Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kamilla Olaj
  2017-03-25 20:13:06, szombat
 
   
  A kamilla a becslések szerint az ötödik legkeresettebb gyógynövény a világon, és az egyik legfontosabb kozmetikai és gyógyszerészeti adalékanyag. Bár ez az adat egy amerikai egészséggel foglalkozó portálról származik nyugodtan mondhatom a kamilla nálunk is benne van az első ötbe.

A kamilla azonban nemcsak tea formájában ismert, a növényből vízgőzdesztillációval kivont illóolaj is kapható amely nagy koncentrációban tartalmazza az ismert jótékony vegyületeket.

Bár a növény hajtásai és a gyökerei is tartalmaznak-sokkal kisebb mennyiségben-illóolajat, ezekben a kivonatokban nem található meg a kamilla olaj két fő hatékony vegyülete a kamazulén és α-bisabolol.

Az illóolajat a virágfejekből vízgőzdesztillációval állítják elő. Összetétele nagyban függ a körülményektől, vagyis attól mikor szüretelték a virágfejeket, és milyen körülmények között tárolták azokat. A különböző hatóanyagok mennyisége a virágzás során változik, és a szárítás folyamata is befolyásolja azt. Az illóolaj tartalom a legalacsonyabb a pusztuló virágfejekben és a legmagasabb a virágba borulás első hetében. A szüretelés tehát a virágzás első hetében, a szárítás pedig árnyékos helyen ajánlott.

Magában a virágban több mint 120 kémiai összetevőt sikerült azonosítani, köztük 28 terpenoidot 36 flavonoidot, és 52 további vegyületet amelyek mindegyikének van farmakológiai aktivitása.

Néhány ismertebb vegyületet a sok közül: matricin és matricarin, apigenin és luteolin, kumarinok mint a herniarin és umbelliferone, fenolos savak és poliszaccharidok. A nagy számban jelen levő aktív anyag miatt olyan sokrétű a kamilla tea felhasználhatósága.

A virágokból vízgőzdesztillációval kivont mélykék színű illóolaj vizsgálatakor kicsit más összetételt kapunk. 75-90%-ban szeszkviterpének alkotják és ezek felelősek a szép kék színért is.

A fő összetevők pedig:

-azulének speciálisan a kamazulene

-(-)-alpha-bisabolol

-bisabolol oxidok (A és B)

-trans-β-farnesene (up to 45%)

-spiroethers

Az illóolajat alkotó anyagok közül kettő, az α-bisabolol és kamazulén hordozzák a fő hatást. Ez a két vegyület együtt alkotja az illóolaj mennyiségének kb. a felét. A dolog érdekessége hogy a kamazulén magában a virágban nincs is jelen. Az azulének -mint a kamazulén is- a vízgőzdesztilláció során alakulnak ki a virágban levő-és proazuléneknek nevezett-matricinből és matrikarinból.

Az illóolaj főbb hatásai: antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő, fekélyellenes, görcsoldó, emésztőrendszeri tonizáló és nyugtató.

Felhasználásának legfontosabb területei: bőrgyulladások, bőrfekélyek, nehezen gyógyuló sebek, ekcéma; a szájüreg-, a garat- és az orrüreg gyulladásai; gyomor-és bélrendszeri fekélyek, aranyér; izom- és izületi gyulladások, valamint hüvelyfertőzések kezelése.

A kamilla illóolaját és az illóolaj összetevőkben gazdag szeszes-vizes kivonatát a szájüreg és a felső légutak megbetegedéseiben használható szájöblögetőkben, inhaláló- és légzéskönnyítő hatású készítményekben (pl. mellkasi bedörzsölők), valamint az orrüreg gyulladásainak kezelésére szánt kenőcsökben alkalmazzák. Az emésztőrendszer (elsősorban a gyomor- és a nyombél) gyulladásos folyamatainak és fekélyeinek kezelésére kamilla illóolajat, ill. annak főbb alkotórészeit tartalmazó készítményeket (emésztésjavító tablettákat, tinktúrákat és instant teákat) használnak.

Az illóolaj nagyon fontos alkalmazási területe a különféle bőrproblémák kezelése. A kamilla illóolajat gyulladáscsökkentő és bőrápoló tulajdonságai miatt gyakran alkalmazzák a babaápoló készítményekben. A kamilla illóolaj erős gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően az illóolaj és az illóolaj alkotórészeket tartalmazó szeszes kivonatok jó eredménnyel alkalmazhatók az izom- és izületi gyulladások kezelésére, részben borogatások és gyógyfürdők, részben gyulladáscsökkentő hatással (is) bíró készítmények (masszázsolajok, krémek, kenőcsök) alkotórészeként.
http://fitoterapiakalauz.hu/kamillaolaj/
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Címkék: szeszkviterpének, poliszaccharidok, szájöblögetőkben, emésztőrendszeri, felhasználásának, hüvelyfertőzések, koncentrációban, antimikrobiális, készítményekben, gyógyszerészeti, alkotórészeként, emésztőrendszer, proazuléneknek, gyulladásainak, légzéskönnyítő, bőrgyulladások, készítményeket, legalacsonyabb, legkeresettebb, körülményektől, masszázsolajok, hatóanyagainak, alkotórészeket, emésztésjavító, virágfejekből, umbelliferone, matrikarinból, fekélyellenes, sebgyógyulást, virágfejekben, folyamatainak, alkalmazhatók, farmakológiai, összetevőkben, vizsgálatakor, mennyiségének, becslések szerint, ötödik legkeresettebb, egyik legfontosabb, amerikai egészséggel, kamilla nálunk, első ötbe, kamilla azonban, ismert jótékony, növény hajtásai, kamilla olaj, különböző hatóanyagok, virágzás során, szárítás folyamata, illóolaj tartalom, pusztuló virágfejekben, virágba borulás, Kamilla Olaj,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kaffka_Margit  Png férfi  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png ház  Png ház  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Alvó cicák  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Akarat  Egy lelki imádság  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Bertolt Brecht -től idézet  Albert Einstein gondolata  Idő  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Png kislány  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  képre írva  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Kaffka_Margit  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Alvó cicák  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Jó éjszakát  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Makszim Gorkij gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png fotel  Őrizkednünk kell...  Elköszönt  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Akarat  Soha ne kedvezz...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nevem  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  George Gordon Lord Byron: Inez...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  A sors  Facebookon kaptam  Nem számIt 
Bejegyzés Címkék
becslések szerint, ötödik legkeresettebb, egyik legfontosabb, amerikai egészséggel, kamilla nálunk, első ötbe, kamilla azonban, ismert jótékony, növény hajtásai, kamilla olaj, különböző hatóanyagok, virágzás során, szárítás folyamata, illóolaj tartalom, pusztuló virágfejekben, virágba borulás, szüretelés tehát, virágzás első, szárítás pedig, virágban több, nagy számban, illóolajat alkotó, illóolaj mennyiségének, dolog érdekessége, kamazulén magában, virágban nincs, azulének -mint, virágban levő-és, illóolaj főbb, orrüreg gyulladásai, kamilla illóolaját, illóolaj összetevőkben, felső légutak, orrüreg gyulladásainak, illóolaj nagyon, különféle bőrproblémák, kamilla illóolajat, babaápoló készítményekben, kamilla illóolaj, illóolaj alkotórészeket, szeszkviterpének, poliszaccharidok, szájöblögetőkben, emésztőrendszeri, felhasználásának, hüvelyfertőzések, koncentrációban, antimikrobiális, készítményekben, gyógyszerészeti, alkotórészeként, emésztőrendszer, proazuléneknek, gyulladásainak, légzéskönnyítő, bőrgyulladások, készítményeket, legalacsonyabb, legkeresettebb, körülményektől, masszázsolajok, hatóanyagainak, alkotórészeket, emésztésjavító, virágfejekből, umbelliferone, matrikarinból, fekélyellenes, sebgyógyulást, virágfejekben, folyamatainak, alkalmazhatók, farmakológiai, összetevőkben, vizsgálatakor, mennyiségének, tulajdonságai, alkotórészeit, mindegyikének, tartalmaznak, befolyásolja, vegyületeket, kivonatokban, mennyiségben, virágfejeket, bélrendszeri, köszönhetően, legfontosabb, készítmények, bőrproblémák, eredménnyel, gyulladások, legmagasabb, azonosítani, flavonoidot, terpenoidot, borogatások, hatóanyagok, összetétele, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 505
  • e Hét: 1989
  • e Hónap: 8361
  • e Év: 59152
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.