Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pénzáram
  2008-01-15 17:57:15, kedd
 
  Pénzáram

Mivel magyarázható a Paksi Atomerőmű magánosítása?


Kaderják Péter, uzlet@hetivalasz.hu
8. évfolyam 1-2. szám, 2008.01.10


Különös csomagot tett a kormány a hazai áramfogyasztók karácsonyfája alá: az új évvel induló és drasztikus áremelkedést okozó árampiaci modellváltást. Az eseményeket az oligarchák szemszögéből érdemes vizsgálni.
A kis magyar "árampiaci verseny" várhatóan a hazai kis- és középvállalkozói kört, valamint a közintézményeket érinti majd legsúlyosabban. Sokuk számára a 30-40 százalékos év eleji áremelkedés sem zárható ki, de a hazai növekedés gerincét adó feldolgozóipari nagyfogyasztók sem fogják 20 százalék alatt megúszni. A drágulást a politikai píár a növekvő tüzelőanyag-költségekkel, az állítólagos hazai és régiós áramhiánnyal, illetve a Délkelet-Európában megugró árakkal és kereslettel magyarázza. A helyzetet fokozza, hogy a szabályozási környezet kialakításának elhúzódása miatt a fogyasztók zöme az áremelkedés mértékéről először a februári számlájából értesül, s az abban foglalt árat tekinthetik majd a régi szolgáltató új ajánlatának. Akinek ez nem tetszik, új kereskedő után nézhet.

Nem liberalizáció

Lao-Ce óta tudjuk, és napjaink kormányzati kommunikációja nap mint nap tudatosítja bennünk: semmi nem az, aminek látszik. Az idei árampiaci modellváltást például - pontatlanul - teljes liberalizációnak, félrevezetően pedig árampiaci versenynek nevezik a döntéshozók. Az új modell kétségtelenül tartalmaz két lényeges liberalizációs (azaz kötöttségeket megszüntető) elemet. Egyrészt háztartási fogyasztóként sem vagyunk többé a helyi áramszolgáltatónkhoz kötve, hiszen az év elejétől már nekünk is jár - mint minden európai fogyasztónak - az áramszolgáltató (-kereskedő) szabad választásának joga. A másik liberalizációs intézkedés következtében megszűnik a hatósági árkontroll a háztartáson kívüli fogyasztóknak értékesített áram esetében. Ez a lépés azonban inkább riasztó, ha tudjuk: az őket kiszolgáló kereskedők portékájuk 80 százalékát - közvetlenül vagy közvetve - egyetlen nagykereskedőtől, a Magyar Villamos Művek Zrt.-től vehetik majd. Első éves közgazdászhallgatók is tudják, hogy az ilyen koncentrált piaci szerkezet mellett végrehajtott árliberalizáció indokolatlan, és a fogyasztók jólétét rontó áremelkedéshez vezet.

Ennyi és nem több a liberalizáció. Tényleges hatása a versenyre, azaz a fogyasztók szabad választási lehetőségének erősítésére elenyésző. Pedig lett volna mit tenni az utóbbi érdekében - elsősorban az árampiaci kínálati oldal koncentrációjának csökkentésével, a kínálati verseny erősítésével. Ezt szolgálhatta volna a teljes körű és átlátható áram-külkereskedelem megteremtése, a hazai áramtermelés 80 százaléka fölötti kizárólagos MVM-ellenőrzés csökkentése, valamint a villamos művek privatizációjához kötődő hosszú távú áramvásárlási szerződések (htm-ek) újratárgyalása. Ugyancsak a hatékony és diszkriminációmentes verseny térnyerését ösztönözné az energetikai alaphálózatokat tulajdonló hálózati rendszerirányító cég, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Zrt. tulajdonosi leválasztása minden más energiaipari tevékenységről. Monopolhelyzetben az MVM

Ténylegesen azonban éppen a fentiekkel ellentétes lépések sorát élhették meg e sokat tapasztalt iparág szereplői az elmúlt fél évben. A htm-ek részleges felmondása vagy a verseny céljait szolgáló újratárgyalása - a gazdasági tárca kezdeti próbálkozásai ellenére - elmaradt. Az MVM egy novemberi áramárverésen a várható 2008. évi hazai fogyasztás mindössze ötödét kitevő terméket bocsátott a hazai fogyasztók és kereskedők rendelkezésére. Nem is csoda, hogy az égbe szöktek az árak a mesterséges áruhiányra reagálva. Az MVM-től független piaci szereplők idei áramimport-lehetőségét egy december elején megjelent botrányos, egy napig hatályos(!) kormányrendelet lehetetlenítette el a legfontosabb irányokból (Szlovákia, Románia, Ukrajna). A rendszerirányító tulajdonosi leválasztását szorgalmazó európai bizottsági javaslatot vitató fórumon a gazdasági tárca képviselője a leválasztás mellett foglalt állást - csak éppen a magyar kormány álláspontjával ellentétben!

Az árampiaci modellváltás értelme csak akkor bomlik ki előttünk, ha beleéljük magunkat az MVM privatizációján dolgozó oligarchák és kormányzati partnereik érdekvilágába. Vessünk hát egy pillantást nemzeti tulajdonunk egyik utolsó gyöngyszemére. Az MVM saját tőkéje eléri a 400 milliárd forintot. Meghatározó szereplője az évi 600 milliárd forintos forgalmú hazai áram-nagykereskedelmi piacnak. Szabadpiaci kereskedő cége, az MVM Partner erős pozícióban van. Tulajdonolja a hazai villamos alaphálózatot és rendszerirányítást, az áramtermelés 40 százalékát adó Paksi Atomerőművet, valamint további kisebb erőműveket. Ellenőrzés alatt tartja a hazai áramtermelés további 40 és az áram-külkereskedelmi infrastruktúra kapacitásának 80 százalékát. Az utóbbi fél év minden lényeges kormányzati intézkedése az MVM pozíciójának erősítését szolgálta - sajnos döntően a verseny rovására.

A számítások szerint az új piaci környezetben az MVM évi 100 milliárd forinttal javíthatja üzemi szintű jövedelmezőségét bármiféle hatékonyságjavulás nélkül is, kizárólag a piaci árakra vonatkozó erős befolyás megszerzése révén. Az idei 30-40 százalékos nagykereskedelmi áramár-emelkedésből az alapvető okok (a tüzelőanyag-költségek és a kereslet növekedése) 10 százaléknál többet a borúlátó feltételezések mellett sem magyaráznak. A többi tisztán az MVM pozícióját javítja, és közgazdasági fogalommal élve nyugodtan nevezhetjük monopoljáradéknak. S mivel - egyelőre - állami vállalatról van szó, az indokolatlan áremelések lényegében az áramfogyasztókra kivetett adóként értelmezhetők. Mint a Merkur

Mi történik majd e monopoljáradékkal? Miért vállalja a kormány a megalapozatlan drasztikus áramáremelés kockázatát? Hiszen ne feledjük: az indokolatlan áramár-emelkedés gazdasági versenyképességre gyakorolt hatása rendkívül kedvezőtlen. A hazai nagyfogyasztók már ma is európai versenytársaiknál drágábban kapják az áramot, a várható áremelés pedig közintézmények sokaságát hozhatja lehetetlen helyzetbe.

Az MVM többletjövedelmét ráadásul elvonhatja a költségvetés. Ez esetben az áramfogyasztó adófizetők a riasztó államháztartási hiány csökkentéséhez járulnak hozzá - kényszerűen. Az MVM újrapozicionálása szolgálhatná a nemzeti árampiaci társaság megerősítését az egyébként külföldi tulajdonú erőművek és szolgáltatók által uralt hazai árampiacon. Ez hosszabb távon segíthetné a sokszereplős verseny fenntartását. Legvalószínűbbnek mégis az tűnik, hogy az MVM megerősítése a közelgő privatizáció előkészítését szolgálja. A sikeres tőzsdei bevezetés azt igényli, hogy a lehetséges befektetőkben egy tartósan jövedelmező vállalat képe rajzolódjon ki. A privatizációra vonatkozó tervekről a nyilvánosság előtt alig esik szó, noha a nemrég módosított vagyontörvény megnyitja az utat az MVM 25 százalék mínusz egy szavazatnyi részvénycsomagjának magánosítása előtt. Egy meghatározó MSZP-s szakpolitikus pedig már a 49 százalékos MVMprivatizáció lehetőségét is felvetette. Ez akár a menedzsmentjogok magántulajdonosi szereplőknek történő átadása előtt is megnyithatja az utat. Körvonalazódik tehát egy, a Mol és az OTP magánosításához hasonló, a menedzsment számára különösen kedvező MVM-privatizáció terve.

A magánosítás számos olyan kérdést vet fel, melynek nyilvános megvitatása elkerülhetetlen lenne. Vajon indokolható-e, hogy az állam lemond a nemzeti villamos alaphálózat és a rendszerirányítás nemzeti tulajdonáról? Mivel magyarázható a Paksi Atomerőmű magánosítása? Hogyan érinti az ellátásbiztonságot az MVM privatizációja? Mit okozna az MVM monopolközeli pozícióinak magánosítása az árampiaci verseny jövője és a piaci árak alakulása szempontjából? Mit jelentene a nemzetbiztonságra nézve, ha az MVM új tulajdonosai között orosz energetikai cégek is jelentős befolyást szereznének?

Ma nem ezekről a kérdésekről folyik a beszéd, hanem a nem létező áramhiányról (ami mitől is alakulna ki, hiszen a hazai fogyasztásunk mostanában érte el a nyolcvanas évek végére jellemző szintet), amelytől úgymond az MVM ment meg minket. Mint annak idején a Merkur az autóhiánytól.

A SZERZŐ A REGIONÁLIS ENERGIAGAZDASÁGI KUTATÓKÖZPONT VEZETŐJE, A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM TANÁRA.


--------------------------------------------------------------------------------


Mit hoz a piacnyitás?

• Az árampiac liberalizációja miatt a 30-40 százalékos áremelkedés sem zárható ki.
• A nagykereskedelmi áramár-emelkedésből a tüzelőanyag-költségek és a kereslet növekedése 10 százaléknál többet nem tesz ki.
• A fogyasztók zöme az áremelkedés mértékéről először a februári számlájából értesül.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rendszerirányító, menedzsmentjogok, magántulajdonosi, liberalizációnak, áramfogyasztókra, nagykereskedőtől, nagykereskedelmi, középvállalkozói, energiagazdasági, jövedelmezőségét, közintézményeket, lehetetlenítette, árliberalizáció, külkereskedelem, magánosításához, külkereskedelmi, feldolgozóipari, mvmprivatizáció, államháztartási, villamosenergia, liberalizációja, kormányrendelet, elkerülhetetlen, privatizációján, alaphálózatokat, áramszolgáltató, újratárgyalása, privatizációra, kialakításának, tevékenységről, feltételezések, liberalizációs, csökkentésével, kommunikációja, közintézmények, álláspontjával, hazai áramfogyasztók, oligarchák szemszögéből, hazai kis-, közintézményeket érinti, 30-40 százalékos, hazai növekedés, politikai píár, állítólagos hazai, helyzetet fokozza, szabályozási környezet, fogyasztók zöme, áremelkedés mértékéről, februári számlájából, abban foglalt, régi szolgáltató, idei árampiaci, Paksi Atomerőmű, Kaderják Péter, Magyar Villamos Művek Zrt, Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító, Paksi Atomerőművet, SZERZŐ REGIONÁLIS ENERGIAGAZDASÁGI KUTATÓKÖZPONT VEZETŐJE, BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM TANÁRA,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Akarat  Németh László tollából  Mindig jusson idő nevetni  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Németh László tollából  Adakozás  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png lepke  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Albert Einstein gondolata  A sors  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Mindig jusson idő nevetni  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Png kutya  Kövesd a cowboyt!  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Gonosz démon-álarc  Őrizkednünk kell...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png férfi  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Még csak most kezdődik a nap  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Makszim Gorkij gondolata  Jó éjszakát  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  A boldog családok mind hasonló...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Fekete István - Akác  Akarat  Nevem  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Paul David Tripp Április 21  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kaffka_Margit  Egy bizonyos határt  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png férfi  Adakozás  A kételkedés kezelése  Makszim Gorkij gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Akarat  Alázat  Png virág  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fekete-erdő desszert  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Rátalálsz  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png fotel  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás 
Bejegyzés Címkék
hazai áramfogyasztók, oligarchák szemszögéből, hazai kis-, közintézményeket érinti, 30-40 százalékos, hazai növekedés, politikai píár, állítólagos hazai, helyzetet fokozza, szabályozási környezet, fogyasztók zöme, áremelkedés mértékéről, februári számlájából, abban foglalt, régi szolgáltató, idei árampiaci, másik liberalizációs, hatósági árkontroll, háztartáson kívüli, lépés azonban, őket kiszolgáló, ilyen koncentrált, fogyasztók jólétét, fogyasztók szabad, utóbbi érdekében, árampiaci kínálati, kínálati verseny, teljes körű, hazai áramtermelés, villamos művek, energetikai alaphálózatokat, fentiekkel ellentétes, htm-ek részleges, verseny céljait, gazdasági tárca, novemberi áramárverésen, várható 2008, hazai fogyasztók, égbe szöktek, mesterséges áruhiányra, december elején, napig hatályos, legfontosabb irányokból, rendszerirányító tulajdonosi, leválasztás mellett, magyar kormány, árampiaci modellváltás, pillantást nemzeti, hazai villamos, verseny rovására, számítások szerint, piaci árakra, idei 30-40, alapvető okok, kereslet növekedése, borúlátó feltételezések, többi tisztán, indokolatlan áremelések, áramfogyasztókra kivetett, megalapozatlan drasztikus, indokolatlan áramár-emelkedés, hazai nagyfogyasztók, várható áremelés, áramfogyasztó adófizetők, riasztó államháztartási, nemzeti árampiaci, egyébként külföldi, sokszereplős verseny, közelgő privatizáció, sikeres tőzsdei, lehetséges befektetőkben, tartósan jövedelmező, privatizációra vonatkozó, nyilvánosság előtt, nemrég módosított, meghatározó MSZP-s, menedzsmentjogok magántulajdonosi, menedzsment számára, magánosítás számos, állam lemond, nemzeti villamos, rendszerirányítás nemzeti, árampiaci verseny, piaci árak, nemzetbiztonságra nézve, kérdésekről folyik, hazai fogyasztásunk, nyolcvanas évek, árampiac liberalizációja, rendszerirányító, menedzsmentjogok, magántulajdonosi, liberalizációnak, áramfogyasztókra, nagykereskedőtől, nagykereskedelmi, középvállalkozói, energiagazdasági, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2011
  • e Hét: 5113
  • e Hónap: 16224
  • e Év: 169720
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.