Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A tökéletes krumplipüré
  2011-11-18 06:58:37, péntek
 
  Szerző: Haulitus Anikó


Látszólag a burgonyapüré elkészítése az egyik legegyszerűbb dolog a világon, mégis van pár fortély, amit érdemes megfogadni, ha igazán finom köretet akarunk készíteni. Alapkérdés,hogy milyen burgonyát válasszunk? Tulajdonképpen bármelyik fajtából készülhet püré, ha azonban a tökélyre törekszünk érdemes könnyen fövő fajtát választanunk. Ilyen az Ella vagy a Gülbaba burgonya. Nagyobb bevásárlóközpontokban, vagy a piacokon nem feltétlen írják ki a fajtát. Ha előrecsomagolt termékkel találkozunk, akkor a zacskón B betűvel jelzett burgonyát válasszuk. Ha semmi tájékoztatót nem találunk, viszont fehéres-sárgás héjút igen, akkor nem nyúltunk mellé. A vöröses héjú és a C jelzésű lassabban, nehezebben fő meg - ezt csak végszükség esetén válasszuk, ha nem bírjuk legyűrni vad vágyainkat a mindenáron való krumplipüré evést illetően.


Zöld fűszerekkel. Megunhatatlan

Fotó: Aréna 2000
Először is nézzük az alap burgonyapüré receptjét! Hámozzuk meg a krumplit - 4 személyre 80 dkg -, és tegyük enyhén sós vízbe. 20-25 perc alatt fő olyan puhára, hogy villával könnyedén össze lehessen törni. Ha megfőtt, akkor öntsük le róla a vizet, és krumplinyomóval, vagy villával törjük olyan apróra, amilyenre csak lehet. Fokozatosan keverjünk hozzá kb.1,5 dl meleg tejet,nagyjából ennyit vesz fel a krumplink,de figyeljünk,ne legyen tocsogós.Fontos, hogy a tej meleg legyen, mert a forró krumpli a hideg tejtől hirtelen megdermed, és nem lesz igazán krémes. A másik fontos hozzávaló pedig a vaj - 4 dkg - ,és semmiképpen sem a margarin. A vajjal készült burgonyapüré íze sokkal finomabb, krémesebb. Amúgy a legtöbb margarin nem is alkalmas meleg ételek készítésére. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk hozzá egy kis sót és egy csipet szerecsendiót - ez kihangsúlyozza az ízeket. Habverővel vagy gépi mixerrel keverjük egészen habosra, krémesre, lágyra. Tálaláskor a tányéron diszíthetjük egy-egy petrezselyemlevéllel.

TIPPEK
Hogyan tehetjük izgalmasabbá hagyományos, megszokott pürénket?

- Leggyakrabban tejföllel és tojással dúsítják a pürét, de a tejszín használatával még selymesebb köretet készíthetünk.
- Fokhagyma-imádóknak nem is kell mást tenni, mint ízlés szerint pár gerezd préselt fokhagymát belekeverni a pürébe.
- Nemcsak a fokhagyma, de a hagyma is kiváló kiegészítő lehet. Halmozzunk pirított hagymakarikát burgonyapüré tetejére.
- Ugyancsak tartalmas lesz a köretünk, ha az apróra vágott hagymát libazsíron pirítjuk meg,és hozzákeverjük a már kész püréhez. A hagyma ízét nagyszerűen kiemeli egy kis mustár is.
- Ha bacont / kolbászt, füstölt sonkát / apró kockára vágva megpirítunk, és a ropogós kockákat egy kevés reszelt parmezán sajttal együtt adjuk a krumplipüréhez, tulajdonképpen már egytálételként tálalhatjuk. Csak saláta kell mellé.
- Ha a szokásosnál több vajat adunk a püréhez, kicsit hagyjuk hűlni, és nyomózsákba téve kis halmocskákat adagolunk a tányérokra, már illusztris vendégeket is elkápráztathatunk az amúgy egyszerű krumplinkkal.
- Az apróra vágott snidlinggel /metélőhagyma/ vagy friss bazsalikommal kikevert juhtúró egészen pikánssá teheti a megszokott köretet.

Sárgarépás változat. Ízben is más

A következő ötletek nemcsak új ízt, de új színt is kölcsönöznek majd!
- Ha kevés céklalevet keverünk a burgonyapüréhez, máris rózsaszín köretet tálalhatunk.
- A beletört főtt répa nemcsak narancsszínűre változtatja a köretet, de kicsit édeskés ízt is kölcsönöz neki, amit egy kis, frissen őrölt borssal ellensúlyozhatunk.
- Napsárga lesz a köret, ha sütőtököt mixelünk hozzá - ez a kombináció sült hagymakarikával egészen isteni. S igazán szezonja van!
- Zöld ruhát kap a köret, ha spenótot mixelünk hozzá, amihez adhatunk egy kis bazsalikomot is.
- Aki szereti a pesztót, ki ne hagyja a krumplipüré ,,megújításánál" sem.
- Az olajban eltett medvehagymával is színezhetjük-bolondíthatjuk a pürét.
- Ha vajon párolt zöldborsóval egészítjük ki a köretünket, metéljünk még bele egy kis maréknyi, friss mentalevelet is.

Ha vendégeket várunk, vagy ünnepi fogásra készülünk, akkor érdemes egy kis időt szánni a következő receptre!

A burgonyapürét osszuk 3 részre. Az egyik részhez keverjünk sárgarépát és kurkumát, a másikhoz spenótot egy pici frissen őrölt fekete borssal és kevés bazsalikommal, a harmadik adagot hagyjuk meg natúr. Vegyünk elő a felfújtas tálakat - de készülhet nagyobb muffin formában is - és kenjük ki vajjal. A formákat töltsük meg rétegesen a háromféle színű és ízű burgonyapürével, 1/3-1/3 arányban. A sütőformákat tegyük egy tepsibe, aminek aljába egy ujjnyi vizet öntöttünk. Közepesen meleg sütőben 15-20 percig süssük. Ezután hagyjuk a formákban 10 percig hűlni a püré rakottast, majd fordítsuk ki a tányérokra. Nagyon mutatós, színes, ízekben gazdag köretet kapunk.

A megmaradt burgonyapüré, sem veszhet kárba. Az egyik lehetőség, hogy összekeverjük egy tojással és annyi liszttel, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Formázzunk vizes kézzel kroketteket és akár sütőben - sütőpapírra téve -, vagy forró olajban süssük ki. Magában, mártogatóssal is kiváló, de egy újfajta köretnek sem utolsó. A burgonyapüré új ruháiból megunhatatlan konyhai gardróbot rendezhetünk be!





Nem is vízben kell megfőzni a burgonyát?

Krumplipürét készíteni igazán egyszerű: megfőzzük a burgonyát, összetörjük, adunk hozzá egy kis tejet, vajat vagy tejszínt - ki hogy szereti - és már kész is. Legalábbis eddig mindig így csináltuk, ám Tyler Florence szakács szerint nem így készül a tökéletes burgonyapüré.
Erről tudnia kell

Tyler Florence, a Food Network szakácsa sosem vízben főzi meg a krumplit. Szerinte így a gumók elvesztik valódi ízüket, és képtelenség tökéletes pürét készíteni belőlük. De akkor mi a teendő? Miben főzzük meg, ha nem vízben?
Forrás: Shutterstock

A válasz: tejszínben és vajban. Florence esküszik módszerére, hiszen ő mindig is
tejszín, vaj, olívaolaj, friss zsálya, rozmaring, illetve kakukkfű keverékében főzte készre a burgonyát körülbelül 20 perc alatt.

Ezt követően szűrőt helyezett egy tál fölé, beleöntötte a burgonyát, a lé lecsöpögött róla, és összegyűlt a tál alján. Így miután összetörte, felhasználhatta hozzá a fűszeres levet is.

Az eredmény: egy ínycsiklandó burgonyapüré, amelytől táncot járnak az ízlelőbimbók az ember szájában.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Köretek  
Címkék: felhasználhatta, hagymakarikával, burgonyapürével, krumplinyomóval, burgonyapüréhez, előrecsomagolt, medvehagymával, narancsszínűre, krumplipüréhez, tulajdonképpen, egytálételként, kihangsúlyozza, bolondíthatjuk, megunhatatlan, bazsalikommal, burgonyapürét, leggyakrabban, használatával, szerecsendiót, legegyszerűbb, hozzákeverjük, hagymakarikát, mártogatóssal, megújításánál, összekeverjük, sütőformákat, diszíthetjük, ínycsiklandó, burgonyapüré, izgalmasabbá, zöldborsóval, színezhetjük, bazsalikomot, kölcsönöznek, metélőhagyma, tájékoztatót, burgonyapüré elkészítése, egyik legegyszerűbb, tökélyre törekszünk, vöröses héjú, mindenáron való, alap burgonyapüré, forró krumpli, hideg tejtől, másik fontos, vajjal készült, legtöbb margarin, csipet szerecsendiót, tányéron diszíthetjük, tejszín használatával, apróra vágott, hagyma ízét, Haulitus Anikó, Tyler Florence, Food Network,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Tanuld meg ezt a versemet  Png fotel  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Fehér virág  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Png ház  Adakozás  Akarat  Bounty krémes  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Albert Einsteinről  Png ház  Leonardo da Vinci gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Éretlen vers  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig jusson idő nevetni  Png fotel  A jó emberek mindig szépek mar...  Paul David Tripp Április 20  Próbálj meg ...  Szívem  képre írva  Reménység és erő Krisztustól e...  Reggel van  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy hatékony szolga  Bounty krémes  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Albert Einsteinről  Png csokor  Minden harmadik...  képre írva  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szívem  Hogy lehet megtartani  Png lepke  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  A jó emberek mindig szépek mar...  Png nő  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Alázat  Éretlen vers  Nagyon különös  Png telefon  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Még csak most kezdődik a nap  Mindig jusson idő nevetni  Ami embereknek lehetetlen, az...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Radikális szeretet  Esti kép  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  képre írva  A televizió nem a kultúrát kép...  Szép napot kívánok  Minden harmadik...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó 
Bejegyzés Címkék
burgonyapüré elkészítése, egyik legegyszerűbb, tökélyre törekszünk, vöröses héjú, mindenáron való, alap burgonyapüré, forró krumpli, hideg tejtől, másik fontos, vajjal készült, legtöbb margarin, csipet szerecsendiót, tányéron diszíthetjük, tejszín használatával, apróra vágott, hagyma ízét, ropogós kockákat, kevés reszelt, szokásosnál több, amúgy egyszerű, megszokott köretet, következő ötletek, beletört főtt, kombináció sült, olajban eltett, következő receptre, burgonyapürét osszuk, egyik részhez, másikhoz spenótot, pici frissen, harmadik adagot, felfújtas tálakat, formákat töltsük, háromféle színű, sütőformákat tegyük, ujjnyi vizet, püré rakottast, megmaradt burgonyapüré, egyik lehetőség, újfajta köretnek, tökéletes burgonyapüré, gumók elvesztik, burgonyát körülbelül, fűszeres levet, ínycsiklandó burgonyapüré, ember szájában, felhasználhatta, hagymakarikával, burgonyapürével, krumplinyomóval, burgonyapüréhez, előrecsomagolt, medvehagymával, narancsszínűre, krumplipüréhez, tulajdonképpen, egytálételként, kihangsúlyozza, bolondíthatjuk, megunhatatlan, bazsalikommal, burgonyapürét, leggyakrabban, használatával, szerecsendiót, legegyszerűbb, hozzákeverjük, hagymakarikát, mártogatóssal, megújításánál, összekeverjük, sütőformákat, diszíthetjük, ínycsiklandó, burgonyapüré, izgalmasabbá, zöldborsóval, színezhetjük, bazsalikomot, kölcsönöznek, metélőhagyma, tájékoztatót, halmocskákat, készíthetünk, mentalevelet, krumplinkkal, krumplipürét, rendezhetünk, shutterstock, választanunk, ízlelőbimbók, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 488
  • e Hét: 1097
  • e Hónap: 9767
  • e Év: 65700
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.