Regisztráció  Belépés
zsokanita.blog.xfree.hu
Az élet olyan, mint egy keskeny híd. Az a legfontosabb, hogy ne legyen benned félelem,hogy végig kell rajta menned! (Arab mondás) Buktáné Erzsébet
2008.11.30
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Luca napja
  2011-12-13 20:26:48, kedd
 
   
 

Luca napja
Az előkelő sziciliai családból származó Szent Lucát ma már az egyház sem tartja történelmi személyiségnek, alakja inkább csak a legendákban él.

Az adventi időszakra - mely, mint tudjuk a karácsony előtti várakozás ideje - több ünnep is esik, ezeket pedig feltétlenül érdemes szóba hozni a hozzájuk kapcsolódó néphagyományok illetve népszokások miatt. A karácsonyi boszorkányleleplezést idejében el kell kezdeni. A néphit szerint erre a Luca napján elkezdett szék faragása az egyik legalkalmasabb eszköz.
Mi most egyet emelünk ki közülük, a Luca napját. Eddig rendben is volna minden. De tudod-e, mikor van Luca napja? Természetesen Luca napján, december 13-án. Luca egy katolikus szent volt, a vakok, szemfájósok, utcanők és menyasszonyok védőszentje.

Például Svédországban nem sok köze van ennek a szentnek a Luca napjához. Luca nevét a lux szóval lehet összefüggésbe hozni, melynek jelentése fény. Úgy is nevezték egyes helyeken, hogy fényhozó. Ehhez a naphoz

számos hiedelem és népszokás kapcsolódik.
Amikor életbe léptették a Gergely-naptárt, Luca napja volt az év legrövidebb napja, éjszakája pedig a leghosszabb éjszaka, s mint ilyet, gonoszjáró napként tartották számon.
Luca neve a Lux (fény, fényesség, világosság) szóból ered. A legenda szerint Lúcia az ókeresztény időkben élt, fiatal szűzlányként. Édesanyja egyszer nagyon megbetegedett, és együtt mentek segítséget kérni Szent Ágota sírjához. Lúcia ott elaludt, és álmot látott, minek hatására úgy határozott, hogy Jézus menyasszonya lesz. Édesanyja meg is gyógyult, de ennek ellenére sem fogadta el lánya elhatározását. Pogány vőlegényhez akarta adni, s pogány bálványok hódolatára kényszeríteni lányát. Mivel Lúcia nem tágított, elítélték. Igás állatokkal akartak keresztülhajtatni testén, de az állatok megtorpantak lekötözött teste előtt. Végül megégették, így vértanúvá vált. A legenda szerint csak akkor halt meg, amikor befejezte imáját.
Egy másik hagyomány szerint saját maga szúrta ki a szemét, hogy ne tetsszen kérőjének. Ezért is lett a későbbi szent a szemfájósok, és a vakok védelmezője. A magyar néphitben Luca nem hasonlít a legendabeli Szent Lúciához, sokkal inkább kísértetszerű, kitalált alak, kinek külseje csúnya öregasszonyé vagy fehérleples alaké. Szerepe a büntetés és a rontás. Megbünteti azt, aki fon, kenyeret süt, vagy mos december 13-án. Kölcsönadni sem volt ajánlott ilyenkor semmit,mert az elvitt dolog boszorkányok kezére kerülhetett.
Az úgynevezett asszonyi ünnepek közül Luca napja hazánkban a legjelentősebb. Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak tilos volt dolgozni. Nem is egy történet szól arról, hogy hogyan büntette Luca azokat, akik ezen a napon szőni, fonni, varrni vagy mosni mentek.
Az ardói lányok például ezen a napon szerelmi jóslásokat végeztek. Érdekel, hogy hogyan tették? Összeverődtek és csapatostól elindultak. Egy lány megzörgette a disznóól tetejét. Ha a malac megijedt, akkor röfögött. Ez nem feltétlenül jelentett jót, ugyanis az jelezte a közeli házasságkötés eljövetelét, ha a disznó nem szólalt meg. Ha pedig már elröffentette magát, akkor annyi évet kellett várni, amennyit röfögött.
Luca nap estéjén és éjszakáján nemcsak tréfálkozni lehetett, de még a lopkodás is megengedett volt. Voltak, akik az udvarokon álló kútból vizet loptak, volt, aki bohócnak öltözve koldulni indult. Rengeteg ház udvara reggelre kapu nélkül maradt, mert a lopkodók magukkal vitték. Megtalálni csak valamelyik szomszédnál lehetett, vagy egy gödörbe vagy a pincébe hajítva.
Szintén ezen a napon kezdték el készíteni a Luca székét, aminek karácsonyra kellett elkészülni. A lényeg, hogy minden nap kell rajta csinálni valamit. A hiedelem szerint, aki rááll karácsonykor az éjféli misén pontban éjfélkor a maga által készített székre, az megláthatja, hogy kik a boszorkányok, mert ilyenkor azok szarvat viselnek. Ha valóban meglátja az illető, kik a boszik, akkor aztán spuri haza, mert különben azok széttépik. Maradt is fenn egy mondás, mely így szól: Lassan készül, mint a Luca széke. Ja, és majd elfelejtettem. A mise után el kellett égetni a széket. Lássuk csak, van-e még valami! Hát persze!
Luca napi szokás volt az is, hogy egy cserépbe búzát vetettek, hogy karácsonyra kikeljen. Akkor a karácsonyfa alá tették, mint az élet jelképét. Ha karácsonyig minden elvetett szem kikelt, akkor a következő évben bőséges termésre lehetett számítani. Luca napjától figyelték az időjárást is. A karácsonyig eltelt 12 nap a 12 hónapot jelölte. Luca nap volt a január, az utána következő nap a február és így tovább. Eszerint minden hónap olyan lesz, mint a neki megfelelő nap a tizenkettőből. Ha esik, esős, ha száraz, akkor a hónap is száraznak várható.
Régen december 13-án egy fehér ruhába öltözött Luca végigjárta a házakat és megkérdezte az ott lakó gyerekeket, hogy tudnak-e imádkozni. Aki nem tudott, annak kijutott Luca félelmetes pálcájából, aki tudott, az pedig nem kapott ajándékot. Egyszóval nem éppen egy védőszent volt


ez a Luca, úgy is emlegették, mint a gyerekek rémét.
Vagy ott vannak a nagylányok. Süteményt sütöttek és minden kis kalácsban elrejtettek egy fiúnevet. Amelyik utoljára maradt meg, az a fiú volt a várva-várt jövendőbeli. Híres volt még a Luca-cédula is. 12 papírra ráírták 12 fiú nevét, egyet pedig minden nap tűzbe vetettek. Akinek a neve rajta volt az utolsó fennmaradó cédulán, az volt a leányzó jövendőbelije.
Vagy Luca-gombóc:
Ennek egyik legfontosabb kellékeként a lucagombóc szolgált. A lányok a papírra írt neveket gombócokba gyúrták, majd forrásban lévő vízbe dobták, ám egy gombócot üresen kellett hagyni. Amelyik gombóc a leghamarabb jön a víz felszínére, az abban rejlő nevű lesz a lányok jövendőbelije - tartja a hagyomány. Amennyiben az üres gombóc jön fel elsőként, a következő évben nem megy férjhez az eladósorban lévő menyecske. A legnevezetesebb népi szokás az un. Luca székének faragása. Ennek a szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből formált csillag volt az alakja. Készítője Luca napjától kezdve mindennap faragott rajta egy kicsit, de csak karácsony estéjére volt szabad elkészülnie vele. (Ezért terjedt el a mondás: Lassan készül, mint a Luca széke.) A hagyomány szerint többnyire kilencféle fából állították össze: kökény-, boróka-, körte-, som-, jávor-, akác-, jegenyefenyő-, cser- és rózsafából.Arra szolgált, hogy segítségével tulajdonosa felismerje a falu boszorkányait. Ha a széket magával vitte karácsonykor az éjféli misére, ott ráállva nyomban megláthatta azt, mert az illető ilyenkor szarvat hordott. Ám a boszorkányok is meglátták a széken ágaskodót, kit próbáltak elkapni. A menekülőnek az úton hazafelé szüntelenül mákot kellett szórnia, amit a boszorkányoknak kötelességük volt felszedni, s így nem érhették utol. Miután az illető szerencsésen hazaért, a Luca-széket el kellett égetnie.Elődeink azonban nem érték be ennyivel, hiszen a jövőt és a termékenységet is meg akarták tudni, sőt, befolyásolni is szerették volna azt. Ez volt a lucázás szokása. A fehér lepelbe öltözött lányok ilyenkor házakhoz mentek, ahol általában különböző jókívánságokkal a tyúkok szaporulatára akartak hatni. Máshol ilyenkor a gyerekeket ijesztgették. A legények pedig a lányos házakhoz jártak, s ott ilyen és hasonló mondókákat mondtak. A jókívánságokért cserébe pedig tojást kaptak ajándékba.


Egy másik "verzió":
A máig fönnmaradt Luca széke - készítés is a boszorkányokkal kapcsolatos babonákkal függ össze. A "varázserejű" bútordarabot kilenc vagy tizenhárom féle fából, nagy hozzáértéssel és kézügyességgel készítették. Nem lehetett benne vasszög. A munkát Luca napján kezdték és tizenhárom napon át mindennap kellett dolgozni rajta valamit, hogy karácsonyra elkészüljön.(Erre utal a mondás: "Lassan készül, mint a Luca széke.") A "bűvös szék" Karácsony szent estéjén lett kész, s erre ráállva az éjféli misén a szék készítője felismerhette a falu boszorkányát, aki mások számára láthatatlan tollakat és szarvakat viselt a fején. Ezután a Luca széket el kellett égetni, nehogy rontást hozzon a házra.


Így hangzott egy-egy jókívánság:
"Vas legyen a fazekatok,cin legyen a tálatok,ólom legyen kanalatok.Csikózzon meg a lovatok,bornyazzon meg a tehenetek,malacozzon meg disznótok.Adj, Isten a gazdának bort, búzát,Gazdasszonynak tyúkot, ludat,menyecskének egy kas gyereket!"Luca napjának más forrásból származó legendája:

Szent Luca és a köréje szőtt mítoszok


nnepe - amelyhez egyben talán a legtöbb hagyomány és népszokás is kötődik - a december 13-ra eső Luca napja. A legismertebb hagyomány a Luca szék készítés, ami a boszorkányok leleplezésének biztos módja, de számtalan egyéb érdekesség is kötődik e naphoz.

Szerelmi hiedelmek


Luca széke

Talán a legismertebb, e naphoz kötődő hiedelem. Luca napjától fogva kezdték el készíteni a háromlábú széket, amelyen minden nap kellett dolgozni valamit, és éppen karácsonyra kellett elkészülnie. A hagyomány szerint, ha az éjféli misén a szék készítője felállt alkotására, megláthatta, kik a boszorkányok, mivel láthatóak lesznek a szarvaik. A szék készítés misztikumát az ezután következő események adják: ha ugyanis valóban kiderült, kik a boszik, akkor rohanhatott haza az illető, hogy elégesse a széket, ellenkező esetben ugyanis számíthatott arra, hogy széttépik őt az ártó lelkek.

Szintén e naphoz kapcsolódó ijesztő szokás, hogy Luca nap estéjén fehér lepelbe öltözött legények járták sorba a házakat, és megkérdezték a gyerekeket, tudnak-e imádkozni. Sajnos igazán jó válasz nem volt erre a kérdésre: ha nemmel feleltek, megsuhintották őt Luca pálcájával, ha igennel, akkor nem kaptak ajándékot - így egyszerűbb megoldás volt bezárkózni december 13-a estéjén.


Szent Luca eredete
Luca 304 körül élt Syracusában, neve a lux (jelentése: szeme világa, fény) szóból származik. Európai kultusza valamikor a középkor folyamán alakult ki, a vakok, szemfájósok, menyasszonyok és talán sokak számára meglepő módon az utcanők (mivel a legenda szerint őt is bordélyba akarták vitetni) védőszentje, de ő vigyáz a tűvel, hegyes szerszámmal dolgozókra (tőrrel torkon szúrták, de nem halt meg, amíg fel nem vette az utolsó kenetet) is.

A Gergely-naptár előtti Julianus-naptár szerint ez a nap volt az év legrövidebb napja, Szent Luca valószínűleg ennek, illetve a sötétségnek köszönheti az alakja köré fonódó boszorkány hiedelmeket. A Luca-széke mellett ilyen szokás volt hogy e napon minden ajtót, ablakot zárva tartottak a gonosz ellen, de állítólag a kulcslyukba dugott fokhagyma, a bal ajtófélfába vágott kés és a keresztbe állított söprű is elriasztotta őket. E napon sem kölcsönadni, sem kölcsönkérni nem volt szabad, nehogy a kölcsön a boszorkányok kezére kerüljön.

Bukovics Krisztián


Utoljára frissítette: Ancsuboszi tegnap.
 
 
0 komment , kategória:  népszokás,hagyomány,megfigyelé  
Címkék: legnevezetesebb, boszorkányoknak, jókívánságokkal, jókívánságokért, boszorkányokkal, személyiségnek, gazdasszonynak, kézügyességgel, termékenységet, néphagyományok, leleplezésének, legalkalmasabb, legjelentősebb, megsuhintották, svédországban, menyasszonyok, elfelejtettem, összefüggésbe, szaporulatára, hozzáértéssel, megbetegedett, kényszeríteni, összeverődtek, házasságkötés, elröffentette, kísértetszerű, elhatározását, természetesen, felismerhette, boszorkányait, tizenkettőből, jövendőbelije, menyecskének, karácsonykor, boszorkányok, megkérdezték, előkelő sziciliai, adventi időszakra, karácsony előtti, hozzájuk kapcsolódó, néphit szerint, egyik legalkalmasabb, katolikus szent, leghosszabb éjszaka, legenda szerint, ókeresztény időkben, állatok megtorpantak, másik hagyomány, későbbi szent, vakok védelmezője, magyar néphitben, legendabeli Szent, Szent Lucát, Természetesen Luca, Például Svédországban, Szent Ágota, Mivel Lúcia, Szent Lúciához, Vagy Luca-gombóc, Készítője Luca, Szent Luca, Bukovics Krisztián,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
Mustáros, gombás csirkemell
még több recept
Véleményezd!
03.20. 14:57 Varsó elutasítja a bírósági reform kapcsán megfogalmazott brüsszeli fenntar...
03.20. 14:57 MLSZ - Vizsgálatot indítottak Ezekiel Henty ellen
03.20. 14:56 Tőzsde - Enyhe pluszban nyitottak a New York-i indexek
03.20. 14:46 Változatos programokkal várják a vendégeket a Mórahalmi Nyárra
03.20. 14:45 Szíria - Sojgu: egy hét alatt a militánsok három vegyifegyver-támadását sik...
03.20. 14:35 Tiltakozik a rezidensszövetség az orvoskamarai tagdíjkedvezmények megvonása...
03.20. 14:35 Paralimpia 2018 - Az elnök sikeresnek tekinti a magyarok szereplését
03.20. 14:15 Ungarie continuă construirea drumului expres M44 până aproape de Vama Vărşa...
03.20. 14:15 A Fővárosi Ítélőtáblán csökken a munkateher és gyorsulnak az eljárások
03.20. 14:15 Expoziţie din lucrările artistului ardelean László Vinczeffy în salonul Vig...
Tudjátok ?
Mit gondoltok a a Kádár diktatúra titkos ügynökeiről ?
Lányok,fiuk gyerekkorotokba nyáron hagytak a szüleitek pucéran strandolni? nem éreztétek ci...
Szóval, így állunk! - Tehát ez a lényege a hatalomvágyatoknak...?
Elfogadod, az elvtelen összefogást?
A vak szem mikor fog látni?
még több kérdés
Blog Címkék
A mindennapos kóla fogyasztás ...  Odakint búcsúzik a nyár  Ludi Delfino  Szent Patrik  Amikor az ember eljut odáig  Amikor az emberek elveszítetté...  Ima  Köszöntlek, kedves szép márciu...  Mindenkit magamhoz vonzok  Szita Zoltán  Tündérkirálynő  Kanya Tamás művei  Szép kép...  A mindennapos kóla fogyasztás ...  Kellemes délutánt!!!!  Nagyböjt 5. vasárnap - Fekete...  Szita Zoltán  21 TIPP A SZÓDABIKARBÓNA alkal...  ***Csodálatos Creation Kép***  Amit érdemes csinálni  Nagyböjt 5. vasárnap - Fekete...  Szép gondolatok...  Png virág  Kellemes kávézást  Az életünkben három dologra va...  Sándor napra  Dalszöveg  ***Csodálatos Creation Kép***  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Kányádi Sándor - Márciusi ve...  xx  A távollét  20 dolog amire jó a kóla - ivá...  Mindenkit magamhoz vonzok  Szép gondolatok...  Őri István  Az életünkben három dologra va...  xx  Ludi Delfino  Szép - saját - kép...  Nyíló piros rózsa  Ludi Delfino  Dalszöveg  Nem az a fontos  A bűn megvallása  Ludi Delfino  Tibeti gyömbértea  Ludi Delfino  Tallóztam  Serpenyőben sült pizza 15 perc...  Szép kép...  Egy fiú és egy lány  A mindennapos kóla fogyasztás ...  Ludi Delfino  Mókus a havas fenyőn  Imádság  ***Csodálatos Creation Kép***  Amíg nem adod fel  Történelmi személyek - Miklós...  Az ember tettei megmutatják  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Szép kép...  Ludi Delfino  Tavasz tündér  Dalszöveg  Nyíló rózsák között  ***Csodálatos Creation Kép***  Tóth Árpád  Varga Nóra  Vasban gazdag ételek  Ludi Delfino  Szép gondolatok...  Ludi Delfino  Kanya Tamás művei  Kanya Tamás művei  Ludi Delfino  Legyen szép napod!!!  Amig vannak emlékeink..  Szép - saját - kép...  Ludi Delfino  A távollét  Nyuszi hóesésben  Fáj a gyomra? Itt a megoldás  Természet angyala  Szép virágos kép...  Húsvét  Amit érdemes csinálni  Ami történt, megtörtént.  Szép kép...  Lédús ételekkel a szervezet hi...  Vasban gazdag ételek  Png virág  Nélküled...  Szép gondolatok...  Egy kávéra...  21 TIPP A SZÓDABIKARBÓNA alkal...  Sose kél fel a nap...  Mesét olvasok 
Bejegyzés Címkék
előkelő sziciliai, adventi időszakra, karácsony előtti, hozzájuk kapcsolódó, néphit szerint, egyik legalkalmasabb, katolikus szent, leghosszabb éjszaka, legenda szerint, ókeresztény időkben, állatok megtorpantak, másik hagyomány, későbbi szent, vakok védelmezője, magyar néphitben, legendabeli Szent, elvitt dolog, úgynevezett asszonyi, lányoknak tilos, történet szól, napon szőni, ardói lányok, napon szerelmi, lány megzörgette, disznóól tetejét, malac megijedt, közeli házasságkötés, udvarokon álló, lopkodók magukkal, gödörbe vagy, pincébe hajítva, napon kezdték, hiedelem szerint, éjféli misén, maga által, mise után, cserépbe búzát, élet jelképét, következő évben, karácsonyig eltelt, utána következő, neki megfelelő, fehér ruhába, védőszent volt, gyerekek rémét, várva-várt jövendőbeli, neve rajta, utolsó fennmaradó, leányzó jövendőbelije, lucagombóc szolgált, gombócot üresen, abban rejlő, lányok jövendőbelije, üres gombóc, eladósorban lévő, legnevezetesebb népi, szabályos ötszög, hagyomány szerint, falu boszorkányait, széket magával, éjféli misére, illető ilyenkor, széken ágaskodót, úton hazafelé, boszorkányoknak kötelességük, illető szerencsésen, lucázás szokása, fehér lepelbe, tyúkok szaporulatára, gyerekeket ijesztgették, legények pedig, lányos házakhoz, jókívánságokért cserébe, máig fönnmaradt, boszorkányokkal kapcsolatos, munkát Luca, szék készítője, falu boszorkányát, gazdának bort, köréje szőtt, legtöbb hagyomány, december 13-ra, legismertebb hagyomány, boszorkányok leleplezésének, háromlábú széket, szék készítés, ezután következő, ártó lelkek, középkor folyamán, utolsó kenetet, sötétségnek köszönheti, alakja köré, gonosz ellen, kulcslyukba dugott, keresztbe állított, boszorkányok kezére, legnevezetesebb, boszorkányoknak, jókívánságokkal, jókívánságokért, boszorkányokkal, , ,
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 61488 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1730
  • e Hét: 6865
  • e Hónap: 53933
  • e Év: 228947
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.