Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Húsvét
  2011-04-05 16:25:35, kedd
 
   
  A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe a tavasz eljövetelének ünnepe, melyet a hold állasától függően március vagy április hónapban tartanak. A Biblia szerint Jézus pénteki megfeszítése után maghalt. Áldozatával megváltva az emberek bűneit, és harmadnap feltámadva győzelmet aratott a halál felett. A húsvét az eredetileg zsidó ünnep a Pészah (a héber szó jelentése: kikerülés elkerülés). Mely az azt megelőző időszakban, Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos böjt lezárulását jelezte, a böjt után ezen a napon lehetett először húst enni. A húsvéttal megegyező időpontban a napéjegyenlőség után tartották Ostara istennő ünnepét a fák és a tavaszi termékenység az újjászületés ünnepét, többek közt Ostara istennő szimbólumai a nyúl és a tojás, és ide vezethető vissza az angol Easter kifejezés. A húsvéti locsolkodás a vízzel való meghintés mely ősi termékenység varázsló rítusból ered, és a későbbiekben utalt a kereszténység jeleire is. A keresztények a húsvétot általában március 22. és április 25. között ünneplik, március 21 utáni első teliholdat követő vasárnap lesz húsvét napja.



Húsvét vasárnapján a kereszténység legnagyobb ünnepét, Jézus feltámadását ünnepli. Ünneplése a VIII. század körül vált általánossá, bár már a III. századból vannak adatok, melyek húsvét vasárnap megünneplésére utalnak.

Ezen a napon a reggeli mosdóvízbe sok helyütt piros tojást tettek, ennek egészségvarázsló szerepet tulajdonítottak. Vasárnap hajnalán szokásban volt a Jézus keresés. Ilyenkor sorban felkeresték a falubeli kereszteket.

A Zöldágjárás szép szokása tipikus tavaszi, a természet megújhodását ünneplő énekes játék. A lányok kettes sorban állva, felemelt kezükből sátrat formálva, énekelve haladtak végig a falun (Bújj, bújj zöld ág...). Bizonyos vidékeken szokás a vasárnapi napfelkeltét valamely magaslaton nézni, hiszen a felkelő nap is a feltámadás szimbóluma.



Húsvét hétfő a magyar népéletben a locsolkodás napja. A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán polgárosodott formában (kölnivízzel locsolás) megmaradt a városokban napjainkig.

Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket. Vidéken egykor kútvízzel, vödörből locsolták le a lányokat, sőt egyes vidékeken a patakban megfürösztötték őket, sajnos ha hideg volt húsvétkor bizony betegség is származhatott ebből.

A lányok a locsolóknak festett (piros vagy hímes) tojást adtak cserébe.



A tojásfestésnek komoly hagyományai vannak Magyarországon. Természetesen az asszonyok, lányok dolga volt, vidéken a házaknál természetes anyagokkal festették a tojásokat, például hagyma héjával, zöld dió főzetével.

A tojás írásának, azaz a cirkalmas minták készítésének legegyszerűbb módja az, ha a mintát viasszal készítik el, majd a tojást festékbe mártják. Így a mintát a viasz miatt nem fogja be a festék.

Vannak olyan tájegységek, ahol kezdetben csak a köszöntő mondás volt divatban, a locsolkodás szokását csak a XX. században vették át (bukovinai székelyek).

Dunántúlon a locsolkodással egyenértékű szokás volt a vesszőzés. Sibának nevezték a vékony általában fűzfavesszőből font korbácsot, mellyel a legények megcsapkodták a lányokat. A vesszőre a lányok szalagot kötöttek és a fiúkat borral vendégelték meg.



Húsvétot megelőző 40 napos időszak a nagyböjt hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig terjed. Böjt idején tilos volt a bál, a mulatság, de a lakodalom is. Általános volt az a szokás is, hogy a lányok ilyentájt fekete vagy sötétebb, dísztelenebb, egyszerűbb ruhákat hordtak.

A néphagyomány szerint ilyenkor húst vagy zsírt, zsíros ételt enni tilos. Csak kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt, illetve ezekből készült meleg ételeket ehettek. A nagyböjt végeztével a templomban megszentelt ételek kerültek terítékre.

Magyarországon tradicionális húsvéti eledel a főtt, füstölt sonka, kemény tojással és tormával. Sok helyütt az ünnepi ételhez nem kenyeret hanem kalácsot esznek.

Míg Görögországban a Húsvét elképzelhetetlen báránysült nélkül, nálunk már csak ritkán kerül ez az étel az asztalra.

A sonka a hagyományos paraszti életben a téli disznóvágáskor került a füstölőbe, és ezt a nagyböjt alatt természetesen nem lehetett elfogyasztani, csak a böjt elmúltával, Húsvétkor

 
 
0 komment , kategória:  HÚSVÉT  
Címkék: hamvazószerdától, egészségvarázsló, elképzelhetetlen, megfürösztötték, tulajdonítottak, napéjegyenlőség, tulajdonítanak, görögországban, fűzfavesszőből, magyarországon, locsolkodással, disznóvágáskor, megünneplésére, tojásfestésnek, lecsendesíteni, származhatott, polgárosodott, kereszténység, természetesen, hagyományának, elfogyasztani, eljövetelének, tradicionális, legegyszerűbb, megcsapkodták, készítésének, néphagyomány, fennmaradtak, keresztények, termékenység, napfelkeltét, dísztelenebb, legfontosabb, feltámadását, negyvennapos, vasárnapjáig, keresztények egyik, tavasz eljövetelének, hold állasától, emberek bűneit, halál felett, eredetileg zsidó, böjt után, napon lehetett, húsvéttal megegyező, napéjegyenlőség után, tavaszi termékenység, újjászületés ünnepét, angol Easter, húsvéti locsolkodás, vízzel való, későbbiekben utalt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
József Attila - Kopogtatás nél...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Van néhány kérdés, amin gondol...  Vidámság  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Spenót fasírttal  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  A hagyma antibakteriális hatás...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Annyira tisztelem a szabadságo...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Jánosházy György: Fogd a kezem  Bornyi Veronika haiku verse  Szép álmokat!  Horváth Szilvia tollából  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Robert Merle tollából  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Robert Merle tollából  Andrássy Réka - A bolond Böske  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Különleges  József Attila – Keresek ...  Hogyan válunk hűségesekké?  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  képre írva  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Vidámság  Előnyök, amelyeket a meditáció...  képre írva  Hogyan válunk hűségesekké?  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  James Allen  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Robert Merle tollából  képre írva  Jázmin  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szívek  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Anyámról való emlékek  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kertem  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  "Ez egy csoda"  Szép estét kedves látogatóimna...  A sorsod  Latinovits Zoltán tollából  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet 
Bejegyzés Címkék
keresztények egyik, tavasz eljövetelének, hold állasától, emberek bűneit, halál felett, eredetileg zsidó, böjt után, napon lehetett, húsvéttal megegyező, napéjegyenlőség után, tavaszi termékenység, újjászületés ünnepét, angol Easter, húsvéti locsolkodás, vízzel való, későbbiekben utalt, kereszténység jeleire, húsvétot általában, kereszténység legnagyobb, reggeli mosdóvízbe, falubeli kereszteket, természet megújhodását, lányok kettes, vasárnapi napfelkeltét, feltámadás szimbóluma, magyar népéletben, locsolkodás napja, alapja ennek, városokban napjainkig, locsolkodás hagyományának, feltámadás hírét, patakban megfürösztötték, locsolóknak festett, tojásfestésnek komoly, házaknál természetes, tojás írásának, cirkalmas minták, mintát viasszal, tojást festékbe, viasz miatt, köszöntő mondás, locsolkodás szokását, locsolkodással egyenértékű, vékony általában, legények megcsapkodták, lányok szalagot, fiúkat borral, nagyböjt hamvazószerdától, lányok ilyentájt, néphagyomány szerint, nagyböjt végeztével, templomban megszentelt, ünnepi ételhez, hagyományos paraszti, téli disznóvágáskor, nagyböjt alatt, böjt elmúltával, hamvazószerdától, egészségvarázsló, elképzelhetetlen, megfürösztötték, tulajdonítottak, napéjegyenlőség, tulajdonítanak, görögországban, fűzfavesszőből, magyarországon, locsolkodással, disznóvágáskor, megünneplésére, tojásfestésnek, lecsendesíteni, származhatott, polgárosodott, kereszténység, természetesen, hagyományának, elfogyasztani, eljövetelének, tradicionális, legegyszerűbb, megcsapkodták, készítésének, néphagyomány, fennmaradtak, keresztények, termékenység, napfelkeltét, dísztelenebb, legfontosabb, feltámadását, negyvennapos, vasárnapjáig, megújhodását, későbbiekben, újjászületés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2760
  • e Hét: 14844
  • e Hónap: 33817
  • e Év: 262754
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.