|
2014-10-31 11:46:12, péntek
|
|
|
Gesztenyével és gombával töltött sült paprika zellerraguval
Hozzávalók 4 személyre:
1-1 db nagy kápia (zöldpaprika) kaliforniai paprika (4 nagy kápiához volt elég ez a töltelék mennyiség)
1 fej vöröshagyma
1 +1/2 marék főtt gesztenye
8 db közepes csiperkegomba és 2-3 db fűszeres ízű vad gomba (itt szárított shiitake) vagy lehet vargánya, rókagomba, keserű gomba
1 marék vadrizs
2 marék quinoa
2-3 evőkanál chia mag (elhagyható)
1 hegyes erős zöldpaprika
1 marék félbevágott zöld olajbogyó
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál durvára vágott friss rozmaring levél vagy 1 teáskanál szárított rozmaring
1-1 teáskanál kakukkfű és oregánó, néhány szem tarkabors frissen őrölve, leheletnyi szerecsendió
2-3 kis darab keserűfű gyökér szelet őrölt pora (poligonum multiflorum) - ez el is hagyható
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál szezámolaj (kesernyés ízéért használtam)
házi zsír vagy kókuszolaj a sütéshez, 1 dl víz vagy zöldség-alaplé (itt kacsahúsból készült, fűszeres erőlevest használtam)
himalája só ízlés szerint
Elkészítése:
A vadrizst és a quinoát külön lábosban odateszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Kb. 15-25 perc alatt mindkettő megfő.
A 3 db shiitake gombát együtt főztem a vadrizzsel kb. 10 percig, így megspórolván az áztatást, ami 1-2 órát felvesz. Erre most nem volt időm.
Ez idő alatt apróra vágom a hagymát, fokhagymát, vékonyan felkarikázom az erőspaprikát, kissé darabosabbra vágom a gombát, és félbevágom az olajbogyókat. Megmosom a kápiákat, hosszában kettévágom, rajta hagyva a csumát és szárat is. Magoktól és erezettől megtisztítom, félreteszem. A sütőt begyújtom, és legmagasabb fokozaton előmelegítem.
Az olívaolajon kissé lepirítom a fokhagymát és hagymát. Hozzáadom az erőspaprikát, a gombát és az olajbogyókat, időközönként megkeverve dinsztelem néhány percig. A rizzsel fövő, behidratálódott shiitake gombát kiveszem, apróra vágom, és a zöldségkeverékkel elegyítem.
Külön serpenyőbe teszek 1 evőkanál szezámolajat és a durvára tördelt gesztenyéket (nem pürésítem). Folytonosan kevergetve 2-3 perc alatt lepirítom, utána hozzáadom a többihez.
A megfőtt quinoát és vadrizst leszűröm, és a nyers chia maggal együtt elvegyítem a gombás eleggyel. Fűszerezem, és 2-4 evőkanál erőlevest vagy zöldséglevet hozzáöntve 4-5 percig kavargatva összepárolom.
Tűzálló tálat kikenem 3-4 evőkanál olvasztott kókuszzsírral.
Megtöltöm a kápiákat a gesztenyés gabona eleggyel.
Szorosan egymás mellé helyezem, hogy ne dőljenek el, és lefödve a sütőbe helyezem.
10 perc sütés után 1/2 dl zöldség alaplevet aláöntök és tovább sütöm, amíg a paprikák megfonnyadnak, de még kissé nyersek, hogy ne essenek szét.
Kb. 20-25 perc alatt készre sül.
Mustáros, angol-zelleres édeskömény raguval tálaltam.
Mustáros, angol zelleres édeskömény ragu
Hozzávalók:
1/2 édeskömény gumó és zöldje
5-6 szár angol zeller (halványító zeller)
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 citrom reszelt héja
csipetnyi gyömbérpor, fehérbors
1/2 csokor petrezselyemzöld
1-2 teáskanál enyhén csípős mustár
1-3 evőkanál bio joghurt vagy rizstejszín (ez esetben kevés frissen facsart citromlé is kell hozzá, ízlés szerint)
3-4 dl zöldségalaplé vagy erőleves (itt kacsából főtt erőleves)
1-2 evőkanál liszt (itt csicseriborsó liszt) a sűrítéshez.
2-3 evőkanál kókuszolaj
Elkészítése:
Az édeskömény gumót hosszában csíkokra vágom, a halványító zellert pedig vékony félhold alakokra.
A zúzott fokhagymát kókuszolajon kissé pirítom, hozzáadom a zöldségeket, kevergetve pirítom 4-5 percig, annyi zöldségalap levet öntök rá, amennyi éppen ellepi, és kb. 10-15 percig lefödve párolom.
A megpárolódott zöldségek felét kiveszem, pürésítem, visszateszem a lábosba, az egészet fűszerezem, belekeverem a mustárt, a reszelt citromhéjat, az apóra vágott zöldpetrezselymet és édeskömény zöldjét (ha nincs, az sem gond), és liszttel megszórva folytonos kavarás mellett besűrítem.
Végül elkeverem benne a joghurtot vagy a rizstejszínt.
Jó étvágyat hozzá! |
|
|
0 komment
, kategória: Candida |
|
Címkék: petrezselyemzöld, behidratálódott, megfonnyadnak, csiperkegomba, zöldségalaplé, kókuszzsírral, zellerraguval, megpárolódott, csicseriborsó, szerecsendió, megtisztítom, előmelegítem, olajbogyókat, darabosabbra, erőspaprikát, megspórolván, felkarikázom, gesztenyéket, kókuszolajon, visszateszem, rizstejszínt, összepárolom, zöldséglevet, időközönként, gesztenyével, szezámolajat, elkészítése, rizstejszín, kacsahúsból, félreteszem, zöldpaprika, folytonosan, olívaolajon, legmagasabb, félbevágott, kaliforniai, töltelék mennyiség, quinoát külön, sütőt begyújtom, olívaolajon kissé, rizzsel fövő, zöldségkeverékkel elegyítem, durvára tördelt, megfőtt quinoát, nyers chia, gombás eleggyel, gesztenyés gabona, sütőbe helyezem, paprikák megfonnyadnak, édeskömény gumót, halványító zellert, zúzott fokhagymát, Anti Candida,
|
|
|
|
töltelék mennyiség, quinoát külön, sütőt begyújtom, olívaolajon kissé, rizzsel fövő, zöldségkeverékkel elegyítem, durvára tördelt, megfőtt quinoát, nyers chia, gombás eleggyel, gesztenyés gabona, sütőbe helyezem, paprikák megfonnyadnak, édeskömény gumót, halványító zellert, zúzott fokhagymát, megpárolódott zöldségek, egészet fűszerezem, reszelt citromhéjat, apóra vágott, joghurtot vagy, petrezselyemzöld, behidratálódott, megfonnyadnak, csiperkegomba, zöldségalaplé, kókuszzsírral, zellerraguval, megpárolódott, csicseriborsó, szerecsendió, megtisztítom, előmelegítem, olajbogyókat, darabosabbra, erőspaprikát, megspórolván, felkarikázom, gesztenyéket, kókuszolajon, visszateszem, rizstejszínt, összepárolom, zöldséglevet, időközönként, gesztenyével, szezámolajat, elkészítése, rizstejszín, kacsahúsból, félreteszem, zöldpaprika, folytonosan, olívaolajon, legmagasabb, félbevágott, kaliforniai, multiflorum, belekeverem, zöldségalap, vöröshagyma, citromhéjat, zöldségeket, édeskömény, kókuszolaj, dinsztelem, halványító, serpenyőbe, leheletnyi, kevergetve, gyömbérpor, szezámolaj, fűszerezem, fokhagymát, hozzáöntve, használtam, elvegyítem, hozzávalók, kavargatva, olvasztott, megkeverve, sűrítéshez, félbevágom, kettévágom, vadrizzsel, elhagyható, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 218
- e Hét: 313
- e Hónap: 1525
- e Év: 29748
|
|
|