Regisztráció  Belépés
zsokanita.blog.xfree.hu
Az élet olyan, mint egy keskeny híd. Az a legfontosabb, hogy ne legyen benned félelem,hogy végig kell rajta menned! (Arab mondás) Buktáné Erzsébet
2008.11.30
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Luca napja
  2011-12-13 20:26:48, kedd
 
   
 

Luca napja
Az előkelő sziciliai családból származó Szent Lucát ma már az egyház sem tartja történelmi személyiségnek, alakja inkább csak a legendákban él.

Az adventi időszakra - mely, mint tudjuk a karácsony előtti várakozás ideje - több ünnep is esik, ezeket pedig feltétlenül érdemes szóba hozni a hozzájuk kapcsolódó néphagyományok illetve népszokások miatt. A karácsonyi boszorkányleleplezést idejében el kell kezdeni. A néphit szerint erre a Luca napján elkezdett szék faragása az egyik legalkalmasabb eszköz.
Mi most egyet emelünk ki közülük, a Luca napját. Eddig rendben is volna minden. De tudod-e, mikor van Luca napja? Természetesen Luca napján, december 13-án. Luca egy katolikus szent volt, a vakok, szemfájósok, utcanők és menyasszonyok védőszentje.

Például Svédországban nem sok köze van ennek a szentnek a Luca napjához. Luca nevét a lux szóval lehet összefüggésbe hozni, melynek jelentése fény. Úgy is nevezték egyes helyeken, hogy fényhozó. Ehhez a naphoz

számos hiedelem és népszokás kapcsolódik.
Amikor életbe léptették a Gergely-naptárt, Luca napja volt az év legrövidebb napja, éjszakája pedig a leghosszabb éjszaka, s mint ilyet, gonoszjáró napként tartották számon.
Luca neve a Lux (fény, fényesség, világosság) szóból ered. A legenda szerint Lúcia az ókeresztény időkben élt, fiatal szűzlányként. Édesanyja egyszer nagyon megbetegedett, és együtt mentek segítséget kérni Szent Ágota sírjához. Lúcia ott elaludt, és álmot látott, minek hatására úgy határozott, hogy Jézus menyasszonya lesz. Édesanyja meg is gyógyult, de ennek ellenére sem fogadta el lánya elhatározását. Pogány vőlegényhez akarta adni, s pogány bálványok hódolatára kényszeríteni lányát. Mivel Lúcia nem tágított, elítélték. Igás állatokkal akartak keresztülhajtatni testén, de az állatok megtorpantak lekötözött teste előtt. Végül megégették, így vértanúvá vált. A legenda szerint csak akkor halt meg, amikor befejezte imáját.
Egy másik hagyomány szerint saját maga szúrta ki a szemét, hogy ne tetsszen kérőjének. Ezért is lett a későbbi szent a szemfájósok, és a vakok védelmezője. A magyar néphitben Luca nem hasonlít a legendabeli Szent Lúciához, sokkal inkább kísértetszerű, kitalált alak, kinek külseje csúnya öregasszonyé vagy fehérleples alaké. Szerepe a büntetés és a rontás. Megbünteti azt, aki fon, kenyeret süt, vagy mos december 13-án. Kölcsönadni sem volt ajánlott ilyenkor semmit,mert az elvitt dolog boszorkányok kezére kerülhetett.
Az úgynevezett asszonyi ünnepek közül Luca napja hazánkban a legjelentősebb. Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak tilos volt dolgozni. Nem is egy történet szól arról, hogy hogyan büntette Luca azokat, akik ezen a napon szőni, fonni, varrni vagy mosni mentek.
Az ardói lányok például ezen a napon szerelmi jóslásokat végeztek. Érdekel, hogy hogyan tették? Összeverődtek és csapatostól elindultak. Egy lány megzörgette a disznóól tetejét. Ha a malac megijedt, akkor röfögött. Ez nem feltétlenül jelentett jót, ugyanis az jelezte a közeli házasságkötés eljövetelét, ha a disznó nem szólalt meg. Ha pedig már elröffentette magát, akkor annyi évet kellett várni, amennyit röfögött.
Luca nap estéjén és éjszakáján nemcsak tréfálkozni lehetett, de még a lopkodás is megengedett volt. Voltak, akik az udvarokon álló kútból vizet loptak, volt, aki bohócnak öltözve koldulni indult. Rengeteg ház udvara reggelre kapu nélkül maradt, mert a lopkodók magukkal vitték. Megtalálni csak valamelyik szomszédnál lehetett, vagy egy gödörbe vagy a pincébe hajítva.
Szintén ezen a napon kezdték el készíteni a Luca székét, aminek karácsonyra kellett elkészülni. A lényeg, hogy minden nap kell rajta csinálni valamit. A hiedelem szerint, aki rááll karácsonykor az éjféli misén pontban éjfélkor a maga által készített székre, az megláthatja, hogy kik a boszorkányok, mert ilyenkor azok szarvat viselnek. Ha valóban meglátja az illető, kik a boszik, akkor aztán spuri haza, mert különben azok széttépik. Maradt is fenn egy mondás, mely így szól: Lassan készül, mint a Luca széke. Ja, és majd elfelejtettem. A mise után el kellett égetni a széket. Lássuk csak, van-e még valami! Hát persze!
Luca napi szokás volt az is, hogy egy cserépbe búzát vetettek, hogy karácsonyra kikeljen. Akkor a karácsonyfa alá tették, mint az élet jelképét. Ha karácsonyig minden elvetett szem kikelt, akkor a következő évben bőséges termésre lehetett számítani. Luca napjától figyelték az időjárást is. A karácsonyig eltelt 12 nap a 12 hónapot jelölte. Luca nap volt a január, az utána következő nap a február és így tovább. Eszerint minden hónap olyan lesz, mint a neki megfelelő nap a tizenkettőből. Ha esik, esős, ha száraz, akkor a hónap is száraznak várható.
Régen december 13-án egy fehér ruhába öltözött Luca végigjárta a házakat és megkérdezte az ott lakó gyerekeket, hogy tudnak-e imádkozni. Aki nem tudott, annak kijutott Luca félelmetes pálcájából, aki tudott, az pedig nem kapott ajándékot. Egyszóval nem éppen egy védőszent volt


ez a Luca, úgy is emlegették, mint a gyerekek rémét.
Vagy ott vannak a nagylányok. Süteményt sütöttek és minden kis kalácsban elrejtettek egy fiúnevet. Amelyik utoljára maradt meg, az a fiú volt a várva-várt jövendőbeli. Híres volt még a Luca-cédula is. 12 papírra ráírták 12 fiú nevét, egyet pedig minden nap tűzbe vetettek. Akinek a neve rajta volt az utolsó fennmaradó cédulán, az volt a leányzó jövendőbelije.
Vagy Luca-gombóc:
Ennek egyik legfontosabb kellékeként a lucagombóc szolgált. A lányok a papírra írt neveket gombócokba gyúrták, majd forrásban lévő vízbe dobták, ám egy gombócot üresen kellett hagyni. Amelyik gombóc a leghamarabb jön a víz felszínére, az abban rejlő nevű lesz a lányok jövendőbelije - tartja a hagyomány. Amennyiben az üres gombóc jön fel elsőként, a következő évben nem megy férjhez az eladósorban lévő menyecske. A legnevezetesebb népi szokás az un. Luca székének faragása. Ennek a szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből formált csillag volt az alakja. Készítője Luca napjától kezdve mindennap faragott rajta egy kicsit, de csak karácsony estéjére volt szabad elkészülnie vele. (Ezért terjedt el a mondás: Lassan készül, mint a Luca széke.) A hagyomány szerint többnyire kilencféle fából állították össze: kökény-, boróka-, körte-, som-, jávor-, akác-, jegenyefenyő-, cser- és rózsafából.Arra szolgált, hogy segítségével tulajdonosa felismerje a falu boszorkányait. Ha a széket magával vitte karácsonykor az éjféli misére, ott ráállva nyomban megláthatta azt, mert az illető ilyenkor szarvat hordott. Ám a boszorkányok is meglátták a széken ágaskodót, kit próbáltak elkapni. A menekülőnek az úton hazafelé szüntelenül mákot kellett szórnia, amit a boszorkányoknak kötelességük volt felszedni, s így nem érhették utol. Miután az illető szerencsésen hazaért, a Luca-széket el kellett égetnie.Elődeink azonban nem érték be ennyivel, hiszen a jövőt és a termékenységet is meg akarták tudni, sőt, befolyásolni is szerették volna azt. Ez volt a lucázás szokása. A fehér lepelbe öltözött lányok ilyenkor házakhoz mentek, ahol általában különböző jókívánságokkal a tyúkok szaporulatára akartak hatni. Máshol ilyenkor a gyerekeket ijesztgették. A legények pedig a lányos házakhoz jártak, s ott ilyen és hasonló mondókákat mondtak. A jókívánságokért cserébe pedig tojást kaptak ajándékba.


Egy másik "verzió":
A máig fönnmaradt Luca széke - készítés is a boszorkányokkal kapcsolatos babonákkal függ össze. A "varázserejű" bútordarabot kilenc vagy tizenhárom féle fából, nagy hozzáértéssel és kézügyességgel készítették. Nem lehetett benne vasszög. A munkát Luca napján kezdték és tizenhárom napon át mindennap kellett dolgozni rajta valamit, hogy karácsonyra elkészüljön.(Erre utal a mondás: "Lassan készül, mint a Luca széke.") A "bűvös szék" Karácsony szent estéjén lett kész, s erre ráállva az éjféli misén a szék készítője felismerhette a falu boszorkányát, aki mások számára láthatatlan tollakat és szarvakat viselt a fején. Ezután a Luca széket el kellett égetni, nehogy rontást hozzon a házra.


Így hangzott egy-egy jókívánság:
"Vas legyen a fazekatok,cin legyen a tálatok,ólom legyen kanalatok.Csikózzon meg a lovatok,bornyazzon meg a tehenetek,malacozzon meg disznótok.Adj, Isten a gazdának bort, búzát,Gazdasszonynak tyúkot, ludat,menyecskének egy kas gyereket!"Luca napjának más forrásból származó legendája:

Szent Luca és a köréje szőtt mítoszok


nnepe - amelyhez egyben talán a legtöbb hagyomány és népszokás is kötődik - a december 13-ra eső Luca napja. A legismertebb hagyomány a Luca szék készítés, ami a boszorkányok leleplezésének biztos módja, de számtalan egyéb érdekesség is kötődik e naphoz.

Szerelmi hiedelmek


Luca széke

Talán a legismertebb, e naphoz kötődő hiedelem. Luca napjától fogva kezdték el készíteni a háromlábú széket, amelyen minden nap kellett dolgozni valamit, és éppen karácsonyra kellett elkészülnie. A hagyomány szerint, ha az éjféli misén a szék készítője felállt alkotására, megláthatta, kik a boszorkányok, mivel láthatóak lesznek a szarvaik. A szék készítés misztikumát az ezután következő események adják: ha ugyanis valóban kiderült, kik a boszik, akkor rohanhatott haza az illető, hogy elégesse a széket, ellenkező esetben ugyanis számíthatott arra, hogy széttépik őt az ártó lelkek.

Szintén e naphoz kapcsolódó ijesztő szokás, hogy Luca nap estéjén fehér lepelbe öltözött legények járták sorba a házakat, és megkérdezték a gyerekeket, tudnak-e imádkozni. Sajnos igazán jó válasz nem volt erre a kérdésre: ha nemmel feleltek, megsuhintották őt Luca pálcájával, ha igennel, akkor nem kaptak ajándékot - így egyszerűbb megoldás volt bezárkózni december 13-a estéjén.


Szent Luca eredete
Luca 304 körül élt Syracusában, neve a lux (jelentése: szeme világa, fény) szóból származik. Európai kultusza valamikor a középkor folyamán alakult ki, a vakok, szemfájósok, menyasszonyok és talán sokak számára meglepő módon az utcanők (mivel a legenda szerint őt is bordélyba akarták vitetni) védőszentje, de ő vigyáz a tűvel, hegyes szerszámmal dolgozókra (tőrrel torkon szúrták, de nem halt meg, amíg fel nem vette az utolsó kenetet) is.

A Gergely-naptár előtti Julianus-naptár szerint ez a nap volt az év legrövidebb napja, Szent Luca valószínűleg ennek, illetve a sötétségnek köszönheti az alakja köré fonódó boszorkány hiedelmeket. A Luca-széke mellett ilyen szokás volt hogy e napon minden ajtót, ablakot zárva tartottak a gonosz ellen, de állítólag a kulcslyukba dugott fokhagyma, a bal ajtófélfába vágott kés és a keresztbe állított söprű is elriasztotta őket. E napon sem kölcsönadni, sem kölcsönkérni nem volt szabad, nehogy a kölcsön a boszorkányok kezére kerüljön.

Bukovics Krisztián


Utoljára frissítette: Ancsuboszi tegnap.
 
 
0 komment , kategória:  népszokás,hagyomány,megfigyelé  
Címkék: legnevezetesebb, boszorkányoknak, jókívánságokkal, jókívánságokért, boszorkányokkal, személyiségnek, gazdasszonynak, kézügyességgel, termékenységet, néphagyományok, leleplezésének, legalkalmasabb, legjelentősebb, megsuhintották, svédországban, menyasszonyok, elfelejtettem, összefüggésbe, szaporulatára, hozzáértéssel, megbetegedett, kényszeríteni, összeverődtek, házasságkötés, elröffentette, kísértetszerű, elhatározását, természetesen, felismerhette, boszorkányait, tizenkettőből, jövendőbelije, menyecskének, karácsonykor, boszorkányok, megkérdezték, előkelő sziciliai, adventi időszakra, karácsony előtti, hozzájuk kapcsolódó, néphit szerint, egyik legalkalmasabb, katolikus szent, leghosszabb éjszaka, legenda szerint, ókeresztény időkben, állatok megtorpantak, másik hagyomány, későbbi szent, vakok védelmezője, magyar néphitben, legendabeli Szent, Szent Lucát, Természetesen Luca, Például Svédországban, Szent Ágota, Mivel Lúcia, Szent Lúciához, Vagy Luca-gombóc, Készítője Luca, Szent Luca, Bukovics Krisztián,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Fokhagymás hal ropogós bundában
Citrommal sült hal zöldséges körettel
Zöldséges hal
Gyümölcskenyér
Hurkával töltött krumpli
RAKOTT HURKA
Rácponty diétásan
Paradicsomos halas tészta
Busafilé kertész módra
HARCSAFASÍRT
még több recept
Véleményezd!
01.17. 23:45 European Festival Awards - a Szigeté volt az év legjobb zenei felhozatala 2...
01.17. 22:55 Jégkorong Magyar Kupa - Döntőben az UTE
01.17. 22:25 Férfi kézilabda Eb - Dánia és Szlovénia győzelemmel zárta a csoportkört
01.17. 22:15 Női kosárlabda Euroliga - Soproni diadal Belgiumban
01.17. 22:15 Brexit - Jóváhagyta a londoni alsóház a brit EU-tagságról szóló törvény vis...
01.17. 22:05 Férfi kézilabda Eb - Csalódásként értékelte a szereplést a magyar szövetség
01.17. 21:55 Asztalitenisz World Tour - Négy magyar duó a főtáblán párosban
01.17. 21:25 Férfi kézilabda Eb - Az okos játék, az önbizalom és a tapasztalat is hiányz...
01.17. 21:15 Jövőre kezdődhet az új berlini modern művészeti múzeum építése
01.17. 21:05 A Skandináv lottó nyerőszámai és nyereményei
Tudjátok ?
Tényleg marad 4 milla a családoknál?
Legyek. Mi lett a kísérlet vége?
Méhek. Mi lett a kísérlet vége?
Mi zavarja az embereket?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Sárközi György  Sárközi György  Égi-földi szerelem  Mai képeslapom  Kedves Keddet  Köszöntelek Január!  Emelt fővel  Ne csak imádkozz – higgy...  Pope Francis Apostolic Journey...  Png kisfiú  Hóember síel  Péterfai János: Ejnye-bejnye k...  Szép estét,jó éjszakát!  Pope Francis Apostolic Journey...  Jó reggelt kívánok!  Png kislány  További szép napot kivánok min...  Téli kép!  Harmonia.......  Az infarktus és a melegvíz  Havazik - téli idő !  Derűs reggelt, szép napot  Kellemes téli napot!  LionFish  Téli kép!  Kata......SZERETETTEL  Téli kép!  Cseppely Zsuzsanna: Szent Csil...  Január margójára  Szép francia kép  Úgy élj, hogy Te legyél, Élete...  Kata......SZERETETTEL  Idősek otthonában van az édesa...  Milliárdokból épült betontekn...  Az igazmondás nem azt jelenti,...  Gyönyörű szép napot  Szép napot,kellemes szombatot!  Szép napot,kellemes szombatot!  Hallanod kell a zenét!  Gyönyörű téli kép...  Harmonia.......  Szép keddi napot - Dana  Cica kávėval  Emelt fővel  Pecznyik Pál: Atyám: hálám fel...  Pecznyik Pál: Feltámadt Megvál...  Szép napot,kellemes vasárnapot...  Emily Dickinson  Szép estét,jó éjszakát!  Pecznyik Pál: Idős ember, van ...  Gluténmentes CSICSERIBORSÓ SAL...  Gyönyörű szép napot  Aranyosi Ervin: A barátság seg...  A fa energiája  További szép napot kivánok min...  Png virág vázában  Kellemes délutánt  Png nő  Bertold Brecht  Fekvő hóember  Péterfai János: Ejnye-bejnye k...  Kellemes délutánt  Sexy nő  Róka a hóban  Harmonia.......  Kellemes délutánt  Az igazmondás nem azt jelenti,...  Túrós zabpelyhes süti  Péterfai Jénos: Kicsiny madárk...  Valentinos kép  Png kislány  Hello  KOMOLY VERS KOMOLY SZAVALÓVERS...  Kata......SZERETETTEL  Túrós zabpelyhes süti  Gyönyönyörű téli hetet, napoka...  Ráki Erzsébet-Böbe  Posertube  A citrom  Téli kép!  Png nő  Szép francia kép  Gluténmentes CSICSERIBORSÓ SAL...  Kölcsey Ferenc  A tél szépsége  A tél szépsége  Kellemes,szép napot!  Péterfai János: Kikelet tündér  Fekvő hóember  Szép napot  Az igazság egy kicsit fáj....  Szilágyi Domokos: JANUÁR  Nutellás zabkeksz  Kellemes vasárnap estét,jó éjt...  Lányi Sarolta  Sárközi György  Szép estét,jó éjszakát!  Jó reggelt! Kész a kávé! Várla...  Derűs reggelt, szép napot  Havazik - téli idő ! 
Bejegyzés Címkék
előkelő sziciliai, adventi időszakra, karácsony előtti, hozzájuk kapcsolódó, néphit szerint, egyik legalkalmasabb, katolikus szent, leghosszabb éjszaka, legenda szerint, ókeresztény időkben, állatok megtorpantak, másik hagyomány, későbbi szent, vakok védelmezője, magyar néphitben, legendabeli Szent, elvitt dolog, úgynevezett asszonyi, lányoknak tilos, történet szól, napon szőni, ardói lányok, napon szerelmi, lány megzörgette, disznóól tetejét, malac megijedt, közeli házasságkötés, udvarokon álló, lopkodók magukkal, gödörbe vagy, pincébe hajítva, napon kezdték, hiedelem szerint, éjféli misén, maga által, mise után, cserépbe búzát, élet jelképét, következő évben, karácsonyig eltelt, utána következő, neki megfelelő, fehér ruhába, védőszent volt, gyerekek rémét, várva-várt jövendőbeli, neve rajta, utolsó fennmaradó, leányzó jövendőbelije, lucagombóc szolgált, gombócot üresen, abban rejlő, lányok jövendőbelije, üres gombóc, eladósorban lévő, legnevezetesebb népi, szabályos ötszög, hagyomány szerint, falu boszorkányait, széket magával, éjféli misére, illető ilyenkor, széken ágaskodót, úton hazafelé, boszorkányoknak kötelességük, illető szerencsésen, lucázás szokása, fehér lepelbe, tyúkok szaporulatára, gyerekeket ijesztgették, legények pedig, lányos házakhoz, jókívánságokért cserébe, máig fönnmaradt, boszorkányokkal kapcsolatos, munkát Luca, szék készítője, falu boszorkányát, gazdának bort, köréje szőtt, legtöbb hagyomány, december 13-ra, legismertebb hagyomány, boszorkányok leleplezésének, háromlábú széket, szék készítés, ezután következő, ártó lelkek, középkor folyamán, utolsó kenetet, sötétségnek köszönheti, alakja köré, gonosz ellen, kulcslyukba dugott, keresztbe állított, boszorkányok kezére, legnevezetesebb, boszorkányoknak, jókívánságokkal, jókívánságokért, boszorkányokkal, , ,
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 61488 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 306
  • e Hét: 11008
  • e Hónap: 52295
  • e Év: 52295
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.