Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Daczó Árpád: A Gyimesi Babba Mária
  2017-10-15 08:14:35, vasárnap
 
   
  Daczó Árpád_Lukács atya tiszteletére aki 96 éves...névnapján szeretettel köszöntöm!
...... ........... ........... ........... ........... .....
8. Amint a gyermek értelme nyiladozni kezd, a tátá és a mámá, az édesapám és az édesanyám szavai mellett a Babba Mária nevét tanulja meg legelőször. Ha egyebet nem is tud a gyermek, de kicsi kezével már a falra mutat, a Mária-képre. Az anya is boldog, ha gyermeke már meg tudja mutatni, hol van Babba Mária, s még inkább akkor, ha már fel is fohászkodik, összetéve kicsi kezét:
- Babba Mária, segélj meg! Babba Mária, légy velem!
Ez a gyermek első imája. Számára nincs is más Isten, mint Babba Mária.
Annak bizonyításához, hogy Babba Mária tulajdonképpen a Hold, az újholddal kapcsolatos szokások is hozzájárulnak. Ha valamelyik családtag kinn észreveszi, hogy újhold van, az bemegy és kezdi kihívni a házból a többieket:
- Gyertek ki, valamit mutatok.
Nem mondja meg, hogy mit mutat, mert ha benn megmondja, akkor abban a hónapban valamit elront, pl. eltör egy tányért. (A már idézett Almási Demetert gyermekkorában megverték a szülei, mert már benn a házban elárulta, hogy miért hívja ki őket.) Csak kinn mondja meg, hogy újhold van. Akkor aztán feléje fordulnak, és összetett kezekkel fohászkodnak.
Egyik este Gyepecén voltam. Épp akkor jött fel az újhold, amikor beléptem Kászoni Fekete Tamás .(43, felesége Csilip Mária, 40) udvarára. Ismerve már a szokást, bekiáltottam a házba:
- Jöjjenek csak ki, valamit mutatok!
Erre kijött az ember is, az asszony is. Örömmel nézték az újholdat. Amint vártam, hogy mondjanak valamit, az asszony hirtelen befutott a házba, kihozta másfél esztendős fiacskáját, férjének a karjára tette, és az újholdra mutatva mondta:
- Né, Mihájka, Babba Mária! Felbútt a Babba Mária!
A gyermek odanézett. Kicsi karját is felemelte, s most ő is mutatta:
- Né, Babba. Né, Babba.
Erre az asszony örömében énekelve kezdte mondani: - Mihájka már tudja, hol a Babba Mária! Mihájka már tudja, hol a Babba Mária!
Közben körültáncolta a férjét. Majd elkapta a gyermek kezét, összecsókolta, és most már ellenkező irányban is körültáncolta a férjét:
- Mihájka már meg is mutatta, hol a Babba Mária! Mihájka már meg is mutatta, hol a Babba Mária!
Az apa mosolyogva állott ott egy helyben, a Hold felé fordulva. Kezét gyermeke fejére tette, és boldogan nézte táncoló, éneklő feleségét. Közben kijött a házból egy nagyobb, már iskolás leányka. Az ember azt is, asszonyát is magához vonva, közösen kezdték mondani:
- Ebben a hónapban is segéljen meg a Babba Mária.
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
Címkék: gyermekkorában, tulajdonképpen, bizonyításához, összecsókolta, hozzájárulnak, körültáncolta, tiszteletére, fohászkodnak, bekiáltottam, kapcsolatos, szeretettel, fohászkodik, valamelyik, mosolyogva, fiacskáját, észreveszi, legelőször, nyiladozni, fordulnak, esztendős, összetéve, összetett, feleségét, ellenkező, asszonyát, megverték, családtag, megmondja, mondjanak, felemelte, odanézett, újholddal, többieket, köszöntöm, névnapján, édesanyám, gyermek értelme, édesanyám szavai, falra mutat, gyermek első, újholddal kapcsolatos, hónapban valamit, házban elárulta, asszony hirtelen, karjára tette, újholdra mutatva, gyermek odanézett, asszony örömében, gyermek kezét, Daczó Árpád, Gyimesi Babba Mária, Babba Mária, Almási Demetert, Kászoni Fekete Tamás, Csilip Mária,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jánosházy György: Fogd a kezem  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Erdei gyöngyvirág  különleges  Horváth Szilvia tollából  Kertem  Alvó kislány  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Esterházy Péterre emlékezünk  Előfordul, hogy  Szép estét  Szép estét  jó reggelt  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Borzasztó  Facebookon kaptam  Egyszerű  Ismeretlen: Ikarusz monda  Robert Merle tollából  39 ígéret  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Otthon  Facebookon kaptam  Bársony székben  Azért kaptad  Latinovits Zoltán tollából  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Robert Merle tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  József Attila - Kopogtatás nél...  Esterházy Péterre emlékezünk  Ismeretlen: Ikarusz monda  Paul David Tripp Április 13  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Mindent de mindent visszakap  Otthon  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam Krisztinától  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  képre írva  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Reményik Sándor: Pierrot &...  Egy tavasz  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Különleges  Előfordul, hogy  Csend  Tavaszi este  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jó éjszakát  József Attila - Kopogtatás nél...  Pitypang szökőkút  Alvó kislány 
Bejegyzés Címkék
gyermek értelme, édesanyám szavai, falra mutat, gyermek első, újholddal kapcsolatos, hónapban valamit, házban elárulta, asszony hirtelen, karjára tette, újholdra mutatva, gyermek odanézett, asszony örömében, gyermek kezét, gyermekkorában, tulajdonképpen, bizonyításához, összecsókolta, hozzájárulnak, körültáncolta, tiszteletére, fohászkodnak, bekiáltottam, kapcsolatos, szeretettel, fohászkodik, valamelyik, mosolyogva, fiacskáját, észreveszi, legelőször, nyiladozni, fordulnak, esztendős, összetéve, összetett, feleségét, ellenkező, asszonyát, megverték, családtag, megmondja, mondjanak, felemelte, odanézett, újholddal, többieket, köszöntöm, névnapján, édesanyám, örömében, boldogan, irányban, elárulta, gyermeke, hónapban, befutott, segéljen, édesapám, szokások, újholdra, férjének, hirtelen, fordulva, énekelve, demetert, jöjjenek, felesége, udvarára, gyepecén, kezekkel, újholdat, beléptem, mondani, szokást, kihívni, mutatta, mihájka, valamit, mutatok, karjára, mellett, közösen, asszony, örömmel, kezdték, kihozta, értelme, idézett, tányért, elkapta, gyermek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 988
  • e Hét: 3204
  • e Hónap: 5099
  • e Év: 55890
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.