Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
farsangi fánkok
  2015-01-29 13:53:52, csütörtök
 
  Öt receptváltozat egy finomságra: süssünk csörögét és farsangi fánkot!





Január 6-án, Vízkereszt napjával beköszöntött a farsangi időszak, ami hamvazószerdáig tart. Jellegzetes farsangi édesség a fánk, amely ugyan egész évben kapható különféle árusítóhelyeken, de a háziasszonyok ilyenkor maguk is szívesen elkészítik. Többféle fánkrecept van forgalomban - az összetevőket tekintve apró eltérésekkel -, ezúttal olvasóinktól közlünk ötféle receptet szalagos fánkhoz és csörögefánkhoz.

Szalagos fánk | Laczkó Anna Mária bevált receptje (ld. nyitókép)

Hozzávalók

50 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 3 tojássárgája, 1 tasak vaníliás cukor, 3 dkg friss élesztő, 3 dl tej, 1 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só

Elkészítés

Az élesztőt langyos cukor tejben felfuttatom; majd a margarin kivételével az összes hozzávalót beleteszem egy nagyobb tálba. A liszt közepébe öntöm a felfuttatott élesztőt, majd alaposan összegyúrom a tésztát. A margarint felolvasztom, s a végén adom hozzá, miután a tésztát összedagasztottam. A tésztát lefedve egy órán át hagyom kelni langyos helyen.

Miután megkelt, lisztezett munkafelületen ujjnyi vastagra nyújtom. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és lisztezett felületen hagyom még negyed órán át kelni. Ujjal lyukat nyomok a fánkok közepébe, majd forró olajban kisütöm - a lyukas felével lefelé teszem az olajba. Az aranybarnára sült fánkokat vaníliás cukorral kevert porcukorral meghintem, s baracklekvárt teszek a közepébe.

Szalagos fánk | Molnárné Horváth Anita bevált receptje

Hozzávalók

50 dkg liszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 5 tojássárgája, 6 dkg olvasztott vaj, csipetnyi só, olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz, baracklekvár a kínáláshoz

A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A liszt közepében fészket (mélyedést) alakítunk ki, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat, a csipetnyi sót, és annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd letakarva meleg helyen nagyjából fél órán át kelesztjük.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, 5-6 cm átmérőjű kerek süteményszaggatóval kiszaggatjuk, s pihentetjük még 20 percig. Bőséges, forró olajban kisütjük. Az alsó rész legyen felül, amibe ujjunkkal kis mélyedést nyomunk. Három-négy percig süssük fedő alatt, majd fordítsuk meg és süssük még 1-2 percig fedő nélkül. A kisült fánkokat helyezzük háztartási papírtörlőre, porcukorral hintsük meg, s baracklekvárral tálaljuk.





Csörögefánk 1.

Hozzávalók

500 g liszt, 3 tojás (1 egész és 2 tojás sárgája), csipet só, 4 kanál porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, kb. 175 g tejföl

Elkészítés
A hozzávalókat könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. A tésztát 30 percig pihentetjük, majd kb. 2 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és derelyevágóval nagyjából 2 ujjnyi széles, rombuszformára vágjuk. Középre vágunk egy kis rést, amin áthúzzuk rombusz egyik sarkát. Forró olajban mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük, majd vaníliás porcukorral meghintjük.

Csörögefánk 2.

Hozzávalók

25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 tojás sárgája, 1 evőkanál méz, 4 cl rum, fél dl tejföl, só, vaníliás cukor, olaj a sütéshez

Elkészítés

Az átszitált lisztet, mézet, tojássárgáját, rumot, tejfölt, sót összekeverjük, jól kidolgozzuk és egy negyedórát pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi nagyságú téglalapokra daraboljuk. A téglalap közepére vágunk egy nyílást, a tészta két átlósan szembe lévő végét középre hajtjuk és átdugjuk a nyíláson. Az így megformázott fánkokat bő, forró olajban megsütjük és az olajból kivéve lecsepegtetjük, mézet csorgatunk rá vagy meghintjük vaníliás cukorral kevert porcukorral.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
Címkék: hamvazószerdáig, árusítóhelyeken, meglangyosítjuk, baracklekvárral, szódabikarbóna, csörögefánkhoz, derelyevágóval, belemorzsoljuk, lecsepegtetjük, rombuszformára, receptváltozat, munkafelületen, háziasszonyok, összekeverjük, baracklekvárt, tojássárgáját, olvasóinktól, eltérésekkel, összetevőket, felolvasztom, felfuttatott, megformázott, tojássárgája, vastagságúra, hozzávalókat, aranybarnára, téglalapokra, rózsaszínűre, baracklekvár, beköszöntött, papírtörlőre, kiszaggatjuk, csörögefánk, pihentetjük, porcukorral, kivételével, farsangi időszak, háziasszonyok ilyenkor, összetevőket tekintve, élesztőt langyos, margarin kivételével, összes hozzávalót, nagyobb tálba, liszt közepébe, felfuttatott élesztőt, margarint felolvasztom, végén adom, tésztát összedagasztottam, tésztát lefedve, fánkok közepébe, lyukas felével, aranybarnára sült, Laczkó Anna Mária, Molnárné Horváth Anita,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy hatékony szolga  Nem tudhatod  Png fotel  Gonosz démon-álarc  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Csak a fogyatkozás látható  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Idő  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png csokor  Paul David Tripp Április 20  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png csokor  Albert Einsteinről  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Még csak most kezdődik a nap  Próbálj meg ...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Szívem  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Elköszönt  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Sokan azt tartják  Alázat  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Idő  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Sose bánj semmit  Mai harmónia kártyám  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Nem számIt  A boldog családok mind hasonló...  Még csak most kezdődik a nap  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Albert Einsteinről  Szép estét kedves látogatóimna...  Reggel van  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
farsangi időszak, háziasszonyok ilyenkor, összetevőket tekintve, élesztőt langyos, margarin kivételével, összes hozzávalót, nagyobb tálba, liszt közepébe, felfuttatott élesztőt, margarint felolvasztom, végén adom, tésztát összedagasztottam, tésztát lefedve, fánkok közepébe, lyukas felével, aranybarnára sült, lisztet mély, liszt közepében, alsó rész, kisült fánkokat, hozzávalókat könnyen, átszitált lisztet, negyedórát pihentetjük, tésztát lisztezett, téglalap közepére, olajból kivéve, hamvazószerdáig, árusítóhelyeken, meglangyosítjuk, baracklekvárral, szódabikarbóna, csörögefánkhoz, derelyevágóval, belemorzsoljuk, lecsepegtetjük, rombuszformára, receptváltozat, munkafelületen, háziasszonyok, összekeverjük, baracklekvárt, tojássárgáját, olvasóinktól, eltérésekkel, összetevőket, felolvasztom, felfuttatott, megformázott, tojássárgája, vastagságúra, hozzávalókat, aranybarnára, téglalapokra, rózsaszínűre, baracklekvár, beköszöntött, papírtörlőre, kiszaggatjuk, csörögefánk, pihentetjük, porcukorral, kivételével, beleszórjuk, kidolgozzuk, felfuttatom, jellegzetes, forgalomban, kiszaggatom, összegyúrom, meghintjük, elkészítés, olvasztott, milliméter, lisztezett, kelesztjük, negyedórát, beleteszem, finomságra, hozzávalók, hozzávalót, csorgatunk, vízkereszt, késhegynyi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 879
  • e Hét: 1753
  • e Hónap: 6157
  • e Év: 37886
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.