|
2011-04-30 20:16:01, szombat
|
|
|
|
|
|
Vasárnap - menü ajánlat
Reggeli: Mozzarellás pirítós
Előétel: Vörösboros áfonyaleves
Főétel: Gombás marhaszelet zsemlegombóccal
Desszert: Non plus ultra Habliliom módra
Vacsora: Libamájjal töltött krumpligombóc
Vegetáriánus ajánlat: Sült pangasius parmezános besamelmártással
Mozzarellás pirítós:
Hozzávalók:
(kb. 12 db elkészítéséhez)
1 negyed kilós, teljes kiőrlésű lisztből készült minikenyér, vagy óriáskifli
6 evőkanál olívaolaj
40 dkg mozzarella
2 gerezd fokhagyma
1 nagy, piros chilipaprika
fél csokor petrezselyem
Elkészítés:
A kenyeret 12 szeletre vágjuk, a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal. Előmelegített sütőben (225 ºC/ 4. fokozat) 10 percig sütjük. A lecsepegtetett mozzarellát vékonyan karikákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és átpréseljük. A chilipaprikát megmossuk, kimagozzuk, és apróra vágjuk, majd a felaprított petrezselyemmel és a fokhagymával együtt a maradék olajhoz adjuk. A kenyérszeleteken elosztjuk a mozzarellát, majd további 5 percig sütjük őket. A sütőből kivéve meglocsoljuk a fűszeres olajjal.
Megjegyzés:
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Darabonként kb. 180 kilokalória, 8 g fehérje, 11 g zsír, 11 g szénhidrát
Vörösboros áfonyaleves:
Hozzávalók:
15 dkg áfonyalekvár
2 dl vörösbor
2 dl tejszín
6 dl tej
1 citrom leve
fahéj
cukor ízlés szerint
Elkészítés:
Az áfonyalekvárt kézi habverővel összekeverjük a vörösborral, majd felfőzzük a tejjel és a tejszínnel. Amikor felforrt, levesszük a tűzről, és citromlével, fahéjjal, cukorral ízesítjük. Lehűtjük, és hidegen fogyasztjuk.
Megjegyzés:
Tálaláskor egy gombóc vaníliafagyi javít rajta egy keveset.
A receptet Papusmaci küldte. Köszönjük!
Gombás marhaszelet:
Hozzávalók:
6 szelet marha fehérpecsenye
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
liszt
csiperkegomba (lehet konzerv is)
petrezselyem
só
bors
olaj
Elkészítés:
Én kuktában szoktam elkészíteni, úgy gyorsabb. A hagymát apró kockára vágom, üvegesre párolom, ráteszem a hússzeleteket. Mindkét oldalon addig sütöm, amíg elválik a kukta aljától. Ezután felöntöm vízzel, éppen annyival, hogy ellepje a húst. Kb. 1 órát párolom így, ezután leveszem a kukta tetejét, sózom, borsozom, ha már puha a hús. Ezután a felszeletelt gombát hozzáadom, tovább puhítom együtt, kb. 10 percig. Addig kikeverem a tejfölt 1 evőkanál liszttel. Ezzel sűrítem a gombás marhahúst. Rottyan egyet, rászórom a petrezselymet, és kész is.
Köretként galuska vagy tészta jár hozzá. Aki ügyes, zsemlegombóccal is tálalhatja.
Megjegyzés:
A nagymamámtól tanultam, ő mindig zsemlegombócot csinált hozzá. Jó étvágyat! :)
A receptet Dia1177 küldte. Köszönjük!
Non plus ultra Habliliom módra:
Hozzávalók:
kb. 25 darabhoz:
A tésztához:
20 dkg rétesliszt
12 dkg jó minőségű, hideg vaj
3 dkg porcukor
1 csipet só
1 mokkáskanál vanília kivonat
2 közepes méretű tojás sárgája
1 evőkanál tej
A tetejére:
2 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
1 teáskanál vaníliával kevert porcukor
A töltelékhez:
kb. 2 dl savanykás házi sárgabaracklekvár (ribizlivel, meggyel is helyettesíthető)
Elkészítés:
A tésztához az átszitált lisztet tálba szórom, hozzáadom a sót, a cukrot, a vaníliát. A tojásokat szétválasztom, a 2 sárgáját 1 evőkanál tejjel elkeverem, a fehérjét félreteszem. A vajat apró forgácsokban a lisztes keverékhez adom, elmorzsolom, majd a tejjel kevert tojássárgájával gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Frissentartó fóliába csomagolom, és egy órára beteszem a hűtőszekrénybe.
A pihentetés ideje alatt a tojások fehérjéből cukorral közepesen kemény habot verek: nem szabad túl keményre verni, mert akkor nem lehet adagolni. Sűrű, krémes állagúvá kell dolgozni.
A sütőt (légkeveréses: 160 fok, hagyományos gázsütő: 3-as fokozat) előmelegítem.
A tésztát kb. 2 mm vékonyságúra nyújtom, 2 cm átmérőjű kerek kiszúró formákkal kis lapokat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kis korongokat. Minden korongra mokkáskanálnyi tojáshabot adagolok - óvatosan érdemes dolgozni vele, hogy minél kevesebb hab kerüljön a sütemények mellé! Nagyjából 8-10 perc alatt szép világosra sütöm.
A kis félgömböket rácson hagyom hűlni, majd kettőt-kettőt mokkáskanálnyi lekvárral összeillesztek.
Megjegyzés:
Jól záródó dobozban napokig őrzik frissességüket.
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!
Libamájjal töltött krumpligombóc:
Hozzávalók:
A gombóchoz:
50 dkg burgonya
10 dkg liszt
2 tojássárgája
só
bors
szerecsendió
20 dkg hízott libamáj
10 dkg vaj
15 dkg toast kenyér
A salátához:
25 dkg spárga
25 dkg zöldspárga
10 dkg bébispenót
só
bors
fehérborecet
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
4 tojás
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
1. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, összetörjük, hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a lisztet és a tojássárgáját, sózzuk, szerecsendiót adunk hozzá. Összegyúrjuk, kinyújtjuk.
2. A libamájat felkockázzuk, fűszerezzük, majd a tésztalapokra helyezzük, és gombóccá formázzuk. Forró, sós vízben megfőzzük.
3. A toast kenyeret konyhai aprítógépben morzsává zúzzuk, a gombócokat meghempergetjük benne, majd a felolvasztott vajon pirosra sütjük.
4. A salátához a spárgákat megtisztítjuk, megfőzzük, lehűtjük, és 3-4 centis darabokra vágjuk. Megsózzuk, hozzáöntjük az ecetet és az olajat, majd a megtisztított, nyers bébispenóttal összeforgatjuk.
5. Enyhén sós, ecetes vizet forralunk. Amikor forr, fakanállal örvényt csinálunk a vízben, és a tojásokat egyenként, óvatosan beleengedjük. 1-2 perc után szűrőkanállal kiemeljük.
6. A gombócokat a salátával és a buggyantott tojással tálaljuk.
Megjegyzés:
Dunszt Zsolt receptje. A gombócok elkészítését lépésről lépésre és fotókkal illusztrálva a találjátok!
Sült pangasius parmezános besamelmártással:
Hozzávalók:
2 db pangasius-filé
só
őrölt feketebors
citrom
olívaolaj
6 db krumpli
fagyasztott bébirépa
fagyasztott zöldborsó
ételízesítő
vaj
1 evőkanál liszt
2,5 dl tej
0,5 dl tejszín
reszelt parmezán
őrölt fehérbors
kapribogyó
újhagyma szára
egész tarka bors
szerecsendió
petrezselyem
Elkészítés:
A halszeleteket kiengedem, sózom, borsozom, bőségesen facsarok rá citromlevet, s félreteszem.
A krumplit héjában megfőzöm, megpucolom. A bébirépát és a zöldborsót ételízesítős vízben megpárolom.
Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, rászórom a lisztet, világosra pirítom, felöntöm tejjel, simára keverem, hozzáadom a tejszínt, beleszórom a reszelt parmezánt, a kapribogyót, az apróra vágott hagymaszárat és petrezselymet, az őrölt fehérborsot és a szerecsendiót, felforralom, majd lassú tűzön, gyakori keverés mellett készre főzöm.
Közben egy másik serpenyőben olajon megsütöm a halszeleteket.
Tálaláskor a tányérra helyezem a halat, mellé a krumplit és a zöldségeket, a halat meglocsolom a parmezános besamellel, petrezselyemmel díszítem.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
Címkék: besamelmártással, kenyérszeleteken, zsemlegombóccal, meghempergetjük, petrezselyemmel, helyettesíthető, tojássárgájával, frissességüket, elkészítéséhez, mokkáskanálnyi, összeforgatjuk, hűtőszekrénybe, lecsepegtetett, összeillesztek, zsemlegombócot, összekeverjük, bébispenóttal, megtisztított, szétválasztom, fehérpecsenye, áfonyalekvárt, szerecsendiót, halszeleteket, kristálycukor, szűrőkanállal, megtisztítjuk, tésztalapokra, petrezselymet, csiperkegomba, előmelegített, hozzákeverjük, tojássárgáját, chilipaprikát, mozdulatokkal, krumpligombóc, hússzeleteket, sütőpapírral bélelt, lecsepegtetett mozzarellát, fokhagymát megtisztítjuk, chilipaprikát megmossuk, felaprított petrezselyemmel, fokhagymával együtt, maradék olajhoz, kenyérszeleteken elosztjuk, sütőből kivéve, fűszeres olajjal, áfonyalekvárt kézi, gombóc vaníliafagyi, receptet Papusmaci, hagymát apró, kukta aljától, kukta tetejét, Dunszt Zsolt,
|
|
|
|
sütőpapírral bélelt, lecsepegtetett mozzarellát, fokhagymát megtisztítjuk, chilipaprikát megmossuk, felaprított petrezselyemmel, fokhagymával együtt, maradék olajhoz, kenyérszeleteken elosztjuk, sütőből kivéve, fűszeres olajjal, áfonyalekvárt kézi, gombóc vaníliafagyi, receptet Papusmaci, hagymát apró, kukta aljától, kukta tetejét, felszeletelt gombát, gombás marhahúst, nagymamámtól tanultam, receptet Dia1177, átszitált lisztet, tojásokat szétválasztom, fehérjét félreteszem, vajat apró, lisztes keverékhez, tejjel kevert, órára beteszem, pihentetés ideje, tojások fehérjéből, sütemények mellé, fotót Habliliom, burgonyát héjában, libamájat felkockázzuk, tésztalapokra helyezzük, toast kenyeret, gombócokat meghempergetjük, felolvasztott vajon, spárgákat megtisztítjuk, tojásokat egyenként, buggyantott tojással, gombócok elkészítését, halszeleteket kiengedem, krumplit héjában, zöldborsót ételízesítős, serpenyőben megolvasztom, reszelt parmezánt, apróra vágott, őrölt fehérborsot, másik serpenyőben, tányérra helyezem, halat meglocsolom, parmezános besamellel, fotót Hobbychef, besamelmártással, kenyérszeleteken, zsemlegombóccal, meghempergetjük, petrezselyemmel, helyettesíthető, tojássárgájával, frissességüket, elkészítéséhez, mokkáskanálnyi, összeforgatjuk, hűtőszekrénybe, lecsepegtetett, összeillesztek, zsemlegombócot, összekeverjük, bébispenóttal, megtisztított, szétválasztom, fehérpecsenye, áfonyalekvárt, szerecsendiót, halszeleteket, kristálycukor, szűrőkanállal, megtisztítjuk, tésztalapokra, petrezselymet, csiperkegomba, előmelegített, hozzákeverjük, tojássárgáját, chilipaprikát, mozdulatokkal, krumpligombóc, hússzeleteket, felolvasztott, meglocsoljuk, fokhagymával, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 655
- e Hét: 2400
- e Hónap: 10666
- e Év: 127319
|
|
|