2016-05-27 21:03:34, péntek
|
|
|
|
|
|
Az allergiások egy része jól ismeri azt, hogy - különösen a főszezonban - jobb, ha bizonyos gyümölcsöket, zöldségeket vagy más ételeket kerül, mert az allergiás tünetei fokozódhatnak tőle. Ennek hátterében a keresztallergia áll...
Keresztallergiára gondolhatunk, ha allergiás reakciót okoz egy  ártalmatlan  zöldség, gyümölcs vagy egyéb étel. Ilyen esetben az allergiát kiváltó pollen egészen kicsi fehérje szakasza megegyezik a rendszertanilag távol álló növény hasonló kisebb fehérjerészletével. Mivel ezek az anyagok szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, így maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Minél közelebbi két faj között a rokonság, annál jobban hasonlítanak különböző antigénjeik. Pl. aki egyfajta rákra allergiás, az nagy valószínűséggel minden rákra, a homárra, langusztára, kagylóra, osztrigára is. Aki allergiás a tyúktojásra, az valószínűleg minden madár tojására allergiás, vagy a tejfehérje-allergiában a marhaszőr is tüneteket okozhat. Egyik leggyakoribb és legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. Parlagfűre allergiás betegek görögdinnye evésekor típusos szénanáthás tüneteket produkálhatnak, hasonlóan ahhoz, mintha a parlagfű pollenjével találkoztak volna. A betegség az ajkak, a szájpadlás, a nyelv, a torok viszketésével, duzzanatával jár. Keresztallergiát provokálhat bármely gyümölcs, így a hazánkban egyre inkább elterjedő kivi, papaya, mangó, banán, füge, ananász is.
Fő tünetek a garatban és a szájon...
A légúti allergia legismertebb tünetei közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés, a szemviszketés, a torokkaparás és rosszabb esetben az asztmatikus panaszok. Mindez az allergének miatt nagy adagban felszabaduló hisztaminra kialakuló helyi gyulladásos elváltozás következménye, ami nyálkahártya-duzzanattal, váladékképződéssel és viszketéssel jár együtt. Keresztallergiáknál a szájüregben lép fel először az allergiás reakció: kellemetlen viszketés, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán allergiás sokk is előfordul.
A keresztallergia viszonylag ritka jelenség, az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő. A nyírfapollen allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása esetükben megközelíti a 30 százalékot. A parlagfűhöz leggyakrabban társuló táplálékallergének a görögdinnye, a sárgadinnye, a cukkini és az uborka, valamint a zeller, az üröm, a banán. Számos gyógynövény esetében is tapasztalható keresztreakció, ilyenek a kamillavirág, a cickafark és a körömvirág. A pollenallergiások esetében a gyógynövények is okozhatnak allergiát, ezért a gyógynövények főzete, illóolaja illetve egyéb formában történő alkalmazásuk kerülendő. Panaszt okozhat és kerülni kell a mézet és a propoliszt tartalmazó készítmények fogyasztását illetve alkalmazását is.
Keresztreakciót okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok is. A hisztamin mediátorként működik, hatására vagy fellép, vagy erősödik az allergiás reakció. A pollenallergiát is erősíthetik a magas hisztamin tartalmú ételek és italok.
Ilyen hisztaminbombák:
zöldségek: paradicsom, savanyú káposzta, spenót, bab, borsó, lencse, mák, szója
alkoholos italok
érett sajtok (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt)
kávé
halak: hering, szardella, szardínia, tonhal, cápa, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár
gyümölcsök: citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper
olajos magvak: főként a mogyoró, mogyorókrém
a füstölt ételek: kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka
csokoládé
Keresztallergének lehetnek
különböző állati eredetű allergének
a pollen és különböző növények - (zöldség, gyümölcs, fűszer) vagy más pollen
a latex - amely rugalmas anyagú eszközökben (pl. gumikesztyű, katéter) gyakori - és egyes gyümölcsök, valamint
a különböző növények
alma - burgonya, sárgarépa, nyírpollen
babfélék - földimogyoró, szentjánoskenyérmag
diófélék - szezámmag, szója, gabonaliszt
Éger - mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller
fekete üröm - kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi
fekete üröm - nyírfa - zeller, paradicsom, sárgarépa, burgonya, petrezselyem, dinnye, uborka, mangó, csilibors, paprika, zöld és fekete bors, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, fűszerek
fokhagyma - vöröshagyma, spárga
Földimogyoró - babfélék, szenna
fűfélék - burgonya, szója, földimogyoró, bab, borsó, szentjánoskenyérmag, barack, mandula, körte, szilva, meggy, paradicsom
gabona - az összes többi gabona, szója
gabonafélék pollenjei - pázsitfüvek pollenjei
hal - az összes másfajta hallal, tenger gyümölcsei
kapor: zeller, nyírfa, üröm
kesudió - kakaó, kávé
latex - citrusfélék, avocado, gesztenye, banán, kivi, papaya, spenót
Méz - tamarindus, virágpor, méhpempő, méhészeti termékek
mogyoró - dió-mandula, az összes többi olajos mag
Növényi gumik - földimogyoró, szentjánoskenyérmag, tehéntej, marhahús, marhaszőr, juhtej, kecsketej, kancatej, juhhús, juhsajt, tojás, baromfihús, toll.
nyírfa - körte, paradicsom, sárgarépa, alma, cseresznye, dió, mogyoró, mandula, kivi, avokádó, őszibarack, sárgabarack, gesztenye, burgonya, sárgarépa, zeller
olajos magvak - hüvelyesek
őszibarack - sárgabarack, banán, szilva, guava
parlagfű - dinnye, uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán, zeller, üröm
pázsitfű pollen - kukorica pollen
pázsitfüvek - rozs
poratka - kivi, rákfélék és egyéb ízeltlábúak
Rozspollen - rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab
sárgarépa - zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó, ananász, uborka, petrezselyem, paradicsom
Szója - szentjánoskenyérmag
Tej: a más állatok tejével (pl kecske, juh, szamár), szója, marhahús, marhabőr, kecsketej
Tenger gyümölcsei - különböző eredetű halak, kagylók, rákok, tintahal, polip
Tojás: más szárnyasok tojásával, szárnyasok húsával, szárnyasok tollával
Üröm - banán
Zeller - ánizs, koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom, majoranna, oregánó
zöldborsó - hüvelyesek
Mit tehetünk?
Keresztallergia esetén mellőzzük a keresztallergiát kiváltó, vagy kiváltható ételeket illetve anyagokat. A nyers gyümölcs mellőzése mellett kerüljük a gyümölcskészítményeket is, valamint ne feledkezzünk meg a zöldségekből, gyümölcsökből készült kozmetikai készítményekről sem, amik szintén kellemetlenséget okozhatnak.
A gyümölcsök allergén mivoltát csökkenthetjük hőkezeléssel, sajnos a mogyoróféléknél ezzel nem érünk el kedvezőbb hatást. Pollenszezonban, allergiás egyének inkább gyümölcslevest, gyümölcsmártást fogyasszanak, mint nyers gyümölcsöt!
Leghatékonyabb megoldás azonban mégis az emésztőszervek regenerálásától és a nyirokrendszer tehermentesítésétől várható (ld. még a többi allergiára vonatkozó írásomat is).
Ebben segíthetnek:
a tisztító salaktalanító kúrák,
a rendszeres szaunázás,
a béltisztítás,
a baktériumflóra rendezése,
a vitamin-és ásványi anyagszint rendezése,
az akupunktúra,
a homeopátia...
PrintFriendly and PDFNyomtatás
dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok... kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyászat |
|
Címkék: keresztallergiát, kellemetlenséget, valószínűséggel, gyümölcsmártást, keresztallergia, pollenszezonban, készítményekről, jelentkezhetnek, pollenallergiát, keresztreakciót, regenerálásától, rendszertanilag, mogyoróféléknél, vitamininfúziók, hisztaminbombák, produkálhatnak, csökkenthetjük, daganatkezelés, keresztreakció, baktériumflóra, emésztőszervek, leghatékonyabb, nyirokrendszer, allergiásoknál, szerkezetükben, gyümölcslevest, következménye, tapasztalható, gyümölcsökből, nyelvduzzanat, printfriendly, fokozódhatnak, szemviszketés, salaktalanító, immunerősítés, leggyakrabban, főszezonban –, allergiás tünetei, keresztallergia áll…, allergiát kiváltó, rendszertanilag távol, anyagok szerkezetükben, allergiás tüneteket, nagy valószínűséggel, valószínűleg minden, parlagfű pollenjével, torok viszketésével, hazánkban egyre, légúti allergia, asztmatikus panaszok, allergének miatt, allergiás reakció, Balaicza Erika,
|
|