Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szabad-e szavazni?
  2012-08-03 20:49:49, péntek
 
  Szabad-e szavazni?

2012. augusztus 3. 01:58:31

Önök kérték: az volt a szándékom, hogy megvárom, amíg kiderülnek az előzetes regisztráció (=feliratkozás) pontos szabályai, de a hozzászólók nem is annyira finom nyomására (lásd írástudók felelőssége és társai) úgy döntöttem, már ezen a ponton is elmondom, amit gondolok. Ennek ellenére újra hangsúlyozom: a részletek rettentően fontosak lesznek, ahogy ez az újabb állítólagos tervekből is látszik, mert nagyrészt ezeken múlik, hogy pontosan milyen eredményre vezet majd a kormányzat választójogi barkácsolása.

Bár az előzetes regisztrációról több színvonalas elemzés látott már napvilágot, a közbeszédben láthatóan a sommás vélemények és az egymásba csúszó érvek dominálnak. Nekem úgy tűnik, hogy legalább három dolgot érdemes elválasztani: a szándékot, a választókra gyakorolt hatást és a politikai következményeket.

1. A legkönnyebben talán az járható körül, hogy miért csinálja ezt a Fidesz. Nem kell hozzá komoly politikai felkészültség, hogy belássuk: a ,,legózás" célja a Fidesz számára kedvezőbbnek gondolt versenyszabályok megalkotása. Lehet persze arról beszélni, hogy nem az egyik versenyző találja ki a gátfutás szabályait, de a hasonlat - bár látványos - téves. Ez más műfaj: a politikában mindig maguk a szereplők - ha van ehhez többségük - döntenek az intézményekről. Igaz, mutathatnának több önmérsékletet, törekedhetnének szélesebb konszenzusra, de végső soron a politika logikája arra ösztönöz, hogy a politikus tegyen meg mindent, amit lehet és ami hasznot hoz számára. A Fidesz pedig feltehetően úgy ítéli meg, hogy számára több hasznot hoz a választók egy jelentős részének amúgy nem szimpatikus önhatalmú módosítgatás, mint a választók egy jelentős részének minden bizonnyal kedves gesztuspolitika.

2. De vajon mit érnek el vele? A Fidesz politikusai olyasmit mondanak, hogy ezzel a megoldással majd az elkötelezett, felelős és tudatos szavazók döntenek, nem pedig a bizonytalanok és az utolsó pillanatban határozók. Magyarra fordítva ez persze azt jelenti, amit az első pontban írtam: hogy a szavazófülkékben a mi támogatóink lesznek többségben, és nem kell tartanunk attól, hogy a bizonytalanok tömege (ne felejtsük, ma ebből a csoportból van a legtöbb) a végén áthúzza a számításainkat. Ez a kalkuláció azonban - bár van valós alapja - ködszurkálás. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy az előzetes regisztráció bevezetése az egyes választókra milyen hatást gyakorol. Ismétlem: rettenetesen sok múlik a módszeren, azon, hogy hogyan, hol és mikor kell feliratkozni. Nem vitás, az internetes regisztráció lehetősége növelné a fiatalok kedvét, miközben a járásközpont felkeresése biztosan távol tartana sok vidéki, idős embert. A módszernek szerepe lehet abban is, hogy a választók mennyire érzik a hatalom részéről egy újabb - nehéz itt nyomdafestéket tűrő szinonimát találni - babrálásnak a feliratkozást, mennyire vált ki belőlük azonosulást, tiltakozást, közönyt vagy éppen csakazértis magatartást. Mindebben a pártok reakciójának is lehet szerepe, de a lényeg az, hogy ami ma a tervezőasztalnál zseniális ötletnek tűnik, az a valóságban - a fejekben, a vacsoraasztaloknál, ahol a politika outputja megméretődik - akár gellert is kaphat, módosulhat.

3. Éppen a kiszámíthatatlanság miatt nehéz a kinek lesz jó kérdésére válaszolni. Ma persze úgy tűnik, hogy egyrészt elkötelezett szavazói, másrészt gondozott adatbázisa és harmadrészt kormányzati pozíciója miatt a Fidesznek van a legtöbb esélye arra, hogy előnyére váljon a regisztráció. Ugyanakkor ezt a tervet nem csupán a politikai széljárás zavarhatja meg, de akár a terv politikai hatása is. S nem csupán arra gondolok, hogy a pártok alkalmazkodhatnak az új intézményhez (nem vitás, hogy így majd két kampány lesz: egy regisztrációs és egy választási), hanem arra is, hogy maga a terv is korbácsolhat hullámokat. Miután a regisztráció közvetett célja és egyértelmű következménye a választási részvétel csökkenése, az ötlet bizonyára hatalmas politikai vitákat fog kiváltani, magas labdát jelent a diktatúrázó ellenzéknek, és még akár jogi akadályokba is ütközhet. Nem vagyok benne biztos, hogy nem lehet alkotmányellenesnek értelmezni, mint ahogy akadhat olyan nemzetközi dokumentum, amellyel összeegyeztethetetlennek minősülhet.

4. Miután komoly intézményi változásról van szó, a pártpolitikai dimenziókon túli politikai hatásokkal is érdemes foglalkozni. A vita itt sem tisztán elvi persze, hiszen értékválasztás kérdése, hogy mit tartunk fontosabbnak. Én azt mondom, hogy minden önös politikai szándék ellenére is érdemes lenne megfontolni a feliratkozás bevezetését, ha attól okkal remélhetnénk, hogy tudatosabb, felelősebb, megfontoltabb választói döntések születnek. Sajnos azonban itt egy arzenálnyi politikatudományi kutatás, kísérlet, munka áll mögöttünk, amelyek többé-kevésbé mind ugyanazt bizonyítják: az elkötelezettebb és felkészültebb választók nem hoznak okosabb, bölcsebb, igazolhatóbb döntéseket, mint kevésbé informált, politikailag kevésbé művelt társaik. Összességében így a politikai rendszer szempontjából kedvezőtlen a mérleg: a feliratkozás (nem általában, hanem az alkalmazása ott, ahol használható választói névjegyzék létezik) nagy valószínűséggel csökkenti a politikai részvételt, ami pedig a választás legitimációs funkcióját gyengíti. A politikai akadályverseny valódi tudásban megjelenő haszna így csak a politikai pártok szervezeti oldalán jelentkezik: ők tényleg rá lesznek kényszerítve arra, hogy még jobban ismerjék választóikat, még professzionálisabb listákat gyártsanak és végső soron még többet költsenek a közvetlen elérésre. A feliratkozással tehát nem a politikusokról döntő választók lesznek okosabbak, hanem ellenkezőleg, a politika tud majd többet rólunk, választókról. Ami nem tragédia, nem is lenne hungarikum, s az is igaz, hogy ettől még egyaránt lehet kormányt váltani és megtartani. Ám aki érvelni akar az új rendszer mellett, nem árt, ha tisztában van vele, hogy pontosan mit is támogat.

Forrás: Török Gábor

http://nemenyi.net/default.asp?SID=0&AID=0&Direkt=102794
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: következményeket, szavazófülkékben, versenyszabályok, kiszámíthatatlan, tervezőasztalnál, regisztrációról, feliratkozással, gesztuspolitika, törekedhetnének, valószínűséggel, elkötelezettebb, nyomdafestéket, politikusokról, értékválasztás, számításainkat, intézményekről, akadályverseny, összességében, regisztrációs, felkészültebb, pártpolitikai, szempontjából, feliratkozást, következménye, bizonytalanok, legkönnyebben, felkészültség, megfontoltabb, mutathatnának, önmérsékletet, választókról, politikailag, legitimációs, regisztráció, módosítgatás, intézményhez, előzetes regisztráció, részletek rettentően, újabb állítólagos, kormányzat választójogi, előzetes regisztrációról, közbeszédben láthatóan, sommás vélemények, egymásba csúszó, választókra gyakorolt, politikai következményeket, legkönnyebben talán, járható körül, egyik versenyző, gátfutás szabályait, hasonlat –, politikában mindig, Török Gábor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szabolcska Mihály – Ákác...  Garai Gábor - Takarítás  Png csokor  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Irgalom és ítélet  s immár én is felragyogva, ért...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Tavaszi kép  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Albert Einstein gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Png nő  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Reggel van  Németh László tollából  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Adakozás  Alvó cicák  Paul David Tripp Április 20  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Alázat  Adakozás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png kislány  Lóhere  Png rózsa csokor  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Soha ne kedvezz...  Popper Péter szavai  Az engedelmesség miért nem vál...  Paul David Tripp Április 20  Jó éjszakát  Png lepke  Hazára minden embernek szükség...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Png ház  Paul David Tripp Április 21  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem számIt  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png ház  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Reggel van  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Png csokor  Ágai Ágnes – Csendélet  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png virág  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
előzetes regisztráció, részletek rettentően, újabb állítólagos, kormányzat választójogi, előzetes regisztrációról, közbeszédben láthatóan, sommás vélemények, egymásba csúszó, választókra gyakorolt, politikai következményeket, legkönnyebben talán, járható körül, egyik versenyző, gátfutás szabályait, hasonlat &#8211, politikában mindig, szereplők &#8211, politika logikája, politikus tegyen, jelentős részének, megoldással majd, utolsó pillanatban, első pontban, bizonytalanok tömege, végén áthúzza, kalkuláció azonban, egyes választókra, internetes regisztráció, fiatalok kedvét, járásközpont felkeresése, módszernek szerepe, választók mennyire, hatalom részéről, újabb &#8211, pártok reakciójának, tervezőasztalnál zseniális, politika outputja, kinek lesz, legtöbb esélye, politikai széljárás, terv politikai, pártok alkalmazkodhatnak, regisztráció közvetett, választási részvétel, ötlet bizonyára, diktatúrázó ellenzéknek, pártpolitikai dimenziókon, feliratkozás bevezetését, arzenálnyi politikatudományi, politikai rendszer, politikai részvételt, választás legitimációs, politikai akadályverseny, politikai pártok, közvetlen elérésre, feliratkozással tehát, politikusokról döntő, következményeket, szavazófülkékben, versenyszabályok, kiszámíthatatlan, tervezőasztalnál, regisztrációról, feliratkozással, gesztuspolitika, törekedhetnének, valószínűséggel, elkötelezettebb, nyomdafestéket, politikusokról, értékválasztás, számításainkat, intézményekről, akadályverseny, összességében, regisztrációs, felkészültebb, pártpolitikai, szempontjából, feliratkozást, következménye, bizonytalanok, legkönnyebben, felkészültség, megfontoltabb, mutathatnának, önmérsékletet, választókról, politikailag, legitimációs, regisztráció, módosítgatás, intézményhez, ködszurkálás, konszenzusra, feliratkozás, választójogi, barkácsolása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 411
  • e Hét: 3513
  • e Hónap: 14624
  • e Év: 168120
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.