Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
15 ritkán hallható régi magyar szólás és közmondás
  2016-09-07 19:59:55, szerda
 
   
 
Nem hangoznak el nap mint nap ezek a mondatok. Sőt, van olyan szólásunk, amelyet már egyáltalán nem használunk.

Mennyi, de mennyi magyar szólás és közmondás akad, amelyet ma már egyáltalán nem használunk, vagy csak nagyon ritkán. És ezek között mennyi lehet, amelynek a jelentését sem ismerjük... A régi, szinte sosem hallott szólásokból és közmondásokból választunk ki most tizenötöt.

1. Aba nem posztó

Ahhoz, hogy megértsük a szólást, több dologgal is tisztában kell lennünk. Abán itt nem a 4400 lelkes Fejér megyei települést értik, hanem azt durva, festetlen, és emiatt olcsóbb szőrszövet, amelyből egykor a cselédek, szerzetesek, illetve a "közrendűek" ruhái készültek. Erdélyi János ezt így magyarázza az 1851-ben kiadott Magyar közmondások könyvében: "Aba faj, posztó nem. Mikor a faj és nem (species et genus) a tagadó nem (non) szóval köttetnek öszve, az mindig rosszat, kevés becsút jelent a magyar közmondásokban, p. "kása nem étel; egres nem szőlő" stb., mintha mondatnék: a kása rossz étel, az egres rossz szőlő."

2. Annyi köze van hozzá, mint kálomista embernek a szűz Máriához.

Vagyis semennyi. A kálomista, azaz kálvinista (református) egyház tanításai között nem szerepel a szentek vallásos tisztelete, Mária vallásos kultusza, a templomokat sem díszítik szentek szobraival. A kálvinista felekezetűek tehát nem imádkoznak a szentekhez és Szűz Máriához, Jézus anyját ugyanis nem tekintik közbenjárónak, csupán a Megváltó édesanyjának.

3. Bugyli bicska fanyelű, ha elvész is, megkerül.

Világos, mint a nap: rossz pénz nem vész el. Na, de mi az a bugylibicska? Olcsó kis zsebkések, fából készült nyéllel és rendszerint nem a legjobb minőségű fémből kovácsolt pengével. Összecsukva hordták, és a zsebben tárolták, nem a csizmaszárban, mint a komolyabb késeket. Egy alma csutkájának kivágására alkalmas a bugylibicska, de például a hús szeletelésére már nem.

4. Dorongot vetettek eleibe.

Ez azt jelenti, hogy valakit megakadályoznak a céljai elérésében. Mi a dorong? Vastagabb farúd, faág.

5. Disznó orrára arany perec.

Mondhattuk volna azt is, hogy disznók elé hánynak gyöngyöt, azaz arra érdemtelen, értéket nem becsülő ember jut előnyökhöz. Sok disznóval kapcsolatos szólásunk és közmondásunk van.

A történelmi Magyarország területén a sertés a XVI. századig nem volt annyira meghatározó haszonállat, mint például az utóbbi 100 évben. A sertéshús és a zsír dominanciája a török időkben alakult ki, amikor a mindent feldúló oszmán-török csapatok a háziállatok közül csak a sertést hagyták a háznál, mivel a Korán tiltja a fogyasztását.

6. Hajó nyomát keresi a tengeren.

Különösebb magyarázat nem kell hozzá, mindenki tisztában van a víz tulajdonságaival... Ennek a szólásnak a párjai: homokból fon ostort, Dunába hord vizet....

7. Jámbor is napjában hétszer vétkezik.

Jelentése: nincsen teljesen feddhetetlen ember, mindenki követ el hibákat, mindenkinek megvan a maga bűne. A közmondás - a napi hét vétekkel - talán egy bibliai idézet nyomán keletkezhetett. Lukács evangéliumának 17. fejezetében ugyanis ez olvasható: "Ha napjában hétszer vétkezik ellened, de hétszer jön hozzád és azt mondja: Sajnálom, - bocsáss meg neki."

8. Kutya baja, mint a kiséri halottnak.

Mi a szólás alapja? Egy legenda, amely szerint a Kiséren a halottnak hitt ember megmozdult. Kutyás szólásokban is bővelkedik a néphagyomány: "kutyául vagyok", "eben guba", "a kutyafáját", "eb ura fakó". Ennek oka az, hogy a kutyák már a honfoglalás előtt kísérték az állattartással foglalkozó magyar törzseket.

9. Mindegy, ha csákány förgeteg hull is.

A néprajzi források szerint Hódmezővásárhelyről ered ez a szólás, jelentése pedig az, hogy valamit bármi áron, "tűzön, vízen át" is véghezviszünk, nem tántoríthatnak el bennünket a szándékunktól. A förgetegen itt erős vihart értsetek.

10. Ordít, mint a pap kutyája.

Már megint a kutyával példálózunk... Azokra mondják ezt, akik eléggé önhittek, elbizakodottak. Miért ordíthat a pap kutyája? Megteheti. A papoknak, különösen a falubeli papnak, szinte az egyetlen írástudónak mai mértékkel mérve elég nagy hatalma volt, beleszólása a közügyekbe, és mély tisztelet övezte őket.

11. Polcot ígér másnak, holott a kenyérbe alig vágja fogát.

Vagyis: nehezen teljesíthető ígéreteket tesz.

12. Róka farkát billegeti, násznagy akar lenni.

Vagyis valaki hízelgéssel, ravasz csellel kíván elérni valamit. A róka a kultúránkban, illetve meséinkben gyakran tűnik fel úgy, mint ravasz, a többi állatot rendszeresen átverő figura.

Néhányszor persze a mesehősök segítőiként tűnnek fel a rókák, mint például a szegény legényről és a gazdag legényről szóló történetben: a szegény legény megeteti az éhes, ételért könyörgő rókát, az pedig 3 szőrszálat ad a bundájából, azzal, hogy ha bajba kerül, csak dobja a tűzbe, ő ott terem, és segít a szegény legénynek.

13. Szénáról szalmára

Akkor mondták, ha egy helyzet rosszabbra fordult. A szólás eredete a széna és a szalma közti minőségi különbségből ered. Előbbi az állatok etetésére szolgáló levágott és megszárított fűfélék összefoglaló neve, utóbbi pedig a learatott gabona szára, amelyet még állatok élelmezésére sem használtak, csak alomnak.

14. Úgy szánts, hogy boronálni lehessen.

Ma úgy mondanánk: dolgozz igényesen, hiba nélkül. Dolgozz úgy, hogy a munkádra lehessen alapozni a következő munkafázist. A földművelésben a szántást (a talaj mélyebb átforgatását) követte a boronálás, amely során csak a talaj legfelső rétegeit egyengetik el, teszik porhanyósabbá.

15. Zegernyés időben, zákányos úton, lerifrancolt lóval bajos utazni.

Imádjuk! Pontosan azért, mert szinte magyar-magyar szótár kel a megfejtéséhez. Nézzük csak végig, szóról szóra, mit jelent! A zegernyés idő: hideg, cudar, jellemzően esős vagy havas idő. A zákányos jelentése nyálkás, piszkos lében úszó. A lerifrancolt szó helyett ma azt mondanánk: hullafáradt, lestrapált.



Nektek melyik régi szólás, közmondás tetszik a legjobban? Mivel bővítenétek a listát?

Ha érdekes volt az összeállítás, oszd meg másokkal is!

Forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/15-ritkan-hallhato-regi-magyar-szolas-es-kozm ondas/
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
Címkék: tulajdonságaival, megakadályoznak, földművelésben, evangéliumának, tántoríthatnak, keletkezhetett, közmondásokban, állattartással, elbizakodottak, közmondásokból, közbenjárónak, szándékunktól, csizmaszárban, megfejtéséhez, porhanyósabbá, szeletelésére, véghezviszünk, megszárított, átforgatását, összefoglaló, élelmezésére, különbségből, lerifrancolt, feddhetetlen, édesanyjának, bugylibicska, néphagyomány, közmondásunk, magyarország, fogyasztását, felekezetűek, dominanciája, teljesíthető, kultúránkban, rendszeresen, összeállítás, 4400 lelkes, 1851-ben kiadott, mindig rosszat, magyar közmondásokban, kása rossz, egres rossz, szűz Máriához, szentek vallásos, kálvinista felekezetűek, legjobb minőségű, zsebben tárolták, komolyabb késeket, alma csutkájának, céljai elérésében, történelmi Magyarország, zsír dominanciája, Erdélyi János, Szűz Máriához,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png lepke  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam Krisztinától  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Nagyi telefonál  Régi emberek, akikre máig büsz...  Esti kép  Png kutya  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdőn  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png telefon  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Irgalom és ítélet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A Megváltó szolgálatában  Hazára minden embernek szükség...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Egy lelki imádság  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png lepke  Fehér virág  A boldog családok mind hasonló...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Reggel van  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Elköszönt  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Csak a fogyatkozás látható  Png nő  Akarat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Adakozás  képre írva  Fekete István - Akác  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Az engedelmesség miért nem vál...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Paul David Tripp Április 19  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Png telefon  képre írva  Őrizkednünk kell...  Alázat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
4400 lelkes, 1851-ben kiadott, mindig rosszat, magyar közmondásokban, kása rossz, egres rossz, szűz Máriához, szentek vallásos, kálvinista felekezetűek, legjobb minőségű, zsebben tárolták, komolyabb késeket, alma csutkájának, céljai elérésében, történelmi Magyarország, zsír dominanciája, török időkben, mindent feldúló, háziállatok közül, sertést hagyták, maga bűne, bibliai idézet, kiséri halottnak, szólás alapja, halottnak hitt, honfoglalás előtt, állattartással foglalkozó, néprajzi források, kutyával példálózunk, falubeli papnak, egyetlen írástudónak, kenyérbe alig, többi állatot, mesehősök segítőiként, szegény legényről, gazdag legényről, szegény legény, szegény legénynek, helyzet rosszabbra, szólás eredete, szalma közti, állatok etetésére, learatott gabona, munkádra lehessen, következő munkafázist, talaj mélyebb, talaj legfelső, zákányos jelentése, tulajdonságaival, megakadályoznak, földművelésben, evangéliumának, tántoríthatnak, keletkezhetett, közmondásokban, állattartással, elbizakodottak, közmondásokból, közbenjárónak, szándékunktól, csizmaszárban, megfejtéséhez, porhanyósabbá, szeletelésére, véghezviszünk, megszárított, átforgatását, összefoglaló, élelmezésére, különbségből, lerifrancolt, feddhetetlen, édesanyjának, bugylibicska, néphagyomány, közmondásunk, magyarország, fogyasztását, felekezetűek, dominanciája, teljesíthető, kultúránkban, rendszeresen, összeállítás, írástudónak, csutkájának, háziállatok, közmondások, szerzetesek, példálózunk, rendszerint, munkafázist, hullafáradt, beleszólása, segítőiként, meghatározó, hízelgéssel, templomokat, történetben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 303
  • e Hét: 671
  • e Hónap: 6912
  • e Év: 59178
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.