti háromszor negyvenöt perc nettó megalázást jelentettek. És ekkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy mi értelme van ennek az egésznek, és ma is azt vallom, hogy a magyar testnevelés oktatásának tematikája megutáltatja a diákokkal a sportot. Szerintem középiskolában az ideális az lenne, ha a tesióra keretei között mindenki kiválaszthatna egy-két hozzá közel álló mozgásformát, és azzal kellene foglalkoznia hetente néhány alkalommal.

Ehelyett mit csináltunk? Például kislabdát dobtunk. Én gimi elsőben 9 métert tudtam dobni (nem röhög), és az első próbálkozásom után a szadista azt hitte, hogy véletlenül kicsúszott a labda a kezemből, ezért felszólított, hogy próbáljam meg még egyszer. Ekkor összejött egy 12 méteres eredmény. Az óra azzal telt, hogy mindenki dobott hármat, a fennmaradó időben pedig ácsorogtunk az udvaron. Aztán volt a felemáskorlát, amin az osztályunk néhány tornászlányát kivéve senki semmit nem tudott megcsinálni többszöri nekifutásra sem, viszont a durván tériszonyos osztálytársunk is fel lett rá zavarva azzal az utasítással, hogy küzdje le a félelmeit. Szegény lány komoly pánikrohamot kapott a gyakorlat végére.

Az én nagy kedvencem a szekrényen bukfencezés volt. Ez az a gyakorlat, amikor neki kell futni a szekrénynek, dobbantani egyet, majd megcsinálni rajta egy bukfencet előre. Na, ez nekem soha sem jött össze, mert rohadtul féltem, hogy kitörik a nyakam. Gyakoroltuk egy kicsit, majd a következő órán osztályozásra került a sor. A barátnőim galád módon bekamuztak mindenféle bajokat, és felmentést kértek, így egyedül maradtam. Apatikus fejjel vártam a sorsomat, a tanáromnak meg az a nagyszerű ötlete támadt, hogy én tíz lehetőséget kapok a feladat végrehajtására. Nekifutottam kétszer, dobbantottam, majd visszaestem a dobbantóra, a bukfenc pedig elmaradt. Erre kitalálta, hogy vegyünk le a szekrényből pár részt, mert biztosan azért nem megy ez nekem, mert alacsony vagyok. Na, most. Így még rosszabb lett a helyzet. Mert, ugye, így a kurva szekrény a combomig is alig ért, dobbantva meg kb. a térdem magasságába került, így lehetetlen rajta bukfencezni. Illetve lehet, de akkor már a levegőben bukfencezel, nem a szekrényen. Megpróbáltam háromszor, majd szóltam a szadistának, hogy nekem ez sajnos nem megy, adjon másik feladatot. Erre ő üvölteni kezdett velem, és adott egy egyest, mert feladtam. Azt mondta, hogyha kihasználtam volna a tíz lehetőségemet, akkor megkaptam volna a kettest. Hát, anyádat.

Tudom én, hogy a sport kitartásra nevel, de azt a mai napig nem tudom megérteni, hogy miért kellett nekem ott mindenféle teljesen szürreális feladatokkal bohóckodnom éveken keresztül. Kosarazni és erősíteni szerettem, egyértelmű volt, hogy nem lesz belőlem élsportoló, mégis hetente többször kényszerítettek bele olyan tevékenységekbe, amelyek teljesen megutáltatták velem a mozgást, és amelyekhez számtalan kudarcélmény és kellemetlen szituáció kapcsolódott. Ez nem sport volt, hanem kényszerűen végrehajtott, statikus kínlódás. Olyanok voltunk ezeken az órákon, mint valami szarul sikerül artistaparódia.

Én nem akartam megúszni a tesiórákat, én csak azt szerettem volna, hogy mozogjunk, és ebben örömünket leljük, és néha legyenek sikerélményeink is. Vagy legalább fogadják el azt, hogy nem lehetünk mindenben jók.

“A műveltségterület kiemelt célja, hogy a rendszeres fizikai aktivitás minden tanuló életében jelentős szerepet kapjon, továbbá ennek révén minden tanulót élethosszig tartó egészségtudatos aktív életvezetésre szocializáljon. Az életkornak, érdeklődésnek és fizikai állapotnak megfelelő rendszeres fizikai aktivitás igényt teremt az öntevékeny testedzésre, önálló sportolásra és a motoros önkifejezésre, az önismeretben és önértékelésben fontos szerepet játszó saját testkép megismerésére, a testtudat kialakítására." - írják a Nemzeti Alaptantervben a testnevelés és sport alapelveiről, céljairól.

Hát, én innen üzenem, hogy az iskolai tesiórák eléggé jelentős szerepet játszottak az életemben, de nem úgy, ahogyan azt eredetileg kitalálták. Nekem csak a kedvemet szegték, és inkább rombolták az önértékelésemet. Nekem az iskolai tesiórától nem lett testtudatom, nem nevelt sportos életre, és önkifejezni sem tanultam meg általa. És gondolom, az sem véletlen, hogy az élsportolókat kivéve az ismerőseim jelentős része felnőttként kezdett rendszeresen sportolni, mozogni, amikor maga választhatta meg a mozgásformát és annak fokát, valamint az edzőjét is. Elhiszem, hogy van tudományos magyarázata a testnevelés ilyen formában történő művelésének, és valakik szerint így lehet fejleszteni a testtudatot, de hogy ez engem nem vitt előre semmiben, az is biztos. Lehet, hogy ebben fontos szerepet játszott egykori tanárom is.

Sportolni és sportos, mozgásban gazdag életre kell nevelni a fiatalságot, és ha bizonyos kor felett kicsit szabadabb lenne a sportválasztás, és ha mindenki figyelembe venné az egyéni képességeket, a legtöbb diák szeretne tesiórára járni. Itt kérek elnézést minden tesitanártól, aki másképp csinálja, nekem ilyenek az emlékeim. És még azt is tegyük hozzá, hogy én sok éve voltam diák, azóta remélhetőleg változott a helyzet. Én őszintén irigylem azokat, akiknek kellemes emlékei vannak a tesiórákról, és simán lehet, hogy ez olyan, hogy sokan meg más tantárgyat utáltak meg a diákéveik alatt. Nekem az utolsó évben lett egy nagyon szuper tanárnőm, aki mellett elkezdett feloldódni a tesiparám, de akkor már eléggé mélyen bennem volt a nemszeretem hozzáállás. Meséljetek pozitív tapasztalatokról is, ha van nektek.
tollampapirom
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Címkék: műveltségterület, tapasztalatokról, önértékelésemet, sikerélményeink, egészségtudatos, tevékenységekbe, kényszerítettek, labdajátékokhoz, alaptantervben, osztálytársunk, szocializáljon, egyszerűséggel, végrehajtására, sportválasztás, kiválaszthatna, középiskolában, önértékelésben, artistaparódia, megismerésére, megutáltatták, felemáskorlát, élsportolókat, tornászlányát, lehetőségemet, futóversenyre, próbálkozásom, érdeklődésnek, kialakítására, osztályozásra, összezavarnom, önkifejezésre, tollampapirom, életvezetésre, dobbantottam, remélhetőleg, alapelveiről, érettségi időszakban, gimnáziumi élményeimről, hazai keretek, valóságban viszont, fekete bárány, labdajátékokhoz lyukaskezű, tornához ügyetlen, futáshoz gyenge, általános iskolai, környező utcákban, arra járó, sofőr egyből, jövő olimpikonját, helyi futóversenyre, négyszázas pályán, többiek gyorsan, Nemzeti Alaptantervben,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  A pitypang legendája  A felvilágosodás...  "Ez egy csoda"  Egy párkányon  Jó éjszakát  Egy tavasz  Szép estét  Robert Merle tollából  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Bornyi Veronika haiku verse  Esterházy Péterre emlékezünk  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Vidámság  Tanácsok egy pszichológustól  IGEN így  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Vidámság  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Különleges  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Vidámság  A pitypang legendája  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  különleges  Bársony székben  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jó éjszakát  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Zilahy Lajos gondolata  Somlyó Zoltán - Orgonával  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Pitypang szökőkút  Martin Buber, A haszidim meséi  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Szeretem ujjad karcsuságait,  Nevelőszülőkhöz adták,  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
érettségi időszakban, gimnáziumi élményeimről, hazai keretek, valóságban viszont, fekete bárány, labdajátékokhoz lyukaskezű, tornához ügyetlen, futáshoz gyenge, általános iskolai, környező utcákban, arra járó, sofőr egyből, jövő olimpikonját, helyi futóversenyre, négyszázas pályán, többiek gyorsan, pálya szélén, szadista tesitanárt, magyar testnevelés, tesióra keretei, első próbálkozásom, fennmaradó időben, osztályunk néhány, durván tériszonyos, gyakorlat végére, szekrényen bukfencezés, bukfencet előre, következő órán, barátnőim galád, feladat végrehajtására, bukfenc pedig, kurva szekrény, térdem magasságába, levegőben bukfencezel, sport kitartásra, műveltségterület kiemelt, rendszeres fizikai, öntevékeny testedzésre, motoros önkifejezésre, testtudat kialakítására, iskolai tesiórák, kedvemet szegték, iskolai tesiórától, élsportolókat kivéve, ismerőseim jelentős, testnevelés ilyen, egyéni képességeket, legtöbb diák, diákéveik alatt, utolsó évben, nagyon szuper, nemszeretem hozzáállás, műveltségterület, tapasztalatokról, önértékelésemet, sikerélményeink, egészségtudatos, tevékenységekbe, kényszerítettek, labdajátékokhoz, alaptantervben, osztálytársunk, szocializáljon, egyszerűséggel, végrehajtására, sportválasztás, kiválaszthatna, középiskolában, önértékelésben, artistaparódia, megismerésére, megutáltatták, felemáskorlát, élsportolókat, tornászlányát, lehetőségemet, futóversenyre, próbálkozásom, érdeklődésnek, kialakítására, osztályozásra, összezavarnom, önkifejezésre, tollampapirom, életvezetésre, dobbantottam, remélhetőleg, alapelveiről, feladatokkal, nekifutottam, mozgásformát, tesitanártól, rendszeresen, választhatta, köszönhetően, megutáltatja, olimpikonját, végrehajtott, képességeket, elfuvarozott, erőlködéstől, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1294
  • e Hét: 3510
  • e Hónap: 5405
  • e Év: 56196
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.