Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy történet a mosolyról
  2017-09-05 16:06:23, kedd
 
   
  A mosoly
Sokan ismerik Antoine de Saint-Exupéry csodálatos könyvét, " A kis herceg"-et. Ez a különös, fantáziadús és gondolatébresztő történet egyszerre szól a gyermekekhez és a felnőttekhez. Jóval kevesebben hallottak a szerző többi munkájáról, regényeiről és novelláiról.
Saint-Exupéry vadászpilótaként harcolt a nácik ellen, és bevetés közben vesztette életét. A második világháború előtt a spanyol polgárháborúban is részt vett a köztársaságiak oldalán. Ez az időszak ihlette "A mosoly"(Le sourire) című elbeszélését. Ezt szeretném most megosztani olvasóimmal. Nem tudni, hogy saját életéből merített eseményt dolgoz fel, vagy a képzelet szüleménye.
A történet szerint ellenséges fogságba esett,és börtönbe zárták. Őrei rideg tekintetéből és a durva bánásmódból biztosra vette, hogy másnap kivégzik. Innen kezdve a saját szavaimmal mesélem el a történetet, amennyire emlékszem rá.
Nem volt kétséges, hogy halálra szánnak. Remegtem az idegességtől. A zsebeimben kutattam, hátha maradt valahol egy cigaretta a motozás után. Találtam is egyet, de reszkető ujammal alig tudtam az ajkamhoz emelni. Ekkor ráeszméltem, hogy gyufám sincs, elvették tőlem.
Cellám rácsán át az őrre néztem. Ügyet sem vetett rám. Végtére is ki törődik egy senkivel, egy hullajelölttel? Spanyolul kiszóltam neki:
- Nem tudna tüzet adni, kérem?
Felém pillantott, vállat vont, és odajött, hogy meggyújtsa a cigarettámat.
Eközben a tekintetünk óhatatlanul találkozott. Ebben a pillanatban elmosolyodtam. Nem tudom miért tettem. Talán az idegességem miatt, talán azért, mert amikor testközelbe kerülünk valakivel, nehéz megállni a mosolygást. Akárhogy is, mosolyogtam. Ebben a másodpercben mintha egy szikra húzott volna ívet a két szív, a két emberi lélek között. Nyilván önkéntelenül az őr is viszonozta mosolyomat a rácson túlról. Már felparázslott a cigarettám, de ő ott maradt a közelemben, egyenesen a szemembe nézett, és egyre mosolygott.
Én is tovább mosolyogtam, most már abban a tudatban, hogy nem egyszerűen egy börtönőrt, hanem egy embert látok magam előtt. A tekintete mintha új távlatokat nyert volna.
- Van gyermeke? - kérdezte.
- Igen, nézze - vettem elő a tárcámat, és idegesen kotorásztam benne a családi fotók után. Ő is előhúzta gyerekei képét, és arról beszélt, milyen jövőt tervez nekik. A szemem megtelt könnyel. Elmondtam neki mennyire félek, hogy nem láthatom többé viszont a családomat, nem láthatom felnőni a gyermekeimet. Az ő szemébe is könnyek szöktek.
Hiretelen egy szó nélkül kinyitotta a zárka ajtaját, és némán kiengedett. Kivezetett az épületből, nesztelenül a kertek alatt, kikísért a városból. A település szélén elengedett, s továbbra is szótlanul, sarkon fordult és otthagyott.
Egy mosoly mentette meg az életemet.
Igen, egy mosoly - két ember természetes, minden kimódoltságtól, tettetéstől mentes kapcsolata. Azért idézem fel itt ezt a történetet, mert szeretnék mindenkit elgondolkoztatni, hogy a sok védőfal mögött, amit magunk köré építünk - ide tartozik az önérzet, mindenféle cím és rang, a pozíció, s mindaz, amit azért teszünk, hogy milyennek láttassuk magunkat -, ott rejlik saját legbenső énünk. Nem félek nevén nevezni - a lelkünk. Őszintén hiszek abban, hogy ha mindenki felismerné a másikban a lelket, többé nem lennének ellenségek. Eltűnne a gyűlölet, az irigység és a félelem. Szomorúan tapasztalom, hogy a védőrétegek, amelyekkel gondosan körülvesszük életünket, eltávolítanak és elszigetelnek másoktól, nem is tudunk igazán érintkezésbe kerülni. Saint-Exupéry elbeszélése egy varázslatos pillanatot elevenít fel, amelyben két lélek felismeri egymást.
 
 
0 komment , kategória:  Szép történetek  
Címkék: elgondolkoztatni, gondolatébresztő, vadászpilótaként, polgárháborúban, hullajelölttel, köztársaságiak, kimódoltságtól, felparázslott, eltávolítanak, elszigetelnek, elmosolyodtam, cigarettámat, elbeszélését, gyermekekhez, gyermekeimet, körülvesszük, tekintetéből, felnőttekhez, idegességtől, érintkezésbe, önkéntelenül, másodpercben, novelláiról, tapasztalom, természetes, védőrétegek, regényeiről, testközelbe, nesztelenül, mosolyogtam, tettetéstől, pillanatban, bánásmódból, óhatatlanul, elbeszélése, idegességem, szerző többi, nácik ellen, második világháború, spanyol polgárháborúban, köztársaságiak oldalán, időszak ihlette, képzelet szüleménye, történet szerint, durva bánásmódból, saját szavaimmal, zsebeimben kutattam, motozás után, ajkamhoz emelni, őrre néztem, tekintetünk óhatatlanul, pillanatban elmosolyodtam,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Por  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Minden jónak végeszakad egysze...  Szeüleidtől tanultad  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Könnyáztatta asszonysorsok  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyász  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Rochefoucauld - a bölcs  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Jóga férfiaknak  Szép álmokat!  Nyíljatok meg  Könnyáztatta asszonysorsok  A magukat nyílt és őszinte emb...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Síró nő  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Törött csészék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  A kávé  Jó éjszakát  Aztán itt van egy másik szerep...  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Csendes éjszakán  Alvó baby  A tékozló és Isten gondviselés...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  A magukat nyílt és őszinte emb...  Kezdet  Facebookon kaptam  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Március  A csonk és a facsemete  Mély, puha álom - sárga féltés  Jóga férfiaknak  Aztán itt van egy másik szerep...  Esti kép  Facebookon kaptam  Esti kép  Az agyat és a csontokat is erő...  Tavaszról álmodom,  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Alvó baby  Éljen a magyar szabadság!  Törött csészék  Mi a különbség  Szép estét  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nemzeti 
Bejegyzés Címkék
szerző többi, nácik ellen, második világháború, spanyol polgárháborúban, köztársaságiak oldalán, időszak ihlette, képzelet szüleménye, történet szerint, durva bánásmódból, saját szavaimmal, zsebeimben kutattam, motozás után, ajkamhoz emelni, őrre néztem, tekintetünk óhatatlanul, pillanatban elmosolyodtam, idegességem miatt, másodpercben mintha, szikra húzott, rácson túlról, szemembe nézett, embert látok, tekintete mintha, családi fotók, szemem megtelt, zárka ajtaját, kertek alatt, település szélén, mosoly mentette, varázslatos pillanatot, elgondolkoztatni, gondolatébresztő, vadászpilótaként, polgárháborúban, hullajelölttel, köztársaságiak, kimódoltságtól, felparázslott, eltávolítanak, elszigetelnek, elmosolyodtam, cigarettámat, elbeszélését, gyermekekhez, gyermekeimet, körülvesszük, tekintetéből, felnőttekhez, idegességtől, érintkezésbe, önkéntelenül, másodpercben, novelláiról, tapasztalom, természetes, védőrétegek, regényeiről, testközelbe, nesztelenül, mosolyogtam, tettetéstől, pillanatban, bánásmódból, óhatatlanul, elbeszélése, idegességem, olvasóimmal, fantáziadús, kotorásztam, világháború, találkozott, tekintetünk, ráeszméltem, varázslatos, mosolygást, szüleménye, megosztani, mindenféle, ellenséges, történetet, mosolygott, kivezetett, közelemben, cigarettám, családomat, távlatokat, pillantott, egyszerűen, meggyújtsa, kinyitotta, kiengedett, otthagyott, viszonozta, elengedett, zsebeimben, mosolyomat, szavaimmal, kapcsolata, kevesebben, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 109
  • e Hét: 661
  • e Hónap: 12048
  • e Év: 49796
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.