Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Analfabéták is kaphatnak érettségi bizonyítványt
  2016-08-30 19:14:22, kedd
 
   
  Már mindegy, hogy a gólyát milyen j-vel kell írni, ha éppen Petőfi-verset elemez a diák. Sok tanár rémálma válik valóra az érettségi szabályainak változásával.

Megjelent az érettségi vizsga követelményeiről szóló rendelet módosítása. Ez már a jövő évi érettségire is vonatkozik, így akik a héten végzősként ülnek be a középiskola padjába, már eszerint készülhetnek! A módosítás tartalmazza a közismereti vizsgatárgyak követelményeinek pontosítását, és a szakgimnáziumokban kötelező szakmai vizsgatárgyak részletes követelményeit.

A helyesírás lehet hejesírás?

Jövőre lép életbe a magyar nyelv és irodalom érettségit érintő változás is. Az egyik legfontosabb, hogy ezentúl nem hibapontok járnak majd a borzalmas helyesírásért, hanem azért járnak pluszpontok, ha végre eltalálja a diák, hogyan is írják a muszáj szót helyesen, vagy hogy ha nem használja a "vok"-ot a vagyok és a "sztem"-et a szerintem helyett.

Egy meglepő változás: nem számít hibának, ha a diák nem tudja helyesen használni a -ba/-be, -ban/-ben ragot!

A pontozás úgy fog változni, hogy

ha valaki hibázik, de nem ejt súlyos hibát, akkor 8 pluszpontot kaphat.

Íme a példák!

• Ha a dolgozatban csak központozási hiba volt (mondjuk 12 vessszőhiba), a hibapontszám 3.A diák helyesírási pontszáma így 8 pont lesz (vagyis a maximum), mert súlyos hiba nem volt a fogalmazásban.

Eközben a címlapon

• Ha a dolgozatban 4 enyhe hiba és 11 központozási hiba volt, hibapontszáma 7, helyesírási pontszáma a maximális 8 pluszpontból 6 pont, mert nem volt súlyos hibája.

• Ha a tanuló 3 súlyos és 3 enyhe hibát követett el, központozási hibapontszáma pedig 2, hibapontszáma összesen 11. Helyesírási pontszáma a maximális 8-ból 4 pont lesz, mert a súlyos hibák száma nem haladja meg a 4 darabot.

• Ha a tanulónak 11 súlyos hibája, 1 enyhe hibája és 3 központozási hibapontja volt, hibapontszáma összesen 26. Dolgozatára ekkor nem kap helyesírási pluszpontot, mert több hibapontja volt 16-nál, és 8-nál több volt a súlyos hibák száma.

Szövegalkotás

Megváltozik a középszintű szövegalkotási feladatlap szerkezete is. A gyakorlati írásbeli feladat átkerül emeltről középszintre, és az érveléssel kerül párba, így e kettő feladat közül lehet választani. Középszinten műelemző és a műveket összehasonlító feladatok közül választhatnak a diákok.



Jön a műveltségi feladat is

Már nem lesz elég bebiflázni minden egyes művet, az emelt szintű írásbeli érettségi első feladata szövegértési és műveltségi feladatsor lesz.

Szóbeli tételek

A szóbeli tételek száma nem változott, viszont több közismereti tárgy vizsgakövetelménye és vizsgaleírása változott, ezekről részletesen itt olvashatsz.

Szakmai tárgyból is kell vizsgázni

2017-re vezetik be azt is, hogy a szakgimnáziumokban a diákoknak már mindenképp érettségizniük kell legalább egy szakmai tárgyból - a szakgimnázium ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgyból.

Csak emelt szinten

A listából is látszik, hogy szakmai tárgyakból csak emelt szintű érettségi tehető. Egy szakgimnáziumi osztályfőnök azt mondta a -nak, hogy a legtöbb ilyen szakiskolában tanuló gyereknek nagy kihívás még a középszintű érettségi is, így félő, hogy sokan el fognak vérezni az emelt szinten. Azt is kifogásolta, hogy csak 3 napja elérhetően a követelmények, így a szaktantárgyak oktatói is csak most szembesültek velük.

Önkéntesség, mint feltétel

Aki ezentúl érettségizni akar, annak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesítenie. Az 50 órát három év alatt, a 9-11. osztályban kell teljesíteni a tanítási időszakban, vagy akár egyben, a nyári szünetekben.

forrás: http://ripost.hu/cikk-erettsegi-2017-erettsegi-szabaly-valtozas-magyar-erettsegi? source=hirstart
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
Címkék: követelményeinek, követelményeiről, követelményeit, vizsgatárgyból, szaktantárgyak, érettségizniük, szakgimnáziumi, összehasonlító, szövegalkotási, hibapontszáma, vizsgatárgyak, választhatnak, szakgimnázium, szövegalkotás, vizsgaleírása, fogalmazásban, szakiskolában, helyesírásért, követelmények, készülhetnek, legfontosabb, érettségizni, központozási, pluszpontból, pontosítását, középszinten, szembesültek, szabályainak, változásával, teljesítenie, hibapontszám, szövegértési, osztályfőnök, középszintre, szünetekben, közismereti, gólyát milyen, érettségi szabályainak, érettségi vizsga, héten végzősként, középiskola padjába, módosítás tartalmazza, közismereti vizsgatárgyak, helyesírás lehet, magyar nyelv, egyik legfontosabb, borzalmas helyesírásért, muszáj szót, szerintem helyett, meglepő változás, dolgozatban csak, diák helyesírási,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál...  Nem méltó hozzád  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Egy bizonyos határt  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Minden harmadik...  Bertolt Brecht -től idézet  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Minden harmadik...  Szép napot kívánok  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png kislány  Makszim Gorkij gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Fehér virág  Akik bántanak téged  képre írva  Mi lenne ha  Nagyi telefonál  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png kutya  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png lepke  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Németh László tollából  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A boldog családok mind hasonló...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Paul David Tripp Április 20  Leonardo da Vinci gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Mindig jusson idő nevetni  Éretlen vers  A televizió nem a kultúrát kép...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nem számIt  Albert Einstein gondolata  Őrizkednünk kell...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Png csokor  Albert Einstein gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Png virág  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Tanuld meg ezt a versemet  Szép estét kedves látogatóimna...  A kételkedés kezelése  Fekete István - Akác  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Szívem  A boldog családok mind hasonló...  Szívem  Julian Brass gondolata  Png csokor  Soha ne kedvezz...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Egy bizonyos határt 
Bejegyzés Címkék
gólyát milyen, érettségi szabályainak, érettségi vizsga, héten végzősként, középiskola padjába, módosítás tartalmazza, közismereti vizsgatárgyak, helyesírás lehet, magyar nyelv, egyik legfontosabb, borzalmas helyesírásért, muszáj szót, szerintem helyett, meglepő változás, dolgozatban csak, diák helyesírási, maximális 8-ból, súlyos hibák, középszintű szövegalkotási, gyakorlati írásbeli, érveléssel kerül, műveket összehasonlító, műveltségi feladat, emelt szintű, szóbeli tételek, szakmai tárgyból, szakgimnázium ágazatának, szakgimnáziumi osztályfőnök, legtöbb ilyen, középszintű érettségi, emelt szinten, szaktantárgyak oktatói, tanítási időszakban, nyári szünetekben, követelményeinek, követelményeiről, követelményeit, vizsgatárgyból, szaktantárgyak, érettségizniük, szakgimnáziumi, összehasonlító, szövegalkotási, hibapontszáma, vizsgatárgyak, választhatnak, szakgimnázium, szövegalkotás, vizsgaleírása, fogalmazásban, szakiskolában, helyesírásért, követelmények, készülhetnek, legfontosabb, érettségizni, központozási, pluszpontból, pontosítását, középszinten, szembesültek, szabályainak, változásával, teljesítenie, hibapontszám, szövegértési, osztályfőnök, középszintre, szünetekben, közismereti, részletesen, pluszpontok, helyesírási, önkéntesség, vessszőhiba, tartalmazza, dolgozatban, teljesíteni, szolgálatot, középiskola, érettségire, megváltozik, középszintű, dolgozatára, pluszpontot, kifogásolta, olvashatsz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1525
  • e Hét: 3847
  • e Hónap: 10088
  • e Év: 62354
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.