Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Aprószentek napja
  2016-12-28 12:40:51, szerda
 
   
 
December 28-a a kalendárium szerint az aprószentek napja, de tudod, kik voltak az aprószentek?
És azt, hogy miért verték meg ezen a napon a fiú gyerekeket, és hogy miért lehetett csalódott az, aki nem kapott a vesszőzésből?
Kik azok az aprószentek?
A Biblia szerint, amikor Heródes meg akarta öletni a gyermek Jézust, Betlehem környékén minden fiú csecsemőt lemészároltatott. A Jézusért mártírhalált halt kisgyermekeket nevezzük aprószenteknek, és december 28. az ő napjuk immáron 1500 óta. A naphoz sok, elsősorban gyermekekhez köthető népszokás is kapcsolódik.
Vesszőzés
A legtöbb európai országban, és magyar nyelvterületen is sokáig, körülbelül a második világháborúig élő hagyomány volt a vesszőzés, melynek során a legtöbb helyen a fiú gyermekeket, néhány helyen a házról házra járó legényen a lányokat, másütt az egész családot, sőt még az állatokat is megcsapkodták frissen vágott vesszővel, hogy így a rossz szellemek ne lehessenek rájuk hatással, és a jövő évben minden szerencsétlenség elkerülje őket.
Az aprószentek napjához köthető hagyományok többsége játékos dolog, amit mi sem bizonyít jobban, mint az egyik mondóka, amit a fiú gyermekek megvesszőzése közben kell mondani a néphagyomány szerint:
Szófogadó légy, jó légy, Ha lenek küldenek, főnek menj, Ha főnek küldenek, lenek menj.
Melyik kisfiú mondana nemet az ilyen biztatásra, ugye?
Hányan vannak az aprószentek?
Azzal sem árt tisztában lenned, hogy hányan vannak az aprószentek, a hagyomány szerint ugyanis, aki nem tudja a választ, vagy nem felel azonnal, az bizony ma kikaphat. Bár a valós, bibliai esettel kapcsolatban nem tudhatunk számot, a különböző hagyományok szerint - attól függően, hogy az ország mely területén szegezik neked a kérdést - helyes válasz lehet a 365, a 144 ezer, de az is, ha azt feleled, minden sarokban egy szakajtóval.
Római gyökerek
Bár az aprószentek keresztény ünnep, valószínűleg, mint sok más, ez is régebbi hagyományokra vezethető vissza. A római korban például ezen a napon ajándékozták meg a gyerekeket, ezzel is magyarázható, hogy miért volt szokás a vesszőzni járó fiúknak régebben diót, mogyorót, esetlen néhány forintot adni.
Irodalmi vonatkozások
Bár az aprószentekhez köthető hagyományok játékosak és kedvesek, a nap eredete valószínűleg a történelem egyik legszomorúbb eseménye. Nem csoda hát, hogy több művészt is megihletett a kisgyermekek lemészárlása és a szülők felfoghatatlan bánata.
Arany János Ráchel siralma című versében például ezt írja:
Temetés lesz holnap. Jertek el, oh jertek! Látogassuk együtt a temetőkertet; Nem irtózom többé; Fektessük le halvány gyermekimet szépen - Kik alusznak immár az Úrnak kezében, Fiaitok közzé. Íme, a szép tavasz kiesett az évből, Egy nemzedék holt ki az emberiségből, Nyugszik temetőben; Serdül Bethlehemnek, felnő számos ifja: De egynek se lészen születése napja E két esztendőben.
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Címkék: lemészároltatott, szerencsétlenség, kisgyermekeket, aprószentekhez, nyelvterületen, felfoghatatlan, aprószenteknek, hagyományokra, megvesszőzése, megcsapkodták, világháborúig, lemészárlása, mártírhalált, emberiségből, magyarázható, kisgyermekek, néphagyomány, vonatkozások, vesszőzésből, valószínűleg, temetőkertet, ajándékozták, legszomorúbb, gyermekekhez, bethlehemnek, kapcsolatban, szakajtóval, hagyományok, aprószentek, kalendárium, esztendőben, kapcsolódik, gyermekimet, gyermekeket, megihletett, körülbelül, kalendárium szerint, aprószentek napja, gyermek Jézust, legtöbb európai, második világháborúig, legtöbb helyen, házról házra, egész családot, rossz szellemek, jövő évben, aprószentek napjához, egyik mondóka, néphagyomány szerint, ilyen biztatásra, hagyomány szerint, különböző hagyományok, Arany János Ráchel, Serdül Bethlehemnek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Makszim Gorkij gondolata  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Hogy lehet megtartani  Png virág  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Krisztinától  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Fehér virág  Kerüld el az evangélium örömén...  Lóhere  Régi emberek, akikre máig büsz...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Png virág  Szép estét  Adakozás  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Adakozás  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Zilahy Lajos gondolata  Szívem tiéd  Rátalálsz  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Esti kép  Elköszönt  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Szép estét  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A sors  Akarat  A sors  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Tanuld meg ezt a versemet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Nem számIt  Png virág  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Ne kapaszkodj magasabbra,  Németh László tollából  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A televizió nem a kultúrát kép...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nem számIt  Png férfi  Szép álmokat!  Popper Péter szavai  Gonosz démon-álarc  Png fotel  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Szívem tiéd  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét  Mi lenne ha  Nem tudhatod  Kerüld el az evangélium örömén...  Nem számIt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kaffka_Margit  Nagyon különös  Png cica  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Neked tudnod kell  Irgalom és ítélet  Kaffka_Margit  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Irgalom és ítélet  Png férfi 
Bejegyzés Címkék
kalendárium szerint, aprószentek napja, gyermek Jézust, legtöbb európai, második világháborúig, legtöbb helyen, házról házra, egész családot, rossz szellemek, jövő évben, aprószentek napjához, egyik mondóka, néphagyomány szerint, ilyen biztatásra, hagyomány szerint, különböző hagyományok, ország mely, kérdést &#8211, aprószentek keresztény, római korban, napon ajándékozták, vesszőzni járó, aprószentekhez köthető, történelem egyik, kisgyermekek lemészárlása, szülők felfoghatatlan, szép tavasz, nemzedék holt, lemészároltatott, szerencsétlenség, kisgyermekeket, aprószentekhez, nyelvterületen, felfoghatatlan, aprószenteknek, hagyományokra, megvesszőzése, megcsapkodták, világháborúig, lemészárlása, mártírhalált, emberiségből, magyarázható, kisgyermekek, néphagyomány, vonatkozások, vesszőzésből, valószínűleg, temetőkertet, ajándékozták, legszomorúbb, gyermekekhez, bethlehemnek, kapcsolatban, szakajtóval, hagyományok, aprószentek, kalendárium, esztendőben, kapcsolódik, gyermekimet, gyermekeket, megihletett, körülbelül, elsősorban, biztatásra, gyerekeket, lehessenek, keresztény, történelem, látogassuk, népszokás, országban, vesszőzés, játékosak, hagyomány, tisztában, vezethető, tudhatunk, területén, különböző, vesszőzni, szófogadó, állatokat, szellemek, elkerülje, gyermekek, vesszővel, csalódott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 247
  • e Hét: 3114
  • e Hónap: 9486
  • e Év: 60277
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.