Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Áder János ünnepi beszéde
  2012-08-20 11:04:46, hétfő
 
  Áder János köztársasági elnök szerint a magyar állam XXI. századi sikeréért a nemzet tagjainak ma is úgy érdemes magukra tekinteniük, mint valódi alkotóira, újraalapítóira államunknak. Ezért nem elég büszkének lennünk elődeinkre, nem elég fejet hajtani az ő teljesítményük előtt, hanem "ismét bölcs kiegyezésre" kell jutnunk, hogy "újra felemeljük a lelkünk" - fogalmazott az államfő hétfőn, az augusztus 20-i tisztavatás hagyományos helyszínén, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
A köztársasági elnök a fiatal honvédtisztek előtt szólva hangsúlyozta, új kor kezdetén állunk, hiszen a régi világ válságba jutott és csak azok a nemzetek lesznek a XXI. század nyertesei, akik képesek "felemelni a lelkük". "Mi magyarok pedig a vérünkben hordozzuk a tudást, hogy ha a lélek emelkedik, csakugyan vele emelkedik minden" - húzta alá Áder János aki szerint kezdetnek elég lesz, ha lelkünket "oda emeljük, ahová ez van írva: A haza minden előtt".
Az államfő ünnepi beszédében a családalapításhoz hasonlította az államalapítást. Mint mondta, a család mindannyiunk számára az otthont jelenti, és az állam is ehhez hasonló: azt jelenti, nemcsak otthonunk, hazánk is van a nagyvilágban. Áder János szerint történelmi sikerünkként értékelhető, hogy "volt és mindig lesz a földnek egy szeglete, egy önálló európai állam, amelyre minden magyar a hazájaként gondol, aminek neve: Magyarország".
Kiemelte: augusztus 20. államalapítónkról, és rólunk, magyarokról szól, mindarról, ami összeköt minket, s mindarról, amit egymással időről időre érdemes megbeszélnünk.
A magyar történelem azt példázza, hogy "mindig csak akkor sikerült felemelnünk országunkat, ha a lelkünket is sikerült felemelnünk" - hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve: élni kell lehetőségeinkkel, amelyek "kapuja csak azok előtt nyílik meg, akik előrelátó tervekkel, bátor és okos tettekkel maguk látnak hozzá álmaik valóra váltásához".
Áder János szerint Szent Istvánt is ez tette naggyá, vagyis, hogy élni tudott a mások előtt is adott államalapítás lehetőségével. Kitért első királyunk fiának írt intelmeire is, amelyek szerinte egymás és mások iránti tiszteletről és türelemről szólnak. "Arról, hogy bár a magyar állam építménye követi az európai mintát, ugyanakkor tükröznie kell a benne élők akaratát, hagyományait, karakterét is" - fűzte hozzá.
Az államfő nem kis büszkeségnek nevezte, hogy a magyarok, a megmaradó, az államalkotó nemzetek közé tartoznak, aláhúzta ugyanakkor, hogy az államalapítás nem ért véget Szent István tettével.
Mint mondta, a magunk mögött hagyott több mint ezer esztendő alatt nemzedékről nemzedékre megőriztük képességünket, hogy lelkünket felemelve akár a semmiből is újraalapítsuk államunkat. Tehát, amikor Szent István műve előtt fejet hajtunk, mindazokra is emlékezni kell, akik az elmúlt ezer esztendőben reménytelennek tűnő helyzetekben is újraalapították a magyar államot - hangsúlyozta Áder János.
A megpróbáltatásokra példaként említette a tatárjárást és a törökdúlást, ám szerinte a romokból sikerült "építő köveket" faragni. Az 1848-49-es szabadságharcra kitérve azt mondta, a világos fegyverletétel után "minden hazafi tudta, hogy előbb ismét a lelkünket kell felemelnünk, hogy vele a haza is emelkedhessen". Ez a felismerés volt 1867-es kiegyezésünk alapja, a Deák nevével fémjelzett idők pedig "soha nem látott felvirágzást hoztak" - fejtette ki, megjegyezve, hogy 1896-ban, a honfoglalás ezredik évfordulóján a századfordulós Európa egyik legérdekesebb és legdinamikusabban fejlődő országa voltunk.
Áder János szerint a XX. században, Trianon és a II. világháború csapásai után is újjá kellett alapítani a magyar államot, majd azt követően is, amikor "azt láttuk, hogy akiket felszabadítóként érkeztek, megszállóinkká lettek". Nyomatékosította továbbá, hogy 1956 októberében is "felemeltük lelkünket" és "világraszóló erővel" újra megfogalmaztuk a szabad és önálló európai magyar állam igényét, amivel a világ szemében is a szabadság nemzetévé váltunk. Az államfő szerint ez a közös teljesítményünk tette lehetővé, hogy 1990-ben ismét újraalkothassuk államunkat.
"Ám a történetnek itt koránt sincs vége" - mondta a köztársasági elnök, aláhúzva: "államalkotó nemzetünk tagjaiként ma is úgy érdemes magunkra tekintenünk, mint valódi alkotóira, újraalapítóira államunknak". Áder János hangsúlyozta, rajtunk múlik, hogy a magyar állam XXI. századi építménye milyen otthonunk lesz.
Az államfő eddigi beszédeihez hasonlóan ezúttal is Kölcsey Ferenc egyik gondolatával zárta szavait: "A haza minden előtt".

Áder János előtt tettek esküt a tisztjelöltek
...


MTV videó Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Címkék: lehetőségeinkkel, felszabadítóként, nyomatékosította, teljesítményünk, szabadságharcra, újraalkothassuk, újraalapították, megszállóinkká, reménytelennek, újraalapítóira, fegyverletétel, teljesítményük, századfordulós, államalapítást, megfogalmaztuk, honvédtisztek, legérdekesebb, megbeszélnünk, lehetőségével, államalapítás, emelkedhessen, tisztjelöltek, képességünket, újraalapítsuk, köztársasági, magyarország, hangsúlyozta, hagyományait, sikerünkként, büszkeségnek, helyzetekben, mindannyiunk, tiszteletről, világraszóló, hasonlította, gondolatával, magyar állam, nemzet tagjainak, államfő hétfőn, augusztus 20-i, köztársasági elnök, fiatal honvédtisztek, régi világ, nemzetek lesznek, vérünkben hordozzuk, lélek emelkedik, haza minden, államfő ünnepi, családalapításhoz hasonlította, család mindannyiunk, otthont jelenti, önálló európai, Áder János, Kossuth Lajos, Szent Istvánt, Szent István, Kölcsey Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radikális szeretet  Az engedelmesség miért nem vál...  Png virág  Egy lelki imádság  Radikális szeretet  Elköszönt  Németh László tollából  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Krisztinától  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png kutya  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Radikális szeretet  Lóhere  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  A sors  Paul David Tripp Április 20  Albert Einsteinről  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Png cica  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Albert Einsteinről  Alázat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png nő  Sokan azt tartják  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Még csak most kezdődik a nap  Adakozás  Nagyon különös  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Julian Brass gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png férfi  Paul David Tripp Április 21  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Png telefon  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Png csokor  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Garai Gábor - Takarítás  Png csokor  Alázat  Reggel van 
Bejegyzés Címkék
magyar állam, nemzet tagjainak, államfő hétfőn, augusztus 20-i, köztársasági elnök, fiatal honvédtisztek, régi világ, nemzetek lesznek, vérünkben hordozzuk, lélek emelkedik, haza minden, államfő ünnepi, családalapításhoz hasonlította, család mindannyiunk, otthont jelenti, önálló európai, hazájaként gondol, magyar történelem, mások előtt, európai mintát, benne élők, államalkotó nemzetek, magunk mögött, elmúlt ezer, magyar államot, romokból sikerült, 1848-49-es szabadságharcra, világos fegyverletétel, lelkünket kell, felismerés volt, honfoglalás ezredik, századfordulós Európa, világ szemében, szabadság nemzetévé, államfő szerint, közös teljesítményünk, államfő eddigi, lehetőségeinkkel, felszabadítóként, nyomatékosította, teljesítményünk, szabadságharcra, újraalkothassuk, újraalapították, megszállóinkká, reménytelennek, újraalapítóira, fegyverletétel, teljesítményük, századfordulós, államalapítást, megfogalmaztuk, honvédtisztek, legérdekesebb, megbeszélnünk, lehetőségével, államalapítás, emelkedhessen, tisztjelöltek, képességünket, újraalapítsuk, köztársasági, magyarország, hangsúlyozta, hagyományait, sikerünkként, büszkeségnek, helyzetekben, mindannyiunk, tiszteletről, világraszóló, hasonlította, gondolatával, nagyvilágban, évfordulóján, kiegyezésünk, felvirágzást, országunkat, nemzedékről, felemelnünk, magyarokról, államalkotó, hagyományos, beszédeihez, államunknak, világháború, honfoglalás, tekintenünk, októberében, történetnek, tekinteniük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1757
  • e Hét: 13387
  • e Hónap: 46541
  • e Év: 280288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.