|
2017-08-20 19:19:42, vasárnap
|
|
|
|
|
|
2017. augusztus 20.
Valamikor volt a finomliszt, a darás vagy fogós liszt és a rozsliszt, majd jött a durum, a tönköly, a teljes kiőrlésű, bővült a sor a kenyérliszttel, süteményliszttel, ma pedig már se szeri, se száma a különféle gabonaliszteknek - és a gluténérzékenység elterjedésével a nem gabonából készülő finom lisztőrleményeknek. Csakhogy ezek nem egyformán működnek - érdemes őket megismerni, kitapasztalni.
Rizs, tápióka, kukorica, zabpehely, köles, hajdina, kókusz, csicseriborsó, gesztenye - a közös bennük, hogy mindből készül liszt, csakhogy ezekben nincs sikér, glutént nem tartalmaznak, és bár sok ételben nagyszerűen kiváltják a klasszikus liszteket, bizonyos esetekben - például kelt tészták, kenyérfélék, péksütemények esetén - ezekkel nagyon nehéz a dolgunk.
Ha piskótát, linzert vagy palacsintát készítünk, tökéletesen helyettesíthetik az alternatív lisztek, de akár a finomra őrölt olajos magok is a lisztet, az állagot és ízeket is könnyedén beállíthatjuk még a sütés előtt. Ugyanígy sűrítésre is alkalmasak a magas keményítőtartalmú lisztek, mint amilyen a rizs- vagy tápiókaliszt, a kukoricából vagy burgonyából kivont keményítő, így főzelékféléknél, pudingoknál remekül beválnak egészségesebb és gluténmentes alternatívaként.
Finomra darált mákkal vagy mandulával, kókuszreszelékkel vagy dióval, pörkölt mogyoróval például nagyon könnyed és finom piskóta süthető, linzertésztába is kellemesen kombinálhatóak ezek az aromás magőrlemények például zabliszttel, de élesztővel nem működnek: a kelt tésztának kell a sikér, sőt sokszor a gabonalisztekhez még külön sikért is adnak, hogy még tökéletesebb legyen a kenyér, a péksütemények állaga.
Tudod, mit jelentenek a rövidítések a liszten?
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a csomagoláson az első betű jelentése:
búza (B)
rozs (R)
durumbúza (D)
graham (G)
tönkölybúza (TB)
A második betű a szemcseméretet jelöli:
L (liszt - apró szemcséjű finomliszt)
F (fogós)
FF (kétszer-fogós - durva szemcseméretű pl. rétesliszt)
D (dara)
A szám pedig a hamutartalmat, vagyis a korpa, rost mennyiségét jelzi a lisztben:
BL-55 - búzafinomliszt
BL-80 - búzakenyérliszt, fehér
BL-112 - búzakenyérliszt, félfehér
BF - félfogós búzaliszt
BFF-55 - búzarétesliszt
RL-60 - fehér rozsliszt (rozsláng)
RL-90 - világos rozsliszt
RL-125 - sötét rozsliszt
RL-190 - teljes kiőrlésű rozsliszt
TL-50 - tönkölybúzaliszt
GL - Graham búzaliszt
A szakember szerint lehet kísérletezni, de ha biztosra akarunk menni, akkor kelt tésztához mindenképpen búzaliszt az alap, és ha szempont a mentesség, akkor ebből a gluténmentes változatot érdemes választani. De persze lehet élesztő nélkül is kenyeret sütni, például ír szódás kenyeret, és a mindenmentes zsemle sem lehetetlen, de ezekhez kísérletezni kell!
Cookta
|
|
|
0 komment
, kategória: konyhai tudnivalók |
|
Címkék: helyettesíthetik, gabonalisztekhez, tönkölybúzaliszt, süteményliszttel, gabonaliszteknek, főzelékféléknél, alternatívaként, búzakenyérliszt, élelmiszerkönyv, szemcseméretet, búzafinomliszt, búzarétesliszt, kenyérliszttel, linzertésztába, kombinálhatóak, elterjedésével, csicseriborsó, magőrlemények, péksütemények, beállíthatjuk, egészségesebb, kitapasztalni, hamutartalmat, szemcseméretű, kísérletezni, tartalmaznak, gluténmentes, mindenmentes, tökéletesebb, csomagoláson, tápiókaliszt, mindenképpen, tökéletesen, palacsintát, kenyérfélék, burgonyából, darás vagy, teljes kiőrlésű, különféle gabonaliszteknek, gluténérzékenység elterjedésével, közös bennük, klasszikus liszteket, alternatív lisztek, finomra őrölt, sütés előtt, magas keményítőtartalmú, rizs- vagy, kukoricából vagy, aromás magőrlemények, kelt tésztának, péksütemények állaga, első betű, Magyar Élelmiszerkönyv,
|
|
|
|
darás vagy, teljes kiőrlésű, különféle gabonaliszteknek, gluténérzékenység elterjedésével, közös bennük, klasszikus liszteket, alternatív lisztek, finomra őrölt, sütés előtt, magas keményítőtartalmú, rizs- vagy, kukoricából vagy, aromás magőrlemények, kelt tésztának, péksütemények állaga, első betű, második betű, szemcseméretet jelöli, szám pedig, szakember szerint, gluténmentes változatot, mindenmentes zsemle, helyettesíthetik, gabonalisztekhez, tönkölybúzaliszt, süteményliszttel, gabonaliszteknek, főzelékféléknél, alternatívaként, búzakenyérliszt, élelmiszerkönyv, szemcseméretet, búzafinomliszt, búzarétesliszt, kenyérliszttel, linzertésztába, kombinálhatóak, elterjedésével, csicseriborsó, magőrlemények, péksütemények, beállíthatjuk, egészségesebb, kitapasztalni, hamutartalmat, szemcseméretű, kísérletezni, tartalmaznak, gluténmentes, mindenmentes, tökéletesebb, csomagoláson, tápiókaliszt, mindenképpen, tökéletesen, palacsintát, kenyérfélék, burgonyából, kukoricából, nagyszerűen, zabliszttel, tönkölybúza, mennyiségét, pudingoknál, rövidítések, változatot, mandulával, klasszikus, választani, lehetetlen, rétesliszt, finomliszt, jelentenek, alternatív, élesztővel, mogyoróval, alkalmasak, kellemesen, megismerni, mentesség, zabpehely, kiváltják, búzaliszt, liszteket, sűrítésre, szakember, rozsliszt, tésztához, keményítő, esetekben, gabonából, előírásai, készítünk, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
37 db bejegyzés |
Összes: |
8763 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (65)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (93)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 77
- e Hét: 1063
- e Hónap: 12450
- e Év: 50198
|
|
|