Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lisieux-i Kis Szent Teréz
  2016-10-01 14:48:05, szombat
 
   
  Lisieux-i Kis Szent Teréz - A Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz szűz és egyháztanító

Október 1-je szentje: Lisieux-i Kis Szent Teréz. Tizenöt éves korában lépett be a Kármelbe. Tíz évig élt a lisieux-i kolostorban sok testi betegségtől gyötörve, de annál nagyobb lelki boldogságban.

Teréz 1873. január 2-án született a normandiai Alençonban. A keresztségben a Mária Franciska Teréz neveket kapta. Szülei mélyen vallásos emberek voltak. Az egyház történetében ők a második házaspár, akiket boldoggá avattak, a szertartásra 2008. október 19-én került sor.

Az édesanya halála után (Teréz ötéves volt ekkor) a család Lisieux-be költözött. Nővérei beléptek a helyi Kármelbe (Kármel: a kármeliták házainak elnevezése azon az alapon, hogy a 12. századtól a szentföldi Kármel hegység a remeték lakhelye lett, akik később rendbe tömörültek - a szerk.), és Teréz is minden igyekezetével a hivatásáért küzdött. Már kilencéves korában kérte felvételét a nővérekhez. Tizenöt évesen ismét próbálkozott, a Kármel elöljárói azonban a nagykorúság előtt nem akarták felvenni. Teréz Rómába utazott, ahol egy pápai fogadáson, kijátszva az őrök éberségét, XIII. Leó elé térdelt. A kérésre a pápa is csak kitérő választ adott. Teréz válaszul felajánlotta magát: legyen a kis Jézus játékszere, labdája, amivel bármit tehet, csak öröme teljék benne. Végül 1890. szeptember 8-án fogadalmat tehetett.

Sok testi és lelki szenvedés kínozta: fizikai fájdalmai mellett édesapja elvesztése. A bántásokat szótlanul, panasz nélkül tűrte, azonban magányosság gyötörte és kételyei voltak. Szentnek készült, de alázatosan tudta, hogy ő nagyon kicsi a szentek mellett. Azonban a tökéletesség útján akart járni, ezt ő maga ,,kis út"-nak nevezte, és az embereknek is meg akarta tanítani: szórják az apró áldozatok virágait Jézus felé. Az erről szóló lelki élményeit füzetekbe írta le, amelyet halála után Egy lélek története címmel könyv formában is megjelentettek.

,,A könyv a szeretet csodálatos történetét mondja el olyan hitelességgel, egyszerűséggel és frissességgel, amely nem tudja nem magával ragadni az olvasót. Ennek a szeretetnek megvan az arca és a neve - a neve: Jézus. [...] Teréz egyike azoknak az evangéliumi »együgyűeknek«, akik hagyják, hogy Isten maga vezesse őket titkainak legmélyére."

(XVI. Benedek pápa, általános kihallgatás, 2011. április 6.)

Teréz tüdőbajban halt meg 1897. szeptember 30-án, ragyogó arccal. Utolsó szavai ezek voltak: ,,Istenem, szeretlek." Korábban a rá jellemző alázatossággal mondogatta: ,,Fent a mennyben jót akarok tenni a földön maradottak számára!", ,,Meglátjátok, halálom után mindenki szeretni fog engem". Igaza lett.

Már 1923-ban boldoggá, 1925-ben pedig szentté avatták. 1925 óta a missziók védőszentje, 1944 óta pedig Franciaország második pártfogója. Szent II. János Pál pápa 1997-ben az egyháztanítók sorába iktatta.

,,Az irgalmasság Atyja Krisztus által a Szentlélekben árasztja ki az isteni szeretet tudományát. Ezt az ajándékot a kicsinyek és alázatosak kapják, hogy ismerjék meg és hirdessék az Ország titkait, amelyek rejtve vannak a tudósok és bölcsek előtt. Ezért ujjongott föl Jézus a Szentlélekben, hálát adva az Atyának, aki így rendelkezett (vö. Lk 10,21-22; Mt 11,25-26). [...] Élete folyamán Teréz új fényt, rejtett és titkos jelentéseket fedezett föl, és az isteni Mestertől megkapta a szeretet tudományát, amelyet olyan sajátos, eredeti módon fejtett ki írásaiban."

(Részletek II. János Pál pápa Divini amoris scientia kezdetű apostoli leveléből, mellyel egyháztanítóvá avatta Lisieux-i Szent Terézt)

Mit tanít az egyház legfiatalabb doktora? Mi az ő kis útja?

Az Istenhez vezető kis úton a szentség nem valami rendkívüli, hanem saját hivatásunk és az Isten által kijelölt feladataink megvalósulása; a magunkkal szembeni igazság és saját élettörténetünk elfogadása.

A kis út nem más, mint a hétköznapi, apró jótettek, imádságok, önfeláldozás, a mindennapi hűség útját járva jutni egészen közel Istenhez.

A kis út a felebarát szeretete, különösen azé, aki mellettünk él, és akit a legnehezebb szeretni. Teréz ezt zseniálisan művelte.

,,Ez az út a kicsi gyermek ráhagyatkozása, aki félelem nélkül alszik el Atyjának karjaiban." (Kis Szent Teréz)

Istenünk, te megnyitod országodat az alázatosak és a kicsinyek előtt. Tégy minket a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz útjának bátor követőivé, hogy közbenjárására megnyíljék számunkra örök dicsőséged. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás
Diós István: A szentek élete
 
 
0 komment , kategória:  Kis Szent Teréz  
Címkék: élettörténetünk, egyszerűséggel, egyháztanítóvá, alázatossággal, ráhagyatkozása, megjelentettek, közbenjárására, igyekezetével, hitelességgel, keresztségben, megvalósulása, frissességgel, szentlélekkel, szentlélekben, franciaország, egyháztanítók, boldogságban, próbálkozott, tökéletesség, legfiatalabb, egyháztanító, szertartásra, együgyűeknek, önfeláldozás, rendelkezett, felajánlotta, jelentéseket, történetében, betegségtől, feladataink, legnehezebb, zseniálisan, nagykorúság, magányosság, irgalmasság, szeretetnek, lisieux-i kolostorban, normandiai Alençonban, egyház történetében, második házaspár, szertartásra 2008, édesanya halála, család Lisieux-be, helyi Kármelbe, kármeliták házainak, szentföldi Kármel, remeték lakhelye, hivatásáért küzdött, nagykorúság előtt, pápai fogadáson, őrök éberségét, bántásokat szótlanul, Lisieux-i Kis Szent Teréz, Gyermek Jézusról, Szent Teréz, Mária Franciska Teréz, Teréz Rómába, Szent II, János Pál, Atyja Krisztus, Részletek II, Lisieux-i Szent Terézt, Jézus Krisztus, Diós István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Otthon  Alvó cica  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szívek  Vito Giaquinto gondolata  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Martin Buber, A haszidim meséi  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Sík Sándor - Ha jő a perc  képre írva  Jó éjszakát  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Alvó kislány  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 13  Az ember  Ady Endre - Mindegy átka  IGEN így  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Jázmin  Jó nap volt  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  39 ígéret  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ember  40 felett  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Paul Éluard - És egy mosoly  Márai Sándor tollából  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Különleges  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Szép estét kedves látogatóimna...  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Tanmese  Jó éjszakát  Önmaga ellenére  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Bársony székben  Jó éjszakát  képre írva  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Magamnak  Szép estét kedves látogatóimna...  különleges  Horváth Szilvia tollából  A sorsod  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Tanmese  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Martin Buber, A haszidim meséi  Pitypang szökőkút  Robin Wight pitypang szobra  Alvó kislány  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Egyszerű  Facebookon kaptam  Különleges  Erdei gyöngyvirág  Segíts neki dicsérni Téged  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Egy gondolat  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s... 
Bejegyzés Címkék
lisieux-i kolostorban, normandiai Alençonban, egyház történetében, második házaspár, szertartásra 2008, édesanya halála, család Lisieux-be, helyi Kármelbe, kármeliták házainak, szentföldi Kármel, remeték lakhelye, hivatásáért küzdött, nagykorúság előtt, pápai fogadáson, őrök éberségét, bántásokat szótlanul, szentek mellett, tökéletesség útján, apró áldozatok, erről szóló, lélek története, szeretet csodálatos, szeretetnek megvan, neve &#8211, evangéliumi &#187, földön maradottak, missziók védőszentje, egyháztanítók sorába, irgalmasság Atyja, isteni szeretet, isteni Mestertől, szeretet tudományát, egyház legfiatalabb, magunkkal szembeni, mindennapi hűség, felebarát szeretete, legnehezebb szeretni, kicsi gyermek, kicsinyek előtt, szentek élete, élettörténetünk, egyszerűséggel, egyháztanítóvá, alázatossággal, ráhagyatkozása, megjelentettek, közbenjárására, igyekezetével, hitelességgel, keresztségben, megvalósulása, frissességgel, szentlélekkel, szentlélekben, franciaország, egyháztanítók, boldogságban, próbálkozott, tökéletesség, legfiatalabb, egyháztanító, szertartásra, együgyűeknek, önfeláldozás, rendelkezett, felajánlotta, jelentéseket, történetében, betegségtől, feladataink, legnehezebb, zseniálisan, nagykorúság, magányosság, irgalmasság, szeretetnek, kihallgatás, mindörökkön, meglátjátok, védőszentje, evangéliumi, hivatásáért, kolostorban, országodat, szentföldi, játékszere, kármeliták, mellettünk, tömörültek, felvételét, nővérekhez, kilencéves, alázatosak, elnevezése, embereknek, tudományát, szeptember, tüdőbajban, legmélyére, mondogatta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 990
  • e Hét: 2160
  • e Hónap: 4055
  • e Év: 54846
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.