Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Alvás kánikulában
  2015-07-23 15:18:42, csütörtök
 
  Alvás kánikulában - nem lehetetlen!

Egyperces lehűlési trükkök kánikula idejére
Ha kánikula, akkor álmatlanság. Ilyenkor az álmatlanok örvendezhetnek: nem csak ők ásítoznak a kialvatlanságtól, hanem mindenki. Melegben ugyanis senki sem tud aludni. Hogy miért?
Az alvás második fázisában a test kissé lehűl, míg a végtagok felmelegednek. Ezért fontos, hogy télen ne fázzon a lábad elalvás előtt, mert a test és a végtagok közti hőmérséklet-különbség nem jön létre - így az elalvás folyamata a második fázisban elakad. De térjünk vissza a kánikulához.





Tehát nagy melegben a test nem tud kellőképp lehűlni - és ezzel lőttek az alvásnak. Ilyenkor szidod magad, hogy miért nem szereltettél be légkondit, szigeteltetted le a falakat, cserélted ki az ablakokat vagy költöztél Norvégiába (ott most 17 fok van).
Jó hírem van: nem kell most azonnal kihívni a klímaszerelőt és költségekbe verni magad! A levegő mesterséges hűtése amúgy is csak akkor jó megoldás, ha rá tudsz szánni elég pénzt, hogy ne a legolcsóbb klímát vedd meg, hanem olyat, amelyikben megfelelő szűrő van és gondoskodik a levegő páratartalmának kiegyenlítéséről is.
Néha a lehűléshez elegendő néhány vizes zsebkendő is...

1, Feküdj le vizes hajjal
A hajszárítót most eldobhatod. A vizes haj szép lassan párologva hűti a tested, így órákig élvezheted a hűsölést.

2, Tegyél a csuklódra hideg vizes borogatást!
Ne csak a csuklódra: minden olyan testtájra, ahol a pulzusod könnyen kitapintható, ugyanis ezeken a részeken hűthető legkönnyebben a vér (ami aztán a testedben keringve más testtájakat is lehűt). Melyek ezek a testtájak: csukló, boka, könyékhajlat, térdhajlat, nyak.

3, Tanulj az egyiptomiaktól!
Forró vidékek lakosai már évezredek óta rájöttek a lehűlés titkára (és nekik nem volt klímájuk, csak 50fokos sivatagi melegük).
A Nílus vidékén élő emberek gyakran benedvesítettek egy lepedőt (a viráglocsolásra használt spricni remekül megfelel a célnak) és avval takaróztak. Vigyázz, ha a lepedő túl vizes, még meg is fázhatsz!

4, Csinálj kereszthuzatot!
Ha nem tudsz kereszthuzatot csinálni, akkor egy ventilátor is megteszi: helyezd a ventillátort a háló ablakával szembe. Az enyhe kereszthuzat remekül hűti majd a hálószobád!

5, Igyál sok folyadékot!
Nem kell attól félned, hogy egész éjjel pisilni jársz majd. Az egy pohár víz lefekvés előtt tökéletesen megteszi. Ezt a 3 deci folyadékot ki is fogod izzadni az éjjel, ha viszont nem iszol elalvás előtt, a tested reggelig simán dehidratálódik - és ezáltal a hőháztartásod sem működik majd megfelelően.

6, Hordj vizes zoknit!
Ami télen a száraz gyapjúzokni, az nyáron a nedves zokni a lábra: rengeteg apró hajszálér található a lábfejedben, ezeket, ha lehűtöd, lehűl az egész tested is. Hajrá, érdemes kipróbálni!

7, Zuhanyozz langyos vagy hideg vízzel!
Itt az idő rászokni a váltott zuhanyozásra: meleggel kezded, majd egyre hidegebb vízzel zuhanyzol, míg végül elérsz az egészen hideg zuhanyig. Engedheted magadra a hideg vizet körülbelül 1 percig, majd fokozatosan melegítsd vissza a vizet, újabb 1 perces meleg zuhany következik, és ezt így váltogathatod, amíg jól esik. Ha lehűlni akarsz, a hideg vízzel fejezd be. Télen ugyanez fordítva remekül működik a tested átmelegítésére.
Ügyelj arra, hogy ezt a váltott zuhanyzást ne közvetlen lefekvés előtt gyakorold, mert remekül frissít. Legjobb, ha elalvás előtt kb. másfél órával állsz neki zuhanyozni.

8, Költözz ki az erkélyre!
Akármilyen hihetelenül hangzik, a Föld lakosságának nem kis hányada a szabad ég alatt alszik. Bizonyos nomád törzsek kifejezetten a sátruk előtt alszanak (a sátrat a cuccaik raktározására használják), kívül ugyanis nemcsak tágasabb, de hűvösebb is van.
Figyeld az időjárásjelentést: ha éjszakai lehűlést mond és a hőmérséklet éjjel drasztikusan csökken, akkor ne válaszd ezt a módszert!

9, A rizs és a tönköly nem csak evésre való...
Ha tönkönypárnán alszol, annak számos előnye közül most azt az előnyt is élvezheted, hogy nem olyan meleg, mint a pamut vagy pláne a poliészter töltésű párnák.
Egyébként pedig javaslom a következő módszert: tölts meg egy zoknit rizzsel, csomózd be a tetejét és tedd egy órára a hűtőbe. Majd vedd ki és tedd a zoknit a lábadhoz (vagy ahol jól esne lehűlni). A rizs legalább fél óráig tartani fogja a hideget - ez épp elég idő ahhoz, hogy elaludjál.

10, Végül a kedvencem: a jégkocka-trükk
Végy egy darab jégkockát és dörzsöld vele a végtagjaidat (csukló, lábfej, boka, nyak környéke, könyék- és térdhajlat). Mire a jégkocka elolvad, már le is hűltél.





Így hűtsd a hálószobád
1, Kapcsold be a ventillátort!

Ez két okból is hasznos lehet. Egyrészt áthűl tőle a szoba, másrészt úgynevezett fehér zajt kelt, azaz egyenletes, monoton zajt csinál, épp elég halkat, hogy aludni tudjál, de ahhoz elég, hogy kiszűrje a többi, utcáról beszűrődő, hirtelen zajt, ami egyébként felébresztene.
2, Tegyél egy vizes lepedőt az ablak elé!

Vagy nedvestítsd be a függönyöket és úgy akaszd őket fel és hagyd nyitva az ablakot! Az enyhe légáramlat és a vizes lepedő 20 perc alatt áthűti a szobát.
3, Nappalra zárd be az ablakokat!

Zárd be az ablakot nappalra és húzd el a sötétítőfüggönyt, így nem jön be a meleg. Éjszaka viszont gondoskodj a hálószobád szellőzéséről!


Forrás: alvasguru.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiegyenlítéséről, kialvatlanságtól, sötétítőfüggönyt, viráglocsolásra, benedvesítettek, páratartalmának, dehidratálódik, örvendezhetnek, kereszthuzatot, egyiptomiaktól, szigeteltetted, átmelegítésére, legkönnyebben, hőháztartásod, felmelegednek, váltogathatod, klímaszerelőt, tönkönypárnán, raktározására, felébresztene, szellőzéséről, végtagjaidat, kitapintható, könyékhajlat, ventillátort, szereltettél, kereszthuzat, lakosságának, zuhanyozásra, kifejezetten, drasztikusan, hajszárítót, kánikulához, gondoskodik, költségekbe, mesterséges, álmatlanok örvendezhetnek, alvás második, test kissé, végtagok felmelegednek, lábad elalvás, végtagok közti, elalvás folyamata, második fázisban, ablakokat vagy, levegő mesterséges, legolcsóbb klímát, levegő páratartalmának, lehűléshez elegendő, hajszárítót most, csuklódra hideg, pulzusod könnyen,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sík Sándor - Ha jő a perc  Szabó T. Anna - Pitypang  Pitypang szökőkút  A sorsod  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A felvilágosodás...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Egy tavasz  Ma van a magyar költészet napj...  Mindent de mindent visszakap  Ott van  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Esterházy Péterre emlékezünk  A felvilágosodás...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Hogyan válunk hűségesekké?  Ismeretlen: Ikarusz monda  "Ez egy csoda"  Horváth Szilvia tollából  IGEN így  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Egy barátság története  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Nagy és kis csodák  Emlékezz  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Segíts neki dicsérni Téged  Anyák napjára  A felvilágosodás...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy gondolat  jó reggelt  Isten hűségének mértéke  A felvilágosodás...  Walter Chrysler mondta  Márai Sándor tollából  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tanmese  Vito Giaquinto gondolata  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  jó reggelt  Ismeretlen: Ikarusz monda  jó reggelt  Robert Merle tollából  A hagyma antibakteriális hatás...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Különleges  Minden tavaszból őrizz..  Pitypang szökőkút  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
álmatlanok örvendezhetnek, alvás második, test kissé, végtagok felmelegednek, lábad elalvás, végtagok közti, elalvás folyamata, második fázisban, ablakokat vagy, levegő mesterséges, legolcsóbb klímát, levegő páratartalmának, lehűléshez elegendő, hajszárítót most, csuklódra hideg, pulzusod könnyen, részeken hűthető, testedben keringve, lehűlés titkára, viráglocsolásra használt, háló ablakával, enyhe kereszthuzat, tested reggelig, száraz gyapjúzokni, nedves zokni, egész tested, váltott zuhanyozásra, egészen hideg, hideg vizet, hideg vízzel, tested átmelegítésére, váltott zuhanyzást, sátruk előtt, cuccaik raktározására, hőmérséklet éjjel, pamut vagy, poliészter töltésű, következő módszert, zoknit rizzsel, rizs legalább, hideget &#8211, darab jégkockát, jégkocka elolvad, vizes lepedőt, enyhe légáramlat, vizes lepedő, ablakot nappalra, hálószobád szellőzéséről, kiegyenlítéséről, kialvatlanságtól, sötétítőfüggönyt, viráglocsolásra, benedvesítettek, páratartalmának, dehidratálódik, örvendezhetnek, kereszthuzatot, egyiptomiaktól, szigeteltetted, átmelegítésére, legkönnyebben, hőháztartásod, felmelegednek, váltogathatod, klímaszerelőt, tönkönypárnán, raktározására, felébresztene, szellőzéséről, végtagjaidat, kitapintható, könyékhajlat, ventillátort, szereltettél, kereszthuzat, lakosságának, zuhanyozásra, kifejezetten, drasztikusan, hajszárítót, kánikulához, gondoskodik, költségekbe, mesterséges, megfelelően, hőmérséklet, úgynevezett, nedvestítsd, függönyöket, hihetelenül, fokozatosan, tökéletesen, gyapjúzokni, testtájakat, lábfejedben, álmatlanság, kánikulában, takaróztak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 292
  • e Hét: 1967
  • e Hónap: 2959
  • e Év: 34688
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.