Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A zsíros kenyérnek van receptje
  2016-07-31 07:45:43, vasárnap
 
   
  Ki szereti rajtam kívül?! A zsíros kenyérnek igenis van receptje!

A zsíros kenyér esszencia. Étkezési és kulturális alap. Olyan ez, mint a kukorica közé vetett bab. Ha meglátjuk, tudjuk, hogy hazai földön járunk, máshol ilyen nincs.

Vannak elgondolások, eszmék és hiedelmek, amik keretbe foglalják és elviselhetőbbé teszik a hétköznapokat. Nekem is vannak ilyen fogódzóim, töretlenül hiszem például azt, hogy Jim Morrison, a Gyíkkirály nem halt meg, hanem tőzsdeügynökként él valahol New Yorkban.
Ha elfáradok a taposómalomban, eltévedek a bürokratizmus labirintusában, vagy egyszerűen tele lesz a hócipőm, akkor megnézem az Indul a bakterház című filmet, ami valójában nem más, mint a magyar Ji-King. A magyar orákulumgyűjtemény, ami az élet minden helyzetére választ ad, eligazítást nyújt. Nincs olyan, amire ne találnánk benne választ, legyen szó a politikai berendezkedésről, a szerelem fortélyairól vagy táplálkozási tanácsokról.
Egyetlen dolog hiányzik belőle, nem is értem, hogy a magyar lélek szimbóluma hogyan maradhatott ki ebből a meghatározó alapműből, amiben hányattatott sorsú nemzetünk minden bölcsessége összesűrűsödik. Ez pedig nem más, mint a zsíros kenyér.
A zsíros kenyérről most végre megint van értelme beszélni, van hozzá jó kenyér, leáldozott a margarin ideje, a vajat is meg tudjuk becsülni, vége az olívaolajokkal való urizálásnak, és végre nem ciki fröccsözni. Szóval, most a zsíros kenyér reneszánszát éljük, ráadásul hozzá méltó módon. Úgyhogy tanuljuk meg elkészíteni.
A zsíros kenyérnek igenis van receptje!
Rögtön úgy kezdődik, hogy végy egy egész fehér kenyeret. Piros, ropogós, cserepes héjú fehér kenyeret. Bírjuk ki, és ne törjük le a serclit, ne együk meg két pofára, mert akkor sokkal kevesebb zsíros kenyeret tudunk enni. A sokmagvas, mindenmentes és szénhidrátcsökkentett csodákat hagyják a fenébe, a zsíros kenyér csak fehér kenyérrel jó. Egész karéjt vágjanak, az egy sör nem sör elvén a félbevágott karéj zsíros kenyér nem zsíros kenyér. Apropó, van még valaki, aki a vekni felvágása előtt késsel keresztet rajzol a kenyér aljára?

A zsíros kenyérnek igenis van receptje!
A zsír.
A zsírral mindig különleges volt a viszonyom, most is az, csak most rajtam sokkal több van, mint amennyi a véndőben, és az úgy nem annyira misztikus.
,,Mindig szerettem a zsírt, disznóvágáskor kisütni is, bár macerás és a francnak volt kedve órákon át az üst mellett fagyoskodni. A fészer alatt sült ki a zsír minden évben. És minden évben ekkor készült el az az étel, amire aztán a legjobban vártunk. A zsírban eltett töpörtyű. Sokat, nagyon sokat kellett rá várni, egészen a forró nyárig, mikor már volt paradicsom és paprika a kertben. "
És volt még apró szemű krumpli is, amit felszedtünk, hajába' megfőztük. Amíg ez elkészült, a mama felmelegítette a töpörtyűt, ami olyan lett, mintha akkor sült volna ki. Azt hiszem, soha olyan jóízűeket nem fogok enni, mint ott, a meggyfa alatt. Pedig a töpörtyű is csak zsír, ugye.

Zsíros kenyér, ami sokkal több, mint zsír és kenyér
A zsíros kenyér szerintem disznózsírral a legjobb. Sokan a pecsenyezsíros kenyérre esküsznek, én úgy gondolom, az egy másik kategória. Ahogy a kacsazsíros kenyér is. Azok más jelentéssel bírnak, nincs meg bennük a zsíros kenyér örök érvényű jelentéstartalma, nincs meg bennük a grandiózus jelleg. A disznózsírral megkent kenyérben megvan, és meg is lesz mindig.
A zsír megérdemli, hogy tisztességeset vegyünk belőle. Mostanában már igen jókat lehet kapni hentesnél, piacokon. Az általános tapasztalatom az, ahol jó a töpörtyű - nem gumis, nincs kiszárítva, nincs égett illata és íze - ott jó a zsír is. A hidegen préselt, adalékanyagos ipari zsírokat hagyják a boltban.
Zsíros kenyeret enni menő.
És nagyon fontos, hogy kimondjuk: ez egy fogás. Mindegy, hogy otthon esszük vacsorára vagy egy menő romkocsmában kérjük ezt, hogy felszívassuk az olaszrizlinget, a zsíros kenyér egy fogás. Jobb helyeken, ahol nem szégyellik a zöldbabot és a vargabélest, kiteszik a vendég elé előételnek.
,,Nem kell mindig kaviár, van, hogy megkenni egy kenyeret nagyobb élmény."
A zsíros kenyérnek igenis van receptje!

A zsíros kenyér életérzés és nosztalgia is. Gyerekkoromban sokszor kaptam uzsonnára. A papa szórt rá egy kis sót és fűszerpaprikát is. Nagy szánkózások után a sparhelt mellett kuporogva ettem, strandolások után még vizes fejjel, a konyhaasztal mellett hallgattam, hogy a lovak esznek állva. Aztán hideg teleken egyedül, az ablakból bámulva a novemberi esőt. Kentem rendületlenül haveroknak, akik hozzánk jöttek meccset nézni. Ettem kopp napokon és ettem akkor is, mikor nem volt gond kifizetni a degusztációs menüt sem.
,,A zsíros kenyérről mindenkinek van élménye, mindenki tud róla mesélni. Ha mást nem, azt, mikor evett utoljára. És hogy mennyire jó volt. Lehet csodálkozni, mennyire szeretjük, és milyen rég nem ettünk már. Lehet nosztalgiázni róla, fel lehet idézni a nyári táborokat, a téli fagyoskodásokat, sítáborokat."
Ma már nem szórok rá pirospaprikát. Hagymát teszek rá. Lila hagymával vagy sonkahagymával szeretem, nincs olyan harsány, tolakodó ízük, mint a vöröshagymának. Cikkekre vágom, úgy szórom a kenyérre és mindig ezzel együtt sózom, hogy a hagyma egy kis levet engedjen. A kenyeret hagyják vastagabbra, legyen tele a szánk egy harapásnyival.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Címkék: tőzsdeügynökként, jelentéstartalma, berendezkedésről, fagyoskodásokat, taposómalomban, labirintusában, disznóvágáskor, tisztességeset, elviselhetőbbé, olívaolajokkal, fűszerpaprikát, felmelegítette, gyerekkoromban, olaszrizlinget, sonkahagymával, összesűrűsödik, vöröshagymának, pecsenyezsíros, bürokratizmus, disznózsírral, hétköznapokat, pirospaprikát, harapásnyival, rendületlenül, nosztalgiázni, tapasztalatom, adalékanyagos, elgondolások, fortélyairól, romkocsmában, táplálkozási, reneszánszát, strandolások, felszívassuk, degusztációs, hányattatott, zsíros kenyérnek, zsíros kenyér, kukorica közé, bürokratizmus labirintusában, bakterház című, magyar Ji-King, élet minden, politikai berendezkedésről, szerelem fortélyairól, magyar lélek, meghatározó alapműből, zsíros kenyérről, margarin ideje, olívaolajokkal való, egész fehér, félbevágott karéj,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Emlékezz  A pitypang legendája  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Tanácsok egy pszichológustól  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Szép estét  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Latinovits Zoltán tollából  Márai Sándor tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Nevelőszülőkhöz adták,  Borzasztó  Az ember  Szép estét kedves látogatóimn...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó éjszakát  Eduardo Sacheri gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Latinovits Zoltán tollából  A hagyma antibakteriális hatás...  Magyar költészet napja  Ady Endre - Mindegy átka  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Tanmese  Előfordul, hogy  képre írva  Jó éjszakát  Az ember  Szép estét  40 felett  Tanmese  Szép estét kedves látogatóimna...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Márai Sándor tollából  Jánosházy György: Fogd a kezem  Paul David Tripp Április 13  Az ember  Az ember  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Önmaga ellenére  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Baranyi Ferenc - N i n c s  József Attila – Keresek ...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A pitypang legendája  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Hamvas Béla  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  képre írva  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szívek  Emlékezz  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Van néhány kérdés, amin gondol...  A felvilágosodás...  James Allen  Eduardo Sacheri gondolata  Nagy és kis csodák  Az ember emlékekből áll  Kubinyi Anna gobelintervező, t... 
Bejegyzés Címkék
zsíros kenyérnek, zsíros kenyér, kukorica közé, bürokratizmus labirintusában, bakterház című, magyar Ji-King, élet minden, politikai berendezkedésről, szerelem fortélyairól, magyar lélek, meghatározó alapműből, zsíros kenyérről, margarin ideje, olívaolajokkal való, egész fehér, félbevágott karéj, vekni felvágása, kenyér aljára, zsírral mindig, francnak volt, fészer alatt, zsír minden, legjobban vártunk, zsírban eltett, forró nyárig, mama felmelegítette, meggyfa alatt, pecsenyezsíros kenyérre, kacsazsíros kenyér, grandiózus jelleg, disznózsírral megkent, zsír megérdemli, általános tapasztalatom, töpörtyű &#8211, hidegen préselt, menő romkocsmában, kenyeret nagyobb, papa szórt, sparhelt mellett, konyhaasztal mellett, lovak esznek, ablakból bámulva, novemberi esőt, degusztációs menüt, nyári táborokat, téli fagyoskodásokat, kenyeret hagyják, tőzsdeügynökként, jelentéstartalma, berendezkedésről, fagyoskodásokat, taposómalomban, labirintusában, disznóvágáskor, tisztességeset, elviselhetőbbé, olívaolajokkal, fűszerpaprikát, felmelegítette, gyerekkoromban, olaszrizlinget, sonkahagymával, összesűrűsödik, vöröshagymának, pecsenyezsíros, bürokratizmus, disznózsírral, hétköznapokat, pirospaprikát, harapásnyival, rendületlenül, nosztalgiázni, tapasztalatom, adalékanyagos, elgondolások, fortélyairól, romkocsmában, táplálkozási, reneszánszát, strandolások, felszívassuk, degusztációs, hányattatott, mindenmentes, konyhaasztal, urizálásnak, félbevágott, mindenkinek, meghatározó, felszedtünk, szánkózások, sítáborokat, maradhatott, tanácsokról, jelentéssel, eligazítást, fagyoskodni, kacsazsíros, elkészíteni, vastagabbra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 49 db bejegyzés
Összes: 7245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 348
  • e Hét: 3280
  • e Hónap: 5639
  • e Év: 57905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.