Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Móricz Virág: Apám regénye Forradalom
  2016-06-25 14:28:06, szombat
 
   
 

,,Negyvenhét megjelent írását gyűjtötték már össze az 1918-19-es forradalmak hónapjaiból. Maradt egy kevés feljegyzése is.
A háború kitöréséig nem foglalkozott politikával. Méltatlannak tartotta Magyarország akkori kormányzását, egész politikai életét írói szempontjához is, a magyarság jövőjéhez is. De csak a háborúban, a frontokon és az országban utaztában értette meg, milyen szerencsétlen a magyar nép. Nincs többé közösség, nincs többé nemzeti becsület, csak egyéni mohóság.
Mély bánat, búsulás és gyötrelem borította el.
Amikor a polgári forradalom kitört, hitte, tudta, hogy itt van a nagy változás, a szabadulás ideje. Egyszerre bekapcsolódott a politikai életbe, hiszen most minden becsületes embernek kötelessége kutató és felvilágosító munkával részt venni a jövő kitisztázásában.
Már decemberben útra kelt. Az Alföldre ment, Kisújszállás, Kaba, Debrecen, Balmazújváros és még egy csomó falu, tanya vonzotta - s mindenütt rend és várakozásteli állapot. A földműves szegénység örömmel és méltón várja, hogy megkapja végre a földet, mely megilleti. A gyűléseket a munkásosztály vezeti, s a tanulatlan, politikailag is alig tájékozott emberek teljes rendben szerveznek és irányítanak.
Végighallgatta egy sereg gyűlésüket. A ,,Vasfejű kunok között" komoly, súlyos mondatokat hallott, csupa biztató jelt...."
,,Először az volt a terv, hogy a Petőfi Társaságba tömörülnek a forradalomért lelkesedő, komoly írók, s legyen Móricz Zsigmond a vezetőjük. De aztán kiderült, hogy ebben a régi keretben sok a hagyomány és a hagyományos salak. Az elavult, vaskalapos irodalmi egyesületek helyett új, mai szervet kell létrehozni.
Vörösmarty Akadémia. Ady az elnök, ő is Babits Mihály az alelnökök. Megvan a jegyzőkönyv, mely ,,felvétetett 1918. december 1-jén, a Vörösmarty Akadémia alakuló ülésén". (Schöpflin Aladár főtitkár jegyezte.)
Jelen voltak: Babits Mihály, Barta Lajos, Füst Milán, Gellért Oszkár, Hatvany Lajos, Heltai Jenő, Karinthy Frigyes, Kassák Lajos, Kosztolányi Dezső, Laczkó Géza, Lengyel Menyhért, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Tóth Árpád, Schöpflin Aladár, Színi Gyula.
Az elnöki széket a beteg Ady Endre helyett Móricz Zsigmond foglalja el.
Elnök megrendülten emlékszik meg Kaffka Margitnak, az akadémia tagjának e napon történt elhunytáról...."

,,A művelődéshez a pénz magában nem elég.
A falusi kisiparos sokkal több pénzt keresett mindig, mint a paraszt, s korhely lett belőle. A munkáját nem lehet összehasonlítani a parasztéval, kevesebb, könnyebb, kényelmesebb s nem sokkal műveltebb és erkölcsösebb.
A parasztgyerek most százkoronással jár, s elromlik.
Az inas csak annyit tud, amit belevertek.
Fegyelem és munka kell a művelődéshez.
Most a harc tisztára a munka alól való felszabadulásért folyik.
Mi fogja előidézni a munkakényszert?
Eddig előidézte a nyomor és a profitéhség.
Ki fogja elvégezni azt a munkamennyiséget, amit eddig az éhség kényszerített ki a tömegből?
Ki fogja elvégezni azt a rendszerező termelésre irányító munkásságot, amit eddig a profitvágy izgatott ki a vállalkozásból?
Nemcsak az irodalomban van meg az a magával elteltség: mindenki úgy el van ragadtatva a munkájától.
A kapás, aki a szőlőt oly gyalázatosan kapálja be, hogy minden sor után leül, s gyönyörködik benne, hogy milyen szépen bekapálta.
Nyilvánvaló, hogy a tehetségtelenség irtózatosan túlnyomó, meg kell tehát adni a tehetségnek a módot az érvényesülésre...."

,,El kellett jöni egy új kornak, amikor az emberiség egy belső munkamegosztáshoz ér. Eddig csak az egyéni munkamegosztást ismertük. De minden ember maga gondoskodott a maga életéről. Most következik egy magasabb összevonása a dolgoknak: az állam veszi át a tőkegyűjtés és szaporítás központi munkáját, ezzel fölszabadítja az emberi lelkeket és erőket, megszünteti a termelési anarchiát, s maguk egyéni életére szabadon bocsátja az embereket.
Kiszámíthatatlan ennek az egy intézkedésnek is a következménye.
A kapitalista társadalom embere azt mondta:
- Fiam, gyűjts tőkét, pénzt. Ha pénzed van, mindened van. Pénzed pótolja az észt, erőt, munkát. A pénzben fel van akkumulálva minden érték, ami a világon van, kaparj össze pénzt, s akkor a festők boldogok lesznek, ha szépnek örökíthetnek meg, a költők, ha jónak énekelhetnek, a lakájok mély alázattal sürögnek körülted, vendégeid a baráti szeretet garmadáit szórják elébed. Gyűjts pénzt, mert lehetsz undok, gonosz és förtelmes: a pénzedért jobb leszel Jézusnál, bölcsebb Salamonnál és szebb Apollónál. Végy tehát magadhoz pénzt, pénzt, pénzt.
Az új világ költője ezt mondja:
- Fiam, ne törődj a vagyon felhalmozásával, az az állam dolga. Gyűjts szeretetet s fegyverszövetséget. Ha szeretet vesz körül, nem kell félnek az élettől. Annyi ember vagy, amilyen erős szövetségnek vagy a tagja. Ha az egész emberiség veszi magára az egyének létfenntartásának köteles munkáját, akkor te kiélheted egyéniségedet. Ha művész vagy, függetlenül alkothatsz, ha tudós vagy, nem kell a kenyérharcban elsekélyesedni; ha munkás vagy, nem leszek kizsákmányolás tárgya. Bármi vagy, követheted lelked belső parancsát: légy ember...."
,,Izgatta, feszítette az új világrend sorsa. Ujjongott, míg jó hírt hallott. Ó, milyen büszke volt Somogyban: ,,Ha akár Amerika minden magyarja hazakívánkozik: lesz számukra hely. És ha van csábítás, amely az elvándoroltakat hazavándorlásra bírhatja: a jövő Magyarország képének hódító ereje az lesz... délről, a demarkációs vonalakon túlról szimpátiának, a szeretetnek, a vágyódásnak milyen jeleit kapja az új rend... Arra lent száezer meg százezer barátunk van. És millió az új rend.... Arra lent százezer meg százezer barátunk van. És millió, meg millió barátunk van a széles világon. A munkástömegek délen és északon, nyugaton és keleten mohó érdeklődéssel és forró szeretettel néznek a magyar Tanácsköztársaságra és arra a munkára, amely itt folyik."
 
 
0 komment , kategória:  Történetek, novellák  
Címkék: tehetségtelenség, összehasonlítani, munkamennyiséget, felszabadulásért, kiszámíthatatlan, munkamegosztást, felhalmozásával, hazavándorlásra, kitisztázásában, elvándoroltakat, végighallgatta, munkakényszert, hazakívánkozik, kizsákmányolás, elsekélyesedni, vállalkozásból, érvényesülésre, bekapcsolódott, százkoronással, következménye, intézkedésnek, felvilágosító, fölszabadítja, balmazújváros, kényszerített, egyéniségedet, várakozásteli, szerencsétlen, munkásosztály, kenyérharcban, munkástömegek, parasztgyerek, szempontjához, forradalomért, érdeklődéssel, művelődéshez, 1918-19-es forradalmak, kevés feljegyzése, háború kitöréséig, magyarság jövőjéhez, országban utaztában, polgári forradalom, nagy változás, szabadulás ideje, politikai életbe, jövő kitisztázásában, csomó falu, földműves szegénység, munkásosztály vezeti, sereg gyűlésüket, forradalomért lelkesedő, régi keretben, Móricz Virág, Petőfi Társaságba, Móricz Zsigmond, Vörösmarty Akadémia, Babits Mihály, Schöpflin Aladár, Barta Lajos, Füst Milán, Gellért Oszkár, Hatvany Lajos, Heltai Jenő, Karinthy Frigyes, Kassák Lajos, Kosztolányi Dezső, Laczkó Géza, Lengyel Menyhért, Molnár Ferenc, Tóth Árpád, Színi Gyula, Kaffka Margitnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bounty krémes  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png kutya  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Éretlen vers  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy bizonyos határt  Tavaszi kép  Png nő  Szívem  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  s immár én is felragyogva, ért...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Akarat  képre írva  Esti kép  Egy hatékony szolga  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Png csokor  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Zilahy Lajos gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Idő  Mindig jusson idő nevetni  Png nő  Bounty krémes  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Fehér virág  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy lelki imádság  Png férfi  Varga János Veniam - Fontos sz...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Png nő  Irgalom és ítélet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Leonardo da Vinci gondolata  Szép napot kívánok  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Png nő  Hazára minden embernek szükség...  Az engedelmesség miért nem vál...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  s immár én is felragyogva, ért...  Reggel van  Nagyon különös  Png csokor  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kövesd a cowboyt!  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Alázat 
Bejegyzés Címkék
1918-19-es forradalmak, kevés feljegyzése, háború kitöréséig, magyarság jövőjéhez, országban utaztában, polgári forradalom, nagy változás, szabadulás ideje, politikai életbe, jövő kitisztázásában, csomó falu, földműves szegénység, munkásosztály vezeti, sereg gyűlésüket, forradalomért lelkesedő, régi keretben, hagyományos salak, elnöki széket, akadémia tagjának, pénz magában, falusi kisiparos, parasztgyerek most, inas csak, harc tisztára, munka alól, éhség kényszerített, rendszerező termelésre, profitvágy izgatott, tehetségtelenség irtózatosan, belső munkamegosztáshoz, egyéni munkamegosztást, maga életéről, magasabb összevonása, állam veszi, emberi lelkeket, termelési anarchiát, kapitalista társadalom, festők boldogok, lakájok mély, baráti szeretet, pénzedért jobb, vagyon felhalmozásával, egész emberiség, egyének létfenntartásának, kenyérharcban elsekélyesedni, elvándoroltakat hazavándorlásra, jövő Magyarország, demarkációs vonalakon, vágyódásnak milyen, széles világon, munkástömegek délen, tehetségtelenség, összehasonlítani, munkamennyiséget, felszabadulásért, kiszámíthatatlan, munkamegosztást, felhalmozásával, hazavándorlásra, kitisztázásában, elvándoroltakat, végighallgatta, munkakényszert, hazakívánkozik, kizsákmányolás, elsekélyesedni, vállalkozásból, érvényesülésre, bekapcsolódott, százkoronással, következménye, intézkedésnek, felvilágosító, fölszabadítja, balmazújváros, kényszerített, egyéniségedet, várakozásteli, szerencsétlen, munkásosztály, kenyérharcban, munkástömegek, parasztgyerek, szempontjához, forradalomért, érdeklődéssel, művelődéshez, szövetségnek, méltatlannak, kisújszállás, gyalázatosan, gondoskodott, kényelmesebb, erkölcsösebb, örökíthetnek, gyönyörködik, énekelhetnek, magyarország, foglalkozott, politikailag, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 758
  • e Hét: 1907
  • e Hónap: 8148
  • e Év: 60414
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.